יעקב מרגליות
הגזירה שעלולה להשפיע לרעה על מאות משפחות בעיר: היועצת המשפטית לממשלה, גב’ בהרב-מיארה הידועה בהחלטותיה הדרקוניות והמרושעות נגד הציבור החרדי, הוציאה החלטה לפיה משפחות חרדיות שבהן האבא הוא בגיל הגיוס – אינן זכאיות לסבסוד במעון, בין אם האבא לומד בכולל ובין אם הוא בשוק העבודה.
כידוע, תחום המעונות הוא אחד התחומים המשגשגים ביותר בעירנו ביתר עילית. עשרות מעונות קיימים בעיר, ובהם נמצאים אלפי פעוטות למשפחות בעיר אשר האמא או שני ההורים עובדים למחייתם. עד כה העניקה המדינה סבסוד משמעותי, אשר הפך את ההסדר לנוח ובר-קיימא, ואיפשר לאלפי משפחות בעיר להתפרנס בכבוד ולמצוא פתרון הולם עבור הפעוטות בשעה שבהן האמא נמצאת בעבודה.
מעונות היום שמוכרים על-ידי המדינה הן מסגרות טיפוליות חינוכיות עבור תינוקות ופעוטות בגיל 3 חודשים עד 3 שנים, שמופעלות על-ידי עמותות, מלכ”רים, חברות בע”מ או רשיות מקומית, שקיבלו ‘סמל מעון’. שכר הלימוד במעונות היום נמצא תחת פיקוח, והוא נקבע לפי גיל התינוק או הילד ולפי סוג המסגרת. שעות הפעילות במעונות היום הן בימים א’-ה’, מהשעה שבע בבוקר עד ארבע אחר הצהריים. מדובר, כאמור, בהסדר שמאפשר לאינספור משפחות בישראל, ובהן אלפים בביתר עילית, להתפרנס בכבוד.
כעת החליטה היועמ”שית שלא עוד. ההחלטה הקודמת הייתה שאם האבא אברך בכולל לא יזכה ילדו במעון (תוך אפליה חמורה ביחס לסטודנטים באקדמיה שילדיהם זכאים בהחלט). כעת הורחבה ההחלטה – ואפילו פעוט שאביו עובד לא יזכה למעון, כל עוד אביו לפני גיל 26, כיוון שהאבא לא התייצב לצבא. זוהי בגזירה שערורייתית, אטומה ודרקונית, שנועדה להצר את צעדי הציבור החרדי.
כל בר דעת מבין כי מדובר במכה הכואבת ביותר שיכולה המדינה להנחית על אברכי הכוללים הצעירים. סכום הסבסוד יכול להגיע עד לכ-3,000 שקלים בחודש למשפחות רבות, וגם למי שיש רק ילד אחד במעון, הזכאות יכולה לסבסד לו עד 1,700 שקלים מדי חודש. זהו סכום הגבוה בהרבה מהפסקת תמיכת המדינה במלגות אברכי הכוללים. את התוצאה המרה, ישלמו ההורים בסופו של דבר מכיסם.
גזירה אנושה
מבחן התמיכה שלפיו מוענק הסבסוד להורים במעונות, נועד במקורו לתמרץ את תעסוקתם של הורים, שאינם מרוויחים סכומים גבוהים בחודש. התמיכה הממשלתית נועדה לממן את העלות הגבוהה של המעונות, כדי שההורים יוכלו לבצע את עבודתם או את הלימודים שאושרו בחוק.
כאמור, בשבוע שעבר הודיעה היועמ”שית במכתב לשר העבודה יואב בן צור מש”ס, כי המדינה “אינה מוסמכת” עוד לסבסד מעונות יום למשפחות שבהן האב מוגדר כ”חייב גיוס”. “במצב החוקי הקיים, בהתאם לפסק הדין ונוכח פקיעת פרק ג’,1 המדינה אינה מוסמכת עוד לעודד באמצעות מימון ממשלתי לפי מבחני מעונות היום, לימודים תורניים של מלש”בים” (מועמדים לשירות ביטחון), כתבה היועצת המשפטית לממשלה. “כלומר, היעדר הסמכות אינו מאפשר עוד מימון המבוסס על כך שאחד מבני המשפחה לומד במוסד תורני בזמן שהוא מיועד לשירות ביטחון”.
