לכמה קולות אנו זקוקים כדי ‘לעבור את אחוז החסימה’? כמה קולות שווה מנדט? מהם ‘הסכמי עודפים’? איך שינה חוק ‘באדר-עופר’ את תמונת הבחירות בישראל?
בפרויקט מיוחד פותח ‘שערים’, הביטאון המוביל של תושבי ביתר, את הצוהר לכל החישובים שמתחת לפני השטח. מיוחד.
בחרדת קודש ובהתרגשות חצו נציגי סיעת ‘כולנו חברים נח-נחמ’ את מסדרונות הכנסת. לראשם כיפה הלבנה המסורתית כשעליה מודפס בגדול נ- נח כחול . אחד מהם אף היה עטוי בגלימה תואמת, הולך בצעדי ריקוד אופייניים. כתב ‘שערים’ שפגש אחד מהם שמע מפיו הבטחה חגיגית: “אנחנו נגיע לשנים עשר מנדטים…”
בעצם, בכמה קולות מדובר? אז זהו, זה קצת מסובך ולא פשוט כל כך. לכן, לפני שאתם עוברים לשלב הבא, עדיף שתצטיידו בדף, בעט, ובמחשבון. כך תיטיבו לקלוט איך עובדת השיטה הזו.
שלב ראשון: אחוז החסימה
יום הבחירות הסתיים, מזכירי הקלפיות הגישו את התוצאות למטה הראשי בבנייני האומה והוא זה שליקט את נתוני כל הקלפיות בכל רחבי הארץ. הדבר הראשון שהם עושים בכדי לחלק ולקבוע את מספר המנדטים הוא לקבוע את רף אחוז החסימה. אחוז החסימה = 2% מכלל הקולות הכשרים.
אם ניקח את תוצאות הבחירות לכנסת ה-18 כדוגמה, הרי שסך הקלות הכשרים עמד אז על כ- 3,373,490 קולות (43,097 קולות נפסלו). לפי תחשיב זה עומד רף אחוז החסימה על כ- 67,469.8 אלף קול.
באופן אוטומטי מתקזזות מרשימת המנדטים כל אותן רשימות שלא הגיעו למספר קולות זה.
שלב שני: חלוקת המנדטים
החלוקה הראשונה
כעת מחשבים יחד את כל הקולות שקיבלו המפלגות שכן עברו את אחוז החסימה. לדוגמה, בכנסת ה-18 מדובר היה על כ- 3,269,586 (103,904 קולות הלכו לאיבוד…)
את התוצאה מחלקים בין 120 המקומות האקטואליים בכנסת.
בשלב שני בודקים בכמה מנדטים זכתה כל רשימה, לפי מדד זה.
בכנסת ה18 עמד סכום המנדט על 27,246.55 קולות.
יהדות התורה , למשל, זכתה ב- 147,954 קולות. אם נחלק אותם לסכום המנדט, כאמור, נגיע לסכום של 5 מנדטים ו- 43 אחוזי מנדט נוספים. לעומתם תנועת ש”ס שקיבלה 286,300 מנדטים, זכתה ב-10 וחצי מנדטים.
החלוקה השנייה
הסכום האמור הוא כמובן לא מושלם, כי יש כמה וכמה מפלגות שקיבלו יותר מסכום המנדט, כך שסכום המנדטים עדיין לא מומש במלואו. לדוגמה, בכנסת ה-18 נותרו 5 מנדטים לחלוקה השנייה. בעבר היו מעניקים את המנדטים למי שיש בידו את מספר הקולות הגבוה ביותר, בסדר יורד. אך כיום לצורך חלוקת המנדטים הנותרים אנו נעזרים בחוק באדר-עופר, שמסבך את השיטה ואומר כך:
אין זה מן הראוי שחבר כנסת אחד ייבחר במספר קולות מלא והשני ייבחר במספר קולות מועט יותר. לטענתם, “אין זה מכבודה של הכנסת שחלק מאנשיה נבחרו ביותר קולות וחלקם במעט…” (הסיבה האמיתית שונה בתכלית, אבל על כך בסוף…)
לכן הוחלט שהתחשיב יכלול את כל המועמדים, וכולם יקבלו סכום קולות שווה. וזו הכיצד? פשוט מאוד.
ראשית אנו רואים את הרשימות שהתקשרו ביניהן בהסכם עודפים כרשימה אחת. לאחר מכן אנו כביכול מוסיפים להן מנדט ובודקים מהו המדד שאותו משלמת המפלגה בעבור כל מנדט. המפלגה ששילמה את מירב הקולות בעבור המנדטים כולם היא זאת שתקבל את המנדט.
כדוגמה – הליכוד וישראל ביתנו. הליכוד קיבל 729,054 קולות, דהיינו לפי חישובי המנדטים 26.75, וישראל ביתנו קיבלה 394,577 קולות שמשקפים 14.43 מנדטים.
אנחנו מחשבים את שתי התנועות יחד, סך הכול כ-1,123,631 קולות. כעת אנו נוטלים את מספר המנדטים שקיבלו אותן מפלגות (סכום כולל של 40 מנדטים), מוסיפים מנדט נוסף ומחלקים את הקולות לסכום זה.
כדוגמה – 1,123,631 לחלק ל41 = 27,405.63. זהו המדד המחודש למנדט.
ש”ס ויהדות התורה קבלו יחד 434,254 קולות, ויחד הן שוות 15 מנדטים. מוסיפים מנדט נוסף (434,256 לחלק ל-16) והתוצאה היא: 27,140.87 למנדט.
וכן הלאה בסדר המפלגות.
במקרה זה, הליכוד-ביתנו משלמת יותר, והיא שזכתה במנדט נוסף. בסיבוב הבא מחלקים את קולות הליכוד ל-42 ואז ש”ס ויהדות התורה זכו, ובסיבוב השלישי זכתה מפלגת הליכוד במנדט שני ונוסף (מלבד מפלגות אלו זכו גם העבודה והערבים במנדטים נוספים).
החלוקה השלישית
כעת נותר לקבוע מי מבין המפלגות שהתקשרו ביניהן תקבל את המנדט הנוסף. לצורך כך אנו נאלצים לקבוע מדד נוסף.
אנחנו לוקחים את מספר הקולות שקיבלה כל רשימה ומחלקים אותם למספר המנדטים שאותם קיבלה המפלגה פלוס המנדט הנוסף. התוצאה הגבוהה שתתקבל בעבור כל מנדט היא זו שתזכה במנדט הנכסף.
לאחר שחישבנו את החישובים הללו קיבלנו רשימה של 120 מאושרים שיזכו לחמם את הכיסאות המרופדים של בניין הכנסת לארבע שנים נוספות…
חוק ‘באדר עופר’
בשביל מה הבלגן הגדול? מדוע לא לחלק את ההפרשים, לפי סדר יורד, לפי מספר הקולות שקיבלו כולל העודף?
אז כאמור, הסיבה הרשמית שלא ניתן להפלות בין החברים, אבל הסיבה האמיתית היא בכדי להגדיל את כוחן של המפלגות הגדולות ולתת להן אפשרות לזכות בשני מנדטים. אילולי החוק הייתה יהדות התורה זוכה במנדט שישי. את החישוב הזה הותרנו כבר לכם…