שמעון כהן
במהלך השבת האחרונה: פעוט בן שנתיים נכווה מתה רותח שנשפך עליו, ופונה על ידי כונני הצלה כשהוא סובל מפציעות במצב בינוני.
צוותי הרפואה של איחוד הצלה העניקו לפעוט טיפול ראשוני. החובשים, אלעזר רוט, יוסי הורביץ וצבי פרידמן סיפרו בצאת השבת: “לדברי בני משפחתו הוא נכווה בפלג גופו העליון כתוצאה מתה רותח שנשפך עליו. לאחר הסיוע הראשוני הוא פונה בניידת טיפול נמרץ למרכז הרפואי הדסה עין כרם בירושלים”.
לגודל הצער, אירועים בהם פעוטות נכווים ממים רותחים במהלך השבת – נפוצים לצערנו בערים חרדיות, כאשר מספר מקרים כאלה אירעו בשנים האחרונות בביתר עילית, וילדים שנכוו נאלצו לסחוב צלקות ולעבור טיפולים לשחזור העור במשך חודשים ואף שנים.
במקרה האחרון מדובר בכוס שהכילה תה רותח אשר תכולתה הלוהטת נשפכה על גוף התינוק, אולם חלק גדול מן המקרים בציבור החרדי נובע ממיחמי המים הנפוצים בבתים חרדיים, כאשר פעוטות מטפסים אל השיש ומשחקים במיחם, והתוצאה עלולה להיות מסוכנת מאוד רח”ל.
לעתים מסתיים הטיפוס על השיש בהסתבכות בכבל המיחם השבתי שניצב על השיש. היו מקרים בהם הכבל גרר את המיחם השבתי שהתהפך על הרצפה, כאשר נקל לתאר את התוצאה המחרידה בהישפכותם של המים הרותחים.
“בכל רגע נתון”, אמר פרופסור יוסף חייק, מנהל המחלקה לכירורגיה פלסטית ומנהל היחידה לטיפול נמרץ כוויות בבית החולים שיבא, “מאושפזים אצלנו בין שישה לעשרה ילדים שנפגעו מכוויות ממים רותחים. על פי מידע של מכון גרטנר, הילדים מהווים חמישים אחוזים מסך הנפגעים מכוויות, כאשר רובם הגדול הינם ילדים בני ארבע ומטה, מה שאומר שהם נפגעים בעיקר בבית. אלה הם נתונים שמדברים בעד עצמם ומעידים על העלילות הגבוהה של ילדים להיפגע ממים רותחים”.
לנקוט משנה זהירות
“במגזר החרדי והדתי”, הדגיש חייק, “המקפיד על שימוש במיחמי שבת, נפוצה מאוד, לצערי, פגיעת ילדים מכוויות כתוצאה מתהפכות ומנפילה של מיחמי השבת. הפגיעה כל כך שכיחה עד שבשיח הרפואי מכנים אותה: ‘כווית שבת’. בכל שבוע מגיעים אלינו ילדים שנפגעו. מאוד כואב לראות אותם, ילדים בתחילת החיים, שהכוויות עלולים להותיר בהם נכויות לכל החיים”.
חייק מתריע, כי “לכך יש להוסיף מקרים של ילדים שקיבלו טיפול לא נאות בבית או בקהילה. לא מכבר שכבה במחלקה ילדה שאצבעותיה נדבקו זה לזה מחמת שלא טיפלו נכון בכוויה. ילד אחר קיבל זיהום ברגל, רק בגלל שלא טיפלו נכון בכוויה הפשוטה יחסית שלו. צריכים לדעת שבמקרה של כוויה רצינית, דהיינו כוויות מדרגה שנייה, אלו היוצרות שלפוחיות, על ההורים למהר עם הילד למטפל מוסמך, או לבית רפואה, ובינתיים לשמור את הכוויה לחה ונקייה.
“מיחם היושב על שלוש רגליים”, מזהיר חייק, “אינו על פי התקן המעודכן והוא מסוכן לשימוש. כך גם אם המכסה לא מוברג לגוף המיחם או אם הכבל ארוך מדי. לצערנו, בבתים רבים עדיין משתמשים במיחמים ישנים, ולכן, מנסים ב’שיבא’ לקדם, יחד עם משרדי הבריאות והחינוך, מיזם ציבורי לסבסוד החלפת מיחמים ישנים, אלה שאינם עונים מבחינת בטיחות על התקן העדכני”.
התקן הישראלי המעודכן מחייב שהמיחם יישב על בסיס עגול, כך שיהיה יציב יותר. “ברור שהמיני-ברים בטוחים יותר”, מדגיש חייק, “יש להם גוף רחב והם יושבים על תחתית רחבה ואין גובה שמפריד בין השיש למיני-בר. עם זאת, המיזם הממשלתי שאנו מקדמים לא יוכל לסבסד עלויות של מיני-ברים, למרות שאין ספק שהם הפתרון המועדף”.
אברהם אוחיון, ראש ענף מוצרי צריכה במכון התקנים, אמר בתגובה לתופעת ‘כוויות השבת’: “יש סגירות מכסים שלא עומדות במבחן נפילה. זה מאוד מסוכן. המים הרותחים עלולים להישפך בבת אחת על הילד. חייבים שהמכסה יהיה תקני ומאובטח, כך שאפילו אם ישתחרר מעט, זליגת המים תהיה איטית, מה שמקטין מאוד את הסכנה וגם נותן לילד מרווח זמן לברוח. לשם כך, אנחנו מפילים את המיחם מגובה ובודקים מה קורה”.
“אגב”, מגלה אוחיון, “מכיוון שהתקן מתייחס רק למתקן המיועד לשומרי שבת, הוא התקן הישראלי היחיד, כיום, שעדיין לא נחשב כתקן בינלאומי. אנחנו בדרך לשם אבל בינתיים הוא שומר על מקומו המכובד כתקן ישראלי יחיד”.