על מה אמרו הגר”ח קנייבסקי שליט”א והגראי”ל שטיינמן שליט”א: “זה בכלל הוצאת שבת ויו”ט, ומאן דיזיף שבתא פרעיה שבתא”? והוסיפו עוד: “ויזכו לבנים תלמידי חכמים”? מהי הבשורה החדשה שהגיעה לפתחיהם של תושבי שכונת הגפן? מהו אותו אור בוהק שעומד להפציע?
דניאל זית
לאחר מאמצים מרובים, עיכובים ומכשולים לאין ספור, תקוות ואכזבות שנמשכו קרוב לעשר שנים, עומדים תושבי שכונת הגפן, האמונים על שיטת רבותיהם האוסרת שימוש בחשמל בשבת, לברך על המוגמר וליהנות בשבת מאספקת כוח שאין בה חילול שבת ח”ו – באמצעות גנרטור. על המלאכה ניצח ועד מאירי השבת שעליו נמנים העסקנים המסורים, ה”ה: אברהם מלאכי, דוד אייזנבאך ויוסף שיינפלד הי”ו. הועד פועל בהכוונתם ובנשיאותם של הרבנים הגאונים:
הרב משה דוד אדלר שליט”א, הרב שלמה איצקוביץ שליט”א, הרב צבי ברוורמן שליט”א, הרב ישראל ברזובסקי שליט”א והרב משה שיינברגר שליט”א.
בשיחתנו עם עסקני הועד ניאותו הללו להרחיב בפנינו את המורכבויות הכרוכות בהפעלת גנרטור ולשתף את הציבור בפרטי הבשורה המרנינה.
העיכובים הרבים שנמשכו עד כה בנושא זה מלמדים על אתגרים לא פשוטים הניצבים בפני הפעלת מערכת שכזו. מהם הקשיים העיקריים?
האתגר העיקרי נעוץ בהנחת התשתיות. ראשית העלויות הן אדירות. רק כדי לשבר את האוזן, עלותו של כבל חשמל מתאים ותיקני הינה 60 ש”ח למטר. אנחנו מדברים כרגע על רשת שאורכה הכללי על כל הסתעפויותיה הוא למעלה מחמישה קילומטרים! בחשבון פשוט עלות הכבלים לבד מגיעה ל- 300,000 ש”ח ואף יותר. אך הבעיה האמיתית טמונה דווקא בהנחת התשתיות בפועל.
למעשה, קיימת בביתר, על פי הוראת משרד השיכון, רשת צינורות המגיעה לכל בית שייעודה המקורי הוא לספק תקשורת בכבלים. ב”ה בעירנו צינורות אלו נותרו ריקים והפכו בסופו של דבר לתשמישי קדושה עבור החפצים בחשמל כשר בשבת.
אם כך, לכאורה הכול מוכן ומזומן. רק להשחיל את הכבלים וזהו. הלא כן?
הלוואי וכך היה … בפועל העברת הכבלים דרך צינורות אלו הלכה והסתברה כמלאכה קשה ומסובכת עד למאוד. ראשית, חלק מהצינורות נסתמו עם הזמן אי שם בהסתעפויותיהם התת קרקעיות. איתור מיקומם של הסתימות ופתיחתם היוו משימה לא פשוטה. שנית, תוך ביצוע העבודות התגלתה עובדה “מעניינת”: במקומות מסוימים היו מקטעי הצינורות מנותקים זה מזה וביניהם פער של כמה עשרות סנטימטרים – מה שמלמד על עבודה רשלנית של הקבלן המבצע שלא טרח ליצור רצף בין כל המקטעים. משמעות דבר זה, מעבר לסיבוך שבאיתור המקום המדויק, היא, שיש צורך בבניית קטעי חיבור שישלימו את החסר ויבנו מחדש את הרצף. מכל זאת ניתן להבין את קושי המלאכה והתמשכותה לצד עלויותיה האדירות.
על אלו מכשולים נוספים נדרשתם להתגבר?
ישנם עוד כמה וכמה. לדוגמא, רכישת הגנרטור והצבתו במקום מתאים. כדי לספק את צרכי המשפחות הרבות המעוניינות בכך אנו נדרשים לרכוש גנרטור שעלותו עשויה להגיע גם לחצי מיליון ש”ח. מיקום הגנרטור אף הוא נושא רגיש. מלכתחילה האתר שנבחר היה ברחוב חיי יצחק, אך מתוך התחשבות בדיירים העלולים לסבול מהרעש הוזז המיקום לשטח פתוח יותר – סמוך לעמק. חשוב לציין שהצבנו לעצמנו רף מחמיר בכל הנוגע לתקניות מערכות החשמל השונות ולהרכבתן, שלא נסתכן חלילה בתקלות העשויות לנבוע מחומרים מפוקפקים ומעבודה פיראטית. כמו כן, בניגוד לערים אחרות שבהן ניתן להבחין בכבלים גלויים המכערים את מראה העיר, אצלנו כל המערכת, מהתשתית הראשית ועד החיבור לארון החשמל הביתי, נסתרת מהעין ועוברת אך ורק במעבה האדמה ובקירות הבניינים. כמובן שרף גבוה זה לא הקל עלינו את המלאכה, בלשון המעטה.
