שיחה עם ר’ מאיר טרויבע מ”קרוין שטריימלאך” המסרב לחשוף את סודות המקצוע המשפחתיים, אך ניאות לשבר את אוזנינו כיצד מבחינים בין שטריימל יפה לשטריימל שהוא גם איכותי. וגם: האם בעידן התחרותיות העצומה בתחום השטריימלאך קווי הייצור הפכו דומים או שמא עדיין יש מקום לנגיעה האישית של בעלי המקצוע? האם החידושים הטכנולגיים אכן משפרים את האיכות? כמה מושגים שבכל זאת לא שמעתם.
השטריימל
למרות הסיפורים שנפוצו במשך השנים וחלקם מתגלגלים לאחרונה בעיתונות, עד היום לא ממש ברור היכן מקורו וערש הולדתו של השטריימל, אותו חובשים בשבת יהודים רבים כל כך, בארץ ובגולה. מקובל כי מקור השטריימל בפולין, אשר בה העשירים והמכובדים היו נוהגים להקיף את המגבעת שלהם בפרווה של סויבל, כאות לייחוסם, וכך התקבל השטריימל כלבוש חג גם אצל יהודים פשוטים. לעומת זאת קיימת סברה שהשטריימל מקורו דווקא מרוסיה. על פי סברה זאת, כאשר הצאר הרוסי הוציא צו שעל גברים יהודים נאסר לחבוש כיפה, היהודים התחכמו ועטפו סביב הכיפה פרווה, על מנת להסתירה. כובע זה, שהוא בעצם השטריימל כפי שאנו מכירים, היה דומה מעט לכובע הפרווה-קוטש’מע שחבשו הגויים הרוסים כהגנה מהקור הרוסי העז.
כך או כך, השטריימל עבר מאז הרבה גלגולים. די אם נציץ בתמונות ומציורים מהמאה הקודמת עד העשור האחרון, כדי להבין את גודל השינוי והשכלול…
בד בבד עם השכלולים לא ניתן להתעלם מההיבט של המקצועיות שהתפתח עם השנים. אלה שמבינים דבר או שניים בתחום יודעים להבחין עד כמה העוילם מתחלק לשניים: אלה שלובשים שטריימל יפה וגם מקצועי, ולעומתם אלה שלובשים שטריימל, לא עלינו תרתי משמע…
במעבדה
בניגוד למצופה, את השיחה עם ר’ מאיר טרויבע מ”קרוין שטריימלאך” לא קיימנו על הספה בסלון ביתו וגם לא בישיבה על הכיסאות הנוחים במשרדו. רחוק מכך: נאלצנו לערוך את השיחה עמו על רגל אחת בלב ליבו הפועם של מתחם הייצור של השטריימלאך, בין המכונות והציוד המשוכלל, כשראשו ורובו של ר’ מאיר מצוי במלאכה האינטנסיבית. הוא מפקח ומנצח על המלאכה הרבה וידו האחת מחזיקה ללא הרף את שפופרת הטלפון המשעבדת אותו ללקוחותיו החדשים וגם הוותיקים שאינם חדלים להעסיק אותו בשאלות ובקשות. “אני מקווה שאתה מבין אותי, אבל שיחה רצופה איתך היא על חשבון לקוח כל שהוא”, לא מפסיק ר’ מאיר להתנצל, אך עקבי בהעדפת פינת הייעוץ בטלפון ללקוחות.
ר’ מאיר טרויבע אומר כי “אנו גאים להמשיך ביתר שאת מסורת של עשרות שנים, עוד כאשר היינו מיחידי סגולה הראשונים שעסקו בתחום השטריימלאך”.
האם ניתן לומר שהאיכות בשטריימלאך נמצאת דווקא בשיטות הייצור הישנות והוותיקות?
