יעקב מרגליות
המצב הביטחוני בארץ הקודש בעקבות המלחמה – מעורר דאגה רבה ביישובים שביהודה ושומרון, ובכללם עירנו ביתר עילית. בשבועות האחרונים עסקנו כאן ב’שערים’ בחששות ובהשלכות, בעיקר בעקבות האיתותים המדאיגים שמגיעים מכיוון הכפר נח’אלין – בשל ההתגרויות והמטענים שהושלכו אל הגדר החוצצת עם ביתר עילית, וכן מכיוון הכפר חוסאן – עם בקבוקי התבערה שהושלכו לעבר הנוסעים בכביש העוקף.
ולצד הדאגה, קיימת דריכות ועֵרנות, תוך ניסיון להתריע בפני כל גורם אפשרי ולנקוט בהשתדלות המֵרבית. בשבוע שעבר פרסמנו ב’שערים’ ריאיון מקיף עם רה”ע מאיר רובינשטיין, שענה לשאלותיו המפורטות של כתב ‘שערים’ יוסי קלפהולץ. הריאיון היכה גלים ועורר עניין רב בקרב תושבי העיר, שקיבלו הצצה אל הסיכונים והפעולות שננקטות למולן.

במהלך הימים שחלפו מאז הריאיון, נודע על התפתחויות חשובות בנושא הביטחון בעיר ובסביבותיה. במהלך השבוע ערך רה”ע פגישות עם אלוף פיקוד המרכז יהודה פוקס שביקר בעיר, וכן עם הרמטכ”ל וראש השב”כ שערכו מפגש עם ראשי רשויות ביו”ש שדרשו שינוי מדיניות אל מול הפלסטינים באזור.
במכתב ששלח לשר הביטחון יואב גלנט כתב רה”ע רובינשטיין: “עירנו מוקפת בכפרים עוינים שמאיימים ומפחידים באופן קשה את תושבי העיר. לילות ארוכים נאלצו תושבים להתמודד עם גדודים של צעירים משולהבים ששאגו על הגגות קריאות לטבוח ביהודים. כל זאת לצד אירועים ביטחוניים חמורים ביותר שכללו: בקבוקי תבערה, בלוני גז וניסיונות לפריצת גדר הביטחון”.
עוד כתב רה”ע: “מאירועי הדרום צריך ללמוד, שלא לחכות לאחר מעשה, אלא לפעול למניעה מבעוד מועד. במקביל לפעילות הצבאית המבורכת בשליטה ההיקפית באזור, חובה עלינו לבצר את הכוחות בתוך הבית. נקטנו יוזמה, בשיתוף החטיבה, של תגבור כיתת הכוננות, באמצעות חלוקת נשק ארוך צה”לי ליוצאי צבא.
“אבקש להרחיב את הפריסה ככל שניתן. בין היתר יש צורך דחוף בפישוט וזירוז הליכים בנושא וכן, יש צורך באישור לחימוש יוצאי צבא מדרגת ‘רובאי 02’, על מנת להרחיב את מעגל ההגנה הקידמי בעיר. בטחון הישובים ביו”ש צריך לקבל שינוי בסדרי העדיפויות. אמנם אנו נאלצים להתכנס מאחורי גדרות, חומות, פלוגות ומצלמות, אבל חובה עלינו ליצור שטחי ביטחון ואזורי חיץ סביב הישובים”.
לסיום כתב רובינשטיין במכתבו “חלק קריטי בנושא זה נוגע לצורך בהול באכיפת בנייה פראית, שנצמדת ואף חוצה את גבולות הישובים, וגורמת איומים מסכני חיים על צירי הנסיעה. במיוחד בגזרה שלנו, הכפר נחלין הולך ומתפשט על גבעה שנושקת לעירנו ומהווה איום קיומי עבורנו. בעת האחרונה, נראה שהפלסטינים משתלטים על אדמות, ובונים ללא כל הפרעה או אכיפה, ויש צורך דחוף במניעת התופעה”.
‘הכתובת על הקיר’
הדברים מצטרפים לאזהרות ראשי מועצות אחרים ואף לשר האוצר סמוטריץ’ שדרש לשנות את תפיסת הביטחון ביהודה ושומרון. במכתב ששלח סמוטריץ’ לשר הביטחון גלנט ולראש הממשלה נתניהו הוא קרא להפסיק את פעולות מסיק הזיתים שמאפשרים לפלסטינים לבצע סמוך ליישובים ישראלים ביו”ש.
לדברי שר האוצר, “למרבה האבסורד לא רק שלא שונתה המדיניות, אלא שפיקוד המרכז מפטיר כשאשתקד, מאפשר ואף מחייב את ביצוע המסיק. זאת, תוך השקעת היקף כוחות רבים למשימה זו. מדובר בטירוף שאני לא מוכן להשלים איתו עוד. לא ניתן לטעון מחד למצוקת כוחות, לדרוש העברת כספים לראשות הטרור הפלסטינית כדי למנוע הדרדרות שתדרוש כוחות, ואז לבזבז כוחות על אבסורד מסוכן כזה.
