כוננות הקפאה
@יעקב מרגליות
זה אמור לקרות בצהרי ה־20 לינואר למספרם (ז’ שבט), בעוד פחות מחודשיים: אם לא יקרה שינוי דרמטי במיוחד, כזה שיטלטל את אמות הספים של האומה האמריקאית וישדד את כל המערכות – ג’ו ביידן הדמוקרטי ייכנס לחדר הסגלגל ויתמנה לאיש החזק בעולם. הוא יחליף את דונאלד טראמפ, הנשיא הרפובליקני שנחשב לאוהב ישראל, ורוב הציבור במדינת ישראל – בראשם הציבור החרדי בארץ ובארה”ב – ייחלו לניצחונו.
בינתיים, הנשיא טראמפ מנהל קרב מאסף אדיר במאמץ להפוך את תוצאות הבחירות, שלטענתו זוייפו על ידי פעילי המפלגה הדמוקרטית בשלל שיטות מתוחכמות, במטרה להביא לניצחונו של ביידן. בכל בוקר מכריז טראמפ הצהרה לפיה “ניצחתי את הבחירות”, וכי בבית המשפט יתבררו נתונים ששערותיו של העם האמריקאי יסמרו למשמעם.
צוות עורכי דינו של טראמפ, בראשות ראש עיריית ניו יורק לשעבר רודי ג’וליאני, אוסף בימים אלה עדויות על זיופים ומעשי הונאה, כדי להביאם לבית המשפט העליון בארצות הברית, כאשר השופטים יכריעו האם אכן בוצעו זיופים והונאות בקנה מידה ובממדים שמצדיקים את פסילת התוצאות במדינות שלגביהן טוען טראמפ לזיופים נרחבים.
אולם כאמור, ולמרות הצהרותיהם הנחושות של הפרקליטים שעובדים בשירותו של הנשיא הבטוחים כי בסופו של דבר טראמפ ימשיך לקדנציה שנייה בבית הלבן – כרגע נראה כי הסיכויים להפיכת התוצאות הוא כמעט בלתי אפשרי, וזאת לנוכח הפער הנרחב בין המועמדים – 306 אלקטורים לטובת ביידן, לעומת 232 לטראמפ. במניין הקולות הכללי ברחבי ארצות הברית, ביידן גובר על טראמפ בכחמישה מיליון קולות (נתון שאינו רלוונטי ישירות, כי בשיטת הבחירות בארצות הברית – מספר האלקטורים בלבד הוא שקובע, אולם יש לכך השלכה אפשרית על החלטת בית המשפט העליון לפסול כמות כה מסיבית של קולות במספר מדינות).
תזכורת עצובה
כאמור, ההנחה הרווחת כמעט במאת האחוזים היא שביידן יהפוך לנשיא, ולעניין הזה ישנן השלכות נרחבות על המזרח התיכון, ובכללה על מדינת ישראל, ובייחוד על עירנו ביתר עילית.
רק לפני ארבע שנים, נשמעה אנחת רווחה כלכלית ברחבי יהודה ושומרון, עם סיומה של קדנציית הנשיא דאז ברק אובמה הזכור שלא לטוב. אובמה – שג’ו ביידן היה סגנו – נקט יד קשה ואכזרית של הקפאת הבנייה ביהודה ושומרון, מתוך חנופה לצד הפלסטיני ודבקות עיוורת ב”תהליך השלום” שנפח את נשמתו מזמן.
את ההקפאה שחוותה ההתיישבות בתקופת הנשיא אובמה, ראשי ההתיישבות לא ישכחו עוד שנים רבות. לאחר כניסתו לתפקיד, בשבט תשע”ט, אמר אובמה לנתניהו כי ביהודה ושומרון לא תבנה “אף לא לבנה אחת”. אלה היו שנים קשות עבור תושבי ביתר עילית, בהן הבנייה התנהלה בעצלתיים, פרויקטים לא התקדמו, ואפילו הרחבת דירות קיימות לא היו עניין מובן מאליו. טראמפ, שראה את הסכסוך במזרח התיכון בעיניים מפוכחות וריאליות יותר – ובמיוחד ידע מי הצד הצודק בסכסוך – ביטל את המדיניות הרעה של אובמה. כעת, עם חזרתו של ביידן הדמוקרטי לבית הלבן – חוזר החשש מפני מדיניות של הקפאות שינחית הממשל האמריקני החדש.
בשבוע שעבר ביקר כאן שר ההגנה של ממשל טראמפ, מייק פומפאו, וקיים ביקור מרגש ביישובים יהודיים בשומרון. הוא ביקר ב’יקב פסגות’ בשומרון, אחר כך השקיף על הרי הגולן והצהיר כי היישובים מעבר לקו הירוק הם חלק בלתי נפרד ממדינת ישראל וכי זכותה של ישראל לבנותה בשטחים הללו. בספר האורחים של ‘יקב פסגות’ כתב פומפאו כי “מי ייתן ולא אהיה שר ההגנה האחרון של ארצות הברית שמבקר כאן”. זאת הייתה תזכורת עצובה למתנה שמימית שקיבלנו בדמותו של ממשל אוהד – מתנה שעתה ניטלת מאיתנו ככל הנראה.
מתקופת כהונתו של טראמפ נזכור מספר דברים: הצהרת פומאפו קבעה כי הקמת ההתיישבות הישראלית ביהודה ושמרון אינה סותרת את החוק הבינלאומי. בתכנית המאה, נקבע כי ארצות הברית מכירה בריבונות ישראלית ביהודה ושומרון ונותנת את הסכמתה להחלת החוק הישראלי על 30% משטחי C. ברמה המעשית, בכהונת טראמפ מועצת התכנון העליונה התכנסה על ידי נתניהו כמעט מדי רבעון, כמו שסוכם עם הממשל האמריקאי, ואלפי יחידות דיור חדשות אושרו ואף נבנו ביהודה ושומרון. כניסת ביידן לבית הלבן עלולה להחזיר את ההתיישבות לתחילת העשור הקודם ולעצור את הגידול במספר המתיישבים מדי שנה.