“ממש לא מדויק לומר כך. אצלנו בקרוין עיקר הדגש הוא על איכות המוצר. לכן דווקא עקב כך אנו לא מתעלמים מהחידושים הטכנולוגיים שנוצרו עם השנים בתחום הייצור. ובהתאם לעיקרון האיכות , שהוא מבחינתנו החשוב מכל, הובלנו מהלך של סנכרון בין חדש לישן באופן המיטיב לשלב בין מסורת האיכות שלנו לפסגת הטכנולוגיה החדישה הקיימת בשוק. המהלך של שינויים ושיפורים החוברים לסטנדרטים המיוחדים והמוכרים מבית קרוין שטריימלאך משרת בסופו של דבר את הלקוח”.
הסודות
לעיתים אנו נפגשים בהצלחה כל שהיא מבלי להבין את פשרה וכל שנותר לנו הוא להסתפק בידיעה שתחת מעטה הסוד הגדול נוצר סיפור גדול של הצלחה. הדברים ידועים, לדוגמא, אצל אחת מחברות המשקאות הגדולות בעולם. ואין צורך להזכיר את שם החברה בשמה המפורש. די אם נאמר שיש לה מתכון סודי מיוחד להכנת משקה מוגז ידוע, ורבים וטובים היו רוצים לשים את ידם על המתכון האגדי, אך ללא הצלחה. כך צמחה לה הילה מסתורית סביב אותו משקה בינלאומי, שאך הלכה והעצימה עם השנים. והאדם הרגיל מהשורה, מאי נפקא מינא עבורו אותו מתכון סודי של המשקה האמור? הוא פשוט מפיק את מלוא ההנאה מהמשקה מהמוגז עם ברכת “שהכל” בכוונה רבה ומבלי לנסות להפעיל את מוחו בספקולציות מהו הסוד הגדול של המשקה.
הדברים אמורים גם לגבי “קרוין שטריימלאך” הידועים באיכות השטריימלאך היוצאים תחת ידיהם. ומה עומד מאחורי השטריימל הידוע באיכותו וביופיו? ניחשתם: זהו כבר עניין של סודות מקצוע משפחתיים מדורי דורות, העוברים מאב לבן במשפחת “קרוין שטריימלאך”.
לדברי ר’ מאיר סודות המקצוע הוותיקים האמורים אינם סותרים את התמורות הגדולות בקרוין שטריימלאך, כאשר הוותק ומסורת האיכות שלנו קיבלו משנה תנופה עם שינויים מבורכים בצוות הניהול, הייצור והתפעול, וכן שדרוגים בנהלי העבודה והייצור.
ואיך אפשר בלי להזכיר את השירות הוותיק והמיוחד של קרוין שטריימלאך שבא לידי ביטוי בהקפדה על הפרטים הקטנים של הגימורים במוצר, ביחס חם ולבבי, במענה סבלני ובמתן ליווי וייעוץ לאורך שנים, כמו גם טיפול בתקלות ותלונות ללא דיחויים ובלא התחמקויות. ואולי היחס המיוחד הוא גם אחד מהסודות של המשפחה?
האם וכיצד אנו יכולים לזהות במבט קצר על שטריימל האם הוא נמנה על קבוצת האיכותיים או שמא ההיפך?
“ראשית יש לזכור ששטריימל שנעשה ע”י אנשים לא מקצועיים וכאלה שאינם בעלי ניסיון, לא יעשה הנחות לבעליו, וגם אם בתחילה הוא נראה יפה למראה, כעבור תקופה לא ארוכה העבודה החובבנית תתחיל לתת את אותותיה. כך למשל, שטריימל בן שנתיים ייראה כאילו עברו עליו שני עשורים…”
תן לדוגמא מאפיין מהותי או שניים, של איכות בשטריימל.
