יעקב מרגליות
בשנים האחרונות, מאז שהתחיל הארגון ‘טובה וברכה’ לחלק דמי יום טוב לאברכים ולמשפחות נזקקות – ענף הצדקה בעירנו ביתר עילית הלך והשתבח. כידוע, הקרן מעניקה שני שלישים מהסכום למשפחה, כאשר במקביל היא מאתגרת את הקהילה שאליה משתייכות המשפחות – לגייס מעצמה את השליש הנוסף, במעין ‘מצ’ינג’ מבורך שמצד אחד מעניק סכומי עתק, ומצד שני, מעורר כל קהילת קודש בעיר להירתם אף היא לטובת נזקקיה.
בעקבות ההסדר, הוקמו קופות צדקה קהילתיות בעשרות קהילות בעיר. קופות הקהילה מגייסות את השליש הנותר, כך שבכל קהילה ובית כנסת מתקיימת מגבית לקראת החגים בין חברי הקהילה, במטרה לסייע ולתמוך בחברי הקהילה ולאפשר את קבלת הסיוע הגבוה מהקרן. ההסדר מאפשר לאלפי משפחות נזקקות בעיר להכניס את החג בכבוד, לרכוש לילדיהם מלבושים נאים ולהצטייד במזון מזין ומשביע לשמחת החג.
כידוע, לוח השנה מתקתק בקצב משלו, ובעוד פחות מחודשיים נחגוג את חג הפסח הבא עלינו לטובה. אי לכך, בקופות הקהילתיות נערכים כבר לקראת המגבית שנעשית בשיתוף עם ‘טובה וברכה’, במטרה שלא יהיה אף חבר קהילה שאינו מסודר לחג הפסח הקרוב. במודעות שנתלו בבתי הכנסת בעיר נאמר, כי ההרשמה להצטרפות להסדר ‘טובה וברכה’ – נסגרת השבוע, ביום שישי פרשת ויקהל – מה שמסביר את התכונה שמורגשת השבוע בעיר. כל קהילה רוצה להבטיח לעצמה את הצטרפותה הבטוחה להסדר.
יצויין, כי מדובר בצדקה המהודרת ביותר שתיתכן. כל שקל מוכפל פי שלושה, כאשר מדובר בתמיכה ב’עניי קהילתך’. שווה להתאמץ כדי לסייע לעניי הקהילה בצדקה שמכפילה את עצמה פי שלושה, ומסייעת סיוע משמעותי ואחראי לכל נזקק מבני הקהילה, ללא צורך בהפעלת קשרים למיניהם. גבאי הקופות הקהילתיות מכירים באופן אישי את הנזקקים ויודעים כדי לשלוח את הסיוע בדרך של כבוד.
ל’שערים’ נודע על עוד יוזמה מבורכת שמתנהלת בעיר, וראויה לעלות על הנס למען ישמעו ויעתיקו את המודל: במוסדות ‘נתיבות שלום’ בראשות הרב אברהם אורן, דואגים מדי חג לממן את השליש הנוסף לטובת האברכים השולחים את ילדם לחיידר, כך שכמעט כל שכר הלימוד של ההורים מתכסה בהשתדלות זו של מנהל המוסד. מדובר בהטבה בשיעור ממוצע של כ-9,000 שקלים למשפחה בכל שנה.
ועוד משהו: השנה, עם התגברות הגזירות הממשלתיות נגד משפחות האברכים, המיזם הופך לחבל הצלה ממשי עבור עוד ועוד משפחות בעיר שירדו אל מתחת לקו העוני.
לא שוכחים את הקרובים
בתוך כך, את המהפך הגדול כבר מרגישים בקהילות המגובשות, בעיקר בחסידיות דוגמת באיאן, קרלין, מתמידים, סלונים, צאנז, ערלוי. כך גם נודע לנו על קופות תמיכה בבתי הכנסת של קהילות בני התורה הליטאיות בגבעה ב’, ובעוד הרבה קהילות מגובשות.
דא עקא, בתקופה כלכלית לא פשוטה זו – ניכר אתגר מסוים בסיוע הקהילתי היפהפה הזה. עליית המחירים וגזירות הממשלה מובילה את כולם להדק את החגורה – אבל דווקא לאור זאת, ראוי להדגיש את חשיבותה של הצדקה. מעבר להבטחת ‘בחנוני נא בזאת’ שנאמרה על מצוות צדקה – מדובר גם במהלך שכולם נהנים ממנו, בדרך הטבע ולמעלה מדרך הטבע. כאשר כל קהילה דואגת לסדר את נזקקיה ולדאוג להם בכל המצטרך – כולם נהנים מזה.
