יעקב מרגליות
דור של אהבת חסד הוא הדור שלנו. עולם החסד פורח ומשגשג. דומה שלכל צורך שמתעורר בשטח – מותאם מענה הולם. ארגוני חסד וגמ”חים פורחים לרוב, מנסים לספק פתרון לכל בעיה שיהודי מתמודד עימה.
אולם כשמעמיקים היטב בסוגיה, כשבוחנים אותה בעין בוחנת, נראה שניתן עדיין למצוא את אותם חללים בהם רגלם של אנשי החסד לא ממש מהלכות, מקומות בהם יש עדיין מה לחדש בתחום עשיית החסד, וכן – גם בדור שלנו.
חלל כזה בדיוק זיהה הרה”ח ר’ שמחה רוזנבלט הי”ו. מה שבתחילה התחיל ביוזמה מצומצמת ומוגבלת, הפך עד מהרה למעצמה של חסד, שנותנת מענה מיטבי במקום בו שיוועו רבים לעזרה.
הכירו את ‘בית התבשיל’ של ביתר.
אם האסוציאציה שעולה בתודעתכם לשמע צמד המילים ‘בית התבשיל’ היא של בית תמחוי המהווה כתובת לנוודים וחסרי בית שמתקבצים ובאים על מנת להשקיט את רעבונם באוכל תעשייתי – מזין ולא בהכרח משובח, סובו על עקבותיכם במאה ושמונים מעלות, וקבלו את ‘בית התבשיל’ של ביתר.
מכאן, מהמטבח המצויד בציוד החדיש והמשוכלל ביותר, יוצאים מדי יום מאות מנות מזינות ומשובחות, ארוזות היטב בהגשה מכובדת, ומשונעות לבתיהם של אנשים מן השורה הזקוקים לכך בשל סיבות כאלה ואחרות.
ביקשנו ללמוד קצת יותר, ויזמנו שיחה עם הרוח החיה מאחורי המיזם פורץ הדרך הזה, שפתח את ליבו ואת כיסו כאחד לטובת רווחתם של רבים מתושבי עירנו, וייסד את בית התבשיל שמהווה נקודת אור של חסד בעיר.
יצאנו לדרך.
ארוחות עד הבית
ר’ שמחה, שמא תוכל לספר לנו מהו ‘בית התבשיל’ שהקמתם בביתר?
“בית התבשיל שאנו זוכים להפעיל אינו בית תמחוי לאנשים חסרי כול שאין להם את האמצעים לרכוש עבור עצמם פת לאכול. הוא מיועד למשפחות נורמטיביות לגמרי שמחמת סיבות כאלו ואחרות נבצר מהם, לעתים למשך תקופה קצרה, להכין ארוחה חמה בשרית ומזינה לבני הבית. אותם אנשים אינם חפצים במתנות חינם, הם בסך הכול זקוקים למענה הבסיסי הזה של ארוחה חמה בצהרי היום לילדים וגם להם עצמם. בדיוק בשביל מקרים כאלו קם בית התבשיל”.
לפני כמה זמן הוקם בית התבשיל ומה היו המניעים להקמתו?
לפני כשנה ומחצה קם בית התבשיל. למען האמת מדובר ביוזמה עצמאית, פשוט כי זיהיתי את הצורך וביקשתי לתת לו מענה. אין לי רקע מקדים בארגוני חסד וכדומה גם לא בהכנת ושיווק אוכל ומזון. אבל הצורך הניע אותי לפעולה, והפידבקים והסיפוק שהם הביאו איתם – היו הדלק להמשיך ביתר שאת ולדחוף את הפרויקט החשוב הזה הלאה”.
מהו התהליך לקבל ארוחות מבית התבשיל?
“התהליך נורא פשוט: אנשים הזקוקים לכך מזמינים מבעוד מועד ביום קודם באמצעות מערכת טלפונית חכמה וממוחשבת, או לחילופין באמצעות מערכת “נדרים פלוס”, את מספר המנות הדרוש להם למחרת היום, והמערכת מרכזת עבורנו את הנתונים כולל את הכתובת, ובהתאם למספר ההזמנות מתנהלת הפעילות במטבח”.
מענה לכל צורך
מה כוללות הארוחות?
“הארוחות כוללות מנה בשרית מכובדת עם שתי תוספות, והן מגיעות עד לפתח הבית בין השעות אחת לשתיים בצהריים”.
האם ישנו תשלום סמלי על הארוחות?
“אכן, הארוחות מגיעות בתשלום סמלי של שנים עשר שקלים למנה, בתוספת חמישה שקלים עבור המשלוח כולו. למותר לציין, כי עלות הארוחות מסובסדת, וכי כמובן שאין די בתשלום הניתן עבור המנות כדי לכסות את העלויות הגבוהות”.
