שמעון כהן
הכנס הכלכלי שכל העיר ביתר מדברת עליו, והוכיח עד כמה נושא הכלכלה הוא הבוער והמדובר בקרב כלל התושבים בעיר: הדים עצומים בחוצות עירנו בעקבות כנס ‘משקיעים בעתיד’ ביוזמת ‘הסיעה החסידית’ בו נטלו חלק למעלה מ־1,000 אברכים כ”י מסולתה ושמנה של העיר, מכלל החוגים והקהילות.
מטרת הכנס הייתה להביא בפני המשתתפים עצות מקצועיות והדרכה מפורטת להתנהלות כלכלית נבונה וליצירת חסכונות שווים לכל נפש, באופן נכון ובטוח, אשר יבטיחו בס”ד את נישואי הילדים בכבוד. מי שהציגו את הנתונים ושיתפו בתובנות המקצועיות הם מיטב מומחי הפיננסים החרדים ופרשני הכלכלה בעיתונות החרדית.
הכנס הייחודי והראשון מסוגו התארגן כחלק מפעילות ‘מיט א ברע’ן’ בביתר עילית, שבמסגרתו פועלת הסיעה החסידית למען רווחתם של תושבי העיר בגשם וברוח, בחסות רה”ע ר’ מאיר רובינשטיין וביוזמת יו”ר הסיעה וסגן רה”ע ר’ גדליהו אייזנשטיין, כאשר המטרה היא להציג בפני המשתתפים את האפשרויות הבטוחות בתחום ההשקעות האמינות בשוק ההון, וכיצד להתרחק ממיזמי השקעה הרסניים ומסוכנים שרווחים בשוק.
ההיערכות הראשונית הייתה להשתתפות של כמאתיים איש, אולם בפועל נרשמו אליו למעלה מ־1,000 אברכים, דבר שהצריך את המארגנים להעביר את האירוע לאולם הגדול בעיר – אולמי ‘בית ברכה’ בגבעה א’.
לעשות מגשמיות רוחניות
הכנס נפתח בדבריו של סגן רה”ע הרב אייזנשטיין ששיתף את הציבור בהתרגשות מעצם ההיענות הנרחבת והמרשימה לכנס שמטרתו אחת – לקחת אחריות על העתיד הכלכלי ולעשות הכל בדרך ההשתדלות למען עתיד כלכלי בטוח בסייעתא דשמיא. “אמנם הכנס יעסוק בענייני חומר, ממון ופיננסים, אבל למדנו מצדיקי אמת נבג”מ ש’הגשמיות של הזולת הוא הרוחניות שלי’, וידוע מחז”ל ש’ממונו של האדם מעמידו על רגליו, ולכן ברור הדבר שצריך לעשות הכל בדרך ההשתדלות כדי לכלכל את הצעדים הכלכליים בתבונה”.
סגן רה”ע שיתף מניסיונו האישי, כאשר ביקש להעביר את כספי הפנסיה ממסגרת אחת לאחרת, ואז התברר לו מפי אחד ממכריו, כיצד בהתנהלות נכונה יותר לפני מספר שנים יכול היה לשמור בצד סכומים משמעותיים בהרבה עבור נישואי הילדים ללא כל סיכון. “אמרתי לעצמי שמדובר בנושא חשוב, שכל אחד ראוי לדעת אותו, וכמובן שאין לעשות שום צעד ללא הכוונה כלכלית מקצועית ומתאימה”. כמו כן הודה לרה”ע ר’ מאיר רובינשטיין על פריסת החסות על המיזם כולו.
לאחר מכן עלה לשאת דברים הגאון רבי אברהם שרגא שטיגליץ, חבר בד”צ ביתר עילית, שהלהיב את הציבור בדיבורים יוצאים מן הלב על הנזקים ההרסניים שנוצרים כתוצאה מהשקעות מפוקפקות הנעשות ללא שימת לב ואחריות. “את התוצאה של ההשקעות המפוקפקות אנו רואים יום יום בין כותלי בית הדין, כאשר מגיעים לשערי בית הדין אברכים מאנ”ש לאחר שבר כלכלי גדול, שגורם לפירוק משפחות ולפרימת ידידויות, ועצומים כל הרוגיהם של המהלכים ההרפתקניים הללו שאחריתם מי ישורם.
