הפנאלים המקצועיים, ההרצאות המרתקות, והסיפור האישי שריגש את המשתתפים עד דמעות: אנקדוטות מוועידת העסקים הרביעית של ביתר עילית
@יעקב מרגליות
באחד מרגעי השיא של הוועידה נעמד אחד המשתתפים על רגליו. סביבו התגודדו מספר אברכים מהעיר המתפרנסים מעסק צדדי והגיעו כמוהו לשמוע טיפים ועצות, לקיים את מאמר הפסוק ‘איש את רעהו יעזורו ולאחיו יאמר חזק’, ולחזק זה את זה בפרנסתם הכשרה. על פניו של ניכרה התרגשות. הוא היה על סף דמעות.
“זו הייתה שעת לילה מאוחרת. על צג הטלפון שלי זיהיתי את מספרו של תושב העיר שמשמש לפרנסתו כנהג הסעות. הוא סיפר לי בצער רב, שהבנק חסם לו את כרטיס האשראי, עקב חובות. בעקבות כך, חברת השכרת הרכב לקחה לו את המכונית, ועכשיו אין לו איך להתפרנס. ממש נזכרתי בסיפורו של עגלון העיירה ירא השמים שסוסו נפח את נשמתו והוא נותר ללא אפשרות להאכיל את ילדיו, וכידוע כמה גדולי הדורות השתדלו במקרים כאלה לארגן מטה-לחם ליהודים המתפרנסים בכשרות.
“ברגע הזה”, סיפר האיש ששמו א’, “הבנתי שאני חייב לפעול. הרמתי טלפון לגמ”ח לעסקים שהוקם בוועידה הקודמת לעסקים, דיברתי עם מנהל הגמ”ח, ומיד אושרה עבורו הלוואה בסך 18,000 שקלים, שיאפשרו לו לכסות את החובות על החודש שלא עבד, ולשכור רכב לחודשים הקרובים, כדי שיהיה לו מהיכן להתפרנס. ‘הפורום לעסקים’ שנכנס לתמונה – הצליח לבוא בדברים עם הנהלת הבנק ולאשר עבורו פריסת תשלומים נוחה. כשבישרנו לו על כך – דמעות עמדו בעיניו. ‘כבר לא האמנתי שאצליח לקום מהמשבר הזה’, אמר. ‘הייתם ממש מלאכים טובים שנשלחו משמים. הצלתם לי לא רק את הפרנסה – אלא גם את שלום הבית ואת המשך חיי בסייעתא דשמיא’ “.
“וזה”, סיפר א’, “הוא מקרה אחד מתוך שבעים וחמישה מקרים דומים שבהם טיפלו הגמ”ח לעסקים ופורום העסקים בביתר עילית כדי להרים בעלי עסקים קטנים מהעיר מקריסה ממשית. אחד שעמד מול נושים, שני שהתמודד עם ספקים שמסרבים לספק סחורה, נהגי הסעות שרכבם התקלקל ועוד יהודים טובים שמתפרנסים בעיר בכשרות וביושר והתמודדו לפתע עם הוצאה בלתי צפויה שאיים להעלות ח”ו את הכורת על מטה לחמם. אין צדקה מהודרת מזו!”, ריגש א’ את משתתפי הוועידה.
היה זה אחד מתוך רגעים רבים ומרגשים, רגעים של ‘כל ישראל ערבים זה בזה’, רגעים של ‘אז נדברו יראי השם איש אל רעהו’ – שנראו ב’ועידת ביתר לעסקים’ שנערכה השבוע, ביום שלישי ד’ מנחם-אב. כ-350 בעלי עסקים מהעיר ביתר עילית, מכל סוגי העסקים הפועלים בתחומי העיר ומתפרנסים ביושר ובאמונה – נטלו חלק בוועידה היוקרתית, אשר הופקה על ידי העירייה ו’פורום בעלי העסקים’, בשיתוף עם חברות גדולות במשק הישראלי אשר מספקות את שירותיהן לתושבי ביתר עילית.
