יוחנן צוקרמן
הציבור החרדי הוא ‘עם הספר’. דומה שכיום, בעידן הדיגיטציה המתקדמת, אין עוד ציבור כמו הציבור החרדי שנותר נאמן לאותיות הקטנות. שכל משפחותיו – כמובן האבות והבנים שלומדים תורה, וגם האימהות והבנות שאוהבות לקרוא – שומר על נאמנות לספר, למילה הכתובה, לאותיות הקטנות שמודפסות.
וראייה, כידוע, היא לא משחק ילדים. קריאה בחושך למשל, עשויה להזיק ואף להשליך על הראייה הכללית. ולפני שעושים משקפיים, לא כדאי ללכת לסנדלרייה, או להיבדק אצל מישהו שעשה קורס וחצי בהפעלת מכונה למדידת מספר במשקפיים.
העיניים הם אחד האוצרות הכי יקרים שהעניק לנו הקב”ה. לא לחינם אמרו חז”ל ש’סומא חשוב כמת’. הראייה היא השער שלנו לעולם, לראייה קדושה, ללימוד תורה. ועל האוצר הזה צריך לשמור מכל משמר. כמובן ברוחנית – אבל גם בגשמיות.
כדי להבין טוב יותר כיצד לשמור על האוצר היקר שהעניק לנו הבורא – פנינו למומחה מספר אחת באזורנו.
עיניים משתפות פעולה
קוראים לו אלירן גבריאלי, והוא כיום האופטומטריסט הראשי של “אופטיקינג”. אלירן מתמחה בבעיות מיקוד ראיה ומתעסק בתחום כבר קרוב ל-15 שנים. מלבד זה, אלירן חבר בארגון העולמי COVD שמתמחה בראיה התפתחותית ובארגון NORA העולמי, שמתמחה בבעיות ראיה על רקע נוירולוגי. ככה שאם אתם צריכים בדיקת מיקוד ראיה מקיפה וטובה – אלירן הוא האיש שלכם, ואופטיקינג זה המקום שלכם.
“מיקוד הראיה הוא האופן שבו שתי העיניים עובדות יחד ופועלות בשיתוף מלא”, אומר גבריאלי. “הבדיקה למיקוד הראיה נועדה לבדוק את שלל תפקודי העיניים והתיאום ביניהן, כדי לבחון האם קשיים שונים נובעים מתיאום לקוי בין שתי העיניים. העיניים אמורות לעבוד יחד בתיאום מושלם, וכאשר המערכות השונות אינן עובדות כראוי הדבר מקשה על הראייה לקרוב, על הקריאה ועל פעולות נוספות הכרוכות בכך”.
איך ניתן לדעת אם ישנה בעיה הקשורה במיקוד הראיה?
“מקרים של כאבי ראש, במיוחד אחרי עבודה מקרוב, מצמוצים תכופים בעיניים, פזילה ונתונים נוספים אמורים להעלות חשד לבעיות במיקוד הראיה” מסביר גבריאלי. “ישנם אנשים שהראיה שלהם אפילו טובה יותר מהנורמה, אך מיקוד הראיה שלהם לקוי, ולכן כדאי לבדוק את הדבר בכל מצב של חשד ולא להסתמך על ראיה כללית טובה”.
תפיסה ראייתית
ומה ניתן לעשות במקרה של חשד לבעיות במיקוד?
“ראשית כל”, הוא משיב, “צריך לערוך בדיקת מיקוד הראיה אצל אופטומטריסט מקצועי שמתעסק בתחום. הבדיקה מורכבת משני חלקים. החלק הראשון בוחן את היכולות של שתי העיניים (ושל כל עין בנפרד) לבצע את הפעולות שקורות בזמן עבודה לקרוב (התכנסות והתבדרות, אקומודציה, תנועות עיניים וכדו’), והחלק השני מכונה תפיסה ראייתית, והוא בודק כיצד המוח מעבד את הנתונים שהוא מקבל מהעיניים. הבדיקה כוללת מבדקים שונים שנועדו לבחון כיצד מתפקדות שתי העיניים יחד וכיצד המוח מעבד את התמונה. לאחר מכן, נבחן הקשר בין התלונה הספציפית של הנבדק ובין הסימפטום שהתגלה בבדיקה. בנקודה זו באים לידי ביטוי המומחיות והניסיון של המטפל.
“בשלב הבא יש להחליט על דרכי טיפול. במקרים מסוימים יש להתאים משקפיים ייעודיים לתיקון המיקוד, ולפעמים הפתרון הוא ביצוע סדרה של תרגילי עיניים. במקרים אחרים נדרשת הפניה לרופא אחר כגון נוירולוג, רופא עיניים ואחרים. לעיתים מתברר כי הבעיה קשורה בתחום שונה והמטופל מופנה למרפא בעיסוק או איש מקצוע שיעניק לו את הפתרון. במקרים ספציפיים יידרש כל המכלול הזה כדי להביא את המצב לתיקנו. חשוב לדעת כי ישנן בעיות שונות, כמו ליקויים בקריאה, שהן מולטיפקטוריאליות (נגרמות מכמה סיבות). במקרים כאלו צריך לבדוק שכל חלק מגורמי הבעיה נפתר, ורק כאשר המכלול כולו תקין, המצב ישתפר.
“במקרה של ליקוי בקריאה, יכול להיות שהוא מורכב הן מבעיה במיקוד הראיה שצריכה להיפתר על ידי מומחה בתחום האופטומטריה (או האורטופטיקה), הן מבעיות קשב וריכוז שצריכות להיפתר על ידי נוירולוג, הן מבעיות שקשורות לתחום של ריפוי בעיסוק והן מבעיות רגשיות שצריכות להיפתר בעזרת מטפל רגשי. פתרון מושלם של כל הגורמים האלו יביא לקריאה נכונה וממוקדת”.
בתור המומחה מספר 1 באזורנו, אלירן גבריאלי מחכה לכם בסניף ‘אופטיקינג’ בביתר עילית, כדי לסייע לכם לראות טוב יותר ולשמור על הראייה שקיבלתם משמים. והעיקר שנזכה לראות עין בעין בשוב ד’ ציון!