נראה כי אמנם מערכת הבחירות הפעם היא המערכה הכי מנומנמת בהיסטוריה של עירנו ביתר עילית, וטוב שכך, אבל אם יש משהו מרענן וחדשני בכל סיפור הבחירות המקומיות, זוהי מפלגת הצעירים.
אז לא, לא מדובר במפלגה חדשה ובוודאי שלא במפלגה שאינה נתמכת על ידי הרבנים, אלא אדרבה, לראשונה אי פעם בחרו בסיעת הסיעה החסידית לשלב כוחות מחודשים ובניהם נציג חדש ומרענן הלוא הוא נציג הצעירים.
במקום השמיני והמכובד של הסיעה החסידית הוצב תושב העיר בשם ׳עוזי שלום׳, צעיר נמרץ שכבר הוכיח את יכולתו ופעילותו בקרב ציבור הצעירים בעיר, ובטיפול פניות ציבור רבות במגוון נושאים בעיר ע״י פורום צעירים.
שבוע ויומיים לפני הבחירות ירדנו לסיור במטה הצעירים וישבנו לשיחה עם עוזי.
המטה רוחש פעילות מסביב לשעון. גם בשעות הקטנות של הלילה יושבים פעילים ומוסיפים שמות לרשימה המתארכת של קהילת הצעירים, כאן זה בחור שלא חשב בכלל להצביע במערכה הזו, ושם זה אדם מבוגר שמאס במערכת הפוליטית והפעם הצליח להשתכנע שמדובר במשהו חדש, שמות רצים לחלל האוויר, חלקם היו שנים בהגדרה טבעית של אופוזיציה ניצחית והנה עכשיו הצליחו לשנות להם את הדעה.
האווירה אש, מרק חם מוסיף לאווירה, והנה אנו תופסים פעיל צעיר לשיחה קצרה:
״אותי לא מעניין בחירות, לא חשבתי להקדיש לזה אפילו לא רגע, אני עובד ב״ה ואני מוצא את עצמי מקדיש שעות לדבר הזה, עוזי הצליח להדליק אצלנו את הניצוץ שמגיע פה משהו חדש לעיר, משהו שלא הכרנו, האם באמת נזכה לשינוי? האם באמת יתנו יחס מכובד והוגן לצעירים כמו הקהילות הגדולות והממסדיות? אני מאמין בעוזי וחושב שיש לו את היכולת לשנות את המפה. נילחם על כל קול עד לניצחון״.
עוזי שלום, ספר לנו קצת על עצמך.. איך הגעת לפוליטיקה?
״זוהי דרך ארוכה שהיא לטווח הארוך״, פותח עוזי שלום נציג הצעירים של הסיעה החסידית, ״אני מתגורר כבר תקופה ארוכה בעיר, חי את העיר, עובד פה, משפחה, קהילה, וב״ה זכיתי להקים את הארגון הנפלא ׳פורום צעירים׳, למעשה לא הקמתי את הארגון לבד, זה היה בעצה אחת עם ידידי הרב יצחק מאיר ברים ועם חברים טובים שהתחברו לרעיון, ליצור קהילה ולתת שייכות לאנשים שמחפשים את הפן הפרטי והאישי ולאו דווקא את הפן הממסדי.
״קהילה שתדאג להתמודדויות בחיי היום יום. לא בניין והקצאות בראש מעיניינו, אלא דווקא דברים בסיסיים כמו מראה העיר, תעסוקה, אירועים מגוונים, בעיות במוסדות לימוד, פעילות לצעירים ועוד שלל דברים שמעניינים את התושב ביום יום.
״הקהילה הוקמה מאפס, וכיום אנו מונים מאות איש, לכל אחד יש שייכות בסיסית לקהילת האם שלו, אם זה נדבורנא או סדיגורא, פינסק או באיאן, סלונים או מחנובקא, זה לא משנה לנו ואנחנו לא עוזבים את השייכות הקבועה, אבל בד בבד אנו מחפשים שייכות לקהילה שתדאג לנו גם עבור הצרכים הגשמיים של היום יום״.
ואיך מגיעים מקהילה חברתית לריצה למועצה?
״הקמת הקהילה לוותה מראש בחיבור ישיר לעירייה ולראש העיר, כפי שאמרתי, את הקהילה הקמנו יחד עם הרב ברים אשר ליווה אותנו לאורך כל הדרך, כל פניה שהיה לי מאת חברי הקהילה הפניתי אליו וזכיתי למענה ישיר ומהיר. במרבית הפניות שהיו קשורות לבירוקרטיה העירונית, נעזרתי בצוות המדהים של לשכת ראש העיר, וקיבלתי דלת פתוחה אצל ראש העיר הרב מאיר רובינשטיין.
