שמעון כהן
כולנו מכירים את עץ הזית העתיק שמתנוסס באמצע כביש המנהרות. סביבו יש קוביית בטון ואדמה שלא נחצבה, כאשר תוואי הכביש כולו הותאם במיוחד עבור העץ. מאחוריו, מסתבר, יש סיפור:
כאשר באו לחצוב את ההר במסגרת העבודות להרחבת כביש המנהרות, גילו העובדים עץ זית עתיק, שגילו מוארך בכמה מאות שנים. זהו לא עץ הזית היחיד בתוואי המנהרות. היו הרבה עצי זית, צעירים יחסית, והם הועתקו בשלמותם אל מעבר לכביש. אולם העץ הזה נמצא במקום כבר מאות שנים. “הוא כאן מתקופת ימי הביניים, ומוערך בכמה מאות שנים”, סיפר ל’שערים’ אחד האדריכלים במקום. “מי אנחנו שניגע בכזה עץ? לכן הקמנו סביבו קוביית בטון, שתשמר אותו לדורות הבאים”.
לגודל האסון, אם נפנה כיום מבט בלתי מקצועי בעת נסיעה מהכביש – נגלה שבכל זאת משהו קרה לעץ… הוא נראה יבש, פירותיו ועליו לא נראים. האם מאמצי השימור שעלו הון עתק וגרמו לקטע המסוים בכביש המנהרות להיראות מוזר לא צלחו? נשמח להביא בשבועות הקרובים את דעת המומחים בעניין.
עץ הזית הפך עם השנים לסמל ארצישראלי מובהק, בפרט באזור גוש עציון בו ממוקמת עירנו ביתר עילית. כולנו מכירים את הציורים העתיקים של קבר רחל אימנו – כאשר בחזית הקבר ניצב עץ זית עתיק. על שמו של עץ הזית הזה משוּוק גם כבר עשרות רבות של שנים ‘שמן קבר רחל’, כאשר בחזית הבקבוק נמצא ציור הזית העתיק. כיום אין זכר לעץ הזית הזה בקבר רחל, אולם הסמל נשאר.
כך או כך, ערב ט”ו בשבט, ראש השנה לאילנות – יצאנו למסע מרתק בעקבות עצים נדירים ומרתקים באזורנו – אזור גוש עציון – ובארץ ישראל בכלל. בואו למסע מלבלב בעולם העצים שנטע הקב”ה בעולמו.
עץ הזית העתיק בארץ
עם כל הכבוד לעץ הזית של כביש המנהרות – בארץ ישראל ישנו עץ זית שגילו נאמד בכ-4,000 שנה! זהו עץ שנמצא בכניסה הצפונית לעיר שפרעם. לדברי המומחים, העץ הכי עתיק בארץ ישראל ואולי הכי עתיק בעולם הוא העץ הזה – עץ זית ענק בן 4,000 שנה, המסתתר באחד המטעים ליד צומת אבליים שבגליל המערבי.
קשה לפספס אותו, מבין שלל העצים העתיקים והמרשימים שסביב. הגזע העצום בגודלו של העץ הקשיש בולט למרחוק, ומייצר התרגשות כבירה. אם נכונים הדברים, הרי שהעץ הזה נתן את פריו גם בתקופת האבות והשבטים, חזה בכניסת עם ישראל לארץ, בחורבן הבבלי, בעליית האימפריה האשורית, בכיבוש הרומאי וכיום בחזרת יהודים לארץ הקודש. באופן מפתיע עץ הזית הזקן ממשיך לתת פירות יפים – והקרקע שסביבו מלאה בזיתים שחורים ועסיסיים שנפלו על האדמה במהלך המסיק. אומרים שהזיתים הפזורים תחתיו, טבעיים וללא המלחה וכבישה, הם טעימים להפליא.
העץ רחב מאוד, וכדי להקיף אותו צריך לפחות 11 אנשים. תיארוכו כעץ העתיק ביותר הידוע בארץ, בוצע בבדיקת פחמן 14 שבדק ותיארך את החלק הפנימי, היבש, של הגזע, ויצא שהוא בן ארבעת-אלפים שנה.
העץ של אלון שבות
אם תהיתם פעם לפשר שמו של היישוב הקרוב אלינו ‘אלון שבות’ – בוודאי תתעניינו לשמוע שהיישוב, מהמרכזיים בגוש עציון, נקרא על שמו של עץ שמתנוסס בקרבתו. זהו אלון בודד גדול, בן כ-600 שנה, שניצב במרכז גוש עציון, ועל שמו נקרא היישוב ‘אלון שבות’.
ישנם עוד מספר עצי אלון עתיקים בארץ. כך למשל, בקיבוץ יפתח ישנו אלון עתיק ענק שגילו נאמד ב-400 שנה. אלון עתיק נוסף נמצא בהר צובה (ליד קיבוץ צובה) באתר בית קברות מוסלמי עתיק. הוא נתמך בתמוכות כדי שלא יתמוטט, ולידו נמצא עץ זית עתיק, אלון זה מוזכר כבר בדברי החוקר ויקטור גרן לפני כ-200 שנה, כעץ ענק ועתיק ימים.
