שמעון כהן
בצל הגִזרה המתחממת בצפון והתרחישים למלחמה כוללת שעלולה להביא לסגירת השמים: שבוע וחצי לפני ראש השנה – והמוני חסידי ברסלב הנוהגים לעשות את יום הדין סמוך לציונו הקדוש של הרה”ק רבי נחמן מברסלב זי”ע באוקראינה, עדיין אינם יודעים איך בדיוק תתקיים הנסיעה השנתית, עליה מקפידים החסידים בלהט חסידי עצום, בהתאם להוראתו של רבי נחמן זי”ע “להיות אצלי על ראש השנה”.
בשפה הפנימית של חסידי ברסלב מכירים את המושג “מניעות”, כסימן לדבר שבקדושה שבו כוחות הרע מכניסים כוחות כדי למנוע ולעכב – אלא שבשנים האחרונות, כך נראה, המניעוֹת גדולות מהרגיל. וכך, נסיעה שבימים כתיקונם היא קצרה ופשוטה, הפכה לסיפור מורכב, ארוך ומסובך, והמלחמה בארץ הקודש רק מקשה עליה.
כבר בראשית חודש אלול החלה הרכבת האווירית מישראל לאומן. שיאה, כידוע, יהיה בשבוע שבו חל ראש השנה, אולם רבים מקדימים את בואם ומבקשים להסתופף בצל רבנו בחודש הרחמים והסליחות. ל’שערים’ נודע על עשרות אברכים חסידי ברסלב מעירנו, בהם מקהילת ‘כולל חצות’, שהקדימו את נסיעתם כבר בשבוע שעבר, עם היוודע הידיעות על ‘מתקפת הביפרים’ שמיוחסת למדינת ישראל ותגובת חיזבללה הצפויה בעקבות כך.
קשיים בקישינב
הקשיים בנסיעה לאומן לא החלו עם המלחמה בארץ, אלא הרבה קודם לכן.
בצל המלחמה באוקראינה וסגירת השמיים לטיסות אזרחיות, השנה היא כבר השנה השלישית שהנסיעה לאומן קשה ומפרכת ונעשית דרך מדינות שונות במזרח אירופה. השנה נוספה לחסידים המגיעים מישראל מלחמה משלהם, שעלולה לסבך את העניינים הרבה יותר.
בשנים קודמות של המלחמה, רובן של הטיסות נחת בשדה התעופה הבין־לאומי שבקישינב בירת מולדובה. למרות שלא מדובר בשדה גדול בכלל, סגירת השמיים באוקראינה והקרבה היחסית של קישינב לאומן גרמו לכך שהוא יהיה היעד הנחשק ביותר לחסוך כמה שעות נסיעה שוברת עצמות בתחבורה יבשתית.
עד לשבועות האחרונים היה נראה שגם השנה יעברו דרך מולדובה כ־20 אלף איש בדרכם אל העיר אומן, אלא שלפתע התברר כי הממשל בקישינב מערים קשיים מסיבות שונות וככל הנראה יצטרכו למצוא פתרונות אחרים לרכבת האווירית. הסיבה: כסף שהממשל בקישינב דורש בתמורה לנחיתות של טיסות שכר (צ’רטרים).
בעיה נוספת במעבר דרך מולדובה היא הבחירות לנשיאות מולדובה ומשאל העם הצפוי להתקיים במדינה מספר ימים לאחר ראש השנה, שעוסק בהצטרפות לאיחוד האירופי.
מטבע הדברים מדובר באירוע משמעותי מאוד מבחינת השלטונות במולדובה, ומצב רגיש שכזה מעלה את החשש המולדובי מהמונים שיגדשו את שדות התעופה. לטענתם, כבר כיום, בעקבות המצב, שדה התעופה הגדול במדינה נסגר לעיתים תכופות בשל עומסים.
אחד הגורמים המעורים בנושא צוטט כשהוא מותח ביקורת חריפה על התנהלות המולדובים: “שלחתם אותנו למדינת ישראל כדי לפעול עבורכם לדחיית עניין הוויזות, ביקשתם שנלחץ על ישראל להכיר בחוב שאתם טוענים שמגיע לכם מהשנה שעברה, עשינו כל מה שביקשתם, ואז באתם עם סיפור חדש”.
גם אם בסוף הטיסות יאושרו לנחות במולדובה, עדיין ישנם קשיים משמעותיים שהנוסעים יצטרכו להתמודד איתם. במרכזם מעברי הגבול היבשתיים שלא תוכננו לקלוט כמות כה גדולה של אנשים בימים בודדים. בשנים הקודמות היו עומסים קשים מאוד במעברי הגבול השונים, והעומס העיקרי היה בנקודות הגבול של מולדובה עם אוקראינה.