“ברוח ימים אלו חשבתי בליבי”, שיתף חבר הבד”צ, “מה הפירוש בדברי חז”ל ‘לא חרבה ירושלים אלא על שהעמידו דבריהם על דין תורה’, והרי לכאורה טוב מאוד הדבר שמעמידים את אדני החיים על דין תורה; אולי יש לפרש ולומר, שמלכתחילה סמכו על ההליכה לדין-תורה, כלומר ביצעו מהלכים כלכליים גבוליים מבחינת השמירה על ממון עצמו וממון הזולת, תוך הסתמכות על כך ש’מקסימום נלך לדון בבית דין’. יהודי שחי על פי תורה – אומד את צעדיו מלכתחילה באופן כזה שלא יצטרך להגיע לדין ודברים בבית דין, ורק כאשר אין ברירה ודברים מסתבכים באופן בלתי צפוי, מגיעים לשאול בבית דין”.
כמו כן, הגרא”ש שטיגליץ עורר על איסורי ריבית הכרוכים בחלק מן ההשקעות ועל כך שלפני כניסה לכל סוג של עסקה צריך לברר היטב את הפן ההלכתי, כדי להינצל מאיסורי תורה רח”ל, וכן הודה למארגנים ובירך את המשתתפים שיזכו לפרנסה בהרחבה מידו המלאה הקדושה והרחבה של מי שזן ומפרנס לכל.
זעקה באישון לילה
בשלב זה עלה לשאת דברים רה”ע ר’ מאיר רובינשטיין, שפורס את חסותו על מיזמי ‘מיט א ברע’ן’. בדבריו שיתף במעורבותו בעת הקריסה הגדולה של חברת הבנייה ‘חפציבה’, אז סייע למאות אברכים לבוא לבית שרכשו באישון ליל, בטרם יניחו הבנקים הנושים את ידם על הדירות. “היה שם אברך אחד שהגיע והחל לזעוק צעקות שבר – ‘האם אני צריך להשתלט על הבית שלי?!’ נאלצתי להשתיקו ולהסביר לו כי פעמים שאין ברירה אלא להשתלט על הבית שלך, כי זוהי תוצאתה של התנהלות כלכלית המובילה לקריסה.
“התכנסנו כאן”, אמר הרב רובינשטיין, “כדי למנוע את הנפילה הבאה, ולמנוע את הנפילות הבאות. הרה”ק רבי נחמן מברסלב זי”ע אמר פעם לאחד שאיבד את כספו – ‘כיצד איבדת ממון ישראל כשר, שצריך לשמור עליו בנטירותא יתרה, כמו עין שבראש?!'” כמו כן עורר על ההימנעות מקבוצות רכישה שאינן מתנהלות כהלכה ופעמים רבות שמובילות אברכים לאבד את כל ממונם.
ונא אל תצריכנו
בשלב הזה עלו חברי הפאנל המקצועי לשתף את הקהל העצום מניסיונם הכלכלי. על הבמה ישבו המומחים הנכבדים ר’ יעקב ולדמן, יועץ לכלכלת המשפחה ומרצה בכיר בארגון ‘תבונה’, הפרשן והמומחה הכלכלי ר’ אברהם לוריא, הפרשן הכלכלי ויועץ הנדל”ן ר’ יעקב רייניץ, יו”ר ‘קו המידע’ ר’ יצחק דז’יאלובסקי ומומחה ההשקעות ר’ יוסף מינצברג, כאשר שרביט ההנחיה נתון בידו של ר’ אריה ארליך, שניווט את הדיון והציג בפני המשתתפים שאלות שנוגעות לחיי הכלכלה של המשפחה החרדית, וכיצד ניתן להתנהל בצורה נכונה ונבונה.
“בכל בוקר אנו שומעים ב’אשרי ובא לציון’ בבית הכנסת על עוד משפחה שקרסה בזמן נישואי הילדים, והלב מתמלא דאגה. האם כך צריך להיראות תור נישואי הילדים? מטרת הכנס הזה הוא להגיע לכך שמשפחות לא יקרסו, ויזכו להשיא את צאצאיהם ללא חובות וללא בעיות בהשתדלות נאותה בדרך הטבע”, אמר המנחה והדגיש כי מטרת הכנס אינה לתת הדרכה פרטנית ולהוות תחליף לייעוץ מקצועי מסודר – אלא לתת את המידע הכללי הדרוש, ותן לחכם ויחכם עוד.