“חשוב לרגע ממה מורכב בסופו של דבר השטריימל. ניחשת נכון, השטריימל בנוי מזנבות. אצל ספקי הזנבות ניתן להשיג זנבות ארוכים וניתן להשיג זנבות קצרים. הזנבות הארוכים איכותיים יותר ומטבע הדברים עלותם רבה יותר. כשיצרן של שטריימלאך מחליט לשלם יותר ולקנות את הזנבות הארוכים, הוא בעצם מקבל החלטה אסטרטגית לבנות את מודל העסק שלו על איכות, גם אם הדבר דורש השקעה גדולה יותר. בקרוין אנו לא מתפשרים בעניין ואנו רוכשים אך רק את הזנבות הארוכים. גם אם לפעמים אנו צריכים להמתין למשך זמן עד שאנו מקבלים את הסחורה המבוקשת. קח לדוגמא את השטריימלאך הנמכרים במחיר זול מהמקובל: ניתן בהחלט להעריך שהם עשויים מזנבות קצרים שעולים פחות וזה חלק מהסיבה למחיר הנמוך. אך כמובן שאת תוצאת החסכנות בהשקעה נראה על צורת השטריימל תוך שנה שנתיים”.
מאפיין נוסף שקשור למעשה לנוחות, אך בסופו של דבר הנגזרת ממנו היא גם האיכות, זהו
המשקל הקל של השטריימל. למשקל הקל יש משקל כבד בשיקוליהם של הלקוחות חובשי השטריימלאך. אם בעבר חבישת השטריימל הייתה כרוכה בהשלמה ובקבלת הדין של חפץ כבד מנשוא היושב לנו על הראש הרי שכיום, מבחינת המשקל, החוויה של חבישת השטריימל דומה למדי לחוויה שבחבישת מגבעת בימי השבוע. זאת תודות לשינוי בשיטת הייצור, לאחר שטבעת פלסטיק גמישה החליפה את טבעת הברזל שהייתה נהוגה עד לפני כעשור שנים.
ר’ מאיר מזכיר שלא לחינם רבים טוענים שאין דומה לקרוין שטריימלאך בקלות המשקל של השטריימל והוא מזמין את הציבור להגיע ולבדוק את הדבר. אך מה שלא פחות חשוב לו לציין זו את העובדה שלמרות זאת שערה אינה נופלת ממרכיב האיכות בשטריימל של קרוין.
מגלה טפח ומכסה טפחיים
כשאנו מנסים בכל זאת לדחוק בר’ מאיר לגלות טפח מנוסחאות הייצור הסודיות של קרוין הוא חומק באדיבות אך בהחלטיות ממתן תשובה ניאותה. אך קמצוץ הוא בכל זאת נתן בידינו ולו רק כדי לספק את יצר הסקרנות: ” אחד מהשלבים הקריטיים בבניית השטריימל”, מסביר ר’ מאיר, “הוא שלב המיון של הזנבות, תוך ניסיון להתאמה מקסימאלית בין הצבעים שלא תמיד אחידים. ככל שנצליח להרכיב שטריימל עם זנבות שמוינו בצורה אחידה יותר, כך נצטרך פחות לצבוע את השטריימל. הכישורים והיכולת למיין במדויק את זנבות השטריימל חשובים מאין כמותם על מנת שנקבל שטריימל איכותי באמת. ובתחום זה קשה מאוד למצוא מתחרים לקרוין שטריימלאך”, מפטיר ר’ מאיר כשחיוך אפוף מסתורין מתפשט על פניו.
מה הבעיה בשטריימל צבוע, הרי בסופו של דבר הכל נראה אותו דבר?
“אז זהו שלא: שטריימל צבוע לא ייראה בסופו של דבר כמו שטריימל העשוי מצבע טבעי ולו רק מהסיבה שהשמש של אזורנו, המצוי באזור מזרח התיכון, אינה עושה הנחות לשטריימל שעל ראשינו, ובמקרה שהצבע שעל השטריימל מלאכותי, הוא יחל לדהות תוך תקופה קצרה של שנה שנתיים”.
האם מחירו הנמוך של שטריימל שנוצר בשיטת ייצור זולה והמונית אינו מפצה על העדר האיכות? “מה הועילו חכמים בתקנתם אם אחרי תקופה קצרה בלבד אדם נאלץ לחשוב על השטריימל הבא? מה גם שבקרב יצרני השטריימלאך ניתן למצוא כאלה המוכנים לתנאי תשלום נוחים עם פריסה רחבה של התשלומים, לעיתים עד 12 תשלומים, דבר המקל בהחלט על היכולת להשיג שטריימל איכותי באמת”.