יאיר וינשטוק
לפני כעשרים ואחת שנים הונף הדגל. תכנית ‘נדוניה פי ארבע’ של גמ”ח ביתר יצאה לדרך, כשהיא סוללת את הדרך בפני בעלי השמחות – הורים הנמצאים בפרק נישואי צאצאיהם, להקל עליהם את המשא. במקביל סללה את הדרך בפני ארגונים וקופות נוספות שאימצו את הרעיון הגאוני שעומד מאחורי התכנית, ושיווקו אותו הלאה גם הרחק מגבולותיה המתרחבים כל העת של העיר ביתר עילית.
למעשה, אותה נקודת זינוק היא אשר הייתה הבסיס והיסוד להקמתו של “גמ”ח ביתר” – מרכז החסד הפועם של העיר. לאחר ששמענו, עקבנו ואף ראינו במו עינינו – התוועדנו להיקפי הפעילות העצומים שבאמצעותם מלווה את תושבי העיר לאורך כל הדרך, בימי שגרה, כבימים אשר השגרה מהם והלאה.
בשיחה מיוחדת עם חברי ההנהלה נחשפנו לתעשייה של חסד שהולכת ומתפתחת כל העת בהתאם לצרכי התושבים בעיר, ולקבוצה של אנשי לבב שאש של חסד בוערת בעיניהם. מתברר, כי למרות האימפריה שהם עומדים בראשה ומנהלים ביד רמה – הם עוטים על עצמם מעטה של ‘הצנע לכת’. הם – חברי הנהלת הגמ”ח משקיעים כוחות זמן ואינסוף משאבים בפעילות סביב השעון וסביב לוח השנה, כדי להביא רווחה לכל בית בעיר.
“גדולה מצוות ההלוואה”, פותח אחד מחברי ההנהלה ואומר לנו בפתחה של השיחה המיוחדת. “הרמב”ם אומר כך (הלכות מלווה ולווה פרק א’ הלכה א’): ‘מצות עשה להלוות לעניי ישראל שנאמר ‘אם כסף תלווה את עמי’… יכול רשות? תלמוד לומר ‘העבט תעביטנו’. מצוה זו גדולה מן הצדקה, שזה כבר נצרך לשאול על הפתחים וזה עדיין לא הגיע לכך, ולכן התורה מצווה להלוותו ומקפידה על מי שיימנע מלהלוותו’. הרי לנו עד כמה גדולה היא מצוות החסד שבהעמדת הלוואה למי שזקוק לה, עד שגדולה היא יותר מן הצדקה”.
הטריגר לפתיחת הגמ”ח
גמ”ח ביתר התרחב עם השנים, ורשימת המוצרים שהוא מעמיד לרשות הציבור גדלה והולכת כל העת. אולם דומה שמוצר הדגל – זה שאיתו נפתח הגמ”ח, היה ועודנו “נדוניה פי ארבע”, הלוא כן?
אכן כן. נדוניה פי ארבע היא תכנית גאונית בפשטותה. ולמעשה היא הייתה ה’טריגר’ לפתיחת הגמ”ח. הנוסחה היא כזאת: כל חבר בגמ”ח מפריש כל חודש סכום של 120 ₪ בחודש, ובבוא יום נישואי ילדו הוא מקבל את כל הכסף שצבר כפקדון במלואו בצורת מענק חד פעמי, ובנוסף מקבל הלוואה בשיעור של 300% מהסכום שהצטבר כפקדון, כלומר – פי ארבע. לצורך ההמחשה, נניח שהצטברו לחבר כספי פיקדון של 20,000 ₪, יקבל המפקיד כ- 100,000 ₪ לקראת נישואי ילדו, מתוכם 20,000 ₪ כמענק שהם למעשה החזר הפקדון, ועוד 80,000 ש”ח כהלוואה ארוכת טווח, ובהחזרים נוחים של 1,000 ש”ח לחודש”.
