יעקב מרגליות
טירוף עליית המחירים בכל ענפי המשק מגיע לנקודת שיא שלילית – ובביתר עילית נרשמת דאגה: על פי פרסומים בעיתונות הכלכלית, שגובתה בהודעותיהם של רשתות השיווק הגדולות – החל מיום שלישי הקרוב (ל’ שבט, ה-1 בפברואר למניינם), צפוי להירשם גל חסר תקדים של העלאת מחירים במגוון עצום של מוצרי צריכה, כולל מוצרים בסיסיים. זאת כתוצאה ממדיניותה הכושלת של הממשלה המכהנת, ובשל סדר עדיפויות מעוות שמציג משרד האוצר בראשות ליברמן.
מי שייכנס לאחת מרשתות השיווק שפועלות בעירנו החל מיום שלישי השבוע – צפוי לשפשף את עיניו בתדהמה מול שורה ארוכה של מוצרים שמחיריהם יזנקו באופן תלול, לעתים בשיעור של עשרות אחוזים. ביתר עילית, שמרבית תושביה אינם אמידים אלא מסתפקים במועט – עלולים לשלם מחיר כואב בדמות צורך להדק את החגורה ולבחור אלו מוצרים להכניס לסל הקניות ועל מה לוותר. כאשר לכל זה מצטרפים מסים כבדים, הן ברמה הארצית והן המקומית – המצב הופך לבלתי נסבל, בייחוד עבור משפחות אברכים.
בשבועות האחרונים הניף ‘שערים’ את נס המאבק נגד מיסוי גבוה שעיריית ביתר עילית משיתה על דיירים בנכסים משותפים, שבאופן חריג ביחס לחלק מהערים החרדיות המקבילות – העירייה אינה מתחשבת בדיורים הנפרדים, אלא מטילה מיסי ארנונה ומים כבדים כאילו מדובר היה בנכס אחד גדול, שבה מתגוררת משפחה אחת. לכך מתווספים דיווחים על קנסות דרקוניים כלפי בעלי עסקים בעיר במסגרת מערך האכיפה העירוני.
כזכור, שורת כתבות התחקיר בנושא גביית המיסים והקנסות של העירייה מתושבי העיר המוחלשים – עוררה הד נרחב ביותר ברחבי העיר, והזעקה שעלתה מתושבי העיר קוראת לכלל הפרנסים בעיר להתעשת ולהכריז על רפורמה חיונית שתשווה את נהלי הארנונה בעיר לנורמה שקיימת בערים אחרות, דוגמת ירושלים, בני ברק ומודיעין עילית. ‘שערים’ ימשיך גם בשבועות הקרובים להוביל את המאבק, ויביא את דבריהם של רבני העיר והתושבים בנושא החשוב הזה. המערכת תשמח לקבל משוב מהקוראים בנושא גביית המחירים והארנונה, שכן בכוונתנו להמשיך בהובלת המאבק הציבורי החשוב הזה, למענם של תושבי עירנו היקרים ועל מנת להביא לנורמות הוגנות ומתחשבות יותר בעבור התושבים.
ואם לא די במיסים העירוניים – כעת מגיע גל עליות המחירים הכללי במשק, ומגדיל את המשקולת הרובצת על כתפיהן של משפחות ברוכות ילדים בעיר, עד לכדי מצב כלכלי בלתי נסבל.
בשבי המותגים היקרים
במוצאי השבת האחרונה פרסם יו”ר ש”ס ר’ אריה דרעי קליפ מיוחד במחאה על עליית המחירים הכללית בכל ענפי המשק, בצירוף המילים “ממשלה שמרעיבה ילדים – אין לה זכות קיום”. בתיעוד נראית משפחה העורכת קניות, כאשר הילד הקטן מבקש לקנות קולה או צלחות חד-פעמיות, אך הוריו מסרבים בגלל “המחירים של ליברמן”. זאת, בעוד שנראה במקום לקוח שמעמיס לעגלת הסופר שקים למזון לבעלי חיים – שכזכור מתועדפים על ידי הממשלה הנוכחית, יותר מאשר ילדים.
והתיעוד הכאוב הזה אינו בימוי של המציאות – לגודל הצער, זוהי המציאות עצמה.
