המאבק הארצי שניהלו תושבי ביתר עילית נגד בעיות הקליטה החריפות בעיר – הוכתר בהצלחה: השבוע התקינו חברות הסלולר עוד אנטנה סלולרית גבוהה בגבעה א’, מעבר לזו שהותקנה לאחרונה בחניון שמאחורי מתנ”ס פריימן, והדבר אמור לפתור אחת ולתמיד את קשיי הקליטה >>> האם עכשיו ישנו חשש לקרינה? המומחים מדברים
יעקב מרגלית
הסוף לבעיות הקליטה בעיר? אחרי יותר משנה של מאבקים שניהלו תושבי העיר מול משרד התקשורת וחברות הסלולר בשל בעיות הקליטה הסלולרית בעיר – בימים אלו הושלמה התקנתה של אנטנה סלולרית מרכזית נוספת במרכזה של גבעה א’. בכך אמורות בעיות הקליטה החמורות ברחבי העיר לבוא על פתרונן.
כמעט כל תושב בביתר עילית מכיר את בעיות הקליטה הכבדות שהיו מנת חלקנו בשנים האחרונות. רחובות שלמים בעיר היו חסרי כיסוי סלולרי מינמלי, מבלי יכולת להוציא ולקבל שיחות. באזורים אחרים השיחות התנהלו למקוטעין, התנתקו שוב ושוב, עם קליטה חלשה ואות סלולרית נמוכה. ישנם אזורים טובים יותר מבחינה סלולרית – אבל כמעט שאין אזור בעיר שבו הקליטה הייתה מיטבית.
כלל התושבים תיארו מצב דומה: מנסים לנהל שיחת טלפון, אבל השיבושים בקו, השיחה שמתנהלת למקוטעין, והניתוקים התכופים – הופכים את המשימה לבלתי אפשרית. לפי התחקירים שערכנו ב’שערים’, מדובר במחדל משמעותי מצד הרשויות. הזנחה רשלנית של עניין חשוב לתושבים – שכל מה שביקשו זו אפשרות לנהל שיחות טלפון סבירות, ללא קטיעות, שיבושים או ניתוקים.
הבעיה הכבידה על ניהול החיים היומיומי בביתר עילית, ו’ביתר 24′ הניף את הדגל בסדרת כתבות ותחקירים בנושא, בסיועם של אנשי תקשורת בעיר ובגיבויים של הגורמים הרשמיים בעיר – כולל העירייה ששיגרה מכתבים ופעלה בנושא מול משרד התקשורת. הנושא הגיע עד לשולחנו של מבקר המדינה.
מחאה שצברה תאוצה
בתחילה נענו הפניות במשיכת כתף קרה מצידם של הגורמים במשרד התקשורת, ושר התקשורת יועז הנדל, שהקדיש את הכהונה שלו כדי ‘לחנך’ את הציבור החרדי – אף טען שהאשמה תלויה בתושבים ש”אינם מסכימים שיתקינו אנטנות”.
אולם משהחלה מחאת ‘עיר ללא קליטה’ לצבור תאוצה ואף קיבלה סיקור נרחב בכלי התקשורת הכלליים, הן בעיתונות המודפסת והן בתקשורת המשודרת – הבינו במשרד התקשורת שלא ניתן להמשיך ולהתעלם ממצוקתם של תושבי העיר החרדית בהרי יהודה, והחלו בקידום פתרון בנושא.
עד להתקנת האנטנה החדשה בגבעה ב -2 היו בכל העיר רק שלוש אנטנות לקליטה סלולרית – כך לפי המידע של משרד התקשורת. שלוש האנטנות הן אחת של חברת PHI משרת את חברות הסלולר ‘הוט’ ו’פרטנר’ וממוקמת ב’הדר ביתר’ (מחוץ לעיר, בסמוך לגבעה C). האנטנה השניה נמצאת בכניסה לגבעה C – וזו משרתת את לקוחות חברת ‘פלאפון’. האנטנה השלישית ממוקמת מערבית לכביש 375 – גם כן ב’הדר ביתר’ – ומשרתת את חברת ‘סלקום’. יש לציין, כי ישנן עוד שלוש אנטנות זעירות לתגבור – האחת מעל בניין עירית ביתר עילית, ועוד שתיים סמוכות לאנטנות הגדולות של חברות הסלולר.
מדובר בתשתיות סלולר שנבנו לפני שנים, והותאמו לממדיה של ביתר כעיר קטנה ומעוטת תושבים. בעשור האחרון, מאז שהוצבו האנטנות – זינק מספר התושבים בעיר בעשרות אחוזים, העיר הפכה סואנת ותוססת, אולם התשתית נותרה כשל עיר קטנה ומנומנמת.
לשם השוואה – ביישוב ‘צור הדסה’ השכן מתגוררים בעשרת אלפים תושבים בלבד, והם נהנים משלוש אנטנות גדולות – בדיוק כמו ביתר על כשישים אלף תושביה. אם נבקש להשוות את המצב לירושלים – נתרשם שבעיר הבירה חברות הסלולר משקיעות יותר, כאשר באזור שכונת רמות לבדה ממוקמות לא פחות מ-11 אנטנות סלולריות.
סוף לסאגה ארוכה
כאמור, ככל שמחאת ‘עיר ללא קליטה’ צברה תאוצה – כך החלה הבעיה להילקח על ידי הרשויות ברצינות, כאשר גם העירייה והעומד בראשה שהקים צוות מיוחד בראשות מנכ”ל העירייה בני שווארץ, והתושבים גיבו את המאבק ושיגרו לכלי התקשורת סיפורים שלא ייאמנו על החיים בעיר שבה קליטה סלולרית היא מצרך בלתי מצוי.