יש שיביעו את חששם מתכנית כזו, שהרי הכספים המשמשים להלוואות במסגרת התכנית ניזונים כל העת ממצטרפים חדשים שמעבים את תזרים המזומנים בקופה ומאפשרים את מתן ההלוואות. האם אין בכך סיכון? ומה יהיה אם שיעור המצטרפים יפחת?
“כבר בזמן ייסוד הגמ”ח היו שהביעו חששות מהסוג הזה. יש שהשתמשו בביטוי ‘פירמידה’ כדי להמחיש את החשש שבאו לבטא, והוסיפו ואמרו כי נקודת המבחן תהיה כאשר כמות המצטרפים הראשונה, שהיו בשעתו אברכים צעירים – יגיעו לשלב נישואי הצאצאים ולפתע יוצף הגמ”ח בבקשות הלוואה.
“ובכן, נקודת המבחן הזאת הגיעה כמובן, ומאז ועד היום, יציבותו של הגמ”ח עומדת בכל המבחנים האפשריים. אדרבה, דווקא לאחרונה הגמ”ח בפריחה עצומה, זמני ההמתנה לקבלת הלוואה עבור נדוניה התקצרו משמעותית, ועשויים להגיע גם לפרק זמן של חודשיים וכמובן בהתחשב בציבור המחתנים אחרי כחודשיים מהאירוסין אפי’ פחות.
“וזה מובן מאוד כשאנו מביטים על האוכלוסייה בעיר שמתרבה והולכת בלעה”ר, ובהתאם הקופה גדלה גם היא. כך שמדובר בתהליך שלא זו בלבד שמוכיח הוא את עצמו לאורך שנים, אלא נמצא במגמה מתמדת שמבטיחה את קיומו”.
בין עשרים לעשרים אלף
ישנם גופים וארגונים נוספים שקמו אחריכם ומציעים מוצרים דומים בשוק. האם התכנית של “נדוניה פי ארבע” שונה מהם?
“איננו באים לגרוע כמובן מפעולותיהם של שאר הארגונים. כל מי שבא לעזרת הציבור – בשמו הטוב יבורך. עם זאת אוכל לציין את המעלות שיש בתכנית שלנו. אצלנו אין מגבלה על זמן ההצטרפות וניתן לצרף ילדים עד גיל 15, וליהנות מתנאי התכנית. ישנה גם אפשרות בשעת ההצטרפות להשלים עד שנתיים לאחור. יש לציין כי גמ”ח ביתר מנוהל על ידי אנשי לבב מתוך העיר, שנושמים ומכירים את העיר ואת תושביה כמו גם את הצרכים הייחודיים שלה, שמקנים יתרון גדול בכל ההתנהלות מתוך ראיית פני עתיד בצורה מדויקת יותר”.
איש שיחנו מציין, כי “מתוך אותה היכרות שלנו עם התושבים, קמה גם התכנית החדשה – ‘נדוניה פלוס’, שבאה לתת מענה פרקטי לבעלי השמחות”.
במה מדובר?
מדובר בתכנית חדשה אותה אנו משיקים בימים אלו. מתוך היכרות אישית וניסיון, הבנו כי יום החתונה של בן או בת כרוך בהוצאות מידיות שאותם יש לשלם במזומן בערב החתונה. מדובר בסכום שנע סביבות 20,000 ₪. חברי הגמ”ח יהיו זכאים אפוא על ידי תרומה של 20 שקלים בחודש, לקבלת הלוואה נוספת עבור הוצאות יום החופה בסכום של 20,000 אלפי שקלים בפריסת תשלומים ל-20 חודשים, אותה יקבלו בסמוך ליום החופה בכדי שיוכלו לגשת לשמחה ברוגע ושלווה אמיתית.
אולי נערוך סיור קצר בין המחלקות השונות, ונלמד קצת על מסלולי ההלוואה העומדים לרשות תושבי העיר?
