יעקב מרגליות
העתיד כבר כאן: בעוד חודש ומחצה תחל שנת הלימודים תשפ”ד הבאה עלינו לטובה, וההיערכות לקראת שנת הלימודים החדשה – נמצאת בשיאה. ראשי המוסדות שבכל מוסד בעיר נערכים במרץ, תופרים קצוות אחרונים ברישום, דואגים לכיתות ולתקנים, מאיישים תפקידים ופועלים ככל יכולתם כדי שהרישום יצליח ושנת הלימודים הקרובה תחל בהצלחה.
גם מצידם של ההורים והתלמידים – ההתרגשות גוברת. מאות תלמידים בעיר אמורים לעלות בעוד חודש וחצי לישיבה קטנה; עוד מאות מתכוננים בהתרגשות לעלות לישיבה גדולה; וכאשר מדובר בעלייה לכיתה א’ – מדובר כבר באלפים, כן ירבו. התואר ‘עיר הילדים’ שהוצמד לעיר התורה והחסידות בהרי יהודה – מצדיק את עצמו בכל תחילת שנת לימודים. מתברר שנתח נכבד ומכריע בעתיד החרדי מצוי ומתקיים כאן, בין חומותיה של ביתר עילית, שקרוב לשבעים אחוזים ממנה הם ילדים ונערים שמהווים את העתיד החרדי.
חז”ל אמרו: “אין העולם מתקיים אלא בזכות הבל פיהם של תינוקות של בית רבן”. פיהם של עוללים ויונקים שמצפצף בתורה הקדושה – משבית אויב ומתנקם, וזכתה העיר ביתר עילית, שהחזון הנשגב שמתבטא בנבואת “כי לא תישכח מפי זרעו” – מתקיים בעיר בכל יום ויום ובכל רגע ורגע, בזכות תינוקות של בית רבן, בהבל פיהם שאין בהם חטא.
עם כניסת ההכנסות לשנת הלימודים הבאה לישורת האחרונה – הגיע לידי ‘שערים’ מסמך מרתק, שמנתח את שיעורם של התלמידים בעירנו לפי שכבות וגילאים. המסמך שהוכן לצרכים מקצועיים, מצא את דרכו לידי ‘שערים’, ששמח לספק לקוראיו מידע שיש בו כדי להעשיר את הידע על החיים בעיר האהובה שלנו – עיר העתיד החרדית בכל קנה מידה, עיר שידה נטויה הלאה, להרחיב את גבולי הקדושה ככל שתועיד ההשגחה העליונה.
מהמסמך, שעוקב אחר הנתונים המדויקים של כל תלמודי התורה בעיר, ניתן ללמוד על מספרם הכללי של התלמידים בכל גיל בעירנו. בנוסף, המסמך יורדת לרזולוציות של כל חוג בעיר, עם המספרים המדויקים, כאשר התמונה הכללית היא מרנינה ומרתקת, ואף מלמדת כיצד ביתר צועדת בגאון לקראת העתיד, עם עוד ועוד גדיים כ”י שייעשו תיישים ויפארו את שולחן המזרח של עולם התורה והציבור החרדי בדור הבא.
‘שערים’ חושף בזה את הנתונים המלאים – בפרסום ראשון. בעמודים אלה תוכלו לקרוא גם את הגרפים שמפלחים את הנתונים של כלל מוסדות הלימוד בעיר באופן מדויק ומרתק.
חלוקה לפי חוגים
ראשית – לתלמודי התורה:
מספרם של כלל הילדים הלומדים בכיתות גן עד כיתה ח’ בעיר – עומד על 10,656 כ”י.
החלוקה לחוגים: 6,279 ילדים כ”י נמנים על הציבור החסידי, ולומדים בתלמודי התורה החסידיים בעיר; 2,316 ילדים כ”י נמנים על הציבור הליטאי ולומדים במוסדות הליטאיים בעיר; 1,986 ילדים כ”י נמנים על הציבור הספרדי ולומדים במוסדות החינוך של הציבור הספרדי בעיר. 75 ילדים כ”י לומדים במוסד המזוהה עם ‘הפלג הירושלמי’.
