יעקב מרגליות
תושבי גוש עציון והסביבה, ובהם רבים בעירנו ביתר עילית – יוצאים למאבק חשוב וקריטי נגד הקמתה המתוכננת של משרפת זבל בסמיכות ליישובים. המשרפה, אם תקום, צפויה להשפיע על רמת זיהום האוויר והריח בעירנו ביתר עילית, עקב קרבתה היחסית לעיר.
בימים הקרובים צפויה התוכנית להתקדם לפסים מעשיים – והרוחות בסביבה תוססות. בתפריט: עצומות, הפגנות, פניות לשרים הרלוונטיים, ועוד פעולות רבות במאמץ אחרון לסכל את התוכנית.
תחילה, קצת רקע: בשנים האחרונות מקדמים גורמים פרטיים בשיתוף המנהל האזרחי, תוכנית להקמתה של משרפת זבל ברכס נבי דניאל, מצפון ליישוב נווה דניאל, המשקיפה על עירנו ביתר עילית. מדובר, לפי התוכנית, במשרפת הזבל הראשונה במדינת ישראל.
על פי התוכניות, אם אכן תקום המשרפה, היא עתידה להיות מהגדולות בעולם ולשמש את תושבי הרשות הפלסטינית. פתיחת המשרפה אמורה לתת מענה למצב בו לא יהיה מקום באתר “אלמינה”, בו טומנים הפלסטינים היום את הזבל, אשר הולך ומתמלא.
מתכון להרס רב
כבר מהרגע הראשון של ההכרזה על התוכנית הביעו ראשי הרשויות בסביבת שטח המשרפה התנגדות למהלך. אולם כיוון שהיא איננה ממוקמת בשטח השיפוט שלהם – אין להם דרך חוקית למנוע זאת. ידיהם כבולות.
אולם תושבי האזור אינם מתכוונים לוותר. “זה מתכון לזיהום אוויר חמור ולהרס רב”, הם אומרים ומסבירים כי משרפה שמוקמת בצורה ניסיונית, בלב אוכלוסייה אזרחית, על שטח פלסטיני פרטי בו חוקי איכות הסביבה לא חלים – רק תגרום סבל עצום לרבבות אנשים נשים וטף שמתגוררים בכל יישובי הסביבה”.
והם יצאו במאבק לעצירת הפרויקט. במיקומה המתוכנן כעת, המשרפה תשפיע באופן ישיר על החיים ביישובים רבים ובאופן עקיף, עם עומסי תנועה וזיהום אוויר, על אזור רחב אף יותר.
‘רק כסף מעניין’
“מדובר ביזם שרוצה להרוויח כסף ולא מעניין אותו בריאות או איכות החיים של מי שגר בסביבה”. אמר עמית אלגד, תושב שדה בועז ופעיל במאבק נגד הקמת המשרפה. “בעיקרון זה בסדר לרצות להרוויח אבל היזם כאן מנצל וואקום שקיים בשטח: בגלל שמדובר פה ביהודה ושומרון והחוק הישראלי לא חל והמשרד להגנת הסביבה לא באמת יכול לתת את הדעת על מה שקורה גם מבחינת ההקמה וגם מבחינת הפיקוח – אז הוא עשה עסקה על קרקע פרטית”.
לדברי המתנגדים, “היזם מפעיל קשרים ולחצים בשביל לקדם פרויקט ייחודי, שאין כמוהו בארץ. ואיפה עושים את זה? בלב גוש עציון, על קו הרכס הכי יפה שיש במדינה, קו פרשת המים הארצי. כל זה כמובן בלי שקיפות מלאה, בלי בדיקות של חלופות – כי המועצה כבר הציעה חלופות הרבה יותר טובות ונכונות שלא יפגעו בתושבים מסביב, שלא קרובות ליישובים אבל הוא כמובן לא מעניין אותו הוא פשוט משתמש בוואקום הזה כדי לייצר את הפרויקט הזה”.