משיחות עם עסקני הקהילות, עולה הבקשה הברורה – שלא נשכח את מכרינו, חברינו לספסל בבית הכנסת, העמית שלנו מהקהילה. “צריך לזכור בראש ובראשונה”, אומר אחד העסקנים, “לדאוג לקרובים ביותר, אלו שיושבים ספסל לידכם. האלמנה בעזרת הנשים של בית הכנסת שבו אתם מתפללים; היתומים הקטנים שיושבים לצידכם. אין מישהו קרוב מכם אל המקרה הזה”.
העסקנים מוסיפים, ש”כאשר לכל קהילה יש קופה של צדקה משלה – הדבר אף מפחית מהעול של הקופות הארציות והכלליות, שמתפנות לטפל במקרים הכבדים והקשים, שהקהילה לא יכולה לסייע בהם. בזכות הצדקה שלכם לחברי הקהילה, תהיה להם תמיכה של אלפי שקלים לקראת החג -פי שלושה מהסכום שאתם תורמים”.
הם מוסיפים, כי “לצערנו, מתוך נתונים שקיבלנו, ישנן קהילות שלא הצליחו לגייס את הסכום המשלים שנדרש, ולכן הם לא נכללו בתוכנית הקרן ונשללה מהן הזכות לקבל את שני השלישים. ומי יודע כמה ילדים נשארו רעבים בגלל זה בחגים קודמים?!”
מעדויות שמגיעות למערכת – ישנן קהילות שבזכות קרן ‘טובה וברכה’ החלו לתמוך כל השנה במשפחות מתוך הקהילה, ולא רק בערבי חגים. כך למשל, בערבי שבתות ניתן לראות אברכים שמסתובבים ומחלקים מעטפות של מאות שקלים למשפחה, כאשר הבירוקרטיה לקבל את סכום הסיוע – היא אפסית, וזאת בזכות ההיכרות הקרובה בין בני הקהילה. הנצרכים אינם נדרשים להגיש בקשות ולהביא עדויות מביכות על מצבם. הקהילה הקרובה מכירה ותומכת.
123 קהילות
פרויקט ‘טובה וברכה’ מחלק פעמיים בשנה כרטיסי קנייה למשפחות נזקקות בביתר, פעם אחת בערב פסח ופעם אחת בערב סוכות. עלותו של כל פרויקט כזה הוא כ-5,000,000 שקלים, כאשר העלות השנתית היא 10,000,000 שקלים, המגיעים כאמור לכארבעת אלפים משפחות נזקקות בעיר.
שני שלישים מכספי המענק מגיעים מהקרן ‘טובה וברכה’, הממומנת על ידי נגידי עם, בעלי חסד טובי לב מארצות הברית, ואילו קהילות הקודש בעיר, מגייסות את השליש הנוסף. בנוסף, למשפחות חד-הוריות ניתנת התמיכה במאה אחוז על ידי ‘טובה וברכה’, ללא השתתפות הקהילה והקופה. מדובר בקרוב ל-400 משפחות חד הוריות בעיר, אשר המענק הזה הוא המשענת העיקרית שלהם כדי להכניס את החג ולהלביש את הילדים בכבוד.
סך התמיכה לכל משפחה נע בין סכום של 900 ל-5,000 שקלים למשפחה, בהתאם לכמות הנפשות בבית ובכפוף למבחן הכנסות.
בחג הפסח בשנה שעברה, השתתפו בפרויקט 123 קהילות בעיר, כאשר הקהילות גייסו שליש מהסכום, ו’טובה וברכה’ העמיד את היתרה, לטובת המשפחות הנזקקות הנמנות על הקהילה. השנה, הצפי הוא לעשרות קהילות נוספות שיצטרפו למיזם המבורך.
ניתן להעריך בביטחון רב, כי ביתר עילית – בירת התורה והחסד בהרי יהודה – תפגין גם השנה את ערנותה ושימת ליבה לחלשים ולנזקקים, ובזכות הערבות היהודית הנראית בימים אלה במחוזותינו, נזכה לחוג את חג המצות בדיצה ולאכול מן הפסחים ומן הזבחים עוד בשנת ה’תשפ”ב בבית המקדש השלישי, מתוך שמחת יום טוב אמיתית לנו ולכל בני ביתנו.