יוסי קלפהולץ
על ההצלחה המרשימה של מגבית החירום שערכה ‘קופת ביתר’ בימים שקדמו לראש השנה – יודע כל ילד בעיר. אפילו את הג’ינגל הקליט של המגבית מפזמים להם ילדי העיר בשמחה, והתוצאה המרשימה של מאות אלפי שקלים שגויסו בהוראת קבע חודשית – כבר מתורגמת לתוספת של מאות משפחות לרשימת הנתמכים הקבועה של הקופה. אשרי העיר שזכתה בכך.
את תשומת הלב תפסו היצירתיות והיעילות. הרבה מגביות נערכו לאורך השנים, מטעם ‘קופת ביתר’ וקופות חשובות אחרות שפעילות בכל ערי הארץ – אולם הפעם, הורגש משהו שונה. משהו בשפת הקמפיין, בצורת הפנייה, ובעיקר – בהיענות הציבורית המרשימה, זעק רענון וחידוש.
אולי זוהי המעורבות הפעילה וחסרת התקדים של רבני העיר, ובראשם המרא דאתרא מורנו הרה”ג ר’ יעקב תופיק שליט”א שמלווה את קופת ביתר מיום היווסדו, ומעורבותו האישית של הגאב”ד מורנו הגר”ח וייס, שטרח אישית לכל אחת מעשרות האסיפות המקדימות ואף השתתף בכינוסים שנערכו בבתים פרטיים עבור בעלי-בתים חשובים שביקשו לרתום את חבריהם למצוות הצדקה, ואולי זוהי עבודת הרגליים של מאות שליחי הקופה ש’חרשו’ את בנייני העיר, עברו דלת-דלת והביאו את הבשורה לכל בית בעיר.
כללו של דבר, בסייעתא דשמיא, התוצאה המרשימה מדברת בעד עצמה ומהווה לימוד-זכות עצום על העיר ותושביה.
כעת, עם פרוס החג שכל מהותו אושפיזין ואורחים ועזרה לנזקקים והַבָאַת שמחת החג לכל הבתים – ביקשנו ‘לגזול’ מעט מזמנו הדחוק של האיש אשר על הקמפיין – מי שנקרא לדגל לנהל את העניינים, ר’ פנחס ברים, ולשמוע ממנו על הקמפיין, ועל פעילות הצדקה החשובה בכלל.
קריאה דחופה לדגל
איך התחילה פעילותך בקופת ביתר?
“הכל התחיל במהלך קמפיין ‘נושאים באחריות’, לפני חמש שנים. עסקני הקופה הכניסו אותי להיות חבר הנהלה כנציג הציבור החסידי בקופת ביתר, יחד עם עו”ד הר”ר ידידיה מצגר כנציג הקהילה הליטאית, והרב אברהם אורן מנהל מוסדות ‘נתיבות שלום’ – כנציג הציבור הספרדי. ישבנו יחד עם עסקני הקופה בשגרת ישיבות ארוכות שנמשכו לפעמים שעות רבות אל תוך הלילה על מנת להתוות דרכי פעולה ולהמציא את הפתרונות והמענים ההכרחיים לעניי העיר”.
מה קרה עכשיו? מה גרם לכם לצאת עם קמפיין ‘התקהלו?’
“הסיפור הוא פשוט: בשנה האחרונה הגענו למצב שכל משאבי הקופה מנותבים על בסיס קבוע, עד השקל האחרון, למענקים ונתינות קבועות למשפחות הנצרכות ביותר בעיר. מה שגרם לכך שלא יכולנו לתת את המענה הנדרש למאות המשפחות שהתווספו למעגל הנזקקים וזעקו לעזרה קריטית.
“מורנו המרא דאתרא הגאון הגדול רבי חיים וייס שליט”א, המלווה את הפעילות באדיקות על בסיס יומיומי מיום הגיעו לכהן פאר בעירנו – המריץ אותנו כל השנה למצוא בדרך לא דרך את המענה למען המשפחות הללו. אני יכול לומר שהדבר היה בנפשו ממש.
