שמעון כהן
עליית המחירים בכל ענפי הצריכה במשק – ממשיכה לעמוד בראש הכותרות וטורדת את מנוחתו של הצרכן המקומי, לרבות תושבי ביתר עילית שנכנסים למרכולים בעיר ורואים בעיניים קרועות מתדהמה איך גרף המחירים למוצרי צריכה בסיסיים הולך ועולה כלפי מעלה. בשבועות האחרונים עסק ‘שערים’ רבות בעוולות צרכניות שונות שמטרידות של שלוותם של תושבי ביתר עילית, לרבות בעיות הקשורות לגביית ארנונה בלתי מתחשבת לכאורה, וכן עליית המחירים התלולה ברשתות המזון.
השבוע, כשלושה שבועות לפני חג הפורים הממשמש ובא עלינו לטובה – נבקש לעסוק בעוד זווית לעליית המחירים במוצרי המזון. מדובר במוצר מבוקש מאוד בעיר לאורך השנה כולה, אבל לקראת חג הפורים – אין כמעט בית בעיר שאינו רוכש זאת: מדובר בדג הסלמון המפאר את שולחנות השבת והחג ומהווה מרכיב עיקרי בסעודת הפורים בבתי ישראל. ועוד משהו: לא מדובר בעלייה סבירה, אלא בעלייה של עשרות אחוזים.
מבדיקה שערך ‘שערים’ עולה, כי מחירו של קילוגרם דג סלמון טרי עומד על 90 שקלים(!), עלייה של עשרות שקלים. לשם ההשוואה, עד לפני זמן לא רב עמד מחירו של דג סלמון על 65 שקלים לק”ג. ומה שמדאיג הוא, שהגרף רק מכוון כלפי מעלה.
בשנים עברו נהגו גדולי ישראל להכריז על איסור לרכוש דגים לשבת במקרים של הפקעת שערים, עד להורדת המחירים. אלא שבמקרה שלנו, כך נראה, לא מדובר על הפקעה קפריזית גרידא, אלא על עליית מחירים שנובעת מסיבות אובייקטיביות הקשורות למחירי השינוע וחומרי הגלם בתקופה הנוכחית.
סערה בנורבגיה
‘שערים’ פנה לאחד העובדים בחנות ‘גולד-פיש’ בעיר, המשווקת מוצרי דגים ובשר לנתח חשוב מתושבי העיר, בניסיון להבין את ממדיה של עליית המחירים ואת הסיבות שהובילו אליה. לדברי העובד שחקר את העניין – ישנן שלוש סיבות לעליית מחירי הסלמון: האחת – מקורו של דג הסלמון האיכותי הוא בנורבגיה. בזמן האחרון משתוללות בנורבגיה סופות שלגים חריגות, והן מקשות על השגת הסלמון הטרי, מה שמוביל את המוצר להיות נפוץ פחות ונדיר יותר באופן יחסי, וממילא עולה המחיר בהתאם לכללי ההיצע והביקוש.
הסיבה השנייה איננה ייחודית לדגי הסלמון, אלא קשורה לכלל המוצרים המיובאים מחו”ל: מדובר בעליית מחירי ההובלה הימית, מה שגורם לעליית מחירים היסטרית בשינוע מוצרים מיובאים. עלות שכירת מכולה להובלה מחו”ל זינקה בחודשים האחרונים לקרוב ל-20 אלף דולר, לעומת כ-2,000 דולר לפני כשנה וכ-10,000 דולר עד לפני מספר חודשים. הסיבה לעלייה במחירי התובלה הימית נעוצה בעצירת השווקים הבינלאומיים בגלים הקשים של הקורונה, וכן לעליית מחירי הדלק. כתוצאה מכך, חלק מהשינועים מבוצעים דרך האוויר – שנחשבים ממילא ליקרים יותר.
הסיבה השלישית: תנודות בשער המטבע הנורבגי.
לדברי איש שיחנו, כרגע לא נראית באופק בשורה של הוזלה. “בינתיים המחיר רק עולה”. הבשורה היחידה שהוא משמיע היא זו: “אנחנו משתדלים לספוג חלק מהעלייה על חשבוננו, כחלק ממהלך שרווח בקרב בעלי עסקים בעיר לבוא לקראת התושבים ולהימנע מהעלאת מחירים תלולה, גם אם המשמעות היא ירידה בהכנסות של העסק. זוהי גישה צרכנית שתואמת את ערכיה של עיר חרדית, ושל בעלי חנויות שחיים בתוך עמם וקהילתם ומכירים מקרוב את הקושי וההתמודדות הכלכלית שלא פוסחת על אף אחד”.
אנחנו שואלים את העובד איזה פתרון בכל זאת יש בפיו להציע. לדבריו, “יש תחליפים לסלמון, שדומים מאוד למקור. כאלה הם למשל דגי הפורל האדומים הגדולים. הם גדלים בארץ, בנהר הדן, והם איכותיים ומתקרבים בטעמם ובאיכותם לסלמון הנורבגי. מדובר בדג זול יותר באופן משמעותי.
לצד זאת, העובד ממליץ: “מי שרוצה לנסות דברים חדשים, הייתי ממליץ על הדגים הלבנים, דוגמת הלברק והברמונדי המצוינים. מהניסיון שלי אני יכול לומר – מי שטועם אותם, בדרך כלל ממשיך.