במכתב, נדחתה גם טענתו של שר העבודה יואב בן צור שביקש לדחות את ההחלטה לשנת הלימודים הבאה, תשפ”ו, והיועמ”שית קובעת כי “ככל שתוצג במהלך הימים הקרובים תשתית מקצועית התומכת בקביעתה של הוראת מעבר קצרה, במסגרת גיבוש מבחני התמיכה לשנת הלימודים הבאה, הדברים ייבחנו כמקובל”.
ר’ משה ד’, אברך בעיר, מסביר את עומק הגזירה: הוא אברך כולל, רעייתו עובדת במשרה מלאה, והם מקבלים את הסבסוד המקסימלי. הם משלמים 1,600 שקל בחודש לשני הילדים והיתר מסובסד על ידי המדינה. “זה יוצא בערך 3,000 שקל בחודש שנצטרף להוסיף. אם נצטרך לשלם עוד 3,000 שקל בחודש, זאת תהיה מכה קשה מאוד עבורנו. זה כמו לשלם עוד משכנתא”.
סך התקציב הממשלתי של מעונות היום עומד על כ-1.7 מיליארד שקלים בשנה, כשהציבור החרדי מקבל בסך הכל כ-900 מיליון שקלים מסבסוד זה. מתוכם, האברכים שנמצאים בגיל הגיוס – 26-18 – מקבלים כ-300 מיליון שקלים בשנה. ויש הטוענים כי המספרים נמוכים בכמחצית, וכי מדובר בסך הכלב כ-7000 משפחות הזוכות לתקצוב של כ-160 מיליון שקל בשנה.
כאמור, מדובר במכה קשה מאוד. התשלום שיוצא כיום בפועל (בממוצע) בכל חודש מכיסו של אברך, עומד על כ-665 שקלים. הסבסוד הממשלתי הגיע עד 1,700 שקלים לילד אחד לבעלי זכאות מלאה, ועד כ-3,000 שקלים לשני ילדים.
במקרה שהנושא לא יוסדר, סביר להניח כי תפרח בציבור החרדי, וגם בביתר עילית, תופעה של מעונות פרטיים ופיראטיים, שייתנו מענה למשפחות שנשללה מהן הזכות למעונות. נקל לשער עד כמה מדובר בהרעת תנאים ואף בסיכון עבור הילדים שלא ייהנו מהתנאים הנאותים שמעמידה המדינה, אולם במידה ולא תהיה ברירה – ייתכן וזה יהיה הפתרון היחיד.
פגיעה חמורה
עם קבלת מכתבה של היועמ”שית, קיימו בלשכת השר בן צור דיוני חירום והתייעצות עם גורמי המקצוע והייעוץ המשפטי במשרד העבודה כדי לבחון את נושא ביטול הסבסוד למעונות יום. “לצערנו, נימוקים משפטיים כבדי משקל שהשר הגיש בפני הייעוץ המשפטי לממשלה לא קיבלו התייחסות מקצועית ועניינית במכתב כפי שפורסם בתקשורת”, אמר שר העבודה.
מלשכתו מסרו עוד כי “השר רואה באופן חמור את הפגיעה הקשה והישירה נגד אותם פעוטות חסרי ישע שיישארו ללא מסגרות חינוכיות מפוקחות. השר רואה בגזרת הפעוטות פגיעה קשה בכלכלת המשפחות שכן אלפי אימהות יעזבו את מעגל העבודה ויהפכו ממשפחות נורמטיביות למשפחות נתמכות. השר ימשיך במאבק הצודק והמוסרי למען אותם פעוטות בכלל הכלים המשפטיים ולא יעצור את המאבק עד שהצדק עבורן יצא לאור”.