״ניצלתי את הדלת הפתוחה להוביל מהלכים משמעותיים עבור ציבור הצעירים שהשפיעו גם על כלל התושבים. ניקח לדוגמא את משבר החניות המוכר לכל בעל רכב בעיר, הצפנו את הבעיה וישבנו שעות ארוכות עם ראש העיר בשביל לנסות למצוא פתרונות. ברחוב כנסת יחזקאל הצלחנו להביא פתרון זמני אך משמעותי שסייע רבות למצב החניה ברחוב, ברחוב הרב שך קידמנו הבאת תקציב של משרד השיכון לבניית והרחבת שצ״פ שיוסיף עשרות מקומות חניה לרחוב, ישנם מקומות נוספים שדאגנו לפתרון ואנו מקווים שבקדנציה הקרובה נוכל להמשיך ולמצוא פתרונות משמעותיים לבעיה זו.
״בהמשך לפעילות זו, הבנתי שיש עוד המון מה לסייע לציבור הצעירים, והדרך הטובה ביותר לעשות זאת היא מבפנים, על ידי חברות במועצת העיר בעז״ה״.
אז למה בסיעה החסידית ולא בסיעה נפרדת?
״לרוץ בסיעה נפרדת״, אומר עוזי שלום, ״הוא לא תמיד רעיון מוצלח, גם אם היינו נכנסים למועצה ומביאים מנדט או שניים, זה אינו דומה ולו במעט לכמות ההשפעה האדירה שיש כשפועלים מתוך סיעה של שמונה מושבים שהיא גם הסיעה של ראש העיר.
״המפלגות הקטנות אינן משפיעות באמת על המצב בעיר, ומלבד כיסא במועצה אני לא רואה שום תועלה בריצה שכזו. בעיניי, דווקא העובדה שאנו חלק מהסיעה החסידית, תתן לנו את הכוח והיכולת להשפיע דברים גדולים ומשמעותיים עבור ציבור הצעירים וכלל התושבים״.
איך הצלחת להחזיר את האמון של הצעירים במפלגה ממסדית שכזו?
״האמת, עדיין לא הצלחתי. אני כרגע עובד קשה לשכנע אותם לתת צ׳אנס חד פעמי למשהו חדש שעדיין לא היה בהיסטוריה. זה חדש גם לי אבל אני מסתכל על ראשי המפלגה של הסיעה החסידית בהערכה מרובה, נדרש אומץ רב לתת לאדם כמוני שאינו מהמיינסטרים להיות חבר מועצה בצורה רשמית במפלגה שלהם, והם נותנים לי את כל המעטפת הנדרשת בשביל שאצליח ואביא את התוצאה. עכשיו זה בידינו ההוכחה, האם יד מושטת תפגוש יד אחות, וזו העבודה העיקרית שלי. כל הצעירים שאתה רואה כאן במטה, ועוד רבים אחרים שאני בקשר קבוע איתם, אני עובד קשה לשכנע אותם לתת אמון במהלך הזה, ובעזרת ה׳ נעשה ונצליח״.
ומה הרבנים אומרים על המהלך הזה?
״הודו לה׳ על כך רגע ורגע, הצלחתי ב״ה ליצור קשר טוב ואישי עם רבני העיר. כבר ישבתי אצל המרא דאתרא מספר פעמים בנושאים שונים, ויש לי הכירות מוקדמת עם רבנים נוספים בעיר, הרעיון שלי מראש אומר שהדרך היחידה להצליח במהלך כזה של חזרה הבייתה, היא רק על ידי הכרה רשמית של המיינסטרים בנו ובצרכים שלנו, והדרך לכך עובר דרך הרבנים.
״זכינו ויש לנו רב שמלווה אותנו לאורך כל הדרך, הרב יוסף רובין שליט״א שיודע במתק שפתיו בשיעורי תורה רבים שהוא מוסר ברחבי העיר, אני מתייעץ איתו על כל צעד ושעל והוא מכווין אותי כיצד לפעול בצורה נכונה. יחד איתו גם בנינו תכנית משמעותית של יצירת מערך שיעורי תורה לכלל ציבור הצעירים, ובעז״ה זו תהיה התכנית הראשונה שפורום צעירים תוציא לפועל לאחר הבחירות״.
אגב תכניות, מה באמת אתה מתכנן לעשות במידה ותיכנס
״אין במידה, וודאי שאכנס!״, עונה בחיוך עוזי שלום, ״אנחנו נלחמים על כל קול ונביא בעז״ה שמונה מושבים מכובדים וראויים.
״התכניות הם רבות, ראשית אתמקד בתחום הצעירים, לדאוג למעטפת קהילתית לכל אותם חסרי הקהילה, מעטפת שתדאג להם לצרכים הגשמיים בחיי היום יום, מעטפת קהילתית שגם נעזור אחד לשני במגוון נושאים.