האופציה הרומנית
מוקד נוסף שדרכו צפויים לעבור אלפי חסידים הוא מעבר הגבול בין פולין לאוקראינה. אפשרות נוספת היא להיכנס לאוקראינה דרך רומניה, אולם מדובר בנסיעה ארוכה (20 שעות נסיעה רצופות באוטובוס, ללא הפסקות!), דבר שגם מייקר באופן משמעותי את העלויות הגבוהות גם כך.
ושי נוסף שעומד בדרכם של חסידי ברסלב הוא המחסומים שנפרסו בשנים האחרונות בכניסה לאזור היהודי באומן, באמתלה של בדיקות ביטחוניות, כשהמטרה הסופית והברורה היא לא לאפשר לאף חסיד לחמוק מתשלום מס תייר כפי שקבעה עיריית אומן.
‘איחוד ברסלב באומן’, האמון על כל מערך אירועי אומן-ראש-השנה, השתדל רבות בנושא והצליח להגיע להסכמים עם העירייה על הוזלה משמעותית בתשלום, וכן על פתרונות להקלה בעומסים הכבדים שנוצרו בכניסה לאומן, בתקווה שהדבר יעמוד גם במבחן המציאות.
נקודת השיא של התקבצות ההמונים באומן היא מעמד התיקון הכללי העולמי, שסוחף אחריו את כל השוהים בעיר אומן, וכן רבים מכל רחבי העולם שמצטרפים וצופים או מאזינים למעמד המרגש בשידור חי.
במסגרת השירותים השונים המסופקים לציבור הגדול באומן, באיחוד ברסלב דואגים כבר כמה וכמה שנים לפתיחת נקודת שירות של הקונסוליה הישראלית באומן. אלא שמתברר, כי משרד החוץ ונציגי השגרירות בקייב החליטו השנה למקם את נקודת השירות במבנה שלטענת העירייה אינו חוקי וקיים כנגדו צו הריסה וכבר עורר בעיות רבות לחסידי ברסלב.
הדבר גורם גם לבעיות עם האוקראינים, שלא רואים בעין יפה את השימוש הדיפלומטי הישראלי במבנה לא חוקי. נכון לעכשיו, למרות פניות חוזרות ונשנות של גורמי ממשל אוקראינים ושל עסקנים מקומיים שנמצאים איתם בקשר, משרד החוץ מסרב בצעד תמוה להעביר את מיקום הקונסוליה.
חשש ממעצרים
בעיה נוספת שמעיקה על רבים מהנוסעים השנה – קשור לגזירת הגיוס.
בחורי הישיבות ואברכי הכוללים הצעירים מתמודדים השנה עם בעיה נוספת של חשש לצווי עיכוב יציאה מהארץ או לסכנת מעצר בחזרתם בעקבות פקיעת הסדר ‘תורתו אומנותו’. בשל כך הוקמה על ידי איחוד ברסלב לשכה שמספקת הדרכה לכל דורש וכבר טיפלה במאות פניות עד עכשיו.
אשר לבעיית התשתיות – בשבועות האחרונים התקיימה ישיבת היערכות מקדימה בראשותו של ראש מחוז צ’רקס, איגור טבורץ ובהשתתפות ראש עיריית אומן אירנה פלנטובה, יו”ר איחוד ברסלב הרב נתן בן נון, סגן וממלא מקום המושל הצבאי אלכסנדר שמראי, ונציגי רשויות החירום השונות הנערכים לשרת את כלל משתתפי קיבוץ ראש השנה תשפ”ה. בישיבה הציגו האוקראינים את היערכותם להגעת האלפים ואף תרגלו מצבי חירום בשטח הציון ובסביבתו.
מלבד כל האמור, חסידי ברסלב מתמודדים עם שלל קשיים שנוצרו בעקבות המצב המלחמתי באוקראינה, כמו הפסקות חשמל תכופות, מחסור חמור בכוח אדם בעקבות גיוס החובה במדינה, ותקנות חירום נוקשות כמו עוצר בשעות הלילה ועוד, אך דבר מכל אלו לא יעצור אותם מלהגיע ליעד הנכסף ולהשתתף בקיבוץ הגדול בימי ראש השנה.
ועדיין, כחסידים האמונים על התגברות על הקשיים, חסידי ברסלב משננים השנה יותר מתמיד את דבריו של הרה”ק רבי נתן מברסלב זי”ע, תלמידו המובהק של רבי נחמן זי”ע באשר לחשיבות הנסיעה של חסיד ברסלב ל’קיבוץ’ בראש השנה: “אִם הָיָה הַדֶּרֶךְ לְשָׁם מְחֻפָּה בְּסַכִּינִים, הָיִיתִי רוֹחֵשׁ עַל יָדַי וְרַגְלַי כְּדֵי לָבֹא לְשָׁם עַל רֹאשׁ הַשָּׁנָה”.