שמעון כהן
אלפי פניות נרשמו בשבועיים האחרונים לקו החם שהוקם במרכז ‘מצפן’ הנודע בעיר, זאת בעקבות מצב החירום השורר בארץ הקודש. הקו החם הוא נדבך אחד בשורת פעולות שהכריזה ה’סיעה החסידית’ לחיזוק החוסן האמוני ולהתמודדות עם המצב והשלכותיו.
כבר בשעות הראשונות לאחר צאת שבת ויום טוב של שמחת תורה פרסם ‘מצפן’ על פתיחתו של מוקד טלפוני מיוחד להענקת סיוע נפשי ומוראלי לזקוקים לכך. הקו מופעל חינם אין כסף והוא מאויש בידי מיטב אנשי המקצוע, בהם עובדים סוציאליים, פסיכולוגים, מטפלים ומטפלות רגשיים, ובסך הכל עשרים ושניים אנשי מקצוע שעומדים הָכֵן לתת ייעוץ והכוונה לכל סוג של התמודדות. מאז הפרסום, הקו המיוחד, שמספרו 02-581-63-83, מוצף בשיחות של הורים ובני נוער שמבקשים סיוע.
“מזה שבועיים אנו עסוקים במניעת טראומה והפחתת החרדה”, מספרים אנשי המקצוע ב’מצפן’. “כאשר אנו מזהים כי מדובר בחרדה עמוקה מעבר לרגיל, אנו מזמינים את הפונה לבוא לפגישה פרונטלית כדי לסייע לו באופן מעמיק ופרטני יותר”. הם מספרים על מגוון נרחב של פניות, שנענות מיד, ועל תרגולים שמתבקשים הפונים לעשות כדי להפחית את תחושת המתח.
לצד זאת, אנשי המקצוע של מרכז ‘מצפן’ שעל ידי הסיעה החסידית בביתר הזדרזו לפרסם את ‘עשרת כללי הזהב לחוסן נפשי’. במסגרת מסמך רשמי שהופץ בכל האמצעים, כתבו מומחי ‘מצפן’: “המילים ‘עת צרה היא ליעקב’ מקבלות בימים אלה משמעות מוחשית. השמועות שהחלו לזרום במהלך חג שמחת תורה, והפכו לצערנו למציאות מוחשית עם הגיע הדיווחים הרשמיים במוצאי החג – מחרידים את הלבבות. עשרות שנים לא ידע עם ישראל אירוע בסדר גודל כזה, והשאלות שעימן אנו מתמודדים, עם עצמנו ומול ילדינו – מכבידות על הלב ועל הנפש.
“מעל הכל מרחפת תחושת החרדה אצל רבים. הדיווחים על פריצת הגדרות בדרום וכל מה שאירע בעקבות כך, לצד האזעקות החוזרות ונשנות והחשש מטילים – משפיעות על מנגנוני הנפש שלנו, ואנו עשויים בימים כאלה להרגיש חרדה. זהו טבעי לחלוטין. לצד ההתחזקות באמונה ובתפילות לשלום העם היושב בארץ, לרפואת הפצועים ולחזרת השבויים בריאים ושלמים – אנו ב’מצפן’ הכנו עבורכם את עשרת כללי הזהב לחוסן נפשי מול המאורעות”.
עשרה כללי זהב
בתמצית, מומחי ‘מצפן’ המליצו על עשרה דברים שפורטו בהרחבה בפרסומי המרכז: כלל א: לְמַסְגֵר בראש את האירועים בראש ולעשות בהם סדר כדי להימנע מבלבול. כלל ב’: להימנע מהיחשפות לתיעודים שמזיקים לנפש. כלל ג’: להגדיר את החרדה ולתעל אותה למקומות נכונים כדי להפחית את השפעתה השלילית. כלל ד’: לזכור שאנו עושים הכל במסגרת ההשתדלות והקב”ה עושה הטוב בעיניו. כלל ה’: לחזק את תחושת הרצף שלכם ושל הילדים על ידי שמירה על שגרה ככל שניתן.
הכלל השישי: לשוחח עם הילדים, ולתת להם לשתף במחשבותיהם תוך מתן עידוד שישאלו שאלות, ולתת להם מענה מותאם לגילם. כלל ז’: להגביר את הפעולה על הרגשות, ולתת לשכל לגבור על הרגש. לנקוט פעולה ולארגן את הילדים בממ”ד, תוך חלוקת משימות לבני הבית. כלל ח’. לשתף את הילדים בעשיית טוב למען המצב. כלל ט’. לנקוט בפעולות של הרגעה התנהגותית, תוך לקיחת נשימה עמוקה והוצאתה בצורה איטית. כלל י’. להשתדל לשתף את הרגשות, לדבר עם הסביבה ולזכור את מה שקבעו עבורנו חז”ל: “דאגה בלב איש – ישיחנה לאחרים”.
זמינות לצוותי החינוך
בהודעה מיוחדת שהוציא ‘מצפן’ למחנכים ואנשי הצוותות החינוכיים, נכתב: “מאז פרוץ המלחמה בארצנו הקדושה, אנו ב’מצפן’ פתחנו קו סיוע מיוחד למתן מענה עבור הורים ותלמידים המתמודדים עם מתחים נפשיים, חרדות וטראומות, שנובעות משגרת המלחמה שאנו נאלצים לעבור.