הוועידה, המתקיימת זו השנה הרביעית, נועדה לקדם את העסקים בביתר עילית במתן טיפים ועצות, ובעיקר – ביצירת שיתופי פעולה בין העסקים בעיר, וביניהם לבין חברות גדולות במשק הישראלי. מטרה נוספת – היא עידוד כוח הקנייה בעיר ביתר עילית ולהענקת תוספת תמריצים לבעלי העסקים תושבי העיר על מנת שיצליחו לפתח את עסקיהם, להשקיע ברכש, בשיפוץ ובמיתוג, ובכך להרחיב את מחזור הכנסותיהם.
האירוע נערך כחלק מרצון מצד כלל הגורמים שחברו יחד לארגון האירוע – ‘פורום העסקים’, עיריית ביתר עילית וכלל הגורמים העסקיים שפרסו חסות – להביא לשגשוג כלכלי עבור תושבי העיר תוך הגשת סיוע ככל האפשר לבעלי עסקים להתפתח ולגדול ולראות בס”ד ברכת שמים בעסקיהם.
אוהבים זה את זה
החל משעות אחר הצהריים המאוחרות החלו המשתתפים לנהור לאודיטוריום ברחוב ברסלב בעיר. על הפנים ניתן היה לראות הבעה טהורה של יהודים העושים את מלאכתם באמונה ובאים לסייע איש לרעהו בטובת עין ובפירגון הדדי – תיקון נעלה וחשוב מאין כמותו לשנאת החינם שבגינה נחרב בית המקדש.
המשתתפים התקבלו בכבוד גדול. כל משתתף זכה לתג מיוחד שנושא את שמו ואת שם העסק שאותו הוא מייצג. בעבור המשתתפים הוקמו עמדות בופה עשירות ומגוונות – עם כל סוגי הטעימות (הכל פרווה וחלבי, כמובן), בבחינת ‘גדולה לגימה שמקרבת את הלבבות’. כבר בכניסה ניתן היה לראות היכרויות שנרקמות בין בעלי עסקים בעיר, לחיצות ידיים של ‘שלום עליכם’ בין ידידים ותיקים, ומשתתפים שחולקים עם עמיתיהם בעיה או מועקה וזוכים במקום לעצה טובה, מילה הגונה וטפיחת עידוד על השכם.
אבל עיקר החוויה ציפתה לנוכחים בכנס עצמו – בדמות מפגשי העשרה, הרצאות מקצועיות, וקשרים וקומוניקציות עסקיות שנוצרו בו-במקום, בתקווה שאלו יצעידו את העולם העסקי בעיר קדימה.
העיתוי המסורתי לקיומה של הוועידה השנתית נקבע לבקשת אנשי עסקים, עקב העובדה שבימי תשעת הימים – חלק ניכר מהעסקים בעיר סגורים, ושאר העסקים מורידים הילוך בפעילותם העסקית. עובדה זו מאפשרת לאנשי עסקים רבים לפנות מזמנם את שעות האיכות הנדרשות כדי להשתתף בוועידה ולהקדיש את הזמן להפריה מקצועית הדדית. כמיטב המסורת, מטרת הוועידה הייתה – להעמיק את שיתוף הפעולה העסקי ולהעניק כלים מקצועיים לבעלי העסקים בעיר, תוך ניצול העובדה שמדובר בתקופה היחידה בשנה שבה רוב הפעילות העסקית בעיר מתנהלת על אש נמוכה.