״בנוסף, קיבלתי הבטחה מראש העיר שאחזיק את תיק שפ״ע. תיק שיפור פני העיר, ושם אני מתכנן להמשיך את הפעילות העניפה של שיפור ותיחזוק פני העיר, הכבישים, המדרכות, גני השעשועים ושאר הצרכים הרבים.
״נהוג לומר שתיק שפ״ע הוא התיק שפוגש באופן יומיומי את התושב, ההוא עם החניה, השני עם שאריות הבניה, השלישי עם פח האשפה והרביעי עם הגרוטאות שחוסמות לו את הנוף. כל אחד וצרכיו, כל אחד ובקשותיו. אני לא מבטיח למלאות כל אחד את מבוקשו כי לא נצליח – אבל לפחות אתאמץ ואפעל בצורה עקבית להוציא לפועל את התכניות האפשריות עבור שיפור חיי היום יום של תושבי העיר״.
אפשר לשאול אותך על אתגר מוסדות הלימוד או שנעבור לשאלה הבאה?
״אדרבה, זהו נושא כואב שצריך להציף״ עונה עוזי שלום, ״אני יודע שאין לי תשובות ברורות לזה, כי זהו הנושא הכי מאתגר עבורינו ציבור הצעירים וגם עבור כלל הציבור, למעשה צרת רבים חצי נחמה, אני יכול לומר שזו צרה שקיימת בכל עיר בארץ ואפילו בעולם. בכל מקום יש את מנהלי המוסדות שעושים סינון ומונעים ממשפחות טובות ביותר להכניס את ילדיהם למוסדות לימוד.
״זהו נושא כאוב אבל אני לא אפחד להתעסק בזה, אמנם צריך כאן המון רגישות אבל כהרגלי אפעל בכל הכוח למצוא את הנתיב והדרך לשתף פעולה עם רבני העיר ומנהלי המוסדות ולדאוג שהורים לא יעברו את הסבל של אי קבלת הילד למוסד לימוד.
״אני אומר מראש, אין פיתרון קסם, נדרשת פה עבודה קשה, בנחישות וברגישות, ואם יצטרכו, אולי גם לפתוח מסודות לימוד חדשים המותאמים עבור ציבור כזה או אחר. כך או כך אני יודע שבסופו של דבר אני שליח ציבור דווקא של ציבור הצעירים שנתקל בבעיות תמידיות בנושאים אלו, ואני כאן בשביל להיות להם לעזר ולסיוע. ה׳ היה נא מצליח דרכי״.
ראינו שפורום צעירים טיפלו בפניות ציבור, מה תוכל לספר לנו על התכניות שלך לגבי זה?
״זכינו להיות לפה ולמענה למאות נושאים מאז שהקמנו את פורום צעירים. טיפלנו במגוון נושאים וסייענו לאנשים רבים תושבי העיר ב״ה. ביחד עם ראשי הסיעה החסידית אנו מתכננים להקים מערך פניות ציבור שיהיה לסמל ולדוגמא, לשם ולתפארת. מערך איכותי עם כוח אדם שיוכל לתת מענה מהיר ומיידי לכל פניה. נעבוד גם לשפר את הדיגיטציה של מערכות העירייה, שהתושבים יוכלו לקבל שירות מהיר בשלל נושאים.
״עניין נוסף שאני אשים דגש בעז״ה הוא עניין בעלי העסקים בעיר. הם מנוע הצמיחה העיקרי כאן שמשניע את הכלכלה הביתרית כולה ומגיע להם שירות vip בכל ענייני הבירוקרטיה של הרשות. כבעל עסק בעיר אני מכיר את הנושאים מקרוב ואפעל להוביל לשינוי מערכתי בנושא.
לסיום, מה תרצה לומר לתושבי ביתר עילית, מדוע שיבחרו בך?
״תאמינו בשינוי והוא יבוא מוקדם ממה שאתם חושבים״, מסכם עוזי שלום בחיוך, ״אני מרשה לעצמי לבקש את אמון הציבור כי אני חלק מאותו ציבור, אני מרגיש שאת כל הדברים שאני רוצה לשנות בעיר, אלו דברים שאכפת לי כתושב וכצעיר, אלו דברים שעניינו אותי תמיד ועכשיו יש לי את ההזדמנות להוכיח שאפשר לעשות משהו בפועל עם האכפתיות הזו, ולעזור לעצמי ולכלל הציבור.
ביום שליש י״ח אדר א׳ כשאתם יוצאים לקלפי, זכרו את העבר וחישבו את העתיד, תנו אמון, הכניסו כח לקלפי ובעזרת השם נוביל את המהפכה הביתרית ביחס לצעירים ובעשייה תמידית לתושבים. היו ברוכים!