שמעון כהן
עם צלופן או בלי? ליקר שוקולד או דווקא ליקר בטעם קפה? האם ללכת על ‘קונספט’ או פשוט למלא סלסילה מכל הבא ליד? ואולי עדיף לעשות עיצוב יוקרתי עם מתנה באמצע ושני שוקולדים בצד?
אלו שאלות שמעסיקות, מטבע הדברים, כל משפחה בעיר בימים אלו. ימי הפורים ממשמשים ובאים, והרצון להרבות באחווה ורעות באמצעות משלוחי המנות – מאפיין את עם ישראל מקדמת דנא. בעירנו, ביתר עילית, מהדרים בדבר זה, וידיהן של חנויות העיצוב בעירנו מלאות עבודה החל מראש חודש אדר ב’ שהגיע עלינו לטובה.
אבל חז”ל לימדו אותנו דרך אחרת. “עיניהם של עניים נשואות למקרא מגילה”, אמרו לנו, והדגישו שעיקר ההדגשה צריכה להיות על מתנות לאביונים. וכך כתב הרמב”ם: “מוטב לאדם להרבות במתנות אביונים מלהרבות בסעודתו ובשלוח מנות לרעיו. שאין שם שמחה גדולה ומפוארה אלא לשמח לב עניים ויתומים ואלמנות וגרים. שהמשמח לב האומללים האלו דומה לשכינה שנאמר ‘להחיות רוח שפלים ולהחיות לב נדכאים’ “.
בעירנו, ביתר הגדולה לאלוקים – ישנן משפחות רבות שחלה עליהן ההגדרה ‘עניים ויתומים, אלמנות וגרים’. האומללות הכלכלית היא מנת חלקם, הם חיים בדוחק ובעניות, עד כדי כמעט פת לחם. אין להם מאין להשיג בגדים לילדיהם, והעוני אוכל בהם בכל פה.
וללא ספק – הם קודמים לשאלה הקריטית: ‘משלוח מנות עם קונספט או עיצוב יוקרתי עם שני שוקולדים’.
הכי הרבה מקרים
המצב בעיר, כך מתברר, הוא קשה מנשוא. מספרם של העניים הוא גדול יותר מאי-פעם, והיקפם כמו גם חומרתם של המקרים – מעוררים דאגה עצומה. לדבריהם של עסקני הצדקה בעיר – “ביתר היא לכאורה העיר עם הכי הרבה מקרים ביחס למספר הנפשות בעיר, וזוהי חובה של כל אחד מאיתנו לעשות משהו כדי להיענות לשוועתם של שכניו ובני עירו”.
על מנת שנקיים את חובתנו בעניין כראוי ולא ניתבע על התעלמות חס ושלום מעניי העיר – התכנסו במוצאי השבת האחרונה חברי בית הדין האשכנזי וגדולי הרבנים לדיון חירום לקראת מגבית פורים של ‘קופת ביתר’. כינוס נפרד אמור להיערך מטעם בית הדין הספרדי בעיר, שמתוכנן להתקיים בשעת רדת העיתון לדפוס, בשעות הערב של יום ראשון, ועל כך נביא ידיעה נפרדת בשבוע הבא בלי נדר.
בכינוס האמור, שנערך בהיכל בית הדין, השתתפו הגאב”ד ומרא דאתרא מורנו הגאון רבי חיים וייס, מורנו הראב”ד הגאון הגדול רבי צבי ברוורמן, וחברי בית הדין הגאונים הגדולים רבי מאיר שמחה אויערבאך, רבי ישראל ברזובסקי, רבי אברהם שרגא שטיגליץ, רבי משה דוד אדלר, רבי שלמה איצקוביץ, רבי אברהם בוטרמן, רבי אברהם דרברימדיקר, רבי שלמה זלמן טרבלו.
יחד עימם התכנסו לאסיפת החירום רבני הקהילות בעיר, הגאונים רבי משה שיינברגר, רבי דוד מנדלבוים, רבי יעקב פרידמן, רבי אברהם שטרן, רבי יעקב סופר ורבי מנחם קוריץ. על הפרק: הקריטריונים וההידורים לקראת מגבית פורים תשפ”ד, שנערכת תחת אווירת חירום כלכלית שנגזרת מהמלחמה, הקיצוצים התקציביים ועוד.