החלוקה לפי גילאים – במוסדות הציבור החסידי: 2,066 ילדים לומדים בכיתות גן ו-א’ של הציבור החסידי; 644 ילדים בכיתה ב’, 638 בכיתה ג’, 637 בכיתה ד’, 638 בכיתה ה’, 608 בכיתה ו, 572 בכיתה ז’ – ו401 בכיתה ח’.
החלוקה לפי גילאים – במוסדות הציבור הליטאי: 598 ילדים לומדים בכיתות גן ו-א’ בציבור הליטאי; 239 בכיתה ב’; 263 בכיתה ג’; 256 בכיתה ד’; 241 בכיתה ה’; 279 בכיתה ו’; 242 בכיתה ז’, ו-198 בכיתה ח’.
החלוקה לפי גילאים – במוסדות הציבור הספרדי: בכיתות גן ו-א’ לומדים 519 תלמידים; בכיתה ב’ לומדים 222 תלמידים; בכיתה ג’ לומדים 239 תלמידים; כיתה ד – 213 תלמידים; כיתה ה’ – 195 תלמידים; כיתה ו’ 201 תלמידים; כיתה ז’ – 187 תלמידים; וכיתה ח’ – 217 תלמידים.
החלוקה הכללית לפי אחוזים: ילדי המוסדות החסידיים מהווים 59 אחוזים מכלל ילדי העיר; ילדי המוסדות הליטאיים מהווים 22 אחוזים מכלל ילדי העיר; ילדי המוסדות הספרדיים מהווים 18 אחוזים מכלל ילדי העיר וילדי מוסד ‘הפלג הירושלמי’ מהווים אחוז.
החלוקה לאחוזים בכיתות גן ו-א’ במוסדות החסידיים: בשכבה זו מהווים ילדי המוסדות החסידיים 64 אחוזים; המוסדות הליטאיים: 19 אחוזים; המוסדות הספרדיים: 16 אחוזים; ומוסד ‘הפלג הירושלמי’: 1 אחוז. בכיתות ח’ מהווים החסידים 49 אחוזים, הליטאים 24 אחוזים והספרדים 27 אחוזים.
אשרייך, ביתר
בטבלה המצורפת תוכלו לצפות בנתוניהם של תלמודי התורה בעיר המשויכים לשלושת החוגים. המסמך יורד אף לרזולוציות של תלמודי התורה ה’מעורבים’ דוגמת ‘מאה שערים’ (527 תלמידים) ו’עץ חיים’ (269 תלמידים) שמורכבים מליטאים וחסידים בשיעור שווה, וכן ‘קול יעקב’ (467 תלמידים) שמורכב מספרדים וליטאים בשיעור שווה, ותלמודי תורה נוספים שלומדים בהם ילדים שמשויכים לציבור הליטאי והספרדי כאחד.
מעניין לציין שתלמוד תורה ‘מאה שערים’ (527 תלמידים) הוא הגדול ביותר בעיר. מיד לאחריו ממוקם ‘אור עולם’ (498 תלמידים), ואילו חסידות חב”ד בעיר מחולקת לשני תלמודי תורה – חב”ד אידיש (313 תלמידים) וחב”ד רגיל – 218 תלמידים).
את יתר הנתונים המרתקים ניתן לראות בהרחבה בטבלאות המצורפות בזה. אשרי העיר שקול התורה מתרונן בתלמודי התורה שבה, כאשר אלפי ילדים כ”י מכל החוגים שחונים סביב מחנה היראים לדבר ד’ דואגים בכל רגע ורגע לקיים את העולם בזכות הבל פיהם, ולהבטיח את קיומם של חוקות שמים וארץ בזכות טהרת לימודם שאינו נפסק.
אשרי העיר שככה לה, אשרי העיר שאלו בניה!