בשמחה. רק לפני כן חשוב להדגיש ולומר דבר מה שרלוונטי לכל המחלקות והמסלולים, והוא המענה הניתן לפונים. במהלך חצי השנה האחרונה חל מהפך בתחום מתן השירות לפונים. זמני קבלת הקהל עד אז התקיימו שלוש פעמים בשבוע למשך שעה, ועברנו למתכונת של חמישה ימים בשבוע ולחמש שעות בכל יום.
“כמו כן קיבלנו את פניותיהם של אלו הלומדים/העובדים מחוץ לעיר במשך היום והוספנו זמן לקבלת קהל נוספת בליל שישי בשעות הערב .
איש שיחנו מציין, כי “בימים אלו אנו מרחיבים את הפלטפורמות שבאמצעותן יוכלו התושבים ליצור אתנו קשר ואף להגיש בקשות להלוואה, כמו למשל דרך הדוא”ל, ובעיקר באמצעות מערכות ‘נדרים פלוס’ שבבתי הכנסת. בשנה האחרונה ביצענו פיילוט כזה בהגשת בקשות הלוואה לחגים, והתוצאות היו חיוביות מאוד”.
להיות או לחדול
נושא ההנגשה והשירות הנוח הקל והזמין עומדות בראש מעייננו, ואנו רואים בזה ערך גודל מאוד”, אומרים בגמ”ח.
מה הם מסלולי ההלואה המוצעים על ידי הגמ”ח לציבור?
“יש לנו כמה מסלולים:
- מסלול ‘בר מצוה’ במסגרתו מקבלים הפונים סכום של 12000 ₪ – 15000 ₪ כהלוואה, בהיכנס הבן לעול מצוות כדי לסייע בהוצאות הכרוכות בכך.
- מסלול של הוצאות רפואיות שמותאם למי שמתמודד עם הוצאות חריגות מחמת חולי ל”ע שפקד אחד מבני המשפחה ואנו משתדלים להקל במעט על המשא.
- יש מסלול של הלוואה לבניה, שנחוצה מאוד לנוכח העובדה שעירנו בלעה”ר רוויה בבנייה, ואנחנו מעניקים הלואה עד סכום של 30,000 ₪ להוצאות על בניה.
- יש מסלול “ושמחת בחגך” המיועד לכלל תושבי העיר ובו יכול כל תושב לקבל הלואה המגיע עד לסך של 550 ₪ לנפש לצורכי החג. אגב, החישוב כולל גם את הילדים הנשואים, שהרי גם הם נוהגים להתארח בבית ההורים, ובפרט בחגים. את הפריסה של הלוואה זו אנו נותנים עד חצי שנה, כך שלמעשה יכול אדם לפרוש את הוצאות החגים שלו על פני השנה כולה – מסוכות ואילך שישה חודשים, ומפסח ואילך שישה חודשים נוספים.
- מסלול סידור חובות אחרי בדיקה מעמיקה של אנשי מקצוע בסכום מכובד בכדי להעמיד אדם על מכונו.
- מסלול הלואה לכל מטרה, שהוא אינדיבידואלי.
- בנוסף, יש גם מסלול ייחודי וחדש יחסית, שהושק בשיתוף עם “פורום העסקים ביתר” ועם העירייה, שמעניק הלוואות לעסקים. בעל עסק הזקוק להלוואה יכול להגיש בקשה ולקבל הלוואה עד גובה של 20,000 ₪. בעל העסק הזקוק למנת חמצן כלכלית, אם זה בהקמה של העסק ואם זה בשלב אחר בחייו של העסק, סכום שכזה יכול להוות עבורו חבל הצלה בבחינת להיות או לחדול.
בגנות ה’הלוואות ברגע’
אתם מעמידים הלוואות בכל כך הרבה תחומים, חלקם בשעה שהמשפחה ומצבה הכלכלי כמוה – לא יציבים דיים. איך הגמ”ח מבטיח את השבת הכספים הללו?