כן הודגש שאף אחת מההשקעות המומלצות אינה אמורה לבוא על חשבון מנהגם המבורך של יהודים יראי ד’ להפקיד סכומי כסף בקופות גמ”ח נאמנות, ובכך זוכים לקיים בממונם את המצווה המהודרת ביותר, ששכרה בגשמיות וברוחניות לא יסולא בפז. אולם יחד עם זאת, אין שום סיבה שכל אחד לא ימצא סעיף בהוצאותיו החודשיות סכום כסף שביכולתו לחסוך בצד ולהשקיעו באופן נכון בשוק ההון – וכך יסייע לו הדבר בשלב נישואי הילדים.
התובנות שעלו בפאנל המקצועי עסקו בין היתר במודעוּת הציבורית הנדרשת על אודות האופציות המשתלמות במסלול ‘חסכון לכל ילד’, כאשר בשיחת טלפון בת חמש דקות ניתן להכפיל את ההשקעה החודשית ואף להשקיע אותה במקום מניב יותר, על האופן שבו ניתן לבנות אופק כלכלי עשיר לטווח הארוך של נישואי הילדים, על פרק הזמן הנדרש למימוש השקעה (שנים רבות, ולא השקעות מזדמנות לטווח קצר), וכמו כן – על אודות הצורך להתרחק כמפני האש מכל מיני הצעות מפתות בשוק ההשקעות הפורח בכל מיני מקומות.
חברי הפאנל הציגו דוגמאות על האופן בו צריך לבדוק השקעות טובות, כולל דוגמאות מהשטח, ועל האופן שבו רוכשים מיומנות מנטלית ומקצועית להשקעה נכונה, תוך הדגשת החשיבות בקבלת ייעוץ מקצועי ענייני לפני כל מהלך כלכלי משמעותי ולשמוע את דעת המומחים.
אין קיצורי דרך
“אין קיצורי דרך!”, קבעו חברי הפאנל פה אחד, והסבירו כי השקעות טובות הן כאלו שנעשות לטווח ארוך, לפחות שבע שנים ואף יותר, כאשר החכם שעיניו בראשו – מפריש מדי חודש עבור ילדיו סכום פעוט מרגע לידתם, וכך מגיע לנישואיו של כל ילד עם סכום נאה שמספיק להוצאות החתונה וההשתתפות בדירה ברווח וללא חובות. “מומלץ לכל הורה להתחיל לחסוך באופן איטי ומבוקר בשנים המוקדמות, כשעדיין אין לחץ כלכלי”, אמרו חברי הפאנל.
כמו כן הודגש בפאנל כי השקעה כפולה בחסכון לכל ילד הוא צעד ראשון וחשוב לחסכון יציב וסולידי. עוד נאמר, כי השקעות בשוק ההון דורשות תכונות נפש, לימוד תמידי והתייעצות באנשי מקצוע. המשתתפים הזהירו מפני פרסומי ענק על אודות השקעות מזדמנות, וסיכמו פה אחד כי הניסיון מלמד כי ראשית לכל צריך לשנן ולזכור כי בורא כל העולמים הוא זן ומפרנס, והוא זה שדואג לנישואי ילדינו בס”ד, ומאן דיהיב חיי יהיב מזוני, וכל הפעולות הן בגדר ההשתדלות בלבד.
את הכנס חתם יועץ הכלכלה הרב אהרן זלץ, בעל חברת הייעוץ R-הון, שמלווה משפחות רבות ומעניק הדרכה כלכלית ליחידים ולקבוצות, בהרצאה מרתקת שבה פרס את עיקרי שוק ההון ואת הדרך הנכונה להגיע לרווחה כלכלית בהתנהלות נבונה ומחושבת ובמאמץ מינימלי.
קרוב לשעת חצות התפזרו מאות האברכים, כשהם מודים למארגנים על הכנס שתובנותיו ישמשו בבחינת ‘כלי’ לברכת שמים מידו הקדושה של מי שזן ומפרנס ברחמיו לכל.