יעקב מרגליות
מתיחות ביטחונית חריפה השתררה אתמול בבוקר (יום א’) ברחבי הארץ בעקבות מתקפת מנע אווירית שביצע חיל האוויר בדרום-לבנון. המתיחות הובילה להכרזת ‘מצב מיוחד’ ולשיבושים משמעותיים בשגרת החיים, כולל חופשות ובילויי בין הזמנים, שרבים מהם בוטלו לנוכח הנסיבות.
בשעות הבוקר המוקדמות פתח חיל האוויר במכת מנע מסיבית בדרום לבנון, בתגובה למידע מודיעיני על כוונת חיזבללה לבצע מתקפה רחבת היקף על יעדים אסטרטגיים בישראל, כנקמה על חיסולו לפני מספר שבועות של רמטכ”ל חיזבללה פואד שוקר. במבצע, שהחל בשעה 5:00, השתתפו כ-100 מטוסי קרב אשר תקפו ב-40 אזורים שונים, במטרה להשמיד אלפי קני שיגור של ארגון הטרור. לפי דיווחים, התקיפות כללו 29 יישובים וכפרים בדרום לבנון, ביניהם עין כנא, כפר פילא, א-לויזה, ובוסליא.
פרטים נוספים על המתקפה מגלים כי רוב תקיפות המשגרים בוצעו במרחבים פתוחים, וחלקם הקטן בתוך הכפרים באזור. בתגובה, החל מהשעה 5:30, שיגר חיזבאללה מטח כבד של כ-320 רקטות וכ-20 כלי טיס בלתי מאוישים (כטב”מים) לעבר שטחה של מדינת ישראל. המטחים הכבדים כוונו לכל אורך הגבול הצפוני, מהגולן ועד הגליל המערבי, וכן לעכו, עין המפרץ, מעלות ואזור צפת. מערכות ההגנה האוויריות הצליחו בחסדי שמים ליירט את מרבית האיומים, אך נרשמו מספר פגיעות.
בעכו נגרם נזק למספר בתים, ככל הנראה כתוצאה מנפילת שברי יירוט, ואישה אחת נפצעה באורח קל. ביישוב מנות שבגליל המערבי נפגע לול, ופגיעות ישירות נוספות נרשמו בכביש ובמרחבים פתוחים נוספים.
עדות ממירון
ההחרפה הבטחונית היא עליית מדרגה לשגרת מלחמה שמתנהלת בצפון מזה חודשים ארוכים. אלא שהפעם, מתברר, גם העקשנים שבין תושבי הצפון הרימו ידיים.
עדות אישית מתושב מירון ממחישה את המצב המתוח באזור. מ’, אב לחמישה ילדים שהגיע אתמול עם כל משפחתו לביתר עילית, סיפר לכתב ‘שערים’: “אחרי חודשים ארוכים של שגרת מלחמה ופחד בלב – החלטנו אתמול להתפנות לביתר עילית אצל קרובי משפחה. הבומים והאזעקות התכופות פשוט לא נותנים מנוח. הילדים מפוחדים ולא מצליחים להירגע. בכל פעם ששומעים פיצוץ, כולנו קופצים. זה לא חיים. חשבנו שנוכל ליהנות מחופשת בין הזמנים דווקא כאן במירון, אבל המצב הביטחוני לא מאפשר את זה. אנחנו מקווים שהמצב יירגע בקרוב ונוכל לחזור הביתה.”
בעקבות ההסלמה, הכריז שר הביטחון יואב גלנט על “מצב מיוחד” בכל רחבי הארץ, והוטלו הגבלות חסרות תקדים מגוש דן וצפונה. פיקוד העורף הנחה כי באזורים אלה ניתן לצאת לעבודה ולקיים פעילות חינוכית רק בסמוך למרחב מוגן, והתקהלויות הוגבלו לעד 300 איש. החופים פונו לחלוטין, ונמל התעופה בן גוריון נסגר זמנית להמראות ונחיתות, כאשר טיסות הוסטו לנחיתה בשדה התעופה רמון ובקהיר.
לקראת הצהריים, לאחר הערכת מצב מחודשת במערכת הביטחון, הוסרו ההגבלות שהוטלו בבוקר. הצבא הודיע כי הצליח לסכל את מרבית המתקפה המתוכננת של חיזבאללה, אשר לטענת גורמי צבא בכירים, התכוונה לכלול ירי של מאות רקטות וכטב”מים לעבר יעדים בצפון ובמרכז הארץ. מנגד, חיזבאללה טען להצלחה חלקית במבצע, וציין כי זהו רק “השלב הראשון” בתגובתו.
‘מבצע שלום תל אביב’
למרות הרגיעה היחסית שהשתררה בשעות הצהריים, כוחות הביטחון נותרו בכוננות גבוהה. המצב הביטחוני המתוח ממשיך להשפיע על שגרת החיים באזור, במיוחד על תכניות החופשה וטיולי ‘בין הזמנים’ של רבים, בהם מעירנו ביתר עילית. תושבים רבים נאלצו לשנות או לבטל את תכניותיהם, כאשר אתרי בילוי במקומות רבים בארץ ספגו ביטולים המוניים.
בעוד שהמצב נותר נפיץ, הרשויות קוראות לציבור להישאר ערני ולהישמע להנחיות פיקוד העורף. ההערכה היא כי הימים הקרובים יהיו קריטיים בקביעת המשך ההתפתחויות בגזרה הצפונית, כאשר ישראל וחיזבאללה ממשיכים לנהל מאבק מתוח על גבול הסלמה נרחבת.
ביקורת ציבורית גוברת מופנית כלפי הממשלה על רקע התגובה הנוכחית למתיחות בצפון. מבקרים טוענים כי ההתייחסות החריפה של הממשלה לאיומים על מרכז הארץ – עומדת בניגוד בולט להתנהלותה מול המצב המתמשך בצפון. היו שכינו את המבצע בציניות ‘מבצע שלום תל אביב’, בהתייחס לכך שהממשלה התעוררה לפעול רק נוכח האיום על מרכז הארץ, ולא לנוכח האיום המתמשך על הצפון, לרבות מאות אלפי תושבים שמפונים מבתיהם מזה חודשים רבים.
“כבר עשרה חודשים שרוב יישובי הצפון מפונים מתושביהם, ורק כשיש איום על תל אביב הממשלה מתעוררת”, אמר אחד מחברי ועדת החוץ והביטחון. “זו הזנחה פושעת של תושבי הצפון. אי אפשר להשלים עם מצב שבו חלק מהמדינה מופקר”.