חוששים מימי סגריר
האם ביידן יחזור למדיניות ההקפאות? זוהי שאלת מיליון הדולר, שסביבה מוגיעים את מוחם רבים מפרנסי היישובים ביהודה ושומרון, ובהם בעירנו ביתר עילית. ראשי רשויות ביהודה ושומרון דואגים מכך שהקפאה תשוב לחיים, כמו גם “פתרון שתי המדינות” שנעלם מהשיח העולמי בתקופתו של הנשיא האהוד טראמפ.
מבדיקת ‘שערים’ עולה, כי הנחת העבודה בחוגים המדיניים היא שניצחונו של ביידן אכן ישפיע באופן כמעט ודאי על היקפי הבנייה החדשה ביהודה ושומרון, וכן בשכונות היהודיות במזרח ירושלים. על כך יש תמימות דעים גם בדרגים המקצועיים וגם בקרב נבחרי הציבור והפוליטיקאים, מימין ומשמאל.
ההיסטוריה מלמדת כי ביהודה ושומרון לא דואגים לחינם. במשך השנים דאג ביידן לדבר על כך שעל מדינת ישראל להפסיק את הרחבת הישובים ביהודה ושומרון, להפסיק את הדיבורים על החלת ריבונות ולאפשר פתרון של שתי מדינות.
רבים זוכרים את התקרית הדיפלומטית שאירעה בעת ביקורו של ביידן עצמו כסגן נשיא ארצות הברית בשנת תשע”ט. בדיוק בעת ביקורו פורסם אישור התוכנית להרחבת שכונת רמת שלמה החרדית בירושלים, שכללה 1,400 יחידות דיור. המהלך זכה לגינוי מוושינגטון והעיב על הביקור כולו. בכלל, נושא הבנייה בתחומי הבירה מעבר לקו הירוק הפך לנושא קבוע על סדר היום ביחסים מול הממשל הדמוקרטי של אובמה – שהתנגד בתוקף לבנייה בירושלים ובהתנחלויות בכלל.
כך גם התפתח נוהל אומנם לא כתוב, אך מחייב, לפיו כל תוכנית בנייה מעבר לקו הירוק צריכה לקבל אישור של משרד ראש הממשלה לפני שהיא עולה לסדר היום של הוועדה המחוזית. כך הוקפאו הרחבתן של שכונות ירושלמיות דוגמת הר חומה, גבעת המטוס, וגם הקמתה של שכונת הענק באזור שדה התעופה הנטוש בעטרות, שם מדובר על לא פחות מ־9,000 יחידות דיור, לצד הקפאות בנייה בכל רחבי יהודה ושומרון. אותו ביידן שהביא להקפאת הבנייה בעיר בהיותו מספר 2 בהיררכיה האמריקאית – מסוגל בקלות לעשות זאת שוב, ויותר מכך, כאזרח מספר 1 של ארה”ב.
פתח של תקווה
ובכל זאת, יש פתח לתקווה: הקורונה שמכה בכל פה בארצות הברית – עם מאות אלפי נדבקים חדשים בכל שבוע – היא המשימה הראשונה על שולחנו של הנשיא הבא. ביידן הצהיר כבר כי התמקדותו העיקרית עם כניסתו לבית הלבן תהיה המלחמה בקורונה, מה שיותיר לו מעט מאוד זמן לעסוק במדיניות חוץ, לפחות בחודשים הראשונים לכהונתו – אם לא יותר מכך. ארצות הברית ספגה מכה אנושה בקורונה, גם ברמה הבריאותית וגם ברמה הכלכלית, וספק אם ביידן ימצא את הזמן לעסוק בענייני המזרח התיכון. זהו זמן יקר, שאם ממשלת ישראל תשכיל לנצלו – ניתן יהיה להמשיך ליהנות מפירות ממשלו של טראמפ גם זמן ניכר לאחר שיעזוב את הבית הלבן.
בנוסף, ממשל טראמפ מתכוון לעשות גם בשבועות הקרובים שורת מהלכים לטובת ההתיישבות, אשר ישפיעו על העתיד הנראה לעין. גורמים בהנהגת ההתיישבות מסרו ל’שערים’: “אנו מקווים שראש הממשלה נתניהו ינצל את הממשל האוהד של טראמפ ויפקיד את התוכנית בכל יישוב שבו ישנן תוכניות מוכנות, בירושלים וברחבי הקו הירוק. אם אכן ביידן, שנאבק בבנייה בירושלים ובהתיישבות בשנות שלטונו של אובמה, ימשיך באותה מדיניות – זה עלול לגרום ח”ו להרס גדול. נקווה שהממשלה תנצל את חלון הזמן שנותר, כדי לקבוע עובדות בשטח”.
אשר להרחבות ותוכניות בנייה בעיר, מומחי נדל”ן שביררו את העניין גם מול דרגים מדיניים, מסכמים: “כדאי להיות עם אצבע על הדופק, אך אין שום צורך להילחץ ולעשות צעדים פזיזים בשבועות הקרובים”. בסופו של דבר כדאי לזכור ש’לב מלכים ושרים ביד השם’, וכפי שגם בימי אובמה התרחבה העיר על אפו ועל חמתו של הממשל ביחידות דיור רבות ובוודאי בהרחבות שנמצאה הדרך לבצען – כן יהיה בעזרת השם גם בארבע השנים הקרובות.