סמוטריץ’ ציין, כי “לא ניתן לטעון שאירועי החיכוך פוגעים במאמצי המלחמה ובלגיטימציה הבינלאומית, ולא לעשות את המינימום הנדרש כדי לצמצם אותם למינימום האפשרי באמצעות יצירת אותם מרחבי אבטחה והרחקת פעילי שמאל אנרכיסטים שמבעירים את השטח.
“כל זאת”, כותב שר האוצר, “לאחר פיגוע קשה בו נרצח חייל מילואים תושב עינב ביום חמישי האחרון ולאחר שלושה פיגועי ירי לעבר יישובים וצירים בשבת. מישהו הלך לאיבוד והכתובת כבר על הקיר, ובכל הכבוד אני לא מוכן להיות שותף לזה”.
מלחמה התקפית
גם בגוש עציון רבתי – האזור בו ממוקמת עירנו – מפנימים את הצורך לשנות גישה ולנקוט בפעולות קיצוניות לנטרול האיום הביטחוני מכיוון כפרי הסביבה.
שלמה נאמן, יו”ר מועצת יש”ע וראש המועצה האזורית גוש עציון, העניק בשבוע שעבר ריאיון תקיף שבו טען בחריפות: “אחרי ההפתעה הגדולה שקיבלנו בשמחת תורה, אנחנו צריכים לעדכן את החשיבה שלנו על האויב”. לדבריו, “הטעות שלנו הייתה בחשיבה שהאויב מורתע. לא הופתענו מהנשק וגם לא משנאת היהודים. לכן יש צורך להפנים שאנחנו מתעסקים עם אויב שאין לו גבולות של אדם נורמלי, שלא מהסס להקריב את חייו. המסקנה היא שמול אויב כזה יש צורך במלחמה התקפית”.
לגבי השאלה האם על צה”ל לפרוץ לערים פלסטיניות, אמר נאמן כי “אמנם צה”ל נמצא בשכם ובטול כרם על בסיס קבוע, אבל בעזה הוא לא ביקר עשרים שנה. מלחמה היקפית פירושה לעצור טרור בכל דרך – הנכחת כוחות בשטח, אפס סובלנות ועצירת הזרמת כספים לטרור”.
נאמן עורך אבחנה ברורה בין עזה ליו”ש: “ביו”ש, בניגוד לעזה, לא עומד מולנו צבא סדיר אלא חוליות טרור שצה”ל יודע להתמודד איתן, למרות הכישלונות הכואבים. אנחנו יודעים שיותר מתשעים אחוזים מהפיגועים נמנעים בחסדי שמיים, אך הבעיה היא עם אבנים, בקבוקי תבערה, טרור עממי שמתייחסים אליו בסלחנות. הוראות הפתיחה באש מאפשרות לטרוריסטים לפגוע בנו במיוחד בצירים שאותם אי אפשר לחסום. אני חושב שאם צה”ל יתייחס לאבן כמו לירי, המציאות תהיה אחרת”.
להרחיב את ההתיישבות
בניגוד לביתר עילית מוקפת הגדר – חלק גדול מהיישובים בגוש עציון אינם מוקפי גדר, ולדברי שלמה נאמן – אין צורך לשנות זאת: “הגדר היא הבעיה ולא הפתרון”, הוא טוען, “מכיוון שאז מאבטחים את הגדר ולא שמים לב למה שנעשה במרחב, ובמיוחד לא הולכים לתקוף את הצד השני. הגדר היא מכשול שאפשר לעבור, במיוחד כאשר פורסמה השבוע חפירתה של המנהרה מתחת לכפר בבנימין. לא חוזרים על הטעות הגדולה שנעשתה בעזה”.
נאמן לא חושש גם ממסיק הזיתים שמגיע לפתחם של היישובים וגורם לתקלות חוזרות ונשנות. “משום מה חושבים שלכל זית יש בעל בית, והוא חייב להיות ערבי. אול הזית הוא הפקר? אני לא חושב שזו בעיה ביטחונית אלא גזל קרקעות בתחפושת. היישובים הפלסטינים מתרחבים עוד ועוד בגלל המזיק הזה”.
לדבריו, הדרך היעילה ביותר להילחם בטרור היא להכות על הברזל בעודו חם. “אני חושב שזה הזמן להרחיב את ההתיישבות בכל הכוח, כי רק כך נשיג הרתעה. לא רבים יודעים, אבל מבחינת הפלסטינים מדינת ישראל ניצחה רק בשתי מלחמות – מלחמת השחרור וששת הימים, למרות שמדינת ישראל ניצחה גם בכל המלחמות שבאו אחר כך, רק בגלל שבמלחמות הללו כבשנו שטחים. זה גם מה שצריך לעשות בעזה”.
נאמן נשאל לגבי הפרסום בכלי התקשורת על אודות התחייבות ישראלית בפני האמריקאים שלא להעביר נשק אמריקני להתנחלויות – מחשש לפגיעה בפלסטינים בשטחים. “זו חרפה של ארצות הברית שמפרידה בין דם לדם”, תקף. “במצב שבו כל חייל שני או שלישי שנהרג בעזה הוא תושב יו”ש, איך הם מסכימים שהנשק האמריקני יהיה בידיים שלו? פניתי לגורמים בממשלה בנושא ואני מקווה לקבל תשובות”.