שמעון כהן
האם סוף-סוף, אחרי עשור של התקדמויות ונסיגות, פעולות והתנגדויות – אנחנו עומדים בישורת האחרונה לקראת אישורו של אזור התעשייה היער האנגלי שצפוי להביא לעיר ברכה כלכלית גדולה בס”ד? ל’שערים’ נודע כי ביום רביעי הקרוב צפויה מועצת התכנון העליונה ביו”ש לדון באישורו של היער, כאשר הצפי הוא שהתוכנית תאושר וגלגלי המיזם יתחילו לנוע.
התוכניות להקמת אזור תעשייה במתחם היער האנגלי מקודמת מאז שנת תשע”ד על ידי עיריית ביתר עילית. התוכנית המקורית הייתה להקים פארק תעשייה נקייה שישתרע על שטח של כ־800 דונם משני צידיו של כביש 375, סמוך לתחנת הדלק ‘יער ביתר’. הפארק אמור למעשה לשמש בעתיד ככניסה מערבית לעיר ביתר עילית.
לפני כשנה וחצי הופקדה התוכנית של היער האנגלי להתנגדויות, כאשר היא כוללת מרכזי תעסוקה, מלונאות ושימושים נלווים לאזור; אזורים למסחר, תעשייה, מלונאות ונופש; מתקנים הנדסיים, מסוף תחבורה, בנייני ציבור ושטחים ציבורים, וכן בית עלמין.
עם הפקדת ההתנגדות התברר, כי בקרב השכנים לידנו – תושבי היישוב צור הדסה הסמוך – לא כולם אוהבים את הפרויקט, למרות שהוא מבטיח תקווה כלכלית לכלל תושבי האזור. בעקבות כך הוגשו ההתנגדויות בוועדה המקומית לתכנון ובנייה, כאשר תושבי היישובים ‘צור הדסה’, ‘מבוא ביתר’ ועוד – חתומים על ההתנגדות לתוכנית.
בעקבות ההתנגדויות, נערך דיון סוער בוועדה המקומית לתכנון ובנייה. הדיון נפתח על ידי ירון קמחי, מנהל הפרויקט, שהציג את התוכנית מטעם העירייה (אגב, קמחי הוא בעצמו תושב צור הדסה). הממונה על פרויקט היער האנגלי הדגיש את השימוש במכלול של צעדים כדי לשמור על ערכי הטבע והסביבה: “נועצנו באדריכלים ויועצים שונים מתחום הארכאולוגיה, וגם הוספנו הנחיות מחמירות של ניהול ואכיפה, הן בבניית האזור והן לאחר מכן – הכל כדי שלא יגרם נזק לטבע ולסביבה. לכן אנו נמצאים כאן, לשמוע, להקשיב – מתוך מקום פתוח ונפש חפצה לשמוע ולעזור”.
התנגדות מוזרה
בישיבה עצמה התייצבו כנגד התוכנית נציגים מטעם הגופים הבאים: ‘החברה להגנת הטבע’ (חל”ט), ‘רשות הטבע והגנים’ (רט”ג), ‘בית ספר שדה כפר עציון’ ונציגי ארגונים ירוקים. הם טענו, כי התוכנית החדשה צפויה לפגוע קשות בנכסים הטבעיים והארכאולוגיים של האזור, ובהם פגיעה ב-12 המעיינות הטבעיים, פגיעה במסדרונות האקולוגיים הפתוחים, ופגיעה באתרים התיירותיים של אזור בתיר, אשר הוכרזו בשנת תשע”ד (2014) כאתר מורשת עולמית על ידי ארגון אונסק”ו.
בדיון חזר נציג ועד צור הדסה, עו”ד עמית רנן, על התנגדות הוועד לתוכנית הנוכחית. היועץ המשפטי של עמותת התושבים למען צור הדסה, עו”ד אמיר זהר, טען: “תוכנית אזור התעשייה היער האנגלי נושאת איומים משמעותיים וחמורים לעתיד היישוב צור הדסה”. הוא רמז כי העמותה שהוא מייצג לא תהסס “לנקוט בכל האמצעים המשפטיים העומדים לרשותה כדי למנוע מהתיכנית הנוכחית לצאת לפועל”.
יו”ר עמותת התושבים למען צור הדסה, יאיר קמייסקי, טען בדיון כי הוא “מבין את הצורך של ביתר עילית ליצור מקורות הכנסה ופרנסה אך המחיר של הקמת אזור תעשייה במתכונתו הנוכחית הוא כבד מדי. במקום להשקיע את המאמץ המיותר – בואו נפנה את המאמץ להביא משאבים ממקורות אחרים”, אמר, בניסיון להסביר את ההתנגדות.
בסיום הדיון, חברי הוועדה הסמיכו את הצוות המקצועי לפנות ליועצים משפטיים ולגבש תגובה מסודרת שתועבר לוועדת משנה להתנגדויות.
תושב היישוב ירון קמחי, שתרם רבות למען הפיתוח של הישוב צור הדסה, ואף שימש בעבר כנציג בוועד היישוב. במקום להסתפק בדיון מקצועי וענייני – היה ביישוב מי שבחר להפעיל על קמחי לחצים אישים ולפרסם את שמו כדי שיהיה כתובות להטרדות מטעם שכניו.
משיחה שקיים ‘שערים’ עם בכיר בוועדה המקומית, הוא טען כי רוב התלונות הן תלונות סרק, שכל מטרתן היא להקשות על התקדמות התוכנית, כאשר לרוב הדברים הוצגו פתרונות שאמורים לענות כל כלל ההתנגדויות. “חבל שדווקא מקרב השכנים היקרים יש מי שמנסים לשים רגליים ולתקוע מקלות בגלגלים”.
כאמור, כעת נראה כי ההתנגדויות נדחות, וגם בקרב השכנים כבר לא נראית מוטיבציה להיאבק נגד התוכנית. ביום רביעי צפוי הדיון המכריע במת”ע (מועצת התכנון העליונה), בתקווה שנוכל לדווח בשבוע הבא ב’שערים’ על אישורה הצפוי של התוכנית שתביא בס”ד רווחה גדולה לעירנו.