את ר’ שמשון גרוסברגר, או בכינויו הנפוץ ‘שמשי’, אין צורך להציג בפני תושבי ביתר. במשך עשרים שנות מגוריו בביתר הוא נעשה לסמל ומופת בקרב תושבי העיר, ותיקים וחדשים כאחד, בתחום חיוני זה של הגשת עזרה ראשונה בהתנדבות מלאה. רבים מאיתנו נזקקו לשירותי ‘הצלה ביתר’ – אם בנסיבות משמחות ואם במצערות ח”ו, וכולנו מוקירים את פעולותיהם הנשגבות של פעילי הארגון.
ר’ שמשון, כמה מתנדבי ‘הצלה’ פועלים היום בביתר?
כשישים מתנדבים. הללו נמנים על כל החוגים והעדות והם מגיעים מתחומי עיסוק שונים ומגוונים. בין המתנדבים ניתן למצוא אברכי כולל, מנהלי תלמודי תורה, קבלנים, עצמאיים ועוד רבים וטובים. כל המתנדבים הינם אברכים בהתאם להוראת רב הארגון, הרה”ג ישראל ברזובסקי שליט”א – מרבני העיר, שאין לקבל לשורות הארגון בחורים שאינם נשואים.
כשאומרים התנדבות בוודאי לא מתכוונים באופן מוחלט. מן הסתם מחזירים הוצאות רכב וכדומה.
ובכן, תתפלא לשמוע, כל פעולות הארגון נעשות בהתנדבות מלאה לחלוטין. למעט ציוד רפואי המסופק להם על ידי הארגון אין המתנדבים מקבלים ולו שקל אחד. צריך להבין שמדובר באנשים הרואים במלאכה זו שליחות קודש, ומעבר למסירותם ולהקרבתם הם סופגים בשמחה את הוצאותיהם כחלק מאותה משימת חסד שקיבלו על עצמם.
כיצד מתנהלת פעילות המתנדבים הלכה למעשה?
כשאי מי נזקק לשירותי עזרה ראשונה בביתר הוא עשוי להתקשר לשלושה גורמים: מד”א (101), איחוד הצלה (1221) והמוקד העירוני (106).
כל מתנדבי ‘הצלה ביתר’ מקושרים לשלושת גורמים אלו באופן מלא הן באמצעות זימוניות (ביפרים) והן דרך מכשירי קשר. כשמגיעה פנייה לאחד הגורמים הללו מעודכנים כל המתנדבים באופן מיידי על המקרה, והקרובים ביותר לכתובת המבוקשת יוצאים מיידית למקום תוך שהם מדווחים בקשר על כך. המתנדב הראשון שמגיע למקום האירוע מעדכן את כולם על חומרת המקרה והאם יש צורך במתנדבים נוספים. בהתאם לכך תנוהל המשך הפעילות תחת פיקוח המוקדנים היושבים דרך קבע במקומות המוזכרים.
מהו זמן ההגעה הממוצע שלכם למקום האירוע?
בדרך כלל לא יותר מדקה. נתון בעל חשיבות עצומה במקרים רבים שבהם כל שנייה קובעת. זו בעצם ליבת הרעיון של ארגון ‘איחוד הצלה’ בכלל ושל ‘הצלה ביתר’ בפרט. קיצור משך ההגעה באופן דרמטי מכעשר דקות לפחות מדקה.
מן הסתם קורה לפעמים שאף אחד לא יכול להגיע. מה עושים במקרה כזה?
עוד לא אירעה ולו פעם אחת שבה קריאה לעזרה לא נענתה מיידית על ידי כמה מתנדבים! בעיקרון כולם צמודים לזימוניות ולמכשירי הקשר שלהם 24 שעות ביממה ותמיד יש כמה מתנדבים שיכולים להיענות.
(כאן השיחה נקטעת בדיווח על אוטובוס הפוך באזור הגוש. ר’ שמשון מגיב מיידית בקשר שלכאורה מקום האירוע רחוק מידי מביתר, אבל בכל זאת, אם אי מי נמצא באזור שייגש לשם).
בכל זאת, בשעות לילה מאוחרות או בשבתות ובחגים, איך אתם מצליחים לתת תמיד מענה?
בזמנים אלו מחולקת העיר לארבע גזרות שעל כל אחד מהן מופקד מתנדב אחר במשמרות מתחלפות. או אז לכל מקרה המתרחש בגיזרה הספציפית יגיע המתנדב האחראי. כל זאת במקרים המוגדרים כרגילים, אך בכאלו הדורשים נט”ן, כאירועים לבביים, אובדן הכרה וכדומה, ח”ו, יצאו כל המתנדבים הזמינים למקום בהתאם לצורך.
בנוסף, קיים שיתוף פעולה הדוק עם מד”א שמתבטא באיוש אמבולנסים על ידי מתנדבי ‘הצלה ביתר’. בכל לילה, משבע בערב ועד שבע בבוקר פעילים בביתר שני אמבולנסים כשאחד מהם מאויש בנהג של מד”א, בשכר, ובחובש מתנדב, ובשני נמצאים נהג וחובש מתנדבים. כמו כן, בשבתות ובחגים מאוישים האמבולנסים במתנדבים כשרק נהג אחד מהם הינו גוי המקבל שכר מהעירייה.
בסך הכול רובה המוחלט של פעילות האמבולנסים בלילות, בשבתות ובמועדים – נעשה על ידי מתנדבים של ‘הצלה ביתר’, שבלעדיהם יכולת הגשת העזרה הייתה יורדת דרמטית.
