שמעון כהן
בהוראת רבני העיר מורנו הגאון רבי חיים וייס ומורנו הגאון רבי יעקב תופיק שליט”א הוחלט על חלוקת ‘קמחא דפסחא’ במתכונת מוגברת לקראת החג. בין המשפחות שיקבלו השנה נמצאות 800 משפחות במצב הכלכלי הקשה ביותר בעיר, ובנוסף לכמה מאות משפחות נוספות הכוללות אלמנות, יתומים ומקרים חריגים.
המגבית שיצאה לדרך בימים אלו פונה לכלל התושבים לתרום חבילת קמחא דפסחא למשפחה בסכום של 360 שקלים, וכל המרבה הרי הזה משובח.
בשל המצב הקשה של חלק גדול מהמשפחות הללו, והגידול במספר המשפחות שיקבלו השנה את התמיכה המיוחד לקח מרן הגאב”ד רבי חיים וייס שליט”א את הנושא תחת אחריותו האישית ואף יצא מגדרו והעניק לתורמים ברכה מיוחדת: “כל מי שתורם 360 שקלים לא יזדקק בשנה הבאה להלוואות ויזכה לשפע פרנסה בהרחבה”
מעמד בחדר האדמו”ר
את המגבית המיוחדת לקראת חג הפסח פתח הגר”ח וייס במעון קודשו של כ”ק האדמו”ר מרחמסטריווקא שליט”א. בדבריו סיפר המרא דאתרא על 800 המשפחות שנתמכות על ידי ‘קופת ביתר’ מידי שבוע, שאליהן נוספו עוד 500 משפחות של אלמנות ואימהות שמגדלות את ילדיהן לבדן.
האדמו”ר שליט”א הזכיר את החשיבות של קמחא דפסחא, שמובא בסעיף הראשון בהלכות פסח ובירך בחמימות רבה את התורמים: “השי”ת יעזור לכל העוזרים והמסייעים לצדקה גדולה זו של העיר ביתר שמסייעים לבני ישראל מידי שבת בשבתו ובפרט קודם חג הפסח, שייוושעו בכל מיני ברכת ובכל מיני הצלחות”.
האדמו”ר הוסיף ובירך את התורמים: “שכולם יהיה בראים ושלמים הם ובי ביתם ומשפחתם שייוושעו כולם בכל מה שהם צריכים בני חיי ומזוני רוויחי, זיווגים הגונים ואריכות ימים ושנים טובות וכל ההשפעות הטובות ונזכה לאכול השתא מן הזבחים ומן הפסחים”.
להינצל מחבלי משיח
מפאת חשיבותה של המגבית, התקבלו עסקני הקופה לברכה מיוחדת במעונו של משגיח ישיבות ‘מיר’ ו’משכן ישראל’ הגאון הצדיק רבי בנימין פינקל שליט”א שהעניק להם מזמנו ובירך בחמימות רבה את תורמי הקופה.
בראשית השיחה סיפרו הגבאים על מצב העניות בעיר שנמצאת במצב כלכלי קשה יותר משאר הערים. לקראת החג הכינו עסקי הקופה רשימה של המשפחות שנתמכות. “מדובר במדרגה הנמוכה ביותר של העניות ואם נעלה את הקריטריון לנפש ניאלץ להוסיף לרשימה עוד מאת משפחות”, תיארו הגבאים והוסיפו שבעוד לקראת מגבית פורים הציבור נענה בעין יפה דרך כלל לקראת פסח הציבור ער פחות לנחיצות וחשיבות צדקה זו.
בפתח דבריו הזכיר המשגיח את דברי הגמרא במסכת ‘סנהדרין’ שרב עולא ורבא אמרו על ביאת המשיח ‘ייתי ולא איחמיניה’ שהמשיח יבוא אבל הם לא רוצים לראות בביאתו, בשל פחדם מחבלי משיח. המשגיח הוסיף את דברי הגמרא ששאלו תלמידיו את רבי אלעזר: ‘מה יעשה אדם וינצל מחבלי משיח’? ורבי אלעזר השיב: ‘יעסוק בתורה ובגמילות חסדים’. שאלו: ‘ומה הא תורה והא גמילות חסדים’? אמר להו: ‘שמא יגרום החטא’. נמצא שהדרך להינצל מחבלי משיח זה לעוסק בתורה ובגמילות חסדים.
