:
ירוק בעיניים
משנה:
@שמעון כהן
מי שעבר בזמן האחרון באזור הכניסה לעיר – בוודאי שם את ליבו לעבודות גינון אינטנסיביות, משולבות ביצירתיות מיוחדת, שבאה לידי ביטוי בעיצוב ייחודי וססגוני של כל אזור הכניסה והיציאה מהעיר. צוות הגינון העירוני תחת פיקוחו של מנהל האגף הטכני המסור מרדכי זיידה, עמל בחריצות על ביצוע העבודות מרהיבות העין, עד לתוצאה המושלמת שניבטת לעין כול.
היוזמה יצא לדרך בפעלו של ראש העיר מאיר רובינשטיין, שפועל במהלך כל השנה שחזות ויופי העיר תהיה מושלמת. בפרויקט ספציפי זה, ראש העיר ליווה את הפרויקט ברמה אישית עד ירידה לפרטים הקטנים בחירת הפרחים והצבעים וכדומה.
מה שלא תזהה עין אקראית שתסקור את העבודות ואת התוצאה המיוחדת, היא את העובדה שכל העבודות, כולל התכנון והביצוע, היו תחת צילה של שנת השמיטה העתידה לבוא עלינו לטובה.
לרגל יום ט”ו בשבט – ראש השנה לאילנות המסמל צמיחה ופריחה – באנו לשמוע מעט על אותה מחלקה חרוצה בעיריית ביתר עילית שפירות עמלה הססגוניים ניבטים מכל פינה ברחבי העיר. גילינו כי כבר עכשיו – בעיצומו של החורף, כבר נותנים דעתם שם להערכות לקראת שנת השמיטה, ואף מבצעים עבודות כהכנה לקראתה.
האיש מאחורי הנטיעות
פנינו לר’ מרדכי זיידה שניאות ברצון לשתף אותנו מעט מזעיר. יותר משהתרשמנו מהתוכניות הערוכות לתלפיות, מהארגון ומהסדר ששולט בכל – התפעלנו מהעובדה שכל פעולה שננקטת, ובעיקר לקראת שנת השמיטה ובמהלכה, נעשית תוך הכוונה הלכתית מדוקדקת מרבני העיר, בתכלית הדקדוק, כי אין ערך גדול יותר מאשר ההכוונה ההלכתית, היורדת לפרטים ולפרטי פרטים.
ר’ מרדכי מפנה את תשומת ליבנו לאותן עבודות המתוארות בכניסה לעיר, ואכן לאחר בחינה מדוקדקת – אנו מזהים לצד הצמחים מרהיבי העין, גם בחלוקי נחל ואביזרים עשויי חרס.
“כל עבודה בשנה זו מתוכננת בראש ובראשונה תוך שנלקחת בחשבון עובדת שנת השמיטה המתקרבת. לכם בחרנו לשלב אביזרים דוממים לצד הצמחים, על מנת לצמצם את הבעיות ההלכתיות הכרוכות בטיפול בצמחים בשנת השמיטה.
“בנוסף – הגידולים ששתלנו כעת לצד אביזרי הנוי הדוממים, הינם צמחים רב עונתיים בעלי אורך חיים גדול במיוחד על מנת שיאריכו ימים גם במהלך שנת השמיטה הבאה עלינו לטובה, כיון שהשתילה אסורה בשנת השמיטה בתכלית האיסור. בזאת משנים אנו ממה שאנו נוהגים בדרך כלל בכל שנה – לשתול צמחים חד עונתיים שיש להם מעלה בגלל המגוון והססגוניות”.
ומה בדבר שתילתם של עצי פרי בערב שמיטה?
ישנן הנחיות מפורשות בנוגע לשתילת עצי פרי. הזמן המותר לשותלן לפני השמיטה מבחינה הלכתית הוא כארבעים וחמישה ימים קודם השמיטה, דהיינו מיום ט”ו באב, ולאחר מכן כבר אסור לשתול. זוכר אני, כי לפני השמיטה הקודמת נערכנו לנטיעת עצי תאנה וזית בפארק ‘שבעת המינים’ בגבעה ב’, והזדרזנו בנטיעתן על מנת שלא יעבור הזמן המותר”.