בין היתר עלו לדיון השאלות מי אמור לקבל מתנות לאביונים ומה גובה הסכום לכל נפש, הדרך להגיע לכל משפחה נזקקת, וכן דיון על אופן ההפקדה ביום הפורים בכרטיסים נטענים, על מנת לקיים את מצוות המתנות לאביונים בו ביום.
בפני הרבנים שליט”א הוצגו המקרים המורכבים בעיר והמצבים הנוראים עימם מתמודדות משפחות רבות. בשלב הזה העלו העסקנים את העובדה שהוזכרה לעיל, לפיה ביתר היא כנראה “העיר עם הכי הרבה מקרים” מבחינת היחס בין המקרים לבין מספרם של תושבי העיר, והדבר מצריך מענה דחוף.
מתנה עירונית
במהלך האסיפה העלו הרבנים שליט”א נושא חשוב ביותר: הן אמנם זכינו שבכל קהילה יש כיום קופה פנימית לאיסוף צדקה ומתנות לאביונים – אולם השתתפות זו אינה פוטרת איש מלדאוג לעניי העיר כפשוטו, ואת זאת עורכים בהידור דרך קופת העיר אשר מתנהלת תחת רבני העיר ומארי דאתרא. ואכן, כלל הרבנים והדיינים הצטרפו לפסק דינו של מורנו המרא דאתרא שליט”א, לפיו “חייבים לתת לקופת ביתר לעניי העיר”, וכך זוכים לקיים את מצוות מתנות לאביונים בהידור – כאשר הצדקה בדוקה על ידי העסקנים ומאושרת על ידי הרבנים, תוך עמידה בהידורים שנקבעו לקיום מתנות לאביונים בקופת ביתר.
באסיפה הפליגו הרבנים שליט”א ברום מעלתם של השליחים שמתנדבים מטעם ‘קופת ביתר’ ומכתתים רגליהם במוצאי תענית אסתר, ביום הצום, כדי לאסוף את סכום המתנה מכל תושבי העיר. אחד הרבנים סיפר בשמו של אחד מצדיקי החסידות זיע”א שאמר על שליח שהלך לאסוף צדקה עבור אביוני העיר – שכל הליכה שלו מורידה ממנו כרת, וכמו כן מובא, שפסיעה למען יהודי אחר – מורידה סבל ממך. עוד ציטטו הרבנים את דברי ה’מנחת יצחק’ זי”ע, כי יש לקום לכבודו של גבאי צדקה.
הרבנים העלו את ההידור לתת את ה’מתנות לאביונים’ כבר בתענית אסתר, כך שמיד שייפתחו החנויות בבוקרו של יום הפורים יקבלו הללו את המתנות בהטענה אוטומטית וכך יוכלו לקנות את צרכי הפורים בהרחבה, כמובא בשולחן ערוך.
והעיקר שבזכות הצדקה נזכה כולנו לאורה ושמחה וששון ויקר – והשנה במיוחד!
בהוראת הרבנים: ההידורים של ‘קופת ביתר’
בין ההידורים שנקבעו על ידי הרבנים לחלוקת ‘מתנות לאביונים’ בפורים תשפ”ד:
- 100 אחוז מהכנסות המגבית יחולקו לאביונים, מבלי לנכות שום עלויות והוצאות
- הכל יעבור בהטענה בכרטיס שיהיה בידי הנצרכים לפני פורים. ביום הפורים, בשעה 7 בבוקר, יוטען הכרטיס, על מנת שיוכלו לקנות את צורכי הפורים בהרחבה
- ראשי הקופה יקדמו הסדר מול הרשתות לקבלת הנחה משמעותית על כל הקניות של הנצרכים ביום הפורים
- מתן בסתר בלי נגיעות. לא יודעים על הנותן ועל המקבל לא למשפחה ולא לחברי קהילה