יוחנן צוקרמן
התרגשות בעיר על ההכרזה והמיתוג של רשת הספריות העירוניות שפועלות בעיר ומשרתות אלפי ילדים בעיר והוריהם.
כזכור, לפני כשנה פורסם קול קורא שהזמין את תשובי העיר להציע שמות לספריות המתפתחות וגדלות. שמות עלו, הצעות ירדו, ובימים אלו נבחר הלוגו הסופי שיישא את השמות שנבחרו ספריית הדקל, ספריית התמר. מתוך מאות הצעות שנשלחו – נבחרה ההצעה המנצחת. הלוגו מתפרסם השבוע וכמובן יזכה את מציעי השמות שנבחרו בפרס יוקרתי, איך לא, מעולם האות הכתובה.
תחילה – מעט רקע על הספריות בעיר שהפכה בצדק ל’עיר הספר’: “לפני קרוב לארבע שנים חנכה העירייה את הספריה השניה, הגדולה והמפוארת, בגבעה ב’, העבירה גם אותה להפעלה ישירה על ידי המרכז הקהילתי, וכך בעצם הפכנו לרשת ספריות”, מספרת הגב’ ד. קרויזר, מנהלת המרכז הקהילתי בביתר.
“הספריה הראשונה, שכונתה עד לאחרונה בשם ‘הספריה הישנה’, הוקמה לפני למעלה מחצי יובל בגבעה א’. בימים הראשונים היא שוכנה במועדון פיס שברח’ בן איש חי שבעיר, והיתה ספריה עירונית עצמאית עם דמי מנוי. הרבה גלגולים היא עברה, עד שהפכה לחלק מאגף תרבות והמרכז הקהילתי של העיר. היום, רשת הספריות העירוניות נהנות מתמיכת משרד התרבות, ויותר מכך מתשומת ליבו האישית והשקעתו התקציבית של ראש העיר ר’ מאיר רובינשטיין. ההשאלה חינמית וכרוכה בפיקדון בלבד, המערכות ממוחשבות וידידותיות, וכמויות הספרים והאירועים מעידים על כך שהספריה היא אבן שואבת לכלל תושבי העיר.
הספריה השניה, שהוקמה בתחילת שנת תשע”ט, גדולה מאד, מזמינה, מאובזרת ומושקעת במיוחד. גם הספריה הוותיקה עברה שדרוג ומתיחת פנים מחודשת בפסח האחרון וקיבלה את פני המנויים מיד לאחר החג בסבר פנים מוארות. חשוב לנו להשקיע בספריות שמהוות את ה’תרבות החרדית’. זכינו להיקרא ‘עיר הילדים’ ואפשר להבין כמה חשוב להשקיע בדור הרך והצעיר מתוך תחושת אחריות ושליחות, לתת להם את הנכון, הטוב והזך ביותר. קידוש השם גדול הוא להסביר לאנשי משרד התרבות, כי צרכי הספריה גדולים, מאחר וברוך השם ילדינו אינם מבטלים את זמנם בשעות אחה”צ מול מסכים, אלא מול ספרים. ואכן, שעות אחה”צ והערב מלאות עד אפס מקום בילדים ואמהות המוצאים במקום תוכן משמעותי ומחכים לשעות הפנאי.
מערכת השעות של הספריות מחולקת כמובן לשעות נפרדות עבור בנים וגברים ושעות נפרדות עבור בנות ונשים, כאשר שעות בקר ייחודיות מוקצות לנשים בלבד, אלו שעות שקטות יותר המתאימות לנשים בחל”ד, גמלאיות או אמהות לילדים קטנים המעדיפות לבוא ולבחור ספרים בנחת ולהפתיע את ילדיה עם ספר חדש לשעות אחה”צ.
בספרייה בגבעה א’ רשומות 6441 משפחות, ובספרייה בגבעה ב’ מופיעות 2800 משפחות, כ”י. בספריה הוותיקה יש 7965 כותרים (סוגי ספרים) ו-24921 עותקים (מספר עותקים מכל ספר). ובספרייה החדשה יש 9651 כותרים, ו- 13930 עותקים. באופן לא מפתיע, רוב העותקים הם ספרי קומיקס.
ההכרה בתחום הספרות והקריאה כא’ ב’ של ילדי העיר, לצד הרצון להעניק לכל ילד חוויה משמעותית שתאהיב עליו את הספר, עמדה בבסיס התעקשותו של ראש העיר לפתוח ספריה נוספת בגבעה ב’. התהליך לא היה פשוט בכלל. פגישות עם נציגי משרד התרבות ומפעל הפיס, איתור מקום שיהיה גדול מספיק ועומד בכל דרישות הבטיחות והנגישות, הקצאת משאבים כספיים ועוד. ואכן, עם פתיחת הספריה בגבעה ב’, מופתה רשימת המנויים בספריה הוותיקה ובהתאם לחלוקה גיאוגראפית של העיר, הועברו המנויים של תושבי גבעה ב’ לספריה החדשה, מהלך שהביא רווחה גדולה בעומסים שהיו עד אז.