123 מתנדבים, 25 סניפים בארץ ובחו”ל, 5500 משפחות, 1023 בתי עסק, 10,327 משתתפים בסדנאות, 69,762 שעות הדרכה – אלו חלק מהמספרים המדהימים שמציג ארגון ‘מסילה’ לאחר 15 שנות פעילות מבורכות. למרות שהארגון אינו מפרסם את עצמו כמעט, שמעו הולך בכל המדינות והקהילות ורבים משחרים לפתחו. מהו בעצם ארגון ‘מסילה’, ובמה רבה חשיבותו?
חלק ראשון
דניאל זית
ר’ משה אליאס, מנהל המחלקה העסקית ב ‘מסילה’ – שלו תואר שני במנהל עסקים ורקורד מרשים כיועץ עסקי מזה רבות בשנים, הקדיש לנו מזמנו היקר כדי לספר על ארגון ‘מסילה’ ופעליו.
ר’ משה, תן לנו קצת רקע על ‘מסילה’: מתי הוא הוקם ולאיזו מטרה?
‘מסילה’ הוקם לפני כחמש עשרה שנה תחת השם ‘סידור חובות’. באותם ימים היה הארגון מסייע לאנשים שנקלעו לחובות כבדים עקב התנהלות כלכלית לא נכונה. הארגון היה מכניס את אותם אנשים לתוכנית הבראה שכללה: א. סידור כל החובות באמצעות הלוואת ענק שנפרסה לתשלומים ברי ביצוע. ב. בניית תוכנית שיקום שתאפשר חיים כלכליים תקינים. התוכנית הותנתה בעצירת מעגל ההלוואות מכאן ולהבא ובליווי צמוד של נציג הארגון שפיקח על יישום התוכנית כראוי בידי הלווים וקיום התנאים. התובנה שהנחתה אותנו אז הייתה ששם המשחק הוא כסף. כלומר, חוסר יכולתם של השקועים בחובות להיחלץ מהסבך נעוץ בסדר הגודל של הכספים המתגלגלים – שאינו מאפשר פירעון מסודר. הלוואה גדולה מאוד בתשלומים היכולים להימשך מהתקציב המשפחתי החודשי נראתה כפתרון הטוב ביותר לבעיה.
מדבריך נשמע שגישה זו לא המשיכה להנחותכם זמן רב. מדוע?
אמת. למרות שמשפחות רבות שוקמו על ידינו בהצלחה בס”ד ועלו על דרך המלך, גילינו בסופו של דבר שבמקרים רבים התוכנית הזו משולה לסתימה זמנית במקום שנדרש טיפול שורש. הניסיון לימד אותנו שאנשים רבים הנקלעים למצוקה כלכלית הינם נעדרי הבנה בסיסית בניהול חיים תקינים מבחינה פיננסית. הפתרון הזמני שסיפקנו בשבילם העניק להם בסך הכול אוויר לנשימה למשך תקופת מה שלאחריה הם מצאו את עצמם שקועים בבוץ עוד פעם. אנשים ומשפחות אלו לא הגיעו למצב הזה בהכרח מתוך פזיזות אלא פשוט בשל חוסר ידע וכישורים מתאימים. לעיתים מעורב בכך גם סוג של מצוקה רגשית המוצאת לעצמה פורקן דרך אורח חיים בזבזני ולא מחושב.
כל זאת הוביל אותנו למסקנה שיש צורך בשינוי גישה.
שיניתם לחלוטין את התפיסה בעקבות גילויים אלו או שרק שכללתם את הגישה הקודמת?
אני חושב שניתן להגדיר זאת כשינוי גדול שהתווה ועיצב מחדש את צורת פעילותנו בקו אחר לחלוטין.
לפני שאספר על אותה גישה חדשה חשוב להקדים את הרעיון העומד מאחוריה.
דורנו כיום חי במציאות וירטואלית במידת מה הגורמת לו לנהל באופן לא נכון את חייו הכלכליים. בעבר הדברים היו חדים יותר. בבית הייתה מעטפה עם כסף שממנו היו חיים. בני הבית ידעו שבהיגמר הכסף מהמעטפה לא יהיה מהיכן לקנות לחם, פשוטו כמשמעו. הכרח זה לימד את כולם בדרך הקשה לחיות ממה שיש ואפילו לחסוך מעט ליום סגריר. כיום מרווחי האשראי לצד הגמחי”ם הרבים ותמיכת הקהילה יוצרים מן אשליה שיש כסף בעוד שבעצם אין. מצב זה גורם לחוסר מודעות לסדרי הגודל של ההוצאות וההכנסות ולהתגלגלות מחודש לחודש תוך יצירת מעגל הלוואות הולך ותופח – שלעיתים אין מושג על היקפיו מרוב הבלבול. לו היינו יכולים לחיות כמו בעבר היו נחסכים חובות והסתבכויות ענק.
בנוסף, בניגוד לעבר אנו חיים כיום תוך היחשפות יומיומית למדיה הפרסומית המשכנעת אותנו בדרכים רבות ומתוחכמות לרוקן את הארנק. לא לכולם יש את הכלים להתמודד מול לחצים אלו ונוצרת אפוא תרבות צריכה שאינה ריאלית כלל לכוח הקניה.
ואם לא די בכך הרי שיוקר המחיה לעומת כושר ההשתכרות עולה בהתמדה כל העת ומקשה על עצם היכולת לשרוד מבחינה כלכלית.
לאן זה מוביל ברמה המעשית?