“האתר הזה אמור לספק את פינוי הפסולת לבית־לחם, לחברון, למיליון תושבי ערבים שהפסולת שלהם תנוע במשאיות שאין עליהן בקרה והמיץ של הזבל נשפך להם מכל הכיוונים וגם יגרמו לעומסי תנועה מטורפים. זה להפוך את המקום היפה שאנחנו חיים בו לפח אשפה”, מזהיר אלגד.
עצומת איכות הסביבה
השבוע ביקרה באזור השרה סילמן מהמשרד לאיכות הסביבה. לקראת ביקורה, הוציאו התושבים עצומה עליה חתמו אלפי תושבים, הקוראים לעצירת התוכניות אשר עלול לפגוע אנושות באיכות החיים ובטבע.
כך נכתב בעצומה: “אנחנו תושבי גוש עציון, אפרת, ביתר עילית, מטה יהודה וצור הדסה רוצים להביע התנגדות נחרצת להקמת משרפת אשפה בלב גוש עציון. לאחרונה יצא מכתב החתום על ידי ראשי כל הרשויות שלנו, בו הן מודיעות על התנגדותן הנחרצת להקמת המשרפה במקום מרכזי כל כך. למרות זאת אנו שומעים שכוונת המנהל האזרחי להמשיך ולקדם את הקמתה.
“אנו, תושבי האזור”, הוסיפו מנסחי עצומה, “מודיעים שלא ניתן למשרפה כזו לקום, לא ניתן לזהם לנו את האוויר בצורה גסה כל כך. אנו מכירים ורואים בעין יום יום את רמת האכיפה והמודעות הסביבתית באזור- להקים כזה פרויקט על שטח פרטי פלסטיני ולחשוב שזה יעבוד כמו באירופה – זו תמימות במקרה הטוב! במקום בו אנו גרים לא חלים כלל חוקים סביבתיים”.
עוד הוסיפו בעצומה: “לא ניתן לעשרות משאיות שיסגרו לנו את צירי התנועה מידי יום. לא ניתן להקמת ארובה גבוהה כל כך ברכס הגבוה ביותר באיזור שתהווה מפגע נופי קטסטרופלי. לא ניתן למנהל האזרחי להפוך אותנו לחצר האחורית של בית לחם, ירושלים, חברון ובית שמש. אנו החתומים מטה מתנגדים בכל תוקף להקמת המשרפה ונעשה כל מה שצריך על מנת שפרויקט זה ירד מסדר היום!”
מכתב ראשי הרשויות
במכתב לשר הביטחון יואב גלנט, עליו חתום רה”ע מאיר רובינשטיין יחד עם שאר ראשי הרשויות באזור, מצביעים ראשי הרשויות על חמישה כשלים חמורים שגלומים בתוכנית להקמת המשרפה, אותה הם מגדירים כ”פגיעה אנושית חמורה”.
“אנו מבינים”, כותבים ראשי הרשויות, “כי בימים אלו מקודמת בצעדי ענק הקמת משריפה ‘חוות תלתן’, בשערי גוש עציון. על אף הבטחת קמ”ט אכה”ס לעדכון תקופתי ושיתוף פעולה עם הרשויות השכנות, אנו מבינים כי התוכנית ממשיכה להיות מקודמת ללא ידיעתנו.
“על סמך התסקיר הסביבתי שהוגש לאיגוד ערים יהודה וההערות עליו, אנו מבקשים להביע את התנגדותנו החריפה להקמת מתקן השבת האנרגיה בצומת אל-חאדר, שבתחום המועצה האזורית גוש עציון.
“הנימוקים הינם ענייניים, ולהלן עיקרם:
- העדר ריבונות ישראלית סביבתית מלאה: לא זו בלבד שהחקיקה הישראלית אינה חלה במלואה ביו”ש, אלא שאף חוקים סביבתיים אינם חלים ובתוכם תקנות אויר נקי (המתקן מתוכנן לקום באדמות פרטיות – אדמות הכנסייה היוונית – הנמצאות מחוץ לתחום החקיקה).
