שמעון כהן
הצלחה מרשימה למיזם ‘ביתר דייס’: ימי המכירות המיוחדים של ה’ביתר דייס’ – זכתה השנה להיענות מרגשת ומדהימה מצידם של אלפי תושבים. הללו גדשו את החנויות בעיר, נהנו ממחירים חסרי תקדים ומהטבות מפליגות, ועל הדרך חיזקו את הכלכלה המקומית הזקוקה לחיזוק הזה, במיוחד בימים האלה – כמו חמצן לנשימה.
“זו הייתה פשוט תחושה נפלאה”, אמר לנו אחד מבעלי העסקים. “אתה מרגיש שהתושבים פשוט נרתמו לעזור לנו לצלוח את קשיי התקופה, כאשר אנו מצידנו נרתמנו להוזיל עבורם את המחירים עד למחירי רצפה, ככל האפשר, כאשר שני הצדדים נהנים מעסקה שעליה אמרו חז”ל שמדובר בצדקה מהודרת ביותר”.

בשורות הבאות נביא כמה קולות, צבעים ורשמים.
תחנה ראשונה: כיכר הר”ן
כיכר הר”ן בביתר עילית ידוע כציר עסקים מרכזי מאוד בעיר. “הגאולה של ביתר”, מכנים אותו יוצאי ירושלים, כאשר אלו שגדלו בבני ברק מעדיפים את הכינוי “רבי עקיבא של ביתר”. כך או כך, הכיכר זרועה במרכזי סחר וחנויות, שבימי ה’ביתר דייס’ – הפכו להיות שוקקים חיים.
במרכז הכיכר, ממש ליד המזרקה, פגשנו את יענק’ל, תושב ותיק ומפולפל בעיר, שנצפה נושא שקיות לרוב, כשהוא נעזר בעדר זאטוטים שמסייעים לו בסחיבת המוצרים שבהם הצטייד. “פארוואס נישט?” (למה לא?) הוא נענה לעומתנו כשאנו שואלים אותו על בולמוס הקניות. “כשיש מחירים כל כך טובים ועל הדרך עוזרים לבעלי החנויות לסיים את שנת הכספים עם חיוך – זה דבר ששווה לכל הצדדים”, הוא סיכם, ומיהר להיבלע עם זאטוטיו בעוד חנות שוקקת חיים בעיר.
תחנה שנייה: מרכז תמרים
גם ב’מרכז חיים זקן’ ניכרה השבוע תסיסה של ממש. בובות העיירה היהודית שמציצות מהמרפסות המדומות בלובי הקניון – כמו מחייכות אליך, אחד מני אלפי לקוחות שמגיע למקום להצטייד. המבנה עצמו הוא רק הפינאל’ה באזור שוקק חנויות בכל התחומים – מחנויות טמבור, דרך ספרים, משקפיים, ביגוד ועוד.
כאן פגשנו אברך ליטאי צעיר, שכדרכם של אברכים ליטאים – מעדיף להישאר בעילום שם. “למה זה תשאל לשמי?”, הוא נקט מטבע לשון מפרשת וישלח, ובעיקר סיפר עד כמה הוא מרוצה מימי המכירות המיוחדים הללו. הוא פותח לכבודנו את תא המטען של ה’סובארו אברייכים’ החבוטה שלו ומראה לנו את הבגאז’ העמוס בכל-טוב-ביתר. “הצטיידתי בשביל שנה שלמה”, הוא הסביר. “אני ואשתי חוסכים כל השנה ושמים בצד סכום כסף קטן בכל חודש, כדי שכאשר יהיו מבצעים מיוחדים – יהיה לנו סכום נאות כדי להצטייד בכל מה שאנחנו צריכים לתקופה הקרובה”, הוא מסביר את התכנית הכלכלית שלו.
מה קנית?
“מה לא?”, הוא השיב בשאלה, ומציג שקיות מלאות בביגוד חורפי לילדים, כלי בית, מוצרי טמבור, מצעים, ספרים ועוד שלל גדול. “גם המשקפיים שלי חדשים”, הוא אומר, ומסביר כי הם נרכשו ממש עכשיו, במסגרת ה’ביתר דייס’.
האברך עלום-השם ציין, כי רבו אמר לו שמדובר במצווה מובחרת של ‘והחזקת בו’, כאשר במקרה של הפרש בין המחירים בעיר לבין מחירים במקום אחר (מה שלא כל כך רלוונטי בשבוע ה’ביתר דייס’ שבו המחירים ממילא נמוכים יותר מבכל מקום אחר – ש”כ) – אפשר לדון בהפרשת כספי מעשר לצורך ההפרש בין המחיר במקומות אחרים למחירים שיש בהם החזקת של ‘עסקי עירך’. “זוהי מצווה מהודרת של ‘והחזקת בו’ “, הוא מצטט את רבו, וממהר להיכנס לסובארו-אברייכים, בדרך לתחנה הבאה.