השנה עמדה הועידה בסימן ‘שתהיו אוהבים זה את זה’, על פי דברי המדרש בתנא דבי אליהו רבה (כח): “כך אמר להם הקב״ה לישראל – בניי, אהוביי, כלום חסרתי דבר שאבקש מכם? ומה אני מבקש מכם – אלא שתהיו אוהבים זה את זה, ותהיו מכבדים זה את זה, ותהיו יראים זה מזה, ולא ימצא בכם עבירה וגזל ודבר מכוער. שלא תבואו לידי פסול לעולם, לכך נאמר: הגיד לך אדם מה טוב ומה השם דורש ממך כי אם עשות משפט ואהבת חסד והצנע לכת עם אלוקיך”.
‘לא נעלה ארנונה’
את המעמד פתח רה”ע בדברי ברכה לבעלי העסקים בעיר. “בסייעתא דשמיא, הקשיים איתם התמודדנו בשנה האחרונה, עקב הנגיף, כבר מאחורינו”, אמר רובינשטיין. “שנה זו הייתה לכולנו מורכבת ומלאה בהתמודדות.
“אנו מצויים בימי תשעת הימים, ובוודאי בימים אלו אין להרבות בשמחה, ולכן אנו מקיימים את הועידה החשובה הזו מבלי אמצעי מוזיקה וכדו’. אני רוצה לציין שפעלנו רבות במשך השנה האחרונה כדי לסייע לכם, בעלי העסקים בעיר. בפרסומים בפלטפורמות השונות, במטרה לסייע לכם לעבור את התקופה הזו. כולנו מחויבים בערבות הדדית, לדאוג זה לזה, ולהשתדל עבור השני. מידת החסד, שהיא מהמאפיינים המזוהים ביותר עִם עַם ישראל, בלטה מאד בעירנו.
“בשנה זו הוצאנו לפועל את מיזם ‘ביתר דייס’, שנועד לעודד את תושבי העיר לרכוש את מוצריהם בחנויות המקומיות, ובכך להעניק סיוע לבעלי העסקים שכורעים אל מול המציאות הכלכלית הבלתי פשוטה. בשבועיים שיוחדו ל’ביתר דייס’, תושבי העיר כולם התאחדו כדי לסייע לבעלי העסקים, לרכוש תוצרת מקומית ולאפשר לכם, בעלי העסקים, להתפרנס בכבוד.
“ההשקעה בעסקים בעיר הינה חלק חשוב במדיניות העירייה. אנו רואים בבעלי העסקים מנוף כלכלי חיוני לעיר, ומחפשים כל העת להרחיב ולפתח את הפעילות העסקית למען תושבי העיר. ועידת ‘פורום העסקים’ היא דגל חשוב בסיוע שהעירייה מגישה לבעלי העסקים המתפרנסים בעיר ומהווים את מנוע הצמיחה הכלכלי של התושבים”.
בסיום משאו התחייב רה”ע, שהעירייה לא תעלה את סכום הארנונה לעסקים בעיר. “רק לפני שבועיים אישרנו את תעריפי הארנונה בעיר”, אמר, “וכמובן שגם השנה לא העלינו את תעריף העסקים. כך נעשה גם הלאה. שר האוצר החדש הגיע, ודבר ראשון שהא אומר ‘נעלה ארנונה’. אלה שמתפרנסים, אלה שכבר עובדים – דבר ראשון רוצים להפיל אותם. זה דבר חמור. אנחנו הקפדנו על זה כל השנים ואנחנו נקפיד על זה גם הלאה. מגורים ועסקים – כל זמן שזה תחת ידי – בעז”ה התעריף לא יעלה. לבנקים כן העלינו – לבנק יש מאיפה לשלם. כשהעסקים פה בעיר יהיו במצב הכלכלי של הבנקים – אולי גם לכם נעלה”, סיים בחיוך.
דבר הפרשן הפוליטי
על הפקת הכנס הייתה אמונה חברת ‘טיפ הפקות’ בניהולו של ר’ מרדכי רבינוביץ. את הועידה הנחה איש התקשורת משה גלסנר, שלאחר משאו של רה”ע הזמין את הפרשן הפוליטי הבכיר בישראל, עמית סגל, להרצאה מרתקת שכללה ניתוח מנומק ומעמיק לגבי סיכויי ההישרדות של הממשלה הנוכחית – שנתפסת בציבור החרדי בצדק כ’ממשלת זדון’ ורבים שואפים לראות בהחלפתה בממשלה הגונה יותר לציבור החרדי.
