יעקב מרגליות
עשרים ושניים ימים קודם החג – נחשף מתווה ההילולא של ל”ג בעומר תשפ”ג באתרא קדישא מירון: לאחר חג הפסח שעבר עלינו לטובה – שהיה גדוש ברגעים נעלים לרוב, החל מההכנות, שריפת החמץ לצד המכולות שפוזרו בכל רחבי העיר, שירי ליל הסדר המרוממים שבקעו מבתי העיר, שיעורי החג, ונסיעות ההתרעננות שנערכו אתמול (יום א’) לבחורים מטעם הסיעות השונות – העיניים נשואות קדימה, אל המועד הבא בלוח השנה היהודי, ל”ג בעומר, יומא דהילולא רבא של התנא האלוקי רבי שמעון בר יוחאי.
זה רבות בשנים שתושבי ביתר עילית זוכים ליטול חלק בראש הנסיעות לאתרא קדישא מירון. אלפים רבים מבני העיר טורחים לנסוע מדי שנה בשנה, במאות אוטובוסים מאורגנים שיוצאים מהעיר, לראות ולהיראות על ציון התנא האלוקי, לפעול ישועות עבור הכלל והפרט ולשמוח בשמחתו של רשב”י. בני העיר נראים בתפילות בפנים המערה, בריקודים בחצר המערה, הנָגָנִים המתגוררים בעיר נראים על במת התזמורת, ובמוקדי ההילולא השונים: חסידי באיאן – שאלפים מהם נמנים על תושבי ביתר עילית – גודשים את רחבת ההדלקה המסורתית של כ”ק האדמו”ר על גג הציון, וכנ”ל חסידי קרלין, ובני הקהילות השונות – חסידים, וגם בני עדות המזרח וליטאים מהעיר שעולים בהמוניהם – בבחינת “מה הקב”ה לכל, אף רבי שמעון לכל”.
אין זה סוד כי בשלוש השנים האחרונות חוותה ההילולא המסורתית במירון קשיים שונים. החל בשנת הקורונה, אז לא התאפשרה העלייה למירון, ולראשונה זה עשרות שנים – ההר היה סגור ומסוגר, כאשר רק מאות בודדות של אנשים זכו להגיע באופן רשמי. למחרת, לקראת בין הערביים של ל”ג בעומר, היו אלו כמה אלפים שהצליחו לעקוף את מחסומי המשטרה וזכו להשתתף בהילולא קדישא.
השנה שלאחריה – תשפ”א – הייתה שנת האסון הנורא רח”ל, בה עלו על מוקדה מ”ה קרבנות ציבור קדושים וטהורים, ול”ג בעומר הזה נצרב באותיות של אש ודם בזיכרון הציבורי, כאשר אישָם של הקדושים שזכו להתעלות למתיבתא דרשב”י לא יכבה לעולם.
ובעקבות האסון – השנה שלאחריה, שנת תשפ”ב, עמדה בצל ההגבלות והלקחים שנגזרו כתוצאה מהחלטות ועדת החקירה שהוקמה בעקבות האסון. בהוראת הוועדה, הממשלה מינתה פרויקטור בשם צבי טסלר, שהוביל יחד עם המשטרה מתווה שכלל שורה של הגבלות שקרסו בשורה התחתונה. במהלך ליל ההילולא סגרה המשטרה את ההר לגודל עגמת הנפש של אלפים שנתקעו בדרכים, והאווירה הכללית הייתה רחוקה ממה שהציבור היה רגיל. וכפי שהגדיר זאת אחד העסקנים: “אולי הייתה בטיחות – אבל לא הייתה הילולא, בטח לא במתכונת הידועה והמוכרת משנים שנימה”.
סוף וקץ לכל צרותינו
והנה אנחנו מתקרבים לל”ג בעומר תשפ”ג, בתפילה ובציפייה שהשנה נזכה לחגוג ולהתפלל בהילולת הרשב”י במירון ללא תקלות וללא השבתות – וכמובן בבטיחות הראויה והנדרשת. אין חולק על הצורך בבטיחות, אולם אין חולק גם על הצורך בקיומה של הילולא כהלכתה לכבודו של רבי שמעון בר יוחאי.
