שמעון כהן
שיירי הצלופנים והבונבוניירות כבר שוכנים כבוד במכולות האשפה, ערמות הליקר-שוקולד מאופסנות אחר כבוד בארון של המוצרים שאין לנו מושג מתי והאם נשתמש בהם – ועכשיו כולנו מפשילים את השרוולים לקראת המשימה העיקרית: ההכנות לחג הפסח הקרב ובא.
בעוד בגזרת הניקיונות יש לכל אחד קצב משלו – כאשר בבתים מסוימים (בעיקר ממוצא ירושלמי) כבר בסעודת הפורים הזהירה האמא את הילדים “להתנער היטב” לפני שקמים מהשולחן, בעוד שבבתים אחרים מנקים בקצב איטי ורגוע יותר – ישנה גיזרה אחרת שבה הדברים לא תלויים בנו, אלא בכוח חיצוני. מדובר, כמובן, בגיזרת ההצטיידות והקניות לפסח.
קניות – בניגוד לניקיונות – הן תחום שקשור למצב השוק. לפי פרשני הכלכלה, חג הפסח צפוי להיות השנה יקר יותר, וייתכנו מחסורים במוצרים שונים ככל שיתקרב החג: בכל מוצרי המזון נרשמו התייקרויות, כאשר לא מעט מהמוצרים שהתייקרו הם גם המוצרים המבוקשים לחג הפסח.
לפי בדיקה של המועצה לצרכנות – שתוצאותיה פורסמו בשבוע שעבר, הביצים התייקרו ב-15% מהחודש האחרון וב-22% לעומת חודש פברואר בשנה שעברה. הדבר גורם לתסיסה במשק, ולדאגה לקראת חג הפסח המתקרב. בתקשורת פורסם כי שר הכלכלה, אלי כהן, זימן את הקמעונאים הגדולים בישראל. “אני הולך להגיד להם ‘שאף אחד לא יעז לנצל את ההזדמנות להעלות מחירים’. מי שינצל את התקופה לעליית מחירים שקטה יגלה שאנחנו נלחם בו ללא פשרות”.
אלא שמדובר בכותרת פופוליסטית ותו לא, כאשר אין באמת בידיו של שר הכלכלה כלים לפעול נגד גופים במשק שמעלים מחירים.
חכם עיניו בראשו
ומה המצב בביתר? כדי לקבל אינדיקציה נאמנה למצב בשוק הביתרי, שוחחנו עם שניים מבעלי העסקים הבולטים בתחום הדגים והבשר עיר שמספקים תצרוכת לחג הפסח.
מוטי מחנות הדגים והבשר הידועה ‘גולד פיש’, אומר ל’שערים’: “בשנה שעברה התרענו בפני התושבים כדי כדאי לערוך קניות של דגים מבעוד מועד. עד ראש חודש ניסן היו המחירים זולים. לאחר מכן המחירים זינקו, כאשר הספקים שמספקים לנו את הסחורה העלו את המחירים באופן משמעותי לנוכח הביקוש הארצי שגבר על ההיצע. הנזק הוא גדול לשני הצדדים: אנחנו מוכרים פחות, וגם התושבים קונים יקר וקונים פחות. הם נאלצים לצמצם”.
תוכל לתת דוגמה למחיר שזינק בערב פסח?
“לפני שנה עמדנו בשבוע הזה על סכום 75 שקלים לקילו דג סלמון. כיום המחיר כמעט הכפיל את עצמו, עם עד 110 שקלים(!) לקילוגרם”.
אז מה אתה ממליץ לעשות? שאלנו את מוטי
“חשוב מאד להקדים את הקניות. אין שום ערובה שהמחיר של היום יהיה המחיר של ערב פסח. מי שיכול להתארגן לקנייה מבעוד מועד – ירוויח בוודאות. באופן אישי אני ממליץ: תנקו את המקפיא, תזמינו מוקדם תקבלו את הדברים באופן הכי זול שאפשר, וגם באופן הכי מסודר ונקי. אנו נשתדל בכל זמן לספק לכם את המירב”.
גם ברוך מחנות ‘מוקיר שבת’, אומר ל’שערים’ דברים דומים: “הקדמת הקניות זה לא רק עניין של מחיר. ניתן לקנות כל דבר בכלל החנויות. אבל בשר דגים ועופות חשוב לקנות בחנות שמתמקצעת בדברים האלה. המחיר הוא כמעט אותו דבר אבל האיכות שונה לגמרי. אתם מקבלים את כלל הדרישות שלכם באריזה לפי כל חג.
“הקדמת ההזמנה בעיקר לטובתכם והנוחות האישית, כאשר גם את המחיר כדאי לקחת בחשבון. לעתים אנו מתמודדים מול תופעה של ספקים שמייקרים עלויות כאשר יש ביקוש היסטרי והיצע מצומצם בערב החג.
“אצלנו בערב פסח אנחנו לא מקבלים הזמנות בערב החג, כדי שנוכל לספק את כלל ההזמנות במועד”.