“בתחילת חודש תמוז האחרון הזעיק הרב את הנהלת הקופה ואת עסקני החסד בעיר – בראשות איש החסד הרב שמואל רבינוביץ שליט”א שמשקיע את מרצו בקופת ביתר כ-25 שנה, והרב יהודה ריימן שליט”א מי שמנהל ביד רמה את ‘המרכז לסיוע מקצועי’, שבטח עוד נידרש אליו בשיחה זו.
“העסקנים נקראו לאסיפת חירום בבית המרא דאתרא. במהלך אסיפת החירום דפק הרב שליט”א על השולחן וזעק: ‘למרות הפעולות הנשגבות והעזרה הגדולה שהקופה עוזרת למאות משפחות בעיר, עם הישגים מרשימים ביותר – אי אפשר להשאיר את המצב כך כשמספר המשפחות הנזקקות נוסק כלפי מעלה ואין לקופת ביתר את המענה הנדרש, ומוכרחים למצוא פתרון יציב לאורך זמן’.
“למרות שאני עובד במשרה מלאה פלוס כמנהל ארגון ‘פעמונים’ המדריך ומלווה משפחות להתנהלות פיננסית נכונה – הרב הכריח אותי לקחת את האחריות ומינה אותי לנהל את הקופה על מנת להעלות אותה על מסלול איתן ויציב למען עניי העיר.
“וכך, קיבלתי בכובד ראש את המשימה החשובה שהוטלה עליי, וצללתי לעומק העניין”.
מפגשים ברחבי הארץ
הרב ברים מתאר בפרוטרוט, כיצד התחיל בתהליך מעמיק של איסוף וניתוח הנתונים מאחורי היקף הפעילויות במסגרת הקופה. “חשבנו על הדרכים שעומדת בפנינו כדי לצאת מהמצב הנתון, בהתאם לדרישת הרב.
“כחלק מהתהליך”, הוא מתאר, “יצאתי למפגשים עם מנהלי קופות צדקה בכל רחבי הארץ ועם אנשי מקצוע שמתמחים בגיוס כספי צדקה, על מנת ללמוד מהלקחים שהם הפיקו במהלך השנים ולהבין איך אנחנו מבצעים את המשימה שלנו טוב יותר.
“חזרתי עם המסקנות והנתונים למורנו המרא דאתרא שליט”א, ולאחר שהרב למד את הנתונים הוא החליט שחייבים לצאת למהלך גדול יותר שבסופו נגיע למצב שאנו מסוגלים לתת את המענה ל-292 המשפחות שממתינות לתמיכה קריטית”.
הרב ברים מתאר, כי המרא דאתרא שליט”א התווה כמה חוקים לקמפיין:
- שזה יהיה מהלך של כלל העיר על כל מנהיגיה, גווניה, קהילותיה ומגזריה.
- שהקמפיין כולו יהיה כרוך בעלויות מינימליות
- להיצמד לאמת המוחלטת ללא קלישאות וגוזמאות.
“רגע לפני שהתנענו את הקמפיין, קיימנו עשרות מפגשים בבית הרב שליט”א עם רבנים, ראשי כוללים ועסקני החסד בעירנו, על מנת ללמוד ולהבין את צורכי כלל תושבי העיר. בדיונים ציטט הרב את פסיקת הרמב”ם: ‘מעולם לא ראינו קהל מישראל שאין להם קופה של צדקה’, ובכך התווה את המסר המרכזי שעמד בלב הקמפיין – התקהלו. כלומר, כדי לזכות להגדרה של ‘קהל מישראל’ – חובה על כל בני העיר לבסס ולחזק את ה’קופה של צדקה’ העירונית.
“הקמפיין יצא לדרך עם ‘קול קורא’ של המרא דאתרא מורנו הגאון רבי יעקב תופיק שליט”א ובית דינו וכלל רבני הקהילות הספרדיות, ו’קול קורא’ נוסף של המרא דאתרא מורנו הגאון רבי חיים וייס שליט”א ובית דינו וכלל רבני הקהילות האשכנזיות”.
מה היו תוצאות הקמפיין?
ברוך השם תושבי העיר הבינו את ההכרח, ונרתמו בעין יפה וב”ה הצלחנו להגיע לתוצאה הכל כך ברוכה ו-292 המשפחות קיבלו את התמיכה הראשונה כבר בשבת הראשונה שאחרי הקמפיין”.