חושבים על כל שתיל
“ככלל”, אומר זיידה, “בנושא נטיעת עצי הפרי אנו מפעילים שיקול דעת וחשיבה כפולה ומכופלת עובר לנטיעתם, זאת על שום קדושתם של עצי פרי וההקפדה הגדולה שלא לעוקרם או אפילו להעתיקם ממקומם. כמה וכמה מקרים אירעו שהתעורר צורך בהעתקת עצי פרי שהיו בתוואי בנייה עירונית והימצאותם של העצים גרם לשינוי משמעותי של התכניות, כל זאת על מנת שלא לעוקרם.
הנה ממש לאחרונה מבצעת העירייה עבודות שיפוץ נרחבות בפארק השלושה שבמרומי גבעה א’ הכרוכות בהשקעה עצומה. בין היתר תוכננו אזורי משחק לילדים באותו תוואי בו שתולים עצי זית, עלינו ובאנו אפוא לרבני העיר, ומרא דאתרא הגר”ח ויס שליט”א הורה לנו לשנות את התכניות כך שלא יהיה צורך בהעתקת העצים ממקומם. כך אכן עשינו, ותכניות חדשות הוכנו בהתאם לפסיקה ההלכתית. לכן אנו מבצעים חשיבה מאומצת קודם נטיעה שכזאת, האם, איך והיכן לשתול עצי פרי.
מה שכן אוכל לספר, כי לפני כמה חודשים שתלנו עצי פרי באזור כיכר הרימון שבכניסה לעיר. מדובר היה בעצי הפרי ששימשו לברכת האילנות עבור תושבי העיר, אלו שכולם ודאי זוכרים מהמעמד המיוחד בו הם שונעו מעל גבי משאית מיוחדת בזמן הסגר שהיה בחג הפסח אשתקד, וכך יכולים היו תושבי העיר לקיים את המנהג הקדוש. את עצי הפרי האלו נטענו באדמה ההיא.
במה באמת היה כרוכה היזמה של ברכת האילנות המיוחדת ההיא?
מדובר ביוזמה מדהימה של ראש העיר שאכן זכתה לשבחים בעיר ומחוצה לה. מבחינה לוגיסטית זה לא היה פשוט כלל ועיקר, היינו צריכים להשיג עצים ברמת הפריחה המתאימה לברכת האילנות, להעבירם עם האדמה שבה גדלו לתוך עציץ נקוב ואותה לשים על גבי משאית שאף היא נקובה, וכך להעביר אותה בכל העיר. וב”ה שהיוזמה המיוחדת הצליחה לרווחת תושבי העיר ב”ה.
שמיטה כהלכתה
כיצד נערכים בעירייה לשנת השמיטה?
בראש ובראשונה, יש את ההכוונה ההלכתית. אנו יושבים עם רבני העיר ומעלים בפניהם את מכלול האתגרים שעומדים בפנינו לקראת שנת השמיטה, ובמהלך רצף ישיבות בנות כמה שעות כל אחת, יוצא פרוטוקול מסודר ובו הנחיות מדוקדקות לכל גורם עירוני היאך לפעול בנוגע לשמירה על השמיטה. השמירה וההקפדה על ההנחיות האלו היא מוחלטת ללא כל הנחה אצל כל גורמי העירייה בכל השטחים העירוניים שברחבי העיר.
אגב, אציין, כי ההנחיות היוצאות, מחייבות מלבד את גורמי הביצוע של העיריה עצמה, גם את קבלני הבנייה שפועלים בשטחים הציבוריים בעיר, שלעתים צריכים להניח אדמה לצורך גידולים, והעירייה עומדת על כך שההוראות תיושמנה במלואן הלכה למעשה.
ובמישור המעשי?
בחודשים שלפני שנת השמיטה אנו מקדימים ועושים את כל עבודות הגיזום בכל העיר שבדרך כלל מבוצעים בחודשי החורף, כמו כן אנו מדשנים את האדמה בדישון מיוחד עם שחרור איטי כדי שיקבלו הצמחים הזנה רציפה, וגם כאמור, במקומות רבים אנו שותלים צמחים רב עונתיים שיחזיקו מעמד לשנה הבאה גם כן, ומשלבים שימוש באביזרים דוממים. גם ההשקייה מצטמצמת בשנת השמיטה וגם זה נלקח בחשבון מלכתחילה ומוסיף לנו להערכות לקראת שנת השביעית.
לא נותר לנו אלא לחתום בברכה הידועה לראש השנה לאילנות: ‘יהי רצון שכל נטיעות שנוטעים ממך – יהיו כמותך!’