“הפניות לקו החם של ‘מצפן’ בימים אלו – הן רבות ומגוונות. אלפי אנשים מתמודדים בתקופה הזו עם חרדות ומתח רגשי המשפיעים על התפקוד השוטף. הצוות המקצועי (פסיכולוגים, עו”סים ומלווים רגשיים) מנסה לתת את המענה המקצועי ולסייע לפונים להיחלץ מהתמודדות.
כעת אנו מבקשים להרחיב את המענה – ולהעניק ליווי רגשי לצוותי חינוך, שזקוקים לזה כל-כך בימים כאלו. גם עבורכם אישית, וגם כדי שתקבלו את ארגז הכלים הנכון לסיוע לתלמידיכם. כדאי לזכור: כאנשי חינוך אנו אמונים לזהות מצוקות רגשיות ואחרות שמתעוררות אצל התלמדים שלנו, ולא לחכות שהם יפנו אלינו.
“בימים כאלה”, הוסיפו ב’מצפן’, “העניין קריטי במיוחד: כידוע לכם, מצוקה שלא מטופלת בזמן – מתפתחת בהמשך לממדים גדולים, ועלולה להוביל לתסמיני טראומה ופוסט-טראומה שהטיפול בהם הוא ארוך ומייגע. בשביל זה בדיוק אנחנו, הצוותים החינוכיים – אמורים להיות שם עבורם! לזהות, להעניק סיוע ולפתור את המצוקה כבר בשלביה הראשוניים.
“אנו מציעים כעת סיוע בשלושה מישורים: הצוות המקצועי ב’מצפן’ מצפה לפניותיכם. נשמח להעמיד לרשותכם את הידע המקצועי והטיפולי שלנו. אנחנו כאן כדי לייעץ ולסייע בכל שאלה או דילמה שמתעוררות מול התלמידים בתקופה זו. כמו כן, ניתנת אפשרות שאחד מאנשי המקצוע של ‘מצפן’ יבוא למוסד החינוכי ויפגוש תלמידים באופן קבוצתי ופרטני. במידה ואתם מעוניינים להשתתף בסדנא סגורה לאנשי חינוך בכירים בנושא החשוב – נשמח שתענו לנו במייל זה ואנו נחזור אליכם בעז”ה כדי לתאם את הפרטים והמועד”.
לא להדחיק!
הרב גדליהו אייזנשטיין, יו”ר ‘הסיעה החסידית’ ויו”ר ‘מצפן’ שמנצח על הפעילות הענפה, הסביר כי “עצם העובדה שישנו מענה מסודר עבור מי שחש תחושות טבעיות ומובנות של חרדה – הוא דבר שמספק רוגע ותחושת יציבות. מהניסיון שרכשנו ממקרי חירום קודמים כמו אסון מירון וכדומה – למדנו שהמענה המיידי שניתן במקרים של דחק נפשי מציל נפשות ממש, וערכו למען עתידו של הפונה לא יסולא בפז. ככל שהפנייה מגיעה בשלב מוקדם יותר, כך ניתן להעניק סיוע ממוקד שפותר בעיות עתידיות בס”ד”.
הרב אייזנשטיין הוסיף, כי “כהורים אנו נדרשים להתמודד מול חרדות וקשיים רגשיים אצל הילדים. כעת אנחנו בשגרת מלחמה. מטבע הדברים, אנשים מתרגלים למצב החירום, ומאלצים את עצמם להדחיק ולחיות לצד החרדות. זו לא גישה נכונה. על מנת שלא יתפתחו טראומות וחרדה אצלנו ובקרב הילדים שלנו – אנחנו חייבים לטפל בקשיים בזמן. לפתור אותם ולא להדחיק אותם.
“דווקא עכשיו”, אומר הרב אייזנשטיין, “צריך לזהות חרדה ולהתמודד נכון. אל תתנו להרגל להפוך לטבע. אל תדחיקו את הבעיה מבלי לטפל בה! דברים לא תמיד מסתדרים מעצמם. הניסיון מוכיח שהדחקה עלולה לייצר טראומה, ובהמשך פוסט טראומה שגורמת להתמודדות רגשית קשה בהמשך החיים. עלינו להיות ערים לעצמנו ולתחושות שלנו. במידה וחשים קושי מעבר לרגיל – חשוב לפנות ולקבל עזרה. בתרגול חשיבתי נכון אפשר להשתחרר בקלות ובזמן קצר מטראומות שלאחר מכן מצריכות שעות רבות של טיפולים.
“אנחנו פה בשבילכם. הצוות של ‘מצפן’ מחכה לפניות שלכם ורוצה להעניק לכם את הכלים והליווי כדי שתעברו את התקופה הזו ללא נזקים ומטענים נפשיים. אתם מוזמנים להתקשר לקו החם ולקבל את הסיוע המיטבי!
“אני מבקש להודות לרה”ע ר’ מאיר רובינשטיין שמעמיד לרשותנו את כל האמצעים והמשאבים הנדרשים כדי להעניק לציבור את הסיוע הדרוש, וכן לצוות המקצועי הנפלא ב’מצפן’ שעושה עבודת קודש מסביב לשעון. הלוואי שנזכה לסייע רק בשמחות ובלב שמח”.