יעקב מרגליות
גל החום ששרר בארץ בשבוע האחרון – הביא איתו סדרת הפסקות חשמל ברחובות מרכזיים בביתר במהלך יום שישי ושבת קודש, ושיבש את שגרת החיים עבור מאות משפחות בעירנו.
למערכת ‘שערים’ נודע, כי רחובות שלמים בעיר, ביניהם הרחובות דרכי איש, אוהב ישראל, אדמו”רי ויז’ניץ ואבא שאול, סבלו מהפסקת חשמל לאורך שבת קודש. הדבר הפריע לשגרת ההכנות לשבת, לבישולים וכן לסעודות השבת, ואף לתפילות בבתי כנסת רבים בהם התפללו באפלה, ללא אור וללא מזגן.
יצויין, כי מקרים כאלו של הפסקות חשמל בזמני חום קיצוני – היא בעיה מוכרת בעירנו. לעתים מדובר בקריסת פאזה עקב עומס בשימוש בחשמל, ולפעמים מדובר בהפסקת חשמל יזומה על ידי חברת החשמל. החום הכבד גורם לכך שבכל משקי הבית בארץ הפעילו מזגנים, מה שמוביל לעומס יתר בצריכת החשמל הארצית. במקרים כאלה נוהגת חברת החשמל לערוך הפסקות חשמל יזומות בערים שונות, למשך מספר שעות, וזאת כדי להימנע מקריסה ארצית. בכל ניתוק שכזה נבחרים יישובים אחרים לספוג את הניתוקים.
וכך, במהלך ההכנות לשבת קודש פרשת נשא, מצאו את עצמן מאות משפחות בעיר תקועות, ללא יכולת להמשיך בהכנות לשבת – מאפייה, ועד בישול באמצעות האינדוקציה שבה משתמשות משפחות רבות, וכמובן ללא מקרר ומזגן, תוך התמודדות עם חום כבד ובלתי נסבל. בעבר הערנו כבר בעבר ב’שערים’, כי במקרה של חולים המשתמשים במחוללי חמצן – הפסקת חשמל עלולה להביא לסכנת חיים ח”ו.
“כשעה לפני כניסת השבת קרס החשמל בביתנו ובכל הבניינים הסמוכים”, מספר ל’שערים’ תושב רחוב אבא שאול. תושב רחוב אוהב ישראל מספר גם הוא, שחצי מהרחוב היה בלי חשמל במשך שעות ביום שישי. “לא היה מזגנים, ובמקום שנוכל לבשל אוכל לשבת – חשנו שאנחנו מתבשלים בחמסין. זה בלתי נסבל.
“המשמעות”, מתאר התושב, “היא שאין אפשרות מעשית להעמיד פלטת שבת, כך שגם מבחינת סעודות השבת נגזר על התושבים לסבול, בהעדר פלטת שבת לאוכל חם, ובהעדר מקרר לאוכל קר ובלתי מקולקל בתנאי החום הקיצוניים”, אומר התושב בכאב רב. דיווחים דומים הגיעו מרחוב דרכי איש ורחובות נוספים.
תפילות באפלה
בבתי כנסיות רבים נערכו התפילות באפלה ובחום. כך למשל, אלפי המתפללים ב’שטיבלך קארו’ בשבת בבוקר התפללו ללא מזגן, כאשר הצפיפות והחום הכבד הפכו את השהייה בבית הכנסת לחוויה כבדה. “קשה לתאר את החום ששרר בבית הכנסת, כאשר בחוץ שררו קרוב ל-40 מעלות. התפללנו ונטפנו אגלי זיעה”, מתאר אחד המתפללים ל’שערים’. חוויה דומה חוו – דווקא בשעות אחר הצהריים ותפילת מנחה – מתפללי בתי הכנסיות ברחוב אוהב ישראל, כאשר תוך כדי כך פעלה ניידת של חברת החשמל (כנראה בהיתר הלכתי, עקב פיקוח נפש לחולים שחייהם תלויים במחולל חמצן), לתקן את התקלה בחדר החשמל שברחוב.
בעבר פרסמנו ב’שערים’, כי כחלק ממדיניות שאותה התווה מנכ”ל חברת החשמל, מאיר שפיגלר, הוחלט כי בערים ויישובים חרדיים לא ינותק החשמל בזמן סמוך לכניסת השבת, וזאת כהתחשבות בצרכיהן של משפחות שומרות מצוות להעמיד פלטה ומכשירים חשמליים ולהכניס שבת כהלכתה. כניסה לשבת ללא חשמל משמעותו – שבת שלמה שעוברת בעלטה, ללא מזון חם, בחום וללא אפשרות להפעיל מכשירים חשמליים.
אלא שבתגובה לכך בחרו גורמי שמאל לערוך קמפיין הסתה בתקשורת על ה”התחשבות” בתושבי ערים חרדיות. הסערה פרצה לאחר שבוועידת איגוד המנכ”לים והמזכירים ברשויות המקומיות אמר מנכ”ל חברת החשמל, מאיר שפיגלר, כי “ישובים בהם יש תושבים דתיים לא נותקו מרשת החשמל כדי לא לפגוע בהם בשבת. חיברנו אותם לחשמל וניתקנו ישובים אחרים”.
