שמעון כהן
בהמשך לפרסום ‘שערים’: בהוראת מורנו רב העיר הגאון הגדול רבי חיים וייס – הוקדם המועד שבו הישיבות לצעירים בעיר יחלו במבחני הקבלה. המועד שנקבע הוא יום חמישי כ”ט אייר.
ל’שערים’ נודע, כי הסיבה להקדמת המועד היא פנייתם של ראשי ומנהלי ישיבות אל הרב שליט”א בדבר המועד שנקבע באופן קבוע – ראש חודש סיון. לדברי הגורמים מטעם הישיבות, עקב הקביעות השנה ישנם רק שלושה ימים שניתן לבחון בהם (ימי שישי, ראשון ושני, כאשר ביום שלישי חל ערב חג השבועות, ולאחרי חג השבועות לא נהוג לקיים מבחנים).
עקב כך, נפשם של ראשי הישיבות בשאלתם – להקדים יום אחד, וכך להרוויח יום מבחנים נוסף. הבקשה כאמור נתקבלה, ואכן, התאריך שנקבע כמועד שבו יָחֵלוּ המבחנים לישיבות – הוא כ”ט באייר, כך שיתאפשרו ארבעה ימי מבחנים, דבר שהתקבל בסיפוק על ידי מנהלי הישיבות.
מורנו רב העיר שליט”א שיבח את כלל הישיבות הקדושות בעיר, אשר קיימו וקיבלו עליהן על התקנה החשובה – שנועדה לחזק את לימוד התורה בעיר, מבלי לשבש את זמן הקיץ בכיתות המכינה לישיבה קטנה. “זוהי הכנה נשגבה מאין כמותה לקבלת התורה”, הסביר ראש הישיבה, כאשר הישיבות מתאמצות מצידן שלא להקדים את מועד המבחנים וזאת כדי לשמור על קול התורה ועל שגרת הלימוד במלוא החשק, ההתלהבות, הריכוז והברע’ן, מבלי להיות מוטרדים מהמבחן הצפוי. ואז, לקראת קבלת התורה – יתקיימו המבחנים, ויהיה בכך חיזוק חשוב ללימוד התורה.
הפירצה והתקנה
כפי שפורסם כבר ב’שערים’, בשנה שעברה הפכה לשיחת היום תקנתו של מורנו הגאב”ד שנועדה למנוע את אחת התופעות הקשות וההרסניות בתלמודי התורה, כאשר רובה של שנת הלימודים בכיתה ט’ (‘מכינה לישיבה קטנה’) נהרסת כליל ועוברת בלחץ ובמתח. האווירה הקשה והתחרותית, גורמת נזק בלתי הפיך למאות נערי בר־מצווה, וכן עוגמת נפש עצומה להורים ול’מלמדים’, שרואים כיצד במקום ללמוד בחשק ולהתעלות בשנה האחרונה לחיידר – הבחור קָמֵל מבחינה לימודית שוטפת וראשו ורובו נתון לאווירה התחרותית והמלחיצה של עונת המבחנים לישיבה קטנה.
לצד זאת, בת”תים שונים אף נהוגה תופעת ה’רַשָׁמִים’, שמקבלים את שכרם בתמורה ל’ראשים’ שהם מביאים לישיבה, ובין התלמידים נערכת תחרות – סמויה או גלויה – סביב השאלה מי התקבל להיכן, ומי לא זכה להתקבל לישיבה שבה חפץ ונאלץ להתפשר, וכן הלאה והלאה.
לצד המתח ששורר סביב המבחנים והקבלה – ישנה בעיית משנה חריפה לא פחות: עם תום עונת המבחנים – עוד בטרם פרס חג הפסח את כנפיו – נוצרת ‘ירידת מתח’, כאשר כל נער יודע פחות או יותר להיכן פניו מועדות – וכתוצאה מכך, או שהוא מרוצה, או שהוא מסתובב בתחושת אכזבה ומפח נפש. יתר ה’זמן’ במכינה לישיבה קטנה – עובר עליו בתחושה של תקופה שאין סיבה להשקיע בה. זוהי מעין ‘תחנת המתנה’ עד שיגיע ‘זמן אלול’ והישיבה הקטנה תתחיל. וכך, חצי שנה מתבזבזת באופן משמעותי, כאשר אישי חינוך גדולים מתריעים בשנים האחרונות על גודל ההפסד העצום והבלתי נתפס – של ‘זמן קיץ’ שלם שחולף בלימוד רופף, בשמירת סדרים לקויה, ובתחושה של זמן מבוזבז.