בהקשר לממשלה הנוכחית – אמר סגל: “עוד לא דיברנו בכלל על האירוע המטורף שבו ראש ממשלה הוא עם שישה מנדטים. כתוצאה מכך, בבחירות הבאות – שישה מנדטים ייראה לנו הרבה. התחזית שלי היא שבבחירות הבאות ייתכן אולי שיהיה ראש ממשלה עם ארבעה מנדטים. לא יהיו 13 סיעות – יהיו 20 סיעות. כי כולם הבינו את הטריק. לאורך שנות המדינה היה אומר מנהיג מפלגה: ‘תצביעו לי, כי אם אני לא אהיה מספיק גדול – לא אוכל להיות ראש ממשלה, ולכן הליכוד קיבל 40 כמעט בזמנו, ואפילו יותר. אבל ברגע שאנשים מבינים שזה בכלל לא הכרחי להיות עם מטען כזה מאחוריך כדי להיות ראש ממשלה – המפלגות הגדולות כבר לא יהיו גדולות”.
סגל הוסיף ודיבר על הייחודיות של המפלגות החרדיות: “על הרקע הזה בולט בלוק אחד של 16 מנדטים שרוצה שלטון אבל לא רוצה להיות בראש השלטון. ש”ס ויהדות התורה הם היחידים בכנסת שרוצים להיות חלק מהממשלה, אבל לא רוצים לעמוד בראש הממשלה. עכשיו, 16 מנדטים זו סחורה מבוקשת מאין כדוגמתה, ולכן אני לא מתרגש מהמדבר האופוזיציוני. זה נראה יותר כמו מין טיול יום כזה במדבר יהודה. בטווח הארוך אני רואה את המפלגות החרדיות חוזרות לממשלה בגדול. אני לא יודע להגיד לכם בדיוק עם מי ומה. לאור השבירה המוחלטת של כל הכללים זה באמת יהיה מיותר לנבא, אבל אני לא מתרגש מהאירוע.
“אני לא חושד שליברמן באמת מוטרד מהתנהלות הציבור החרדי”, אמר סגל, “כי אני זוכר לפני שנתיים בתור תושב ירושלים שליברמן שיתף עם אלה שהוא מנאץ היום והם מנאצים אותו היום כדי להמליך מול מועמד לראשות עיר חילוני צעיר תומך סיעה שרוצה לפתוח עסקים בשבת. מה השתנה? ירושלים השתנה? משה ליאון השתנה? החרדים השתנו? לי נראה שליברמן השתנה. זה שילוב כמובן גם של עניינים אישיים של העלבון שלו מדרעי ומגפני וליצמן על רקע חוק הגיוס וגם חישוב פוליטי”.
על דהירת הטירוף והשנאה של ליברמן – אמר סגל כך: “העסק שנקרא ‘מפלגת ישראל ביתנו’, נקלע למשבר חמור. הלכו הלקוחות. למה? כי העולם מרוסיה הולכים ומתים והילדים של העולים הם כבר לא עולים – הם צברים. הם קוראים תקשורת ישראלית ולא רוסית. ולכן ליברמן היה צריך להמציא את עצמו מחדש פן הוא יהפוך כמו העיתונים האלה שהיו יצאים לאור בהונגרית בקום המדינה. נגמרה העלייה מהונגריה – נגמרו העיתונים. והוא המציא את עצמו מחדש לא בתור מפלגה של עולים ששונאת ערבים אלא בתור מפלגה לבנה ששונאת חרדים.
“עכשיו אני רוצה להגיד לכם את תחזיתי הפרועה, ליברמן והחרדים ישבו יום אחד באותה ממשלה. ככה אני חושב”, העריך סגל, במה שגרם לאי נוחות מסוימת בקהל. אף יהודי חרדי לא יכול לדמיין כל סוג של שיתוף פעולה עם האיש הרע הזה.
נאומו של הפרשן הפוליטי הבכיר היה מרתק וממושך, כאשר בהמשך השיב סגל לשאלות שהציגו בפניו ראש העיר, המנחה והקהל המרותק. הדברים המלאים ניתן לקרוא כאן
טיפים מהמנטור העסקי
ההרצאה הבאה הייתה אחד משלביו היותר מחכימים ומועילים של הכנס. היה זה כאשר משתתפי הוועידה האזינו ברוב קשב להרצאה מקצועית ומיוחדת אותה הגיש מר יריב אליאב, אחד השמות הנודעים בתחום הייעוץ העסקי במדינת ישראל, ומי שנחשב למנטור עסקי מבוקש, המלווה רבים מבכירי המשק הישראלי. במשך שעה ארוכה פרס אליאב את עיקרי תורת השיווק המוצלח, המבוסס על אמונה במוצר המשווק, ביטחון עצמי בשיווק העסק, וטיפים מקצועיים רבים אשר יגרמו למי שנוקט בהם לפתח את עסקיו ולזכות בס”ד לשגשוג עסקי פורץ דרך.
“אני יודע שיושבים פה אנשים שפתחו את העסק שלהם כי הם קיבלו שירות גרוע באיזה מקום והם נעלבו והחליטו שהם רוצים לפתוח את זה ‘כמו שצריך’ “, אמר אליאב. “ויושבים פה כאלה שפתחו את העסק שלהם מתוך אהבה ויש כאלה שמתוך רצון לפרנסה, ויש כאלה שאם הם לא קמים בבוקר ולא פותחים חברה – אז הם לא עשו שום דבר בבוקר. אז כל אחד יסתכל כרגע על הלמידה שלו, מה הוא יכול לעשות מה הוא יכול לחשוב כרגע אחרת – אל מול התוצאות שלו”.
אליאב הציג תזה שאותה הוא מכנה ‘חר”ב א”ש’ – נוטריקון של המילים: ‘חכמה ויעילות’, ‘רוחב לב’, ‘בכנות’, ‘אומץ לב’, ו’שקדנות’ – כמפתחות להצלחה בס”ד. “חכמה בשפת הניהול זה היכולת להשיג את המטרות שלך תוך שימוש חכם ויעיל במשאבים. יש לכם איזשהו לחץ בעבודה? יש משהו שסוחב אתכם עוד פעם ועוד פעם ואתם צריכים המון אנרגיה כדי להשקיע במשאבים?
“המקום שבו אתה מבזבז את שעות העבודה שלך – הוא המקום שבו אתה בכלל לא חכם. זה כמו שיש לנו מכונה והמכונה לא עובדת. מה היית עושה? מחליף אותה, מטפל בה, משמן. ואנחנו, שלא עושים את אותן פעולות כי זה לא נעים, כי זה לא נוח, כי זה קשה, ועדיין ממשיכים לשלם שם את המשאבים – אז הכלי הראשון שיש לנו שהוא חכמה.
“יש סיפור על מאפייה, לא ננקוב בשם, שכל בוקר האופה היה מתעורר במצב רוח טוב. הוא היה מפנק כל עוגייה הוא היה שם עליה אגוז מלך שלם ויפה. אתם יודעים שכל עוגייה שעל נמכרה עם אגוז מלך – האופה הפסיד אגורה. זה חכם לתת במצב רוח טוב אגוז מלך ולהפסיד כסף? שימוש במשאבים שלנו בחוכמה – זה הצעד הראשון שבו אנחנו יכולים להיערך למשבר שכל פעם אנחנו חוזרים אליו”.
לגבי רוחב הלב – הסביר אליאב מניסיונו המקצועי: “תחשבו רגע ברוחב לב על הסיטואציה. יש עובד שכל בוקר מגיע למקום שלא רוצים אותו, ואח”כ הולכים ומספרים לכל החבר’ה שהוא לא עשה ו’הוא לא עובד, כשהמעשה החיובי לעשות זה להגיד לו, בוא אתה לא עובד, בוא ניתן לך, בוא נשתמש בך בחכמה, ברוחב לב. בוא ניתן לך את כל ההזדמנויות שאתה תעשה ותצליח. ואם לא, אולי תצליח במקום אחר.
“הכלי הבא זה ‘בכנות’. להסתכל רגע אחד למציאות של העסק שלכם בעיניים. מתי פעם אחרונה שזה קרה? מתי פעם אחרונה עצרתם רגע אחד ושאלתם את עצמם, רגע, אני עכשיו רוצה לקנות את העסק שלך? כמה הוא שווה? אתה זוכר את הדבר הגדול הזה שאתה רוצה לפתח אותו ולהתקדם, יש לי כסף אני מביא לך. מה הסיכוי שתצליח? בכנות, שווה להחזיק את העסק שלך? הוא שווה את הכסף?
אתם יודעים כמה, ויכול להיות שיושבים פה ואני לא אשאל אתכם כי לפעמים זה מביך, אתם יודעים כמה מנהלי עסק מרוויחים פחות משכר מינימום פר שעה ברגע שמסתכלים בכנות על העבודה שלהם? כי הם לא סופרים את ההדרכות שהם עושים ואת השעות שמתקשרים אליהם, 24/6, ולפעמים זה עד כניסת שבת. איך אמר לי לקוח שהיה מתקשר אלי עשרים דקות לפני כניסת השבת? הוא אמר דברים שאני צריך לחתוך מהר אני מתקשר עשרים דקות לפני כניסת שבת שלא יהיה זמן לדבר כי אין לי זמן אחר…”
“צריך להסתכל רגע על המציאות בעיניים. צריך לבוא ולהגיד לפעמים הלקוח הזה לא שווה לי, מה שווה לי שיש לי לקוח שאני אולי מרוויח עליו קצת אבל הוא מבזבז לי משאבים, מה אני צריך את הכאב ראש הזה?? מכירים? אנחנו צריכים להסתכל בכנות על התוצאות שלנו, על מה שאנחנו עושים והאם אנחנו מתקדמים כל הזמן אל המטרה”.
אליאב אף דיבר על הצורך להעניק שירות ללקוחות ברוחב לב, לשים אותם במרכז ולראות בהם את מנוע הצמיחה וההצלחה. גם נאום זה – שהיה רווי בטיפים מקצועיים חשובים – יפורסם במלואו בהזדמנות בל”נ.
בהמשך עסקו בוועידה ברעיונות ופתרונות להגדלת הכנסות ויציאה מושלמת בס”ד ממשבר הקורונה. לשם כך התקיימו בוועידה דיונים ופאנלים, בהשתתפותם של צוותים מקצועיים מחברת ‘מעוף’, אשר יעניקו ייעוץ פרטני לכלל העסקים בנוגע להלוואת בערבות מדינה, הפנייה לקורסי העשרה מקצועיים ומתן אפשרויות להעמקת שיתופי הפעולה העסקיים ברמה הארצית והמקומית.
כמו כן, בוועידה השתתפו ראשי חברת ‘ליניק – ניהול מועדוני לקוחות’, בה חברים כ־1.200.000 (מיליון ומאתיים אלף) לקוחות עסקיים. החברה מציעה את שירותיה כמועדון לקוחות מהגדולים בישראל, עם אפשרויות הצטרפות שאינן כוללות תשלום עמלה או דמי רישום. בעל העסק נרשם, קובע את גובה ההנחה לחברי המועדון, ומהרגע הזה ואילך – העסק שלו נכלל באופן אוטומטי בכל פרסומי החברה, בדפי הבנק, באפליקציות ובכלל הפלטפורמות של חברת מועדוני הלקוחות.