“מטרת העל שלנו, היא לעזור ככל שאנחנו יכולים. במקביל אנו דואגים כמובן לבטח את ההלוואות באמצעות ערבים הגונים. לעיתים אנו מבקשים שהערבים יהיו כאלו שיש להם הפקדות אצלנו במסגרת תכנית “נדוניה פי ארבע”, ותוכנת המחשב המשוכללת שלנו מוודאת שאין הם משמשים בו זמנית כערבים על הלוואות שונות. אבל יותר מהכול – יש לנו אמון בלווים שלנו, שרובם ככולם עומדים במילתם וההלוואות נפרעות ב”ה כמעט ללא יוצא מן הכלל. ניכר שאנו מתעסקים עם ציבור הגון וירא שמים ב”ה”.
פירטתם כמה מסלולי הלוואה שמחולקים למסלולים שונים. מה זה משנה לשם מה נוטל הלווה את ההלוואה – אם לבר מצוה, נישואין, הוצאות רפואיות או הוצאות חג?
“ישנם שני חלקים בזה. האחד – המסלולים הוכנו מתוך מחשבה וכובד ראש, ובאו לתת מענה הן מצד הסכומים והן מצד פריסת התשלומים. ושנית – אנחנו בגמ”ח רואים ערך להושיט לאנשים יד לעזרה. איננו רוצים להעמיק את הגירעון שלהם או לעודד צרכנות לא נבונה, שלא לומר לא אחראית.
“היום כבר כולם יודעים, כי כל אותן ‘הלוואות ברגע’ הניתנות על ידי הבנקים או על ידי חברות אשראי חיצוניות, רק גורמות לנזק בטווח הארוך שהגירעון מעמיק. לכן אנחנו מבקשים לכוון את הפונים אלינו, שימקדו את הצורך שלהם ויסבירו לנו, ובעיקר לעצמם, לאיזה צורך מסוים ישמש סכום ההלוואה, ויהיו מחושבים. יתירה מזאת – לכל ייעוד ומטרה הקצבנו מראש סכום, שישמש גם גורם מאזן. לצורך העניין, אם הלוואת בר מצווה היא 15000 ₪ לכל היותר, יוכל להסיק הלווה לבד, כי חריגה מעבר לסכום הינו חריג, וכך ישמור על רמת הוצאות מאוזנת והגיונית.
גישה פרקטית
למעשה נראה כי אתם מקיפים את כל תחומי החיים של תושבי ביתר.
“זה אכן נראה כך. אולם זה לא רק כך נראה, משום החשיבה שאנחנו מפעילים היא בראש ובראשונה פרקטית, ובהחלט ניתן לומר כי בכל צומת שבה מצוי תושב העיר – ימצא מענה בגמ”ח.
“אנחנו מרגישים מחויבים לתושבים שהם חברים בגמ”ח, ועושים ככל יכולתנו להקל עליהם ביומיום. לכן אנחנו גם מעמידים לרשותם שירות הלואות קצרות תמורת צי’ק דחוי, גם זה, כמו כל המסלולים שלנו, נועדו כדי לתת להם אוויר לנשימה ב”ה
לסיום תרצו לתת לציבור הקוראים המכובד שלנו עצות לכלכלה נבונה?
“אנחנו לא מגיעים בגישה של לחנך את הציבור, זה לא תפקידנו. אנחנו יודעים את מקומנו ומשתדלים למלא אותו על הצד היותר טוב. ננצל במה מכובדת זו ונקרא לכולם לשאת עיניהם קדימה אל השנים הבאות, ולהיערך מבעוד מועד לשלב נישואי הצאצאים.
“עוד נרצה להודות ולשבח את כל אותם שנותנים את אמונם במוסד היקר והחשוב הזה, אם בהפקדות ואם בהצטרפות למסלולי “נדוניה פי ארבע”, שמלבד הרוגע הכלכלי שהם משיגים, עושים הם חסד בממונם”.