תחנה שלישית: רחוב רבי עקיבא
אחרי ‘רחוב רבי עקיבא של ביתר’ (כינוי בני-ברקי לכיכר הר”ן) – הגיע הזמן ללכת לדבר האמיתי – רחוב רבי עקיבא הממשי של ביתר. הרחוב – אחד הראשונים בביתר עילית – זרוע עשרות חנויות לאורך שדרתו, כאשר חנויות צדדיות מסתעפות ברחבות החניה וברחובות הסמוכים. גם במורד הרחוב – מה שנקרא ‘רבי אלעזר המודעי’, ‘באבא סאלי’ ועוד – בואכה כיכר המנורה ושטיבלאך האלמין – מהווה את ליבת המסחר והעסקים הוותיקה והמכובדת של ביתר, עוד מהימים שבהן הכילה העיר גבעה אחת בלבד.
כאן אנחנו פוגשים לראשונה מישהו שמוכן לדבר בשמו המלא: קוראים לו ר’ ציון קדוש, והוא מהתושבים הוותיקים והמוכרים בעיר. בשביל ר’ ציון – השבועות האלה הם חגיגה של ממש. “מה לא קנינו?” הוא מחייך בתגובה לשאלתנו. “פשוט ‘פוצצנו’ את הבית במוצרים. “זה גם משתלם, וגם מצווה. שנים שאני עושה דברים למען הציבור, ועכשיו, כשאפשר לעזור לעסקים המקומיים בצורה ממשית ומוחשית כל כך ועל הדרך להרוויח מוצרים לבית במחירים מצחיקים – ברור שאני שם”, הוא מסביר.
איזה מסר יש לך לומר לציבור?
“שיקנו כמה שיותר, בלי לחשוב פעמיים. זאת מצווה, וזה גם משתלם”, הוא אומר, והמשיך במסע השופינג הנלהב שלו. גם מצווה, גם רווח.
תחנה רביעית: בניין העירייה
ואם כבר היינו ברחוב רבי עקיבא, קפצנו לבניין העירייה. ושם, בשיטוט אקראי בין קומות העירייה, גילינו שכל האגפים בעירייה מוקדשים לקידום ה’ביתר דייס’. אנו מגלים כאן, כי ראש העיר מאיר רובינשטיין וצוות לשכתו, יחד עם חברי מועצת העיר משה כהנא (מחזיק תיק תעסוקה) ושלמה כהן סיירו בקרב העסקים, והפידבק הרב שקיבלו מהשטח – עודד אותם להמשיך ביתר שאת.
אנו שומעים כאן כי אדון טל, המנהל של ‘יריד ביתר’, אמר לראש העיר בעת סיורו, ש”פשוט מרגש לראות עירייה שמשקיעה למען העסקים שנמצאים בעיר שלה, עם חשיבה מחוץ לקופסה. עברנו תקופה לא קלה, והמבצע הזה – מעבר שהוא מעודד צריכה בתוך העיר – מהווה זריקת עידוד משמעותית גם עבורנו, כלל בעלי העסקים בעיר”.
תחנה חמישית: הפנים לעתיד
לפי סקר שערכנו ומידע שאספנו במערכת ‘שערים’ – יש בביתר יותר מאלפיים נותני שירות – ‘עצמאים’ בהגה המקצועית. מדובר בשיעור של קרוב ל-20 אחוזים מתושבי העיר שנמנים על קהיליית העצמאים ופרנסתם בשנתיים האחרונות הייתה מלווה באתגרים והתמודדויות לא קלים. כאשר אנחנו התושבים מבצעים קניות בתוך העיר – אנו מזינים את המנוע בדלק, ומאפשרים תנופה כלכלית חזקה ואיתנה.
בתור הבמה של התושבים – מערכת ‘שערים’ זוכה לעידוד רב ולהוקרה מבעלי העסקים בעיר על דחיפת הפרויקט בעוצמה רבה. אחד מבעלי העסקים רשם לנו כך: “תמסרו בשמנו תודה למנהלי הפרויקט. פשוט אני כבר לא עומד על הרגליים מרוב עומס. ברוך השם, היה לי מלאי מפסח בחנות – והשבוע ברוך השם חזרה לי התקווה.
כלל בעלי העסקים דיווחו לנו על עלייה דרסטית במכירות בימי ה’ביתר דייס’. הם מציינים, כי האימון שהתושבים נותנים בבעלי העסקים המקומיים – היא מעודדת ומחזקת – לא רק את בעלי העסקים, אלא את כלל תושבי העיר. כפי שכבר הסברנו בשבוע שעבר – מדובר בגלגל החוזר: עסקים חזקים – פירושם כלכלה עירונית וחזקה ותושבים שחשים איתנות כלכלית.
אשרי העיר שמציגה ערבות הדדית כה נפלאה ומרגשת!