לפני מספר ימים נערך באחד מכלי התקשורת הכלליים סקר שבחן את עליית המחירים החדשה. מהסקר עלה, כי סל מוצרים שעמד עד כה על סך של 751 שקלים – מעתה נשלם עליו לא פחות מ-802 שקלים. בממוצע, העלתה הבדיקה, נשלם כ-50 שקלים יותר בכל שבוע, וכ-200 שקלים יותר בכל חודש על הקניות שלנו בסופרמרקט.
אחת החברות שהודיעה על גל של התייקרויות במוצריה ועוררה ביקורת רבה – היא חברת ‘אוסם’. החברה, ששולטת בתחום הפסטות בישראל, הודיעה שהיא מייקרת את הפסטות ב-6%. מלבד הפסטה, אסם תעלה מחירים של מאות מוצרים, בהם: דגנים, חטיפים, קפה, פסטות, פתיתים, אטריות, קוסקוס ורטבים. עליית המחירים צפויה להיות משמעותית ולנוע בין 3% התייקרות ל-7% – משמע 4.6% התייקרות בממוצע.
במקביל, ספקים רבים פנו לרשתות השיווק בדרישה לייקר עשרות מהמוצרים – רובם בעשרות אחוזים, זאת על אף שחלק מהמוצרים מיוצרים בארץ. כך לדוגמה רשת ויליפוד, שאחראית על ייבוא של הרבה מאוד מוצרים, משימורים ועד גבינות, ביקשה לבצע עליית מחירים בכ-5 מוצרים: תירס גמדי – התייקרות של 10%, תירס מתוק 11%, פטריות שמפיניון שלם 10%, אננס 20% ועלי גפן 20%.
קריאה למרכולים המקומיים
ניסיונות שונים להעלות מחאה נגד ‘אוסם’, נבלם בערוצי התקשורת, כיוון שמדובר באחת המפרסמות ה’כבדות’, וכך הושתקה כמעט כל מילת ביקורת שעשויה הייתה להוביל למהלך צרכני מחאתי בקריאה לחברה להתחשב בצרכנים ולעצור את טירוף עליית המחירים. “חרם על החברות המייקרות הוא לא בהכרח ריאלי”, אמר הכלכלן אבי טננבוים אמר בריאיון ל’N-12′, “כי לחברות האלה יש המון כוח על המדף. יש להן מגוון רחב של מוצרים ולא בטוח שזה מה שישיג את האפקט הרצוי. מה שכן אפשר לעשות זו צרכנות נבונה, לקנות מהמותגים הזולים יותר ולעשות כל מיני דברים שיובילו לצריכה חסכונית יותר”.
לדברי מומחים כלכליים, מה שיכול לאזן את גל עליית המחירים, הוא ייבוא מקביל – וייבוא זול יותר, ושאנחנו, כצרכנים, נדע לעמוד על שלנו ולא נקנה את המוצרים היקרים, אלא נמצא חלופות זולות יותר. בעניין הזה – ניתן לסמוך על הצרכן החרדי, שמשתדל ‘לא להיות פראייר’, אלא מוצא את המוצרים המוזלים ויודע לתגמל רשת מזון שיודעת להוזיל ולהציג מחירים מתחשבים עבור הצרכן החרדי.
בשמם של תושבי ביתר עילית, ‘שערים’ פונה מכאן לרשתות המזון הפועלות בעיר (‘רמי לוי’, ‘יש חסד’, ‘נטו חיסכון’, ‘שפע ברכת השם’, ו’חסד לאלפים’) בקריאה לעשות הכל כדי להתחשב בצרכנים הנאמנים שמתגוררים בעיר שנמצאת ברמה הסוציו אקונומית מהנמוכות בארץ, ולפעול בכל דרך אפשרית להוזלת המחירים לטובתם של תושבי העיר, שגם כך מתמודדים עם עול כבד בפרנסה וחלקם מתמודדים בקושי רב עם ההיטלים הצרכניים והעירוניים הגבוהים.
בתוך כך, החל מיום שלישי הקרוב תירשם עלייה תלולה גם במחירי הדלק. ליטר בנזין יתייקר ב-35-33 אגורות. העלייה מגיעה אחרי עליות שנרשמו לפני כמה חודשים בעקבות משבר האנרגיה בעולם, וחרף ירידה קלה בתחילת השנה. הזינוק במחיר הדלק מצטרף לגל עליות המחירים של חברות רבות, שכבר דרשו מהמשווקים לעדכן את המחירים.