השינוי המרכזי והמבורך השנה – היא בדמותם של אלו שמופקדים על ההילולא. בניגוד לשנה שעברה, בה הופקדה המשימה בידי אנשים שרחוקים מהציבור החרדי ואינם מכירים לא את מירון ולא את אופי ההילולא – השנה, עם הקמתה של הממשלה הנוכחית, שמח הציבור החרדי להתבשר כי ניהול ההילולא הופקד בידי ר’ מאיר פרוש, השר לענייני ירושלים ומסורת, אשר מינה את ר’ יוסי דייטש, חסיד סלונים וסגן ראש עיריית ירושלים לשעבר, לפרויקטור ההילולא. השניים, פרוש ודייטש, הם יהודים חסידיים שעולים למירון מגיל שלוש, מכירים כל זיז במירון, יודעים את אופי ההילולא ומהווים חלק מנוף החסידויות וחצרות החסידים, כאשר התקווה היא שאכן יעלה בידם בעז”ה להפיק את ההילולא גם בבטיחות המרבית, ולא פחות מכך – באופן הראוי והמתאים, כאשר כל מי שעולה יחזור בהרגשה שלא נגרע מאומה מהחוויה הרוחנית ותחושת ההתעלות שמאפיינת את הילולת הרשב”י במירון.
מזה שבועות ארוכים שוקדים פרוש, דייטש והצוותים שהם מינו על הפקת ההילולא, תוך ניהול מגעים עם כלל החצרות השונות, לרבות אנשי ירושלים מחוגי הקנאים וכל הנוגעים בדבר, כדי לרצות את את כל הצדדים ולוודא שהאירוע ייערך באופן המיטבי ביותר. ביום ראשון השבוע אף ערכו השניים אירוע במירון, יחד עם ממ”ז צפון במשטרה ניצב חאתוכה, שבו הציגו בפני התקשורת את עיקרי המתווה.
‘שערים’ מתכבד להביא בפרסום ראשון את עיקרי המתווה של ההילולא בל”ג בעומר תשפ”ג:
החלק הראשון ביעדים שקבע הפרויקטור דייטש הוא בהכשרת דרכי גישה חדשות ומשופרות, בניית מתחם ההילולא המורחב, הכפלת מספר החוגגים ושמירת המסורת המירונית.
עיקרי המתווה: מתחם הילולא בגודל 110 דונם, תוך חתירה לשילוש מספר העולים למירון. בניגוד לשנה שעברה, השנה תתאפשר התכנסות גם במתחם ‘בני עקיבא’ עבור הקהל הרחב, וגם ההדלקה המסורתית על גג הציון תיערך כרגיל, אך ללא פארענצ’עס.
מאות סדרנים חרדיים
אחת הבשורות החשובות במתווה החדש זו העובדה שמאות סדרנים מהציבור החרדי ישמרו על הסדר, במקום השוטרים חסרי הרגישות שנוכחותם גרמה לעימות קשה עם המתפללים. ל’שערים’ נודע כי על תחום זה, כמו על היבטים רבים בהפקת ההילולא הופקד ר’ שמואל הולצמן, תושב ביתר עילית, אשר ידיו רב לו בהפקת אירועים המוניים בציבור החסידי.
בנוסף, דרך המהדרין הורחבה לשישה מטרים, והורחבה כולה לגישת כהנים, כאשר השנה אין צורך ב’גשר הכהנים’ המפורזל והרעוע. נוסף על כך, דרך בורמה הוכפלה ונסללה מחדש, לצד מהפכה בטיחותית בכל חלקי ההר.
אחד החידושים המרעננים השנה נעוץ בהקמת מתחמי התקהלות סמוך למתחם הציון, במקום שייקרא “רחבת רבי אלעזר” (מתחם תולדות אהרן לשעבר).