בינתיים, חוות דעת מקצועית שהוגשה לייעוץ המשפטי לממשלה, טענה כי התאריך שבו יצאה ההוראה, באוגוסט, מזקיקה תקופת מעבר של מספר חודשים לפחות, ושבה על כך שמלכתחילה היה לתת להורים שהות להתארגן להוראה החדשה עד לשנת הלימודים הבאה, תשפ”ו, ולא לשנת הלימודים הקרובה שנפתחת בעוד פחות משלשה שבועות.
בינתיים בסיעות החרדיות מנסים להתגבר על הנחיית הייעוץ המשפטי. בשס הודיעו כי יבחנו את הכלים המשפטיים להתמודדות עם המצב, ואילו יו”ר ועדת העבודה והרווחה ח”כ ישראל אייכלר זימן את חברי הוועדה לישיבה דחופה בנושא.
אייכלר מבקש לדון בהצעת חוק שתעקוף את ההחלטה, ולפיה, מדרג ההנחה והסבסוד למעון ייקבע לפי עבודת האם בלבד, לא קשר לעיסוק או מעמדו של האב. כך גם טען סגן השר ח”כ אורי מקלב, שאמר כי “אין כל היגיון, לא אנושי, ולא כלכלי בהחלטת היועמ”שית. לצערנו אנחנו רואים נשות מחבלים שזכאיות לכל ההטבות, כולל סבסוד המעונות, וכאן מדקדקים בניסוחים ביהירות ובריצת רגליים להרע. אם הם חושבים שבכך יפרקו את הקואליציה הרי שאנחנו לא ניתן שכר לאותם אלו המנסים לפעול כנגדנו”.
מקלב פנה בישיבת הממשלה שהקדישה דקות ארוכות לדיון בנושא, ואמר לסגן היועמ”שית עו”ד גיל לימון: “פסיקת בית המשפט אינה חדשה. כאשר מביאים חוות דעת יש מקום לתקופת ביניים להחלת הפסיקה. יש כאן החלטה לא סבירה, ועליך היה לבוא ולהגיד מה יש לעשות בתקופת הביניים, שכן יש כאן ציבור שלם שלא עשה דבר שהמדינה לא הורתה לו. הם נמצאים במעמד ובהסדר, ולהחיל עליהם את הפסקת הסבסוד היא החלטה אשר מראה על נגיעות מחשבתיות של הכותב”. גם הוא דרש להעביר כבר בישיבות הממשלה הקרובות החלטה המפרידה את תלות הזכאות מבני הזוג כך שתחול על נשים עובדות כפי שהיה מלכתחילה.
מחפשים פתרון עוקף
חברי הכנסת החרדים הופתעו מהמכתב, שהוכיח עד כמה רחוק מוכנה היועמ”שית ללכת במלחמתה עם הציבור החרדי. “לא צפינו את התנגדות היועצת המשפטית לממשלה”, אמרו במפלגות החרדיות”. הם תלו תקווה בדבריו של מזכיר הממשלה שהצהיר בבג”ץ שהחוק יעבור עד סוף מושב הקיץ של הכנסת. זה לא קרה, כי הדיונים בוועדה לא בשליטתו. ברור שחוות הדעת שאסרה את התקצוב למעונות היום לא הייתה באה לעולם אם חוק הגיוס כבר היה נחקק.
במפלגות החרדיות הביעו תקווה כי יעלה בידם לחוקק הוראת מעבר שתאפשר דחייה של אי הסבסוד בכמה חודשים. בינתיים תזורז חקיקת חוק הגיוס, ואז כבר לא נזדקק להוראות המעבר.
האופציות הנוספות שעומדות בפני הנציגות החרדית הן: או החלטה מיידית שתקבע כי הזכות לסבסוד היא של האם בלבד בלי קשר לעיסוק האב, או כאמור הסדר מעמד בני הישיבות בחקיקה, או העברת חוק עוקף שלפיו מדרג ההנחה והסבסוד למעון ייקבע לפי עבודת האם בלבד.
ואנו אין לנו על מי לסמוך אלא על אבינו שבשמים – ואין לנו שיור רק התורה הזאת.