בס”ד
ניקיון מסביב לשעון
מאות אלפי טונות אשפה פונו במהלך חג הפסח ובשבועות שקדמו לו מרחבי העיר * השיא – יומיים לפני פסח: כמויות האשפה זינקו מ-35 טון ביום לכמעט 150 טון ביום * משאיות האשפה והפועלים עבדו מסביב לשעון
פסח הוא לא רק חג של מצות ומרורים, אלא גם חג של ניקיון וחידוש הבית. את העובדות הללו הרגישו היטב קבלני הניקיון של עיריית ביתר עילית, שהיקף פינוי האשפה מצידם גדל בערב פסח השנה במאות אחוזים, כאשר לצורך פינוי הכמויות הללו, נאלצה העירייה להחזיק משמרות עובדים מסביב לשעון.
ההיערכות המיוחדת החלה כבר מערב ר”ח ניסן, אז נכנס מערך פינוי האשפה ל”נוהל פסח”. בשלב הראשון הוכפל קצב פינוי האשפה לפי שניים מהכמות הרגילה, ועד לערב פסח הגיע פינוי האשפה לכמות פי שלושה מהכמות הרגילה.
150 טון ביום
“ביום רגיל יוצאת אשפה בכמות של כ-35 טון אשפה ליום בממוצע”, מספר ה”ה מוטי זיידה מנהל המחלקה הטכנית בעירייה. “בתחילת חודש ניסן הגברנו את קצב הפינוי ל-70 טון ביום, ובשבוע האחרון עלה קצב הפינוי ליותר מ-100 טון ביום.
“השיא היה ביומיים האחרונים של לפני פסח, אז גדלה כמות האשפה עד לכמעט 150 טון ביום. כאשר בימים הללו עבדו משאיות האשפה והפועלים במשמרות מסביב לשעון. ביום רגיל מתחילים העובדים בשעה ה 4 לפנות בוקר ומסיימים עד שעה 8. בערב פסח לשעון לא הייתה משמעות”.
חלק משמעותי נוסף היה איסוף הפסולת החריגה, היינו פינוי ריהוט ומוצרי חשמל כבדים כגון מקררים, תנורים וכדו’. גם מערך הפינוי הזה הוכפל, וביומיים האחרונים עבדו כלי הפינוי והפועלים מסביב לשעון, כאשר אחר הפעילות עוקבים מקרוב מחזיק תיק שפ”ע ה”ה יעקי הרשקופ, ומנהל מח’ שפ”ע ה”ה יוסי יונה.
לצד זאת, גם מנקי הרחובות תוגברו באופן חריג, הן בכוח אדם והן בעובדים נוספים, עד למצב בו הייתה העיר נקייה לחלוטין עם כניסת החג.
קידוש ה’
“התוצאה של המאמץ הזה נראתה היטב בחוץ. בערב פסח רחובות ביתר עילית היו נקיים ומצוחצחים, כיאה וכראוי לפסח”, אומר ראש העיר מאיר רובינשטיין. “זה לא היה מובן מאליו. השקענו מאמץ, משאבים ותקציבים רבים. והגענו לרף הגבוה ביותר מבחינת ניקיון וסדר. זהו בהחלט קידוש ה’ כאשר עיר חרדית מתנהלת כך”.
יש לציין, כי בחול המועד חזרו כמויות האשפה למצב הסטנדרטי במשך השנה, אולם למרות זאת תגברה העירייה את מערך הפינוי, בכדי למנוע מצב בו תישאר אשפה ברחוב במהלך החג, אפילו לזמן קצר.
לא למותר לציין, כי ההיערכות המיוחדת גבתה מחיר כלכלי, ולצורך פינוי הכמויות הללו, נזקקה העירייה להכפיל ולשלש את התשלום החודשי לקבלן האשפה. התוצאה מסתבר, הייתה שווה את המחיר.



