שמעון כהן
החופש הגדול כבר כאן, ויחד איתו גם העלויות וההוצאות. כמדי שנה גם בשנה זו אי אפשר להתעלם מהצרכים המשפחתיים, כמו קייטנות לילדים ופעילויות תרבות, לצד הנאות וחוויות, כמו נופשים בצימרים, טיולים והשכרות רכב.
מי שחושב שיש עוד כשלושה שבועות עד בין הזמנים בוודאי אינו מבין עניין, שכן כבר בתקופה זו הילדים דורשים תעסוקה, וגם הזמנות הנופשים נעשות ממש כעת. בימים אלו, שבהם החופש הגדול בעיצומו, כדאי להתעדכן בתעריף החדש, שהושפע באופן מהותי מאוד מהמלחמה.
במשך שלושת השבועות הראשונים של החופש, שהסתיימו זה מכבר, ערכו ההורים היכרות עם קייטנות הקיץ – ‘בית הספר של החופש הגדול’, אשר מופעלות כמו בשאר השנים האחרונות על ידי משרד החינוך. הקייטנות נועדו לילדי הגנים וכיתות א’, ב’ וג’ (בנים ובנות).
במשרד החינוך עדכנו בשנה זו כי העלות היא על פי אשכולות סוציואקונומיים. בערים שהדירוג שלהן 4-0, שעימן נמנות רוב הערים החרדיות, עמד התשלום על 75 שקלים בלבד לכל הקייטנה, בערים בדירוג 7-5, כמו חיפה, נתניה ואשדוד העלות הייתה 300 ₪, ואילו העלות המקסימלית של אשכולות 10-8 הייתה 450 ₪. יצוין כי הקייטנות הציעו מסגרת גם לכיתות ד’-ה’, במחיר מלא של כ-250 שקלים. כמו כן, לתלמידים המפונים מהצפון ומהדרום מפעיל המשרד גם את תוכנית ‘קיץ פלוס’, ללא תשלום.
בשנה זו, מכיוון שאחרי סיום הקייטנות נותרו שלושה שבועות תמימים עד בין הזמנים, נכנסו ליוזמה לא מעט נערות ומשפחות שמציעות קייטנות לשלושה שבועות במחיר ממוצע של 250 שקלים לילד. גם חלק מהגופים העירוניים נכנסו למשבצת זו, והם מציעים, לעיתים באמצעות המנהלים הקהילתיים והמתנ”סים, פעילות קבועה ויום יומית לילדים הצעירים. מחיר פעילויות כאלו מסובסד מאוד, ועומד על כ- 10 שקלים לילד לפעילות יומית.
צימרים בהמתנה
אם תרצו לצאת לנופש בימים אלו, עוד לפני בין הזמנים, תגלו שהמחירים אטרקטיביים ביותר, וגם מבחר המקומות הוא רב. בתקופת בין הזמנים לעומת זאת יהיה קשה יותר למצוא מקומות מתאימים לנופש, אך עדיין יהיה אפשרי להצטרף.
בנושא הצימרים, נראה כי המלחמה בצפון בהחלט נתנה את אותותיה, ואם בשנה רגילה בתקופה זו רובם המוחלט של הצימרים כבר סגרו את כל העסקאות לבין הזמנים, כעת רובם במצב של ציפייה, הם רואים שהציבור מתמהמה מאחר שאיש אינו יודע להיכן תתפתח המלחמה, במיוחד לאחר המתקפה הקטלנית של טיל חיזבללה שהרג 17 ילדים ביישוב הדרוזי הצפוני מג’דל שאמס.
בסקר מהיר שנערך בין יותר מ-150 בעלי צימרים ברמת הגולן, השיבו רובם המוחלט כי באופן כללי אין לקוחות ונראה שאנשים חוששים להזמין נופש. חלקם ציינו כי בשל עובדה זו המחירים נמוכים מהרגיל, למרות שבתקופה זו בדרך כלל המחירים הם הגבוהים ביותר ביחס לשנה כולה. במבדק דומה שעשינו עם בעלי אתרים ואטרקציות, הם ציינו כי רוב האתרים פתוחים באופן מלא או חלקי. בחלקם המחירים מוזלים באופן משמעותי בשל המלחמה. “זוהי הזדמנות לציבור להגיע בהמוניו ולנצל את המחיר הזול”, הם אומרים.
חשוב להדגיש כי ככל שמתקרבים לאזור המרכז, כך המחירים עולים והביקוש גובר. מצב הצימרים והמלונות בטבריה למשל אינו דומה לאלו שסמוכים יותר לגבול, ובהם יש יותר הזמנות, אם כי עדיין אנשים חוששים.
צפון סגור
מחפשים טיולים לצאת אליהם עם המשפחה והילדים? ברשות הטבע והגנים מציינים כי ישנם תשעה אתרים בצפון שסגורים מאז פרוץ המלחמה בהנחיית הצבא משיקולים ביטחוניים, בהם מפל הבניאס, הר מירון, חורשת טל, וכן עין מבוע ותל דן.
מחיר הכניסה לאתרים של רשות הטבע והגנים לא השתנה, והוא נע לרוב בין 22 שקלים ל-28 לאדם בוגר, אם כי יש מספר אתרים שבהם אגרת הכניסה היא 14 ש״ח או 39 ש״ח. אתרי קק”ל לעומת זאת הם בדרך כלל חינמיים. “אנו פועלים בהתאם להנחיות כוחות הביטחון ובתיאום מלא, ישנם אזורים שמוגדרים כשטח צבאי סגור ולא ניתן להגיע אליהם, כמו למשל אגמון החולה ועוד אתרים נוספים”, אומרים בקק”ל.
הדרך לטיולים תתבצע כמובן ברכב, וכאן מוצאות את עצמן משפחות רבות בפני אתגר לא פשוט. הרכב המשפחתי שמשמש אותן במשך ימות השנה, לא תמיד מכיל בתוכו את כל בני המשפחה. שלא לדבר על מצבים בהם המשפחה כלל אינה מחזיקה ברשותה רכב, והתניידות לטיולים באוטובוסים היא משימה בלתי אפשרית.
אין זה סוד שחברות השכרות הרכב פורחות בתקופה זו והופכות לייעודיות במיוחד לציבור החרדי. גם מחירי ההשכרה עולים כמובן במקביל, ואם בימים כתיקונם תידרשו לשלם על שכירות רכב לחודש בין 3,500 ל-4,000 שקלים, בקיץ המחיר יגיע בקלות ל-7,000 שקלים.
העיקר שנזכה לחופשה מהנה ובטוחה – בגשמיות וברוחניות.