מי שחלף לאחרונה בגבעה א’ ליד רחוב רבי עקיבא פינת בעל התניא בעיר – יכול היה לראות כיצד הבעיה מגיעה לפתרונה, כאשר רק לפני כחודשיים הושלמה בנייתה של אנטנה סלולרית נוספת בגבעה ב -2, כזו שאמורה לכסות את הקליטה עבור המשתמשים של כלל חברות הסלולר. האנטנה נבנתה בשיתוף פעולה של חברות הסלולר השונות ומשרד התקשורת.
גם בעירייה הביעו סיפוק מהתקנת האנטנה, ורה”ע אמר כי מדובר בבשורה חשובה לשיפור הקליטה בעיר, לאחר מאבק שניהלה העירייה ושורת מכתבים שנשלחו הן למשרד התקשורת והן לגורמים נוספים.
#אלה שחוששים מקרינה
אלא שלכל מטבע ישנם שני צדדים: עם התקנתם של האנטנות הגבוהות והבולטות ברחבי העיר – בין בנייני מגורים ובתוך שכונות שוקקרת חיים – החלו תושבים להעלות חשש שמא מדובר במפגע בריאותי בשל הקרינה שעלולה להיפלט מאנטנה בסדר גודל שכזה. היו תושבים שאף העלו יוזמה לאיסוף חתימות במטרה להביא לפירוקה של האנטנה.
‘ביתר 24’ יצא לשוחח עם מומחים ולבדוק האם אכן מדובר בסיכון, או שניתן להיות רגועים בס”ד.
קודם כל – מהי קרינה? ובכן, מודדי קרינה מוסמכים מסבירים כי סוגי הקרינה מתחלקים לשניים: ‘קרינה מייננת’ ו’קרינה בלתי מייננת’. קרינה מייננת היא קרינה שפוגעת בדנ”א האנושי, ולכן נחשבת מסוכנת – אך המומחים מדגישים כי קרינה זו אינה נוכחת בחיי היומיום במדינת ישראל, ולכן כל עוד לא מתכננים סיור בצ’רנוביל בחורף הקרוב (ממילא יש שם מלחמה ולא כדאי להתקרב לאזור), אין חשש להיחשף אליה ברמה המסכנת חיים.
לעומת זאת, הקרינה היומיומית, שכל האוכלוסייה מושפעת ממנה, היא קרינה בלתי מייננת. זו כוללת, בין השאר, את שני סוגי הקרינה הנפוצים בבתים פרטיים, המגיעה ממגוון של מכשירים: מכשירי טלפון ‘חכמים’ (קרינה סלולרית שנקראת גם קרינת RF), אנטנות סלולריות, ראוטרים, מכשירי מיקרוגל, תחנות שידור תקשורתיים, ולמעשה כל תקשורת אלחוטית. הקרינה הנפוצה השנייה היא הקרינה החשמלית (ELF) – קרינה בתדר נמוך, שנובעת מארונות חשמל, שנאים, מחשבים, תנורים, מיטות מתכווננות, חימום תת־רצפתי חשמלי וקווי מתח.
קרינה נמדדת במיקרו־ואט לסמ”ר (סנטימטר רבוע). מי שאחראי על קביעת ספי הקרינה בישראל הוא המשרד להגנת הסביבה, כמו גם על הפיקוח בנושא ונקיטת צעדים במקרה של חריגה מהסף. בסלולר, התקן הישראלי קבע רף קרינה של עד 100 מיקרו־ואט לסמ”ר מאנטנה סלולרית.
את התקן קבע גוף מדעי עצמאי מגרמניה בשם ICNIRP (הוועדה הבינלאומית לקרינה בלתי מייננת), שהמלצותיו מקובלות על ארגון הבריאות הבינלאומי. הוא קבע תקן של 1,000 מיקרו־ואט לסמ”ר מאתר סלולרי ומדינת ישראל אימצה תקן מחמיר פי 10. עם זאת, גופי המקצוע מסכימים כי ניתן להוריד עוד את סף הפליטה בישראל כי בפועל האתרים משדרים בהספק נמוך יותר.
בדיקה עצמאית
בשנים האחרונות ישנה מגמה של צמצום מספר האנטנות בישראל, בגלל רפורמת ‘שיתוף האתרים’ שמאפשרת לכמה חברות סלולר להחזיק תשתית אחת במשותף (מה שנעשה בהצבת האנטנה במתנ”ס פריימן וגם בזו החדשה), וזו התפתחות חיובית. המעבר לדור 4 סלולרי מצריך אמנם יותר אתרים ביחס לטכנולוגיה הקודמת, אבל הם קטנים יותר עם הספק נמוך הרבה יותר.
המומחים בחברת ‘מידרג’ מסבירים כי השפעת הקרינה תלויה בעוצמת הגל ובמשך החשיפה אליה. “ייתכן כי לחשיפה לקרינה בלתי מייננת חזקה שנמשכת רק כמה שניות, לא תהיה השפעה על הגוף. ואולם חשיפה לרמות נמוכות של קרינה במשך שנים עשויה לגרום לנזק גופני”, אומר אורי בולוניה, מודד קרינה מוסמך.
כדי לבדוק את רמות הקרינה בסביבת המחיה ולבחון אם הבית עומד בתקן ולא חשוף לסכנה באופן מתמשך, אפשר להיעזר בבודק קרינה מוסמך. ב’מידרג’ מדגישים כי חