יעקב מרגליות
כאבן של אלפי משפחות חרדיות – בהן מאות בעירנו ביתר עילית – בעקבות עצירת הסבסוד למעונות כהמשך להוראת בג”ץ והיועמ”שית, ממשיך להדהד ברחבי הארץ, וביום שני בשבוע שעבר הגיע הנושא לשלב מכריע בבג”ץ, על רקע המאבק המתמשך בין היועצת המשפטית לממשלה לבין שר העבודה ר’ יואב בן צור מש”ס שהחליט להקפיא את כלל סבסוד המעונות עד להסדרת העניין. בית המשפט העליון דן בעתירה שהגיש הארגון החרדי ‘אמת ליעקב’ בהרכב שבראשו השופט נעם סולברג ולצידו השופטים עודד גרוסקופף וחאלד כבוב.
התפתחות דרמטית התרחשה כאשר ד”ר גיל לימון, המשנה ליועצת המשפטית לממשלה, קיבל החלטה משמעותית לאשר ייצוג משפטי נפרד לשר העבודה ולמשרד האוצר בעתירות, דבר שיחסוך את הצורך בשירותיה של היועמ”שית העוינת. ההחלטה התקבלה לאור הקשר ההדוק והמורכב בין שאלת הסבסוד למעונות היום לבין עמדתה העקרונית של הממשלה בסוגיית גיוסם של בני הישיבות היל”ת.
שר העבודה, יואב בן צור, הציג עמדה נחרצת וברורה בפני בית המשפט, כשדרש להפריד לחלוטין בין סוגיית הגיוס לסבסוד מעונות היום. הוא הדגיש כי תפקידו המרכזי כשר העבודה הוא לעודד תעסוקה במשק הישראלי, וטען בתוקף כי אסור לערב בסוגיה זו ילדים קטנים ואימהות עובדות. בן-צור הביע דאגה עמוקה מכך שהחלטת היועמ”שית עלולה לפגוע באופן משמעותי במגמה של שילוב נשים חרדיות בשוק התעסוקה, מגמה שנבנתה בעמל רב לאורך שנים.
תפנית מפתיעה
תפנית משמעותית בדיון התרחשה כאשר עו”ד זלמן בלק, המייצג את ארגון ‘אמת ליעקב’, חשף נתון מכריע: בשנת 2015 הממשלה ביטלה לחלוטין את הסעיף שקשר בין סבסוד מעונות יום לשירות צבאי. גילוי זה העלה שאלות נוקבות לגבי הבסיס החוקי להגבלת הסבסוד כיום. בלק העלה שאלה מטרידה: “האם ילד בן שנתיים צריך לשלם מחיר על כך שאביו לומד תורה?”
מנגד, נציגי המדינה, ובראשם עו”ד נטע אורן מפרקליטות המדינה, מתחו ביקורת חריפה על התנהלות שר העבודה. הם טענו כי השר משתמש בעשרות אלפי משפחות מהמגזר הכללי כקלף מיקוח. השופט גרוסקופף הצביע על הסתירה המובנית בעמדת המדינה, שמצד אחד דורשת מאברכים להתגייס ומצד שני מעודדת לימוד תורה.
בג”ץ הציע פשרה שכללה הארכת תקופת המעבר בשלושה חודשים נוספים, מעבר לשלושת החודשים שכבר נקבעו, תוך דרישה משר העבודה לפרסם תבחינים לכלל האוכלוסייה בתוך חודש. בש”ס הגיבו בחריפות להצעה, בטענה שמדובר רק בדחיית הבלתי נמנע.
במשרד העבודה ממשיכים לחפש פתרונות, ובן צור שוקל בחיוב את הצעת השופט סולברג, בתקווה שעד תום תקופת ההארכה יחוקק חוק גיוס שיפתור את הסוגיה המורכבת.
בינתיים, המציאות הקשה מכה במאות משפחות חרדיות ברחבי הארץ, לרבות בעירנו ביתר עילית. משפחות אלו, שבהן האימהות יצאו לעבוד מתוך רצון לפרנס את המשפחה בכבוד, מוצאות את עצמן במצב בלתי אפשרי. ללא סבסוד למעונות היום, העלויות הגבוהות מאלצות רבות מהן לשקול לעזוב את מקום עבודתן, צעד שעלול להוביל למעגל עוני מתמשך. הפגיעה אינה רק כלכלית אלא גם חברתית, כשנשים שהצליחו להשתלב בשוק העבודה נאלצות לוותר על בשל מדיניות שרבים רואים בה עונש קולקטיבי על רקע השקפת עולמן.