מן הסתם נדרשתם לשיתוף פעולה מצד גורמים רשמיים שונים כמו חברת החשמל, עיריית ביתר ועוד. האם אלו סייעו בעדכם?
למען האמת חברת החשמל כלל אינה צד בעניין. התשתיות שלנו אינן חופפות עם שלה ואין לנו בעצם מגע איתה. קיבלנו אישור רשמי ממשרד התשתיות להקמת המערכת שלנו ומשם והלאה נדרשנו בעיקר לסיוע מהעירייה. זה הוענק לנו ביד נדיבה ובנפש חפצה ככל שנדרש. ראש העיר, הרב מאיר רובינשטיין הי”ו, ליווה אותנו לכל אורך הדרך תוך נתינת מענה לכל צרכינו הן באמצעות המחלקות השונות כהנדסה, שפ”ע וכדומה, והן בהתערבות אישית לטובת כל פרט בפרויקט. לולא תמיכה זו היה הפרויקט מוסיף לעמוד כאבן שאין לה הופכין. אנו, בשם מאות המשפחות מנויי הגנרטור, אסירי תודה לראש העיר ולעוזרו המסור הרב יהודה דייטש, כמו גם לסגן ראש העיר הרב יוסף שטרית – שעמד רבות לימין הפרוייקט – על פעלם הנשגב למען מטרה קדושה זו.
היכן אתם עומדים היום למעשה?
בס”ד זכינו לצלוח את רובם המוחלט של המכשולים השונים ולהניח את כל התשתיות בנתיביהן הראשיים. כמו כן, ביצענו כבר את השלב השני הכולל חיבורים לבניינים. עתה כל שנותר הוא החיבור לדירות עצמן – השלב הקל והמהיר יחסית של המשימה. להערכתנו הזהירה, תוך חודשיים שלושה כבר יפעל הגנרטור באופן סדיר – אי”ה.
מהו סדר הגודל של ההיענות הציבורית לבשורה החדשה?
בס”ד זכינו לרכוש את אמונו של הציבור המצטרף בהמוניו להימנות על שירותי הגנרטור. עד כה נרשמו כשלוש מאות משפחות כשהצפי הוא לכפול מכך. ההיענות היא מכל חלקי הציבור: אשכנזים לצד בני עדות המזרח וליטאים לצד בני ירושלים וחסידים מקהילות: קרלין, בויאן, אמשינוב ועוד. כמובן שעדיף להצטרף בשלב זה שבו מתבצעות כל העבודות ברמה מערכתית ולא להתמהמה עד לאחר מכן – או אז עלול החיבור להימשך זמן רב יותר ואף להיות כרוך בעלות גבוהה יותר.
מהי העלות להתחבר לשירותי הגנרטור?
קודם כל חשוב לדעת שבשלב הנוכחי השירות ניתן לכל דורש מבלי קשר לכמות הדיירים בבניין המצטרפים אליו. כך שבבניינים רבים נעשית כל המלאכה עבור דיירים בודדים ולעיתים עבור אחד בלבד. למרות זאת המחיר אינו משתנה מבניין לבניין והוא נקבע על מתכונת אחידה וכדלהלן: החישוב מבוסס לפי יחידות אמפר – שמספרן קובע את יכולת הצריכה החשמלית. ארבעה אמפר נותנים צריכה מינימלית הכוללת: תאורה ומכשירי חשמל חיוניים כמקרר, מקפיא וכדומה. המעוניינים במזגנים למשל יידרשו ליחידות אמפר נוספות. העלות לצרכן מחולקת לתשלום חד פעמי, עבור החיבור והתשתיות, העומד על 200 דולר לכל יחידת אמפר ותשלום דמי מנוי חודשיים בסך 50 דולר.
מהי תחושתכם בעומדכם ערב סיום הפרויקט?
אנו מאושרים על שעלה בידינו להגשים חלום עבור משפחות רבות בעיר שחלקן נאלץ להעביר את השבת לאור לוקסים ולקרר עם קרח. נפלה בידינו הזכות להיות שלוחים של מאורי הדור הגר”ח קנייבסקי שליט”א והגראי”ל שטיינמן שליט”א שדיברו על עניין זה גדולות ונצורות ועודדונו להתגבר על הקשיים העצומים. ואם במרנן ורבנן עסקינן, נוסיף את אשר אמר הגר”ח קנייבסקי שליט”א במענה לשאלת עסקני הועד – האם ההוצאה הכספית למען חשמל כשר בשבת קודמת לצדקה ולהוצאות על חינוך: “ודאי שקודמת”, השיב נחרצות, “זו הלא שאלה של איסור!”
אור חדש על ביתר תאיר ונזכה כולנו במהרה לאורו!