דיברת על מד”א ועל עבודה באמבולנס. מהי באמת הכשרתם של המתנדבים מבחינה רפואית?
כל המתנדבים של ‘הצלה ביתר’ הוכשרו לכך במד”א והסמכתם נעה ממע”רים (מגישי עזרה ראשונה), שצברו 120 שעות לימוד, ועד לדרגת חובש בכיר המצריכה כ- 600 שעות לימוד. כולם בלי יוצא מהכלל יודעים היטב את מלאכתם ועושים אותה באחריות מרבית.
בפעילות כמו שלכם אתם נתקלים, לבטח, לרוב בשאלות הלכתיות שחלקן דורשות מענה מיידי. כיצד אתם מתמודדים עם בעיות אלו?
קודם כל ולפני הכול, ההלכה היא נר לרגלי כל אחד ממתנדבי ארגון ‘הצלה ביתר’ ועל פיה יישק כל דבר. הסמכות ההלכתית שלנו היא, כפי שכבר ציינתי, הרה”ג ישראל ברזובסקי שליט”א – בנו של כ”ק אדמו”ר מסלונים שליט”א ומרבני העיר. מידי יום חמישי בערב מתקיים שיעור לכלל המתנדבים עם הרב בהלכות רפואה בשבת – שבה עולות עיקר השאלות ההלכתיות. לדוגמה: מה מותר לעשות על ידי יהודי ומה על ידי גוי, כמה מלווים יכולים לנסוע לבית החולים, אם בכלל, האם ניתן להחזיר את החובש היהודי לביתו לאחר הטיפול וכיוצא בזה. ללא לימוד סדיר של ההלכות הנוגעות לכך לא יוכלו המתנדבים להתמודד עם שאלות אלו. לעתים אף בימות השבוע ישנן שאלות הלכתיות הדורשות הכרעה מיידית והן מובאות לפתחו של הרב המורה לנו את אשר נעשה.
לאלו מקרי עזרה אתם נדרשים בדרך כלל ומה נפח הפעילות שלכם?
כמובן שבמהלך שנות פעילותינו ראינו כבר כמעט הכול. מתאונות דרכים ועד דום לב עבור דרך כל מה שבאמצע. זכינו בס”ד להציל חיים מאות פעמים ולסייע באופן משמעותי במקרים רפואיים שונים. באופן כללי, אם בעבר ביתר הייתה עיר צעירה שרוב המקרים שבה נסבו סביב ילדים ותינוקות, כיום אנחנו מתמודדים יותר ויותר עם אוכלוסייה מתבגרת שבעיותיה חמורות יותר, כמו אירועים לבביים ובעיות מערכתיות אחרות. מצב עניינים זה בהחלט מטיל על כתפינו עול גדול יותר הן ברמה הטיפולית והן ברמת הציוד הנדרש.
לגבי כמות המקרים, אנחנו נקראים ומטפלים בממוצע של כמאה קריאות בחודש, שחלקן נוגעות ביותר מאדם אחד הנזקק לעזרה.
הזכרת ציוד. מה זה אומר מעבר לחומרי חבישה וכדומה?
אנחנו מדברים על מכשור יקר ומתקדם שרוב המתנדבים מצוידים בו. כמו, מד סוכר, מכשיר לבדיקת רמת חמצון בדם ועוד כהנה וכהנה. חלק מהמתנדבים מחזיקים אצלם באורח קבע דפיברילטור, שהוא מכשיר המחולל מכות חשמל לטיפול במקרים של התקפי לב. עלות מכשיר זה לבדה הינה כ- 6000 ש”ח. סך הכול ערך הציוד הנמצא אצל כל מתנדב נע בין 10,000 ל- 15,000 ש”ח.
ריחוקה היחסי של ביתר ממרכזי טיפול גדולים מחייב החזקת ציוד שכזה כדי לתת מענה הולם עד להגעת המטופל לבית חולים מסודר.
לפני כשנתיים נפתח ברוב פאר המרכז שלכם ברחוב קעניג. למה בדיוק הוא משמש?
המרכז מחולק לחדרים ייעודיים שבהם מתקיימת פעילות מגוונת. חדר אחד משמש לשיעור השבועי שנאמר מפי רב הארגון, וכן להשתלמויות וקורסים רבים הנערכים במקום מעת לעת. חדר אחר משמש כמחסן ציוד שממנו משלימים המתנדבים את ציודם שנחסר עקב השימוש בו. בחדר נוסף מרוכז ציוד רפואי להשאלה – שירות נוסף אותו מעניק הארגון לתושבי ביתר. אגב, בקרוב ישודרג שירות זה לכדי אספקת המכשור הנדרש עד לבית. פעילות נוספת המתקיימת במרכז היא הדרכת ילדים בנושאים בטיחותיים שונים כמו זהירות בדרכים וכדומה. כאן המקום להודות לעירייה ולעומד בראשה הרב מאיר רובינשטיין הי”ו על העמדת המקום לרשותנו, כמו גם על היותה קשובה לצרכינו כל העת – ברוח נדיבה ובנפש חפצה. בזכות המקום המרווח העומד לרשותנו כיום אנחנו יכולים לבצע את פעילויותינו המוזכרות, דבר שלא התאפשר לנו קודם לכן.
משפט לסיכום?
בהחלט. אני רוצה לנצל במה זו כדי להודות למתנדבים הנפלאים שלנו על מסירותם להצלת חיים כפשוטה מסביב לשעון. ישלם ה’ שכרם וייתן הצלחה בכל מעשי ידיהם, אמן.