הישג נוסף כתוצאה מהקמפיין הוא שאחוז התורמים בהוראת קבע מדי חודש לקופת ביתר עלה מ-30% ל-42% – מה שנותן בסיס יציב יותר לתמיכות השבועיות בדמותם של כרטיסי המזון הנטענים למשפחות הנזקקות.
מ’התקהלו’ ל’סניגור’
הרב ברים מתאר שלושה דברים שהביאו להצלחה הגדולה בס”ד:
האחד – העובדה שהמארי דאתרא וכל רבני העיר הובילו את המגבית בעוז ולא נרתעו מעשרות אסיפות וכינוסים ודבריהם שיצאו מהלב נכנסו אל לב תושבי העיר שהבינו את גודל ההכרח בשינוי המצב באופן דרסטי.
השני – הירתמותם של כ-600 אברכים חשובים מתושבי העיר שאזרו עוז והשקיעו מזמנם ומרצם להיות שליחי הקודש להביא את תרומת תושבי העיר לענייה.
והשלישי – עשרות הדרשנים והמשפיעים שנדדו מבית כנסת לבית כנסת במהלך השבת שלפני הקמפיין לעורר את הלבבות ולהמריץ את המתפללים לחמול על עניי העיר ולהביא את תרומתם.
אז ‘התקהלו’ ברוך השם מאחורינו בהצלחה גדולה. מה גרם לכם לצאת במגבית ‘סניגור?’
“התשובה לשאלה הזו פשוטה מאוד: ירח האיתנים כאן. וכפי שהזכרנו – מגבית ‘התקהלו’ היה נטו עבור התמיכות השבועיות והקריטיות לעניי העיר. מטבע הדברים זה לא מכסה ואפילו במינימום את ההוצאות הכבדות שיש לכל משפחה בחודש תשרי.
“חובתנו לדאוג לעניי העיר ולהבין שלא יתכן מצב שדלת לידך יושבת משפחה בחג הסוכות ומסבה על שולחן ריק ועצוב. זה פשוט לא יתכן, וזהו מצב בלתי אפשרי”.
טכנית, איך מרימים שני קמפיינים בתקופה קצרה כל כך?
“זה אכן לא פשוט!”, מודה הרב ברים. “ראשית, כפי שאמרת, מבחינה טכנית. להרים קמפיין בכל רחבי העיר – זו משימה לוגיסטית מורכבת ביותר שדורשת אנשי מקצוע לרוב ומשאבים מורכבים ביותר.
“מעבר לכך, עדיין לא השלמנו המון פעולות טכניות חשובות שנדרשות לאחר סיום קמפיין בסדר גודל כמו של ‘התקהלו’, אבל למרות הכל אנחנו עושים את המוטל עלינו ולא מתייחסים לענייני נוחות וכדומה”.
איך הציבור הגיב למגבית ‘סניגור’?
“גם במקרה הזה הופתענו מההיענות המרשימה והמרגשת של תושבי העיר ששוב הוכיחו את גודל האכפתיות למצוקת עניי העיר והביאו לעליה משמעותית במספר מעטפות התרומה שנמסרו לידי ‘המלאך’ – שליחי קופת ביתר וקנו לעצמם את הסניגור המהודר ביותר לקראת יום הדין.
ו”כמובן שתושבי העיר שלחו בהמוניהם קוויטל לרבני העיר שהעתירו עבורם ובני ביתם לגמר חתימה טובה בזכות הצדקה המהודרת לקופת ביתר”.
הרב ברים מציין עוד, כי “ההצלחה נזקפת לעובדה שבמהלך הקמפיין הצפנו את הערך המרכזי והייחודי בלתרום את כספי הצדקה לקראת יום הדין דווקא לקופת ביתר, מהסיבה הפשוטה והאמיתית שתרומה לקופת ביתר היא בעצם תרומה לעניים ביותר מבין עניי עירך, מה שמהווה את הסניגור הטוב ביותר”.