פאנל ראשי רשויות מהאזור,
לאחר ההרצאות, התקיים פאנל ראשי רשויות מהאזור, בהשתתפות רה”ע מאיר רובינשטיין, ראש מועצת גוש עציון שלמה נאמן וראש מועצת אפרת, עודד רביבי. בפאנל עסקו המשתתפים בשיתופי פעולה עסקיים ותיאום עמדות מול השלטון המרכזי בנושאים משותפים לכלל המועצות המקומיות באזור.
רביבי ציין במהלך הפאנל, כי “רוב הציבור במדינת ישראל לא מודע לכך שכמעט חצי מהיהודים שגרים ביהודה ושומרון הם חרדים. רוב האוכלוסייה היום ביהודה ושומרון זה ציבור חרדי. אנחנו בוועידת עסקים, ובדיוק בהקשר הזה אני תמיד מסביר מה כוח הקניה של הציבור החרדי. הציבור האידיאולוגי שהגיע לפה מטעמים אידיאולוגיים בסוף צריך להודות על האמת – הוא בסוף מיעוט. כי גם מעלה אדומים ואריאל זה אנשים שעשו שיפור דיור ולא בהכרח מטעמים אידיאולוגיים. זה שהיום מצוה לגור בארץ ישראל ואנחנו מאמינים מה הם גבולות ארץ ישראל – זה משהו אחר.
“הנשיא לשעבר אובמה עשה איתנו חסד – הוא הכניס את כולנו לסירה אחת, עשה הקפאת בניה על כולנו. וכשהוא היה נשיא אז גם רובינשטיין הגיע לפגישות וגם האידיאולוגיים הגיעו לפגישות וגם החילונים הגיעו לפגישות. אחר כך בא טראמפ והתחיל לייצר קצת הפרד ומשול בין המחנות, והיו אלו שבעד הסיפוח והיו אלו שבעד התכנית של טראמפ ופתאום ראית פיצול במחנה. עכשיו בא בנט ואמר חבר’ה כדאי שתתאחדו, למה לרובינשטיין אין עכשיו ועדת כספים ולנו אין ראש ממשלה ואנחנו כולנו בסוף עוד פעם באותה מצוקה בלי מישהו שידאג בממשלה.
רובינשטיין ציין: “אמרתם אידיאולוגיה. אתם יודעים שכל דירה בביתר עילית, ובאפרת נראה לי שגם כן כל הדירות, ובגוש עציון רוב הדירות – הן יותר יקרות מאשר דירה בירושלים מכל מיני שכונות. קח לדוגמא אפילו בגילה. ולא צריך לעבור מחסומים בהלוך ומחסומים בחזור. כאן יש איכות חיים ואידיאולוגיה – בביתר עילית אלה חיי דת תקינים וחיי חברה תקינים, ואנשים מעדיפים את זה. תושב ירושלים אומר אתה הולך לנסוע חצי שעה וביום זה יכול לקחת שעה פלוס עד שהכביש הזה יורחב, כביש שאנחנו ניהלנו מאבק עם שרת תחבורה מועילה שעזרה לנו מאוד והייתה לצדנו ולך תדע מה יהיה עם השרה החדשה. ולכן זו באמת אידיאולוגיה, השאלה מה האידאולוגיה”.