עבור מי מיועדות הארוחות הללו?
“זו יכולה להיות משפחה אחרי לידה, או ח”ו מתמודדת עם ילד חולה ל”ע, זו עשויה להיות משפחה בכל מצב סוציו-אקונומי שמחמת סיבה כזאת או אחרת אם המשפחה אינה פנויה להכין ארוחות חמות, ועוד סיטואציות רבות”.
כך למשל, הרב רוזנבלט מציין כי “בימים הטרופים של ערב פסח אנחנו מאפשרים לכל מי שמעוניין, להזמין ארוחות בעלות מסובסדת של ארבעה עשר שקלים למנה. ההיענות הפתיעה אותנו לחלוטין, כשבכל יום מערב פסח האחרון יצאו מהמטבח למעלה מאלף מנות (!)”.
שף מקצועי עם ניסיון
ישנה תדמית לבתי תמחוי למיניהם העושים כמובן עבודת קודש, שאיכות המזון המחולק בהם אינה מן המשופרים. מה בנוגע לבית התבשיל?
“במקום להכביר במילים על אודות איכות המזון המחולק, הייתי מזמין אותך פשוט לטעום… שכרנו במיוחד שף מקצועי בעל ניסיון רב, ואנחנו בפירוש לא מתפשרים הן על טיב ואיכות המזון, וגם לא על הטעם.
“עליכם להבין, כי אלו שנעזרים בנו הינן משפחות סטנדרטיות וטובות מתוך הקהילה, אנחנו מרגישים מחויבים להגיש לפניהם ארוחות טעימות ואיכותיות ובצורה מכובדת.
והצורך אכן קיים?
“אני יכול לומר בבירור, כי הופתעתי מרמת ההיענות וההזמנות. אמנם שיערתי בדעתי כי הצורך קיים, אולם לא יכולתי לעמוד על ההיקפים עד שראיתי זאת במו עיניי. מדובר במאות מנות מדי יום.
“חשוב לי לציין”, מוסיף ר’ שמחה, “כי באף שלב המזמין אינו עומד מול אדם. כל התקשורת היא ממוחשבת והאוכל מונח על מפתן הבית על ידי שליח, כך שמחסום הבושה איננו. הצורך אכן קיים והביקוש גובר והולך”.
קייטרינג מוזל לבריתות
ומה עם נושא הכשרות?
“כפי שכבר נוכחתם לראות – לא הסכמנו להתפשר על שום דבר. כך גם בנושא הכשרות. יש לנו השגחה מהודרת וצמודה של בד”ץ העדה החרדית על המטבח, והכול כשר למהדרין בתכלית ההידור”.
מה התוכניות הלאה?
“יש לנו תכניות נוספות להרחיב את מעגל החסד עוד. בין התוכניות שאמורות להיכנס בעז”ה לביצוע מיד אחרי החגים, היא הזמנת ערכת סעודת שבת במחיר מסובסד. יש צורך גדול בתחום זה, ועל אף שמדובר בהיערכות בסדרי גודל אחרים מבחינתנו – אנחנו בעז”ה נעמול כדי לתת את המענה הזה.
“דבר נוסף שכבר כיום אנו נותנים – הוא הכנת אירועים קטנים כמו בריתות ושבע ברכות, במחירים מסובסדים, החל מ-26 שקלים למנה, הכוללת מנה ראשונה, סלטים, מנה עיקרית ותוספות.
וכסף מנלן?
“זו שאלה מצוינת!”, מגיב ר’ שמחה. “אכן, מדובר בעלויות עצומות. עלות הקמת המטבח הסתכמה בלמעלה מ-200,000 ₪, אותה הקדשתי אני בעצמי, כמו גם את עלויות התפעול עד כה. כעת אנחנו נמצאים בפרשת דרכים לנוכח הפעילות המתגברת והתכניות הגדולות שבכוונתנו להשיק.
“כעת בהחלט פונים אנו לנדיבי עם, אנשים אשר רוח בהם, להתגייס לטובת המפעל החשוב הזה על מנת שיוכל להמשיך בפעילותו ביתר שאת וביתר עוז”.
מספר הטלפון להזמנות: 0733-103-111 וכן בכל העמדות של נדרים פלוס בחיפוש בית התבשיל ביתר עילית – קטגוריה הזמנת ארוחות צהריים.
מספר הטלפון להזמנות סעודות לשמחות: 0534166341
מספר הטלפון לתרומות: 03-7630585 שלוחה 9423 או בכל העמדות של נדרים פלוס.