ואכן, לא לחינם ציינו הרבנים מארי דאתרא מורנו הגאון ר’ יעקב תופיק שליט”א ומורנו הגאון ר’ חיים וייס שליט”א במכתבם “הנה מן המפורסמות היא כי קופת הצדקה של עירינו המעטירה, הלא היא “קופת ביתר”, שליחותא דידן קא עבדו, להמציא מחיה וטרף לעניים ביותר אשר דחיקא להו שעתא טובא, והמה משכילים אל דל, ופעליהם הנשגבים מגינים על כל יושבי העיר הזאת השותפים עמהם בצדקה גדולה ועצומה זו. ובכן חיוב גמור על כל אחד ואחד מתושבי עירנו להקדים ליתן כספי הצדקה לקופת ביתר, כי הם נותנים לעניים ביותר. ובוודאי שצדקה מהודרת זו היא הסניגור הראוי ליום הדין, להיכתב ולהיחתם הם ובני ביתם בספרן של צדיקים גמורים לשנה טובה ומתוקה, ולמלא כל משאלות לבם לטב לחיים ולשלם”.
הרב ברים רואה לנכון להדגיש את ההוקרה העצומה למאות האברכים שליחי הקודש שנרתמו שוב למען עניי העיר וכיתתו רגליהם בכל רחבי העיר להביא את תרומת תושבי העיר לענייה.
הפנים להגדלת הסכום
ומן ההווה המבורך – אל העתיד שמחייב כל אחד מאיתנו:
מהן התוכניות לעתיד?
“המשימות שבראש מעייננו בתקופה זו הן כדלהלן:
“ראשית, הגדלת מערך חלוקת כרטיסי המזון הנטענים. התוכנית מורכבת משלושה שלבים:
“שלב ראשון – להגיע למצב שבו כל המשפחות שעומדות בקריטריונים של הקופה לקבלת כרטיס מזון נטען אכן מקבלות את הכרטיס, וברוך השם הגענו לכך הודות לקמפיין ‘התקהלו’.
שלב שני – לעשות את כל מה שניתן על מנת להגדיל את סכום ההטענה לסכום מכובד יותר שיעזור למשפחות הנזקקות להגדיל את סל הקניות שלהם בצורה מכובדת.
ושלב שלישי – להרחיב את הקריטריונים לקבלת כרטיסי המזון, כך שמשפחות נזקקות נוספות תוכלנה להצטרף אף הן למעגל הנתמכים הקבועים”.
זוהי המשימה הראשונה.
“המשימה השנייה שאנו עמלים עליה כעת היא מעבר משרדי קופת ביתר והמרכז לסיוע מקצועי למקום החדש והמרווח ברחוב ברסלב שהושג תודות למאמצי ראש העיר הר”ר מאיר רובינשטיין שליט”א שנרתם לעניין ברוב מרץ ואף דאג למימון השיפוץ של המתחם החדש. למעבר למקום מרווח יש כמובן חשיבות גדולה, בכך שנוכל לספק שירות טוב יותר ומכבד יותר באווירה נעימה, הן במפגשים עם עסקני הקופה והן במפגשים עם אנשי המקצוע במרכז לסיוע מקצועי”.
הרב ברים מגלה, כי בקופה פועלים להקים בצמוד למשרדים החדשים את ‘מתחם החסד’ – מתחם גדול ומרווח עם שטח ומחסן גדולים, שם יאורגנו בעז”ה מעת לעת חלוקות חסד לכלל תושבי העיר שמשתתפים בעלויות השינוע בלבד.
“יודגש, כי בהנחיית המארי דאתרא שליט”א קופת ביתר אינה יוזמת מכירות מוזלות על מנת שלא לפגוע בעסקים בעיר, בשונה מחלוקה שלא נועדת למטרות רווח כלל לשום גורם או ספק, כי אם מתרומות ושתדלנות, שהיא חובתנו”.
מענה אפקטיבי
בקופה, כפי שנוכחנו, לא נחים על זרי הדפנה, ובמסגרת כך, הרב ברים מבשר לנו על “אתגר חשוב נוסף שעומד לפתחנו”, כאשר כוונתו היא לנושא המקרים החריגים:
“המצב הנתון הוא שכשמגיע מקרה חריג לשולחן הקופה, אנו עמלים להביא פתרון נקודתי למקרה הספציפי, אם בגיוס מקרנות צדקה חיצוניות ואם בשיתופי פעולה עם עסקני הקהילה וקרובי המשפחה.