כל זאת כיוון אותנו לתפיסה חדשה האומרת שעדיף להתעסק במניעה מאשר בריפוי הבעיה. כמובן שאיננו משיבים ריקם אנשים שהסתבכו ומחפשים פתרון.
מטרתנו לא השתנתה. הייעוד שלנו הוא לסייע לאנשים להתפרנס בכבוד ולאזן את הוצאותיהם והכנסותיהם. הדרך למימוש אותה מטרה קיבלה פנים חדשות. כיום ‘מסילה’ פועל בשני מישורים עיקריים. א. הדרכה וסדנאות לניהול חיים כלכליים תקינים כמניעה לנפילות שלא תבואנה. ב. סיוע לאנשים ומשפחות שנקלעו למצוקה כלכלית, בדרך של ליווי אישי והנחלת כלים לבניית חיים מסודרים.
תוכל להרחיב לנו יותר על פעילויות המניעה שלכם?
ודאי. אנחנו מעבירים קורסים לחתנים וכלות כיצד לנהל את כלכלת הבית. בקורס לכלות המועבר דרך הסמינרים, שבו משתתפות אף כאלו שאינן נשואות, השתתפו עד היום לא פחות 8000 אלפים תלמידות! מעבר לכך אנו מקיימים ערבי עיון לקהל הרחב שבהם משתתף ציבור רב ומגוון המעוניין לשמוע על ניהול כלכלי נכון. בנוסף יש לנו סדנאות הדרכה וספרות מעמיקה בנושא שיצאה לאור על ידינו.
כיצד אתם מסייעים כיום בפועל למשפחות הפונות אליכם בעקבות מצוקה כלכלית?
אנחנו פועלים בשלושה שלבים כשהעיקרון הראשי המנחה אותנו הוא לשים כביכול מראה מול הפונה אלינו המשקפת את מצבו האמיתי ולתת לו להחליט כיצד הוא רוצה לנהל את חייו מכאן ולהבא. אגב, זה בניגוד למחשבה המוטעית הרווחת אצל חלקים מהציבור ולפיה ‘מסילה’ כביכול משתלט באופן אקטיבי ואגרסיבי על תקציב המשפחה ומחלק לה פקודות על ימין ועל שמאל. למעשה ההיפך הוא הנכון. ‘מסילה’ מעניקה את הכלים המבוקשים ביד המעוניין בכך והוא הקובע את המינון ואת רמת התהליך. בעצם ‘מסילה’ לא מחדש כלום אלא מסייע להחזיר את הפונים למסילה הנכונה.
בכל אופן שלושת השלבים הם: מודעות, שינוי, קיום. בשלב המודעות לומד הפונה על מצבו האמיתי, הוצאותיו והכנסותיו מפולחות בדרך מקצועית, מחולקות לסעיפים ומונחות על השולחן. עתה יש בפניו את המידע שאיתו הוא יכול לגשת לשלב השני – השינוי. המשפחה מחליטה היכן וכיצד היא יכולה לשנות את דפוסי ההתנהגות הכלכלית שלה (הקטנת הוצאות ו/או הגדלת הכנסות) לצורך האיזון. השלב האחרון הוא קיום. במידה ויש צורך בכך ימשיך ללוות את הפונה נציג של ‘מסילה’ שיסייע לו להטמיע את השינויים הנדרשים באורח חייו וללמוד יותר כיצד לעשות זאת.
נשמע מדבריך שדי בשלושה שלבים אלו כדי להחזיר את האדם למסלול. אך מה לעשות ולעיתים די רבות פריסת התמונה המליאה מלמדת על חוסר יכולת אמיתית להתפרנס בשל מיעוט ההכנסות ולאו דווקא בשל הוצאות לא חכמות.
הערה נכונה. במובן מסוים ישנה נטייה בליווי להתמקד בהורדת ההוצאות ופחות בהגדלת ההכנסות – דבר הדורש עבודה יותר מורכבת ולוקח יותר זמן. כהפקת לקחים בנה ‘מסילה’ לאחרונה תוכנית “הגדלת הכנסות של משפחת לאופר”. במסגרת זו עוזרים למשפחה להכיר מהן האפשרויות העומדות בפניה כשכירים או עצמאים ולעזור להם להצליח להגדיל הכנסות – הכול בהתאם ליכולות ולכישורים. בתוכנית זו הושקעו חודשי עבודה רבים במיפוי השוק ובבניית תכנים וחמרי הדרכה ותקוותנו בעז”ה שהיא תחולל מהפכה חיובית בנושא זה.
מן הסתם מדובר בתהליך יקר עבור משפחה הפונה לסיוע. כמה זה עולה?
(מחייך) עלות של ליווי משפחה לחצי שנה על ידי מתנדב היא שלוש מאות ש”ח בסך הכול. מה שנקרא בשפה המדוברת דמי הרשמה. למעשה ‘מסילה’ הוא מוסד שרובו המוחלט של תקציבו מבוסס על תרומות ופועל כארגון חסד לכל דבר ועניין. רוב עובדיו הם מתנדבים הפועלים מתוך אידיאולוגיה צרופה. חשוב לציין שהמתנדבים נבחרו למשימה זו כמתאימים בכישוריהם וברגישותם ועברו הדרכה והכשרה מפורטות. הם מחויבים לדיסקרטיות מליאה מתוקף תפקידם הרגיש ורב האחריות.
נגענו בפעליו הברוכים של ‘מסילה’ ולא פרשנו את מלוא היריעה. בחלק הבא נעסוק, אי”ה, ברבדים נוספים של ‘מסילה’ ובמחלקותיו השונות, ונתמקד במחלקה העסקית המסייעת לעסקים שנקלעו למצוקה.