- “העדר אכיפה: בהעדר כפיפות לחוקי סביבה ישראלים ולחוק רישוי עסקים, לא קיימת דרך מסודרת לפקח על פעילות המתקן ולהטיל עליו סנקציות כפי שנעשה במפעלים שסורחים בישראל.
- מבנה ארגוני של המנהל האזרחי: על אף שהמנא”ז מוסמך לתת מענה לנושאים אזרחים, המציאות בשטח מלמדת כי היכולת שלו לתת מענה של הצבת סטנדרטים לעבודה, פיקוח ואכיפה במתקני תשתית שגורמים לזיהום חוצה גבולות, קטנה מאוד אם בכלל. ראה פעילות אתר ההטמנה אל-מיניה במזרח גוש עציון שגורם למפגעי סביבה קשים.
- בעיות תנועה קשות: האזור שבו מתוכננת לקום המשרפה הוא שער הכניסה הדרומי לירושלים, עם נפח תנועה גבוה במיוחד. תוספת תנועת משאיות על הכביש העמוס ממילא אינה סבירה, וצפויה להחמיר את הפקקים ולהעלות את הסיכון לתאונות דרכים, עניין של חיי אדם.
- נזק נופי-המיקום המוצע, על קו הרכס, הופך את האתר לנישא מעל סביבותיו ונצפה כמעט מכל נקודה. מדובר במתקן גדול שנוכחותו בשטח בולטת מאוד ולכן מבחינה נופית אין להקים את האתר בנק המוצעת.
“לאור האמור, מסיימים ראשי הערים את מכתבם לשר הביטחון, “אנו קוראים לך לפעול בכל הכלים העומדים לרשותך למניעת הקמת המתקן במיקום המוצע. אנו מוכנים לסייע בעצה ובמציאת חלופות מתאימות יותר, שבסיסן יהיה הקמת מתקן זה בשטחי הריבונות הישראלית.
על החתום: ראש מועצת גוש עציון שלמה נאמן, ראש מועצת אפרת דובי שפלר, ראש עיריית ביתר עילית מאיר רובינשטיין, ראש מועצת צור הדסה תומר מוסקוביץ, ראש מועצת קרית ארבע ישראל ברמסון, ראש מועצת חברון אייל גלמן, ראש מועצת מטה יהודה אבישי כהן, וראש מועצת הר חברון אלירם אזולאי.
עניין של ריבונות
במהלך הסיור אמרה סילמן כי השלכות הפסולת הלא חוקיות היא אחת הדוגמאות לעבריינות סביבתית שלצערה נפוצה גם בתחומים נוספים כמו מטמנות בלתי חוקיות, גריטת רכבים פיראטית, מחצבות לא חוקיות, שריפת פסולת חקלאית והשלכת פסולת בניין. עוד אמרה כי “המשרד להגנת הסביבה יילחם על הריבונות והמשילות בשטח הלכה למעשה”.
“כדי לשמור על המשילות והריבונות הסביבתית, ולהילחם בעבריינות סביבתית נקדם חקיקה כגון פסולת בניין, עלינו לחזק את יכולות הפיקוח, האכיפה וההרתעה שלנו. אנו משנים מגמה ובעזרת משילות שומרים על הסביבה”, היה המסר.
ראש מועצת גוש עציון ויו”ר מועצת יש”ע, שלמה נאמן אמר כי המאבק לאיכות חיים ואיכות הסביבה הוא מאבק על הארץ: “יש פעילות בלתי חוקית שאינה נפסקת בהיקפים גדולים. משרפות בלתי חוקיות ובלתי מפוקחות, זיהום מים, מחצבות פיראטיות ופלישות אל תוך המדבר והשטחים הפתוחים. המצב הזה מצריך שינוי”.
כדי להצטרף לעצומה תוכלו לחפש את ‘המאבק נגד המשרפה בגוש עציון’.