האמירה של שפיגלר התייחסה לעיר מודיעין עילית שנותק מרשת החשמל לקראת כניסת השבת, ואחרי שהייתה מנותקת במשך שעה ורבע – דבר שגרם לחוסר אונים עצום בקרב תושבי העיר שלא יכולים היו להתכונן לשבת – הורה המנכ”ל להחזיר את החשמל. מנכ”ל חברת החשמל הסביר את המהלך: “אם היישובים הדתיים היו מנותקים מהחשמל בכניסת השבת, ההשפעה של הפסקת החשמל הייתה למשך 25 שעות, ולא רק לערב אחד. מדובר בהחלטה אנושית של ערבות אנושית”.
כאמור, השמאל שמחפש הזדמנויות לנגח את ציבור שומרי המצוות – יצא אז בקמפיין מתוזמר: “מי נתן את ההוראה ביום שישי לנתק מהחשמל יישובים עם רוב חילוני ולחבר לחשמל יישובים עם רוב דתי וחרדי? איך בדיוק נבדקה זהות היישוב? האם מעתה ואילך זכאות לחיבור לחשמל תהיה לפי גודל הכיפה והשביס? או אולי לפי אחוז ההצבעה למפלגות הקואליציה?”, האשימה יו”ר ‘העבודה’ מיכאלי.
אגב, מי שתולה תקוות לכך שבעתיד הקרוב תיפסק התופעה המקוממת של הפסקות החשמל החוזרות ונשנות – כדאי שיעקוב אחרי הנתונים דלהלן, שלא מציגים תמונה אופטימית ביחס להיערכותן של רשויות האנרגיה בישראל למשבר צריכת החשמל בארץ.
בשנה שעברה פרסם משרד האנרגיה את תוכנית העבודה שלו, שלמעשה לא מבטיחה מאומה מעבר לכך שנמשיך להזיע בחום ולסבול מהפסקות חשמל. מתברר כי מרבית אנשי המקצוע צופים מחסור חמור בחשמל בשנים הבאות. זאת לצד משק חשמל מקרטע, שנובע בין היתר מדרישות של חברת החשמל לכסות את חובה בהיקף של כ-36 מיליארדי שקלים.
האם מישהו מנסה לקדם פתרון? מתברר, כי בעשרים השנים האחרונות מציב משרד האנרגיה יעדים שמעולם לא התממשו, החל מייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות שכבר נמצא בפיגור של שנים, גרירת הרגליים באישור הקמת תחנות כוח חדשות על פי החלטת ממשלה משנת תשס”ח, ופיגור בהשקעה בתשתית ההולכה של חברת החשמל המעכב הוספת יחידות פרטיות לייצור חשמל הן בגז והן באנרגיה סולרית.
באותה שנה כתב מבקר המדינה: “התנהלותם של חברת החשמל ושל גורמים האחראים לפיתוח משק החשמל והגז הטבעי היא מחדל חמור עד כדי חשש לפגיעה מהותית במשק המדינה והעמדת המדינה בפני סכנה ממשית של מחסור בחשמל ובזבוז של מיליארדי שקלים למשק”.
ארבע שנים לאחר מכן, בשנת תשע”ב, הזהיר מבקר המדינה כי משרד האנרגיה התרשל בפיתוח מערך ייצור החשמל. “בגלל מחדלים בניהול משק האנרגיה יורגש מחסור בחשמל בשנים הבאות וייגרם נזק במיליארדים למשק”, כתב המבקר, שהאשים כי הפיגור בהשקעות ברשת החשמל הגיע לכ-23 מיליארד שקל וכי תוצאות ההזנחה של תשתיות החשמל יביאו להחרפה במספר הפסקות החשמל – דבר שאכן מתרחש בימים אלה. “חברת החשמל התחמקה מהשקעות ברשת למרות שקיבלה מקדמות בתעריף, שלא הובילו להשקעה מוגברת”, האשים מבקר המדינה.
אז מה הפתרון באופק? על פי תחזיות מומחים, שמתבססת על הנתונים הדמוגרפיים במדינה, אין מנוח מהקמת שלוש תחנות כוח חדשות שיפעלו עד לשנת 2030 למספרם, וחמש תחנות כוח נוספות עד 2035. גם המדינה סבורה שתידרש להקים בין 6-8 תחנות כוח חדשות עד 2035. אולם בפועל, שום דבר משמעותי לא באמת מקודם בכיוון הזה, מה שאומר שהפסקות החשמל היזומות הן כאן כדי להישאר. עד שמישהו יתעשת.
ובינתיים, כך נראה, ניאלץ לדווח כאן מפעם לפעם על הסבל שנגרם לתושבים כתוצאה מהפסקות החשמל שמשבשות את השגרה.