הר”מים בכיתות אלו לא ידעו את נפשם מצער – כיצד מעשה ידיהם טובעים בים של מחשבות והכנות לישיבה לצעירים, בתסכולים על ישיבה שנערים לא התקבלו אליה, בתחושת החמצה על מבחן שכָּשַל, בתחרות בין נערים שהתקבלו לישיבה ‘טובה’ לאלו שנאלצו להתפשר, או חלילה לא התקבלו כלל ומרגישים אבודים, ובאופן כללי – זמן שבו האווירה של ‘סוף חיידר’ משתלטת על הלימודים, ואין הצר שווה בנזק המלך.
אווירה כללית זו יצרה רפיון, כאשר חצי השנה האחרונה ללימודים במכינה לישיבה קטנה הופכת לזמן אבוד, ללא יכולת של הר”מים לנהל שיעורים מסודרים, כיוון שהראש של חלק מהתלמידים תלוש ומחשבותיהם נמצאות במחוזות אחרים. על מציאות עגומה זו ועל הנזקים שהיא מביאה בעקבותיה מתאוננים טובי אנשי החינוך, כאשר צורך הדור זועק לתיקון גדול בעניין.
תוקף פסק בית דין
הפתרון שהגה הגאב”ד שליט”א – הוא איחור מועד המבחנים עד לחודש סיון, תקנה שהחלה כבר בשנה שעברה. שנה, כאמור, מקבלת הדרישה משנה תוקף, כאשר התאריך בו אפשר לעסוק כבר במבחנים נקבע ליום חמישי, כ”ט אייר.
המרא דאתרא שליט”א שוחח עם ראשי ישיבות רבים, ובשנה זו כופל את בקשתו ואזהרתו לבל תהין אף ישיבה להמרות את ההוראה, אשר לה תוקף וסמכות של בית דין ונועדה להציל דורות ולמנוע מצבים קשים ביותר שאחריתם מי ישורנו, ואין לפרט את גודל האחריות שבדבר. ואכן, מרנין להתבשר כי כולם קיימו וקיבלו עליהם את התקנה, כאשר מורנו הגאב”ד משבח את העובדה שאף ישיבה איננה מתכוונת להפר את התקנה ח”ו, שיש בה הצלה לשעה ולדורות.
ההחלטה קיבלה תוקף של פסק בית דין, עליו חתומים המרא דאתרא הגרח”א וייס שליט”א, לצד הראב”ד הגר”צ ברוורמן שליט”א וכל חברי בית הדין, כאשר הדיינים כותבים כי “אין לפרוץ גדר חלילה, וללא יוצא מן הכלל”.
עולם התורה והחינוך בביתר מוסיף אפוא לצעוד בהתאם לתקנה שקיבלה כוח של פסק בית דין, ולנו, ההורים, לא נותר אלא לברך על היוזמה לטובת בנינו, ולהתפלל שנזכה שיהיו זרענו וזרע זרענו תלמידי חכמים וחסידים, אהובים למעלה ונחמדים למטה, והקב”ה יחזיק את לבבם לתורה ועבודה, הכל ברצונו הטוב, ונזכה לראות בנים ובני בנים, עוסקים בתורה ובמצוות באמת.
בית ההוראה מתרחב
בתוך כך, במוצאי שבת קודש נערכה סעודת ‘מלווה מלכה’ במחיצת מורנו הרב שליט”א, לרגל הרחבת בית ההוראה שעל ידי בית דין צדק ביתר – ומעתה יינתן מענה נרחב גם בנושאי ריבית וסת”ם החמורים. לבקשת הרב שליט”א יגיע מדי שבוע לבית ההוראה הגאון רבי משה אורי בלוי, מגדולי המומחים בתחום הסת”ם, וייתן מענה מדי יום שני, בין השעות 18:45 ל-20:00.
כמו כן יעניקו הרבנים הגאונים שליט”א מענה בדיני ריבית, כאשר שעות המענה הטלפוני הורחבו אף לימי שני ורביעי בערב, זאת לצד המענה שהרבנים הגאונים הגרא”ש שטיגליץ והגר”מ קוריץ מעניקים בכל מקצועות ההלכה.
כתובת בית ההוראה: רחוב חב”ד 5, ביתר עילית. מספר הטלפון: 02-58-050-50