ונאמן אמר: “אני חושב שמפעל התיישבות ניצח, זו עובדה. מדובר על חצי מיליון תושבים, כמעט מחציתו זה יהודים חרדים. חצי מיליון תושבים זה כבר לא אלף פה אלף שם, זה כבר מפעל קיים הוא בלתי הפיך לכל הדעות. גם כשניהלו מו”מ עם ערפאת (ימ”ש – י.מ.) גם הוא הבין שביתר עילית תישאר חלק ממדינת ישראל, שאפרת תישאר חלק ממדינת ישראל. הניצחון הזה הוא עובדה מוגמרת. כמובן שבגבולות של הניצחון הזה עדיין יש מאבקים רבים וקרבות קיום, בדרך כלל במקומות של הגבול, במקומות שאנחנו רוצים להתרחב עוד יותר ביישובים מה שנקרא יישוב ספר, גם מבחינה ביטחונית גם מבחינת הגישה והתשתיות שצריכים, הכל החל מחינוך בריאות כל הדברים האלה אנחנו צריכים עדיין להילחם ולהיאבק עליהם. היום המשימה שלנו זה הרחבת ההתיישבות והסדרת ההתיישבות ובסופו של דבר הבאת הריבונות הישראלית להתיישבות”.
הכנס ננעל בשעת ערב מתקדמת, כאשר כל אחד מהמתכנסים קיבל שקית שי עם פריטים שימושיים, מתנת מבחר עסקים בעיר. אנשי העסקים חזרו לבתיהם בתחושת ערֵבות הדדית וידיעה כי כולם מחויבים לכולם לעמוד האחד לימין השני, כמאמר חז”ל – ‘צאו והתפרנסו זה מזה’. מהפכה מבורכת של ערבות הדדית ואחוות יהודים, אשר בוודאי תקרב את הגאולה בב”א.
טוב להודות מיטב החברות והעסקים בעיר ומחוצה לה פרסו חסותם על הוועידה היוקרתית – בראשם בנק פאג”י, הבנק הבינלאומי, ‘שוהם ביטוחים’, ‘מפתח’ ו’מעוף’. כמו כן, עסקים מגוונים בעיר הביאו למשתתפים כיבוד עשיר, עיצובי פירות ומזכרות יוקרתיות. בין העסקים הללו שהציגו למשתתפים ממיטב תוצרתם הטעימה והיוקרתית, נמנים ‘עלה עלה’, ‘פריאטיה’, ‘קפה גרג’, ‘השטעטאלע’, ‘קייטרינג ‘סובראי’, ‘לחיים’. כמו כן הועלה על נס פועלם הכביר של אנשי ‘היימישע טיילער’ס’, שמספקים בס”ד פרנסה הגונה לאברכים רבים בעיר המתפרנסים מחלוקת אוכל בשמחות, באווירת ‘היימיש’ מכובדת. הועידה הסתיימה בתכנית קליקרים מיוחדת שבאמצעותה הביעו המשתתפים את דעתם און-ליין, תוך כדי הדיונים המקצועיים, ושיתפו את כלל עמיתי הוועידה במחשבותיהם. במהלך הערב התקיימו הגרלות וחולקו מזכרות, כאשר ההגרלה נערכה השנה בחסות חנות ‘עיצובית’, ו’יריד ביתר’. כל משתתף קיבל יומן ייחודי וספר טלפונים עסקי בהפקת ‘הפורום לעסקים – ביתר עילית’. תודת המשתתפים שוגרה לבית של העסקים בביתר עילית – עיתון ‘שערים’ ודפוס ‘חוצות’ – שהצוותים המקצועיים בהם עמלו ויגעו לילת כימים על הפקת הכנס, תוך שימת לב מקסימלית לכל הפרטים, בתבונה, במסירות ובכישרון, למען הצעדת העסקים בעיר קדימה, כשכל זה מצטרף לעשייה ענפה למען העסקים שנעשית ב’שערים’ וב’חוצות’ לאורך השנה כולה. תודה מיוחדת שיגרו מארגני הוועידה לר’ ישראל מנדלבוים, מנכ”ל ‘מפתח’ בביתר עילית, שתרם ממרצו ומזמנו ויזם והגה פרטים רבים בוועידה זו, בנוסף על פועלו לאורך השנה כולה למען התעסוקה בעיר. |