“ומה הכוונה לעסוק?”, הקשה הגר”ב פינקל ותירץ בשם מרנא ה’חפץ חיים’ זיע”א שעסק אין הכוונה רק לעשות חסד אלא שזה יהיה רוב העסק של האדם – התורה והגמילות חסדים. והיינו שעצם החסד חשוב מאוד ובפרט שהיא מצווה דרבים, וכבר אמרו חז”ל שאין דומה יחיד העושה את המצווה למרובים העושים את המצווה.
המשגיח הוסיף וציין שיש חשיבת מיחדת בנתינה עבור קופה של צדקה, כמו שאמרו בגמרא שהמעלה הגדולה ביותר של צדקה היא נתינה לגבאי צדקה שכן נותנה ואנו יודע למי נותנה, נוטלה ואינו ודע ממי נוטלה, ואין המקבל מתבייש.
“יש חשיבות מיוחדת בצדקה זו שהרי נותנים הצדקה לשבורי לב ואם אין נותנים להם צדקה הרי זה עושה קטרוג ל”ע. ועל עסקני הקופה אנו אומרים ברוך שמסר עולמו לשומרים, שהם שומרים את בני העיר ובודקים מי נמצא במצוקה ועוזרים לו ובכך מצילים את בני היישוב.
לקרב את הגאולה
המשגיח רבי בנימין פינקל שליט”א הוסיף בדבריו על החשיבות הגדולה שיש במתן צדקה עבור ‘קמחא דפיסחא’. “הרמ”א כתב שהמנהג לקנות חיטים ולחלקם לעניים. ויש בצדצקה זו ענין גדול מאוד שהנה כולנו מבקשים על כבוד שמים והנתינה עבור קמחא דפסכחא היא כבוד שמים שהנה המשנה ברורה כתב: ואלו המשתמטים עצמם מליתן קמח עניים יש עוון בידם והנה ידוע שעיני העניים נשואות לזה וכשהם יישארו בדוחק וברעבון והוא יעלים עין בזה.
וכתב בשער הציון: “ואפשר שמשום זה תקנו קדמונינו בפסח יותר משאר רגלים שהוא זמן חירות ויושבים מסובין וכל אחד הוא וביתו ברוב שמחה ואין זה כבוד להשם שהעניים יהיו אז רעבים וצמאים ועל כל נותנים להם קמח על כל ימי הפס שיוכלו לספר יציאת מצרים בשמחה”.
מרן המשגיח שליט”א הוסיף והדגיש שהענין של כבו שמים שייך בכל השנה שהשי”ת חפץ שבניו אהוביו לא יחיו בעוני, אבל בפסח יש ענין מיוחד במתן הצדקה, שזה זמן חרותינו וצריכים להראות שאנחנו בני מלכים וכיצד ייתכן שכל בני העיר יישבו בדרך כבוד והעני יישב בעניות, והרי זה חסרון בכבוד שמים!
“והנה הקופה של ביתר מתנהלת מתוך יושר ונאמנות ‘מיט א ישרות און מיט א ערליכקייט’ וכאשר יעזור השי”ת שיתנו להם בהרחבה גדלה יותר אז יהיו יותר בשמחה, ומי שהוא שותף בענין זה נמצא שהוא שותף בעזרה לכלל ישראל ובעיקר שותף בכבוד שמים.
עוד הוסיף המשגיח: “על האדם לדעת שהי הוא נותן עבור כבוד השי”ת, שבניו יוכלו לשבת ולספר ביציאת מצרים מתוך שמחה ואין לשער חשיבות וזכות גדולה זו וכל המוסיף מוסיפין לו”.
לסיום, העניק המשגיח שליט”א ברכה מיוחדת לגבאי הקופה ולתורמים “אי אפשר לשעת גודל הזכות של הנותנים, וגדול המעשה יותר מהעושה, והשי”ת יעזור שיתנו בשפע גדול וייכנס לקופה הרבה יותר ממה שאתם משערכים ‘והריקותי לכם ברכה עד בלי די’ וכל התורמים יזכו לסיעתא דשמיא שיהיה להם מלא ברכת השם
“ועכשיו הוא הזמן לחטוף ולתת, שהרי הגאולה עומדת לבוא ובימות המשיח יש נידון האם עדיין יהיו עניים כי תהיה אז הרבה גדולה בישראל, וכאשר האדם יקבל על עצמן לתת קמחא דפסחא, אף שבעז”ה נזכה היה גאולה והקופה תהיה מלאה, אבל נתינה זו היא שקירבה את הגאולה שאכן גדולה צדקה שמקרבת את הגאולה ויהיה לנותנים כל טוב מכל הצדדים”.
מספר הטלפון לתרומות לקופת ביתר: 1800-22-22-44