במסגרת המתווה, ובעקבות העבודות הנרחבות להכשרת דרכי גישה וחירום מרווחות וההתקדמות המשמעותית בהכשרת “מתחם ההילולא” החדש בהיקף של כ- 110 דונם – צפוי השנה מספר השוהים בו זמנית ברחבי ההר לעלות לשיעור של פי שלושה מהשנה הקודמת. מספר העולים המדויק ייקבע לאחר השלמת העבודות והערכה הנדסית מעודכנת, אולם ל’שערים’ נודע כי הוויסות תוכנן בצורה כזאת שלא תורגש כל הגבלה, כאשר כל מי שירצה לעלות להר יוכל לעשות זאת בכל שעה שירצה.
עוד נודע ל’שערים’, כי בתיאום עם משרד התחבורה, הוחלט להעלות את זמן השהייה לכל מתפלל, בכדי לאפשר לכל עולה לשהות זמן משמעותי במקום הקדוש ולקחת חלק בהילולא, תוך הסברה על חובת הערבות ההדדית ועין טובה, והצורך לאפשר גם לאחרים את הזכות לעלות למירון ולהשתתף בהילולא.
המתחם המורחב
וכעת – לחידוש המשמעותי ביותר: השנה הוקם בפאתי ההר רחבת ענק שנקרא “מתחם ההילולא המורחב” (מתחם 89), שיהיה מוקד מרכזי באירועי ל”ג בעומר, ושם ייערכו ההדלקות של כ”ק האדמו”רים ומנהיגי הקהילות (לבד מהדלקת באיאן המסורתית על גג הציון).
המתחם בגודל 110 דונם כולל 50 דונם חדשים של חניונים לתחבורה רבתית, ועוד 60 דונם של שטחי התקהלות. במתחם הוקמו שטחי כינוס לאירועים, שבכל אחד מהם יוכלו להתכנס אלפי אנשים, עם טריבונות בטוחות (‘פארענצ’עס) ומקומות ישיבה.
מתחם ההילולא המורחב צפוי לשמש להדלקות של גדולי האדמו”רים, הרבנים וראשי הקהילות, ולצורך כך הוקצו שטחים מרווחים להדלקות והריקודים במתחם לאורך כל שעות היממה.
המתחם כולל בנוסף שטח חדיש ומרווח למנהג החלאק’ה, שטח לחלוקת מזון ושתיה כמנהג ‘ח”י רוטל’, רחבת ריקודים גדולה עם מוזיקה שתפעל לאורך כל ההילולא כמסורת מירון בכל השנים, ואוהל עם מקומות ישיבה לתפילה.
בנוסף, במתחם 89 יוקצה שטח למעמד זיכרון ל-45 ה נספים ז”ל באסון מירון לפני שנתיים, שם תיערך סעודת יארצייט בהשתתפות מאות מבני המשפחות, ויתקיים מעמד הנצחה לעילוי נשמת הנספים עם שירי חיזוק ותפילה.
כאמור, גם מתחם בני עקיבא ייפתח השנה מחדש לשימוש העולים, ויוקצה לכינוסי הקהילות. כחלק מהמתווה, הכניסה תתאפשר לבעלי כרטיסים לאירועים במקום בלבד, כהחלטת הקהילות שתיאמו זאת מראש.
ההדלקה המסורתית והיחידה על גג הציון תיערך על ידי כ”ק האדמו”ר מבאיאן שליט”א, שימשיך במסורת אבותיו. מתחם ההדלקה יתחלק לשני מפלסים, אשר יוכלו להכיל אלפי אנשים.
שיפור במתחם הציון
וכעת לליבת אתרא קדישא דרשב”י – מתחם הציון: ל’שערים’ נודע, כי מתחם הציון יפעל במתווה מיוחד, ויכלול מאות סדרנים חרדיים בכל רגע נתון, שיפקחו על הסדר במעברים, ויבטיחו בכל רגע נתון את שמירת הסדר והעמידה בתנאי הבטיחות. השוהים במקום יתבקשו להקפיד על שמירה והתחשבות אחד מהשני בכדי למנוע מראש הגעה למצבי דוחק. במטרה לשמר את המסורת המירונית, יוקצו שטחים בסמוך לציון לתפילה וריקודים, במקום החצר הצמודה לכניסה שתוקדש לאפשר יציאה בטוחה מהמערה.
