עיריית המצ’ינג
שמחה פריילכמן
מהפכה בעיר: לאחר שנים שבהן התושבים משלמים מיסים וארנונה ואגרות – התקבלה בעירייה החלטה מהפכנית – ‘תכנית השותפות העירונית’. במסגרת התוכנית, שמאמצת למעשה את טרנד המצ’ינג שפורח בשנה האחרונה בציבור החרדי – התושבים יקבלו את הזכות להיות שותפים מלאים בעשייה העירונית, באמצעות תשלום חצי-חצי של כל פעולה של העירייה. “הרעיון הוא להפוך כל תושב לשותף מלא”, אומרים בלשכת ראש העיר, “כאשר לצד תשלומי הארנונה והאגרות השונות – כל תושב יצטרך לשלם כל פעולה של העירייה”.
בהודעה שיצאה נאמר כי “העירייה הכריזה על שינוי דרך המימון לפרויקטים נרחבים בעיר. כל פרויקט שנרצה לקדם בעיר – התושבים יידרשו לשים כסף מול הכסף שתשים העירייה”. בישיבה מרובת משתתפים בראשות ראש העירייה, ממלאי מקומו, סגני ראש העיר, להם הצטרפו גזבר העיירה, יועצי ראש העיר ועוזריו הוחלט על ההחלטה התקדימית, שלדברי מוביליה – “מקווים שהוא יהפוך לפיילוט ארצי ובעתיד תוכלנה כל הרשויות המקומיות לאמץ את המודל לשיתוף התושבים במימון הפרויקטים בשיטת המצ’ינג”. עוד הוסיפו בלשכה, כי “אין סיבה שמוסדות התורה והחסד יעשו מצ’ינג בכל שני וחמישי ואילו העירייה תישאר מאחור”.
בישיבה המדוברת, הועלתה טענת התושבים שלפיה לא מקדמים פרויקטים שחשובים להם. כאשר ניסו המשתתפים להבין על מה מדובר, היה מי שהתבטא בסרקזם ש”גם התקציב של כל מדינת ישראל לא יספיק למלא את כלל הבקשות של תושבי העיר”, וכי הדרך היחידה להתמודד עם מבול הדרישות של התושבים הוא באמצעות ‘שיטת המצ’ינג’ שתגרום לתושבים לחשוב פעמיים לפני שהם דורשים לתקן כבישים, לסתום בורות בכביש, לסדר גדרות ולפנות פסולת.
תכנית המאה
הגורם ששוחח עם ‘שערים’ טען ש”דרישות התושבים הן פשוט הזויות”, כלשונו.
כשביקשנו דוגמה, הגורם פירט ואמר שבין חלק מהדרישות שהועלו נכללה דרישה להקמת מרכז לרפואה דחופה בעיר, החלפת כל האספלט בכבישי העיר, פתיחת עוד שלוש ספריות עבור כלל ילדי העיר, התקנת מעליות שבת שיעזרו לתושבים לעלות מרחוב הרב שך לרחוב החוזה מלובלין ללא חשש מכון צומת, וההזויה מכולן – להוציא סוף סוף לפועל את ‘תכנית המאה’ של ראש העיר (על שם מאה השנים) להקמת גשר שיחבר בין גבעה איי לבי ויאפשר לתושבי הגבעות להשתתף באירועי ‘שלום זכר’ שנערכים בגבעה המקבילה.
לטענת הגורם, הדרישות לא מסתיימות כאן. “יש דרישה למשל לקדם רכבת קלה, תת קרקעית, אשר תפחית את רמת זיהום האוויר בעיר, וכן להקים ‘במפרים’ מגומי יצוק על הכבישים כדי למנוע את הריסת הרכבים שרוקדים וניזוקים על גבי הבמפרים המגושמים שזרועים בעיר.