גם סמוך לקבר שמואל הנביא נמצאים עצי אלון ענקיים ועתיקים: ב”שמורת אלוני שמואל” הזעירה, מדרום-מערב לנבי סמואל נמצאים ארבעה פרטי אלון מצוי, מהגדולים והעתיקים ביותר בישראל.
בהר הבתרים נמצאים אלונים עתיקים המתנשאים לגובה של כ-15 מטרים. גם יער ברעם מצטיין בריבוי אלונים עתיקים. חורשות אלונים עתיקות נמצאות גם ליד אלוני אבא ואלונים, ברכס אמיר ויער עירון שבוואדי עארה. חורשות שנשמרו על ידי העדה הדרוזית נמצאות ב”חורשת הארבעים” ליד עספיא הנקראת על שם של כארבעים עצי אלון בני מאות שנים הנמצאים בה.
חורשה נוספת נמצאת במורד הצפון-מזרחי של הר זבול (נבי סבלאן) ליד חורפיש. גם סמוך לחרבת סעדים בהרי ירושלים נמצאים אלונים גדולים המתנשאים לגובה 15 מטרים.
האלון של רבי חלפתא
בשטחה של העיר טייבה, בשדות השייכים למשפחתו של ווליד צאדק, לשעבר סגן שר החקלאות, נמצא אלון המוגדר כגדול בארץ ישראל. היקפו 690 ס”מ וגילו של העץ מוערך בכ-1,400 שנים. בפאתי קריית טבעון, נמצא אלון בעל היקף גזע של 530 ס”מ, סביב האלון הוקם מסלול טיול סיבובי בשם “שביל אילן” על שם קצין שנפל במלחמת לבנון השנייה.
אלון תבור גדול ועתיק נמצא ליד קבר רבי חלפתא, סמוך לפנייה לכפר חנניה מכביש 85, כבר בשנת ה’רפ”ג (1523 למספרם) מזכיר הנוסע משה באסולה “אילן גדול” במקום זה. אלוני תבור גדולים בודדים בני כ-150 שנה מצויים במשמר העמק, בשולי המושבה כרכור ובגן שמואל. בשמורת אלון שליד פרדס חנה, בשמורת אלוני יצחק שליד גבעת עדה, בשולי יער חדרה (פארק השרון), בשמורת “אלוני התבור – כוכב יאיר” שבכוכב יאיר, וליד קיבוץ גלעד נמצאים ריכוזים גדולים של עצי אלון התבור, שרידי יער האלונים הגדול שהשתרע לפנים על פני כל השומרון.
אלוני תבור גדולים נוספים בני למעלה מ-200 שנה נמצאים ליד קיבוץ הגושרים, בחורשת טל וליד שאר ישוב (סמוך לאתר אסון המסוקים).
עצי התנאים
אלון השעם אינו נפוץ בארץ ישראל ויש ממנו מספר קטן של פרטים, כולם ניטעו בידי אדם. ביער אילנות ניצבים שני עצים בני כ-70 שנה. עץ נוסף, שניטע בשנת תרצ”א על ידי אליהו קראוזה ניצב במקוה ישראל. עצי אלון שעם נוספים נמצאים בגבעת ברנר.
אלה אטלנטית ענקית ומרשימה, בת כ-450 שנה, נמצאת ממערב למצודת כח, ייתכן שזוהי האלה הגדולה והעתיקה ביותר בארץ ישראל, לצידה מספר פרטים עתיקים נוספים, קטנים יותר. בחצר בית החולים הצרפתי סן לואי שבירושלים ניצבת אלה אטלנטית שגילה נאמד במאות שנים והייתה מוכרת עוד לפני בניית הבניין כמקום צל ומנוחה ליהודים ונכרים שבאו מצפון, לכיוון שער יפו.
אלות עתיקות גדולות נוספות נמצאות ליד בורות לוץ בהר הנגב ובנחל מלחן שבערבה. גם בתל דן הייתה אלה אטלנטית ענקית אך היא נשרפה כתוצאה מרשלנות מטיילים בשנות השבעים.
בעמוקה, ליד ציון התנא האלוקי רבי יונתן בן עוזיאל, נמצאת אלה ארצישראלית גדולה ועתיקה שלענפיה קשורים מאות בדים. יש הנוהגים לקשור חלק מבגדם לעץ לאחר בקשת ישועה בציון, באומרם שמדובר בסגולה.
גם בכפר עראבה, ליד קבר התנא הקדוש רבי חנינא בן דוסא, נמצאת אלה אטלנטית גדולה ועתיקה. תושבי המקום המוסלמים נהגו בעבר לתלות עליה בדים רבים. אולם לאחר שבשנת תשכ”א התגלה מעל לכל ספק כי מדובר בקבר יהודי (בשל כיוון הקבורה צפון-דרום) – זנחו המוסלמים את הקבר ויהודים נוהגים לפקוד את המקום ולהתפלל בו כסגולה לישועה בזכותו של התנא רבי חנינא בן דוסא.
יהי רצון שכל נטיעות שנוטעים ממך – יהיו כמותך!