ב’חצר רבי אליעזר’ (מתחם ההדלקה של תולדות אהרן בעבר) תופעל תזמורת לכל יממת ההילולא, במסורת בעלי המנגנים שהייתה נהוגה בחצר המערה בכל השנים. ב’חצר הלל’ (מתחם ההדלקה של תולדות אברהם יצחק בעבר) יוקם אוהל רחב ידיים, ממוזג ומרוהט, לתפילה ולימוד, עם מקומות ישיבה, בקרבת מקום לציון הקדוש.
בסמוך ל’חצר הלל’ יוקמו גם שני מתחמים לטובת מנהג החלאק’ה, וכן יוקמו במקום מתחמים ואוהלים גדולים לציבור הנשים.
עוד נודע ל’שערים’, כי השקעה רבה הוקדשה במסגרת המתווה להבטחת בטיחות העולים לציון. עובדות אלו מאפשרות את הגדלת מספר העולים, אך מפאר קוצר הזמן העבודות להכשרה רוחבית של ההר יימשכו גם לקראת השנים הבאות, אז מכסת העולים צפויה לגדול אף יותר.
הרחבה ב’דרך בורמה’
‘דרך בורמה’ שמקיפה את מירון מכיוון המושב, נסללה מחדש ורוחבה הוכפל, וכעת יתאפשר מעבר בטוח לכלי רכב מאושרים משני הצדדים, לקראת הפיכת הדרך לדו סטרית באופן מלא בשנה הבאה. כביש החירום, שישמש בשגרה את העולים רגלית בדרך מהדרין, הורחב פי שלושה ועומד כעת על 6 מטרים, ויאפשר בעת הצורך תנועת כלי רכב, ובשגרה – מעבר בטוח למגיעים לציון, כולל הפיכת המעבר כולו לדרך כהנים, מה שמבטל את השימוש במעבר המוגבה והמסוכן שהיה במקום עד עתה.
סמוך למתחם הציון הוקמה דרך מעבר נוספת, שתחבר את חצרות הריקודים והתפילות ישירות לדרך מהדרין באמצע העלייה להר, ותקטין את כמות העולים למעלה ההר בדרך המרכזית.
המתווה גובש בחודשים האחרונים במסגרת עשרות פגישות שקיים הפרויקטור יוסי דייטש עם כל הגורמים הרלוונטיים, בראשם משטרת ישראל ומשרד התחבורנה, לצד יתר הגורמים הממשלתיים, העירוניים, הציבוריים והפרטיים הקשורים להילולא.
שר ירושלים ומסורת ישראל, ר’ מאיר פרוש, אמר: “עולי מירון היקרים, תנו בנו אמון. אם נעבוד יחד למען הצלחת מתווה ההילולא השנה, זה יהיה קרוב למושלם, וזה יביא אותנו למתווה מושלם בשנה הבאה, ובשנים שיבואו. זה לא יהיה מוגזם בכלל להגיד שמה שיקרה השנה במירון ישפיע משמעותית על כיצד תיראה הילולת הרשב”י בשנים הקרובות. בידינו הדבר”.
פרויקטור ההילולא, ר’ יוסי דייטש, מסר: “פעלנו במשך חודשים בכדי להכשיר שטחים שיאפשרו להגדיל את מספר המשתתפים בהילולא. אנחנו נחכה להערכה ההנדסית בסמוך לל”ג בעומר, אבל מדובר ללא ספק בבשורה. מתחם ההילולא, שהוא חלק בלתי נפרד מהמסורת של מירון, יאפשר לנו לראות השנה מירון כמו שהכרנו במשך שנות דור. כעת זה תלוי בנו, הממונים ובכם הציבור, בכדי להבטיח שהשנה הוא רק הקדימון לעוד הרבה שנים שמחות במירון”.
ובזכות התנא האלוקי – נזכה לשפע ברכות וישועות בשמחה ובטוב לבב!