“כעת, השאיפה שלנו היא להקים קרן ייעודית דרכה נוכל לתת את המענה הפיננסי למקרים החריגים בצורה מיידית ואפקטיבית יותר. כמובן שהתרומות שמגיעות בקביעות על ידי הוראות הקבע של תושבי העיר היקרים אינן מיועדות לכך כי אם לתמיכות השבועיות השוטפות למשפחות הנזקקות בעיר”.
אנו מבררים מהן דרכי הפעולה לקרן חשובה זו – והרב ברים מסביר כי ישנן שתי דרכי פעולה עיקריות:
ראשית, להפעיל מערך גיוס תרומות מחוץ לעיר שיפנה לאנשים עם זיקה לביתר עילית ולתושביה.
שנית, להפעיל מערך גיוס נוסף בחוץ לארץ בכמה דרכים שאנו עדיין עמלים על גיבושן.
“אני קורא כאן מעל במה מכובדת זו לכל מי שיש לו רעיון או יכולת לעזור בהגשמת המשימות הללו או בכל נושא אחר שיעזור לעניי העיר לבוא ולהציע בנפש חפצה”, אומר ר’ פנחס.
סוד הסיוע המקצועי
לסיום, תוכל לתת לנו סקירה קצרה על המרכז לסיוע מקצועי?
“המרכז לסיוע מקצועי בניהולו של הרב יהודה ריימן שליט”א עושה עבודת קודש ופעולות נשגבות שמצילות משפחות פשוטו כמשמעו, בלי גוזמה כלל. אני יכול להוסיף כי המרכז מפעיל אנשי מקצוע רבים שמדריכות את הפונים להתנהלות פיננסית וכלכלית נכונה ותקינה, ובמקרי הצורך מדריכים ומסלילים למיצוי מירבי של הזכויות המגיעות להם מהרשויות.
“במקביל, המרכז מנהל קשר הדוק עם מחלקת הרווחה בעיר ובשיתוף פעולה פורה נותן את המענה הקריטי במקרים קשים ומסובכים. לצד זאת פועל המרכז באפקטיביות מירבית במקרים שהשתיקה יפה להם בהכוונת המארי דאתרא שליט”א.
“פעילות חשובה ממעלה ראשונה מנוהלת ע”י הרב שמואל רבינוביץ שליט”א שמגייס סכומים אדירים בשיתופי פעולה עם קרנות צדקה חיצוניות, קהילות ועסקנים לסיוע לאלמנות ומשפחות חד-הוריות, ולמקרים מורכבים ומיוחדים”.
הרב ברים מציין בסיפוק, כי “רמת המודעות של תושבי העיר לפעולות ההצלה הללו אינה גבוהה, הודות לצנעת הפרט ושמירת כבודן של הנעזרים דרכו”. ויחד עם זאת, חשוב לו להציף את הנתון המדהים הבא: מתוך מאות המשפחות שנעזרו ע”י המרכז לסיוע מקצועי, ישנן עשרות שבסיום התהליך יצאו ב”ה ממעגל הנתמכים והצטרפו למעגל התורמים!
“זה פשוט מרגש”, מתפעם איש-שיחנו, “לראות את פירות ההצלחה והנתון הזה הוא חותמת מרגשת לחשיבות העצומה שבפעילות המרכז לסיוע מקצועי. אנו שואפים להרחיב את תחומי הטיפול והעזרה במסגרת המרכז לסיוע מקצועי ע”י גיוס צוות אנשי מקצוע נוספים, הן בתחום הסיוע המשפטי והן בתחום התעסוקתי.
“כאן המקום להודות לכל אנשי המקצוע החשובים שמתנדבים לשם שמים ותורמים מזמנם שעות רבות למען משימה חשובה זו, וכן לכל צוות המשרד שעובד ללא לאות במסירות אין קץ לאורך כל השנה בכלל ובמהלך הקמפיינים בפרט שחלקם גדול בהצלחה המרובה”.
“תשואות חן לכם!”, מסיים איש-הקופה בסיפוק רב, מתוך הודיה על העבר ותקווה גדולה לעתיד של שפע טובה וברכה.