עוד מפרט הגורם, דרישה שעלתה לבנות אודיטוריום ענק שיכיל מאה אלף מקומות ישיבה לסיום הש”ס הבא, וזאת כלקח מסיום הש”ס האחרון שנערך באוהל פרוביזורי, עם גשמים אדירים שדלפו פנימה וגרמו לקצר חשמלי תוך כדי האירוע. “לא ייתכן שבסיום הש”ס הבא לא יפיקו לקחים ממה שקרה שבע שנים אחורה”, טוענים אותם תושבים, וחמת העירייה לא שככה. הפתרון, לטענתם, הוא רעיון המצ’ינג המדובר.
מסיכה לכל תושב
אם חשבנו שבכך ספו-תמו דרישות התושבים, הגורם לא עוצר כאן, ומגלה דרישה נועזת במיוחד שהגיעה מקבוצת תושבים – שהעירייה תסדר עוזרות בית שיעזרו להם לנקות את הבית בערבי שבתות ופסחים. זאת לצד דרישה לפינוי האשפה פעמיים ביום ובמהירות שיא, כדי שלא יהיו פקקים על הכביש – ועוד דרישה: שהעירייה תקים חניה ענקית של אלף מקומות חניה בכיכר העיר, וכך למנוע את מצוקת החנייה ואת הדוחות המשטרתיים.
והתושבים לא עוצרים כאן. “יש עוד הרבה דברים, אבל אתם בטח מבינים כבר את הכיוון”, אמר הגורם, ורק הסכים לפרט דרישה אחת נוספת שהגיעה ממש לאחרונה: שהעירייה תספק מסכת קורונה לכל תושב, לא פחות.
ל’שערים’ נודע כי תוך כדי הישיבה קם יו”ר מטה ראש העיר והעלה רעיון גאוני: שכל פרויקט שירצו לקדם – העירייה תיתן שקל אחד מול כל שקל שהתושבים יתנו. למשל: ירצו לקדם משכורות לכלל הרבנים בעיר, ללא איפה ואיפה? אין בעיה. שהתושבים יתנו שקל והעירייה תיתן שקל. אותו דבר לגבי סלילת הכבישים מחדש, ואותו דבר באשר לתדירות פינוי האשפה. מבחינתי, הייתי מציע אפילו לעצור את בניית המזרקה הענקית בכיכר העיר שגם ככה לוקחת משהו כמו יותר משנה, ושהתושבים יחליטו לאן לנתב את הכסף”.
מהתמלילים שהגיעו ל’שערים’ עולה עוד, כי ראש המטה אמר בישיבה: “הרי אנחנו בסך הכל מייצגים את הציבור שבחר בעירייה, ורצוננו לעשות את רצונם. אבל היות שאין מספיק כסף לכל דבר – הדרך להתמודד עם הדרישות היא לדרוש מהתושבים שיישאו בנטל, ואם לא – שיפסיקו לבלבל את השכל. בפרט שבמקרה הזה אנו לא מבקשים מהתושבים להכניס את ידם לכיס. אנחנו נכריז מראש שלא מדובר ברעיון שבו אנשים יתנו תרומה, כי גם כך משלמים מיסים וארנונות ואגרות שעליהם אנחנו לא מתכוונים לוותר ובשביל זה יש את המחלקה המשפטית שלא עושה הנחות לאף אחד. הרעיון הוא שיגייסו תרומות מגורמים חיצוניים. אם למישהו מעניין משהו – שיתאמץ קצת, ואנו נתאמץ מולו”.
וייטב הדבר בעיני ראש העיר והסגנים.
הגזבר מסתייג
ההקלטות שהגיעו לידי ‘שערים’ דרך גורם המקורב לרב חבורה מבני ברק, הן לא פחות ממרתקות.
מההקלטות עולה, כי גזבר העירייה ביקש להביע את דעתו ואמר: “הרעיון הוא נפלא. אבל איך נקבל את הכסף של התושבים? אנחנו לא עמותה ולא ארגון חסד, ובוודאי שמהלך שכזה עלול לעורר קשיים משפטים רבים”.
עוד טען הגזבר: “אם מחר יחליטו תושבי העיר לקדם רעיון שההוצאה עליו היא מעבר למסגרת התקציב שקבענו – מה נעשה אז? אי אפשר לחרוג, כי גם כך אנו תחת ביקורת תמידית בגלל אותם האנשים שלא מפסיקים להציק. הרעיון הוא מעולה אבל לדעתי מאד קשה לביצוע ובוודאי לא בשנת התקציב של 2020”.
ופני המשתתפים חפו.
קרדיט משותף
‘שערים’ המשיך להאזין להקלטות מהישיבה הסגורה, מהן עולה תמונת מצב מדהימה. למשל, ממלא מקום ראש העיר נשמע אומר בישיבה: “ברצוני להודות על הרעיון היצירתי. מעבר לכך שמציע הרעיון הוא איש עשיה ולוגיסטיקה מהמעלה הראשונה – יש באמתחתו כל פעם רעיונות יצירתיים, והתושבים חייבים לו הרבה”.
ממלא המקום המשיך: “לגופו של עניין, כדי שהעניין יקודם מהר, אולי נקבע רשימה מצומצמת של דברים, שאותם אפשר לקדם כבר השנה, למשל האספלט בכבישים, המשכורות לכלל הרבנים, תקציב לכל קהילה וקהילה לקידום התרבות התורנית. למה אנחנו צריכים להחליט להם מה ואיך לעשות? אנו נפעיל ארגון גג של פעילות, וכל קהילה שתרצה לקבל תמיכה מטעמנו – שתביא חמישים אחוז ממול. זה גם יוריד מאיתנו המון אחריות ולוגיסטיקה. והמבחינה המשפטית – שכבוד היועמ”ש יחווה את דעתו בעניין”.
אחריו נשמע סגן ראש העיר שאומר: “אני בעד כל מה שנאמר כאן. אני מזמן לקחתי את העניין לתשומת ליבי. מעולם לא החלטתי לאף קהילה מה לעשות. אני נותן להם חופשיות להחליט. אני יכול לתת הכוונה מלמעלה, אם זה אבות ובנים, ישיבת בין הזמנים וכדומה. אבל מעבר לזה – מה שהם רוצים שיעשו. אני בהחלט חושב שהגיע הזמן שכל קהילה תשתתף בעלויות, וכך התושבים ייקחו את העניין בצורה יותר רצינית”.
והסגן המשיך לפרט את המעלות: “אם הרעיון ייצא לפועל – גם ההורים ירגישו שאנחנו פועלים למענם ולא רק מנסים לקחת קרדיט עם אירועי ראווה. לא שזה לא בסדר לקחת קרדיט, הרי כולנו חיים מזה – אבל כשזה מגיע יחד עם התושבים זה לגמרי מצוין. וככה, במקום לכתוב בעיתונים “בפעילות ראש העיר נסלל כביש”, ייכתב: “בפעילות התושבים וראש העיר נסלל כביש”. גם מודעות ה”תשית לראשו עטרת פז” ו”ברכות לראש משביר” ושלל הברכות המעוטרות שאנחנו דורשים אחרי כל חצי שקל שאנחנו משחררים למישהו או אישור שנותנים למישהו לנשום בעיר – יוקדשו עבור התושבים באופן שווה, לא פחות ממה שמקבלים בכירי העירייה”.
עוד הציע הסגן והרחיק לכת עם רעיון מהפכני עוד יותר: “מעכשיו, גם העירייה תפרסם מודעות ‘תשית לראשם’ לכבוד התושבים, ונפסיק עם התרבות הזאת שרק התושבים מפרסמים מודעות ‘ראש משביר’ לבכירים. גם להם מגיע לקבל קרדיט.
חדש תחת הגשר
סליל ההקלטה ממשיך להסתובב, ואז מגיעה הישיבה אל החלק הדרמטי ביותר.
כשהגיע תורו של ראש העיר לדבר – הוא החל לומר: “האמת היא שראש המטה הציע לי כבר את הרעיון מזמן ובעצם אנחנו כבר פועלים לפי זה. אם נחזור שניה למה שהסגן ציין לגבי האירועים לקהילות – הרעיון כבר בדרך לביצוע. כבר באירוע הקרוב כבר נבקש מהמשתתפים דמי השתתפות. הרעיון שהעירייה לא צריכה לממן את הכול – הוא בהחלט הגיוני. גם שאר הדברים בהחלט נשמעים סבירים. לדעתי, התושבים יקבלו את זה ברגשות מעורבים, ולכן צריך לחשוב לפני שאנחנו מקבלים החלטה כוללת על כלל הפרויקטים”.
אחד המשתתפים, שקולו לא זוהה, נשמע שואל האם ראש העיר אינו חושש שהרעיון יעורר תרעומת בקרב התושבים, והתשובה לא איחרה לבוא: “אני מבין שאנחנו עובדים אצל התושבים, אבל אנחנו נבחרנו כדי להחליט על סדרי העדיפויות. אם יש דברים מסוימים שאפשר לקדם בצורה משותפת – בוודאי שזה אפשרי”.
וראש העיר הוסיף: “אם כבר מדברים על פרויקטים – ישנם פרויקטים שאנו מקדמים מתחת לרדאר, בלי מצ’ינגים ובלי תרומות. כמו החזיונות של החבר’ה האלה מ’שערים’ בכל ערב פורים. הם יכולים לצחוק עד מחר, אבל הגשר בין שתי הגבעות מתקדם לאט ובטוח וכבר קורם עור וגידים, ואני בטוח שעד שנשיא ארצות הברית הבא, ברני סנדרס, יכריז על ‘תכנית המאתיים’ – נוכל כבר לצעוד בבטחה על הגשר הזה בלילות שבת, עם כיסים תפוחים ב’ארבעס’ מה’שלום זכר’ בגבעה השנייה.
“הנה, אנחנו מקדמים גם את הכפלת כביש המנהרות”, אמר. “כולם צחקו עלינו ובסוף אנחנו מבצעים את זה – אגב, בלי שום מודעת ‘תשית לראשו’. אז מה נשאר לנו? הכיכר המרהיבה בכיכר העיר? נו, עד פסח הוא יתנוסס לתפארה”.
ללא חשש ‘צומת’
ראש העיר סיכם: “אני אוהב רעיונות מהפכניים שיהפכו את העיר לעיר מתקדמת, ויש לי עוד הרבה רעיונות חוץ מהגשר בין הגבעות, כמו רחפנים שיפנו את האשפה וכדומה. אני בהחלט מתחבר למעליות באזורי טיפוגרפיה קשים, ואם אפשר לעשות מעלית שבת מרחוב הרב שך ללא חשש מכון צומת – זה עוד יותר טוב. אני חושב גם אולם תרבות ענק שישרת את כלל הציבור החרדי. אני לא יודע אם מאה אלף מקומות, אבל חמישים אלף זה בהחלט דבר אפשרי. החלום שלי הוא שהעיר שלנו תהיה הסביון של ישראל ולא רק של החרדים”.
הדיון המשיך כאשר בסוף כאמור התקבלה ההחלטה, שתפורסם רשימת הפרויקטים, והתושבים יבחרו איזה פרויקט הם מעוניינים לקדם, כאשר ההצבעה תתבצע באמצעות תוכנת קליקרים מיוחדת, כיאה לעיר שצועדת בראש החדשנות העולמית. הגורמים הזכירו, כי התנאי הבסיסי לקידום הרעיון הוא שהתושבים יגייסו לפחות חמישים אחוז מהסכום לכל יוזמה.
ורק למסיכות הקורונה טרם נמצא פתרון. ‘שערים’ ימשיך לעקוב בדריכות. בתקווה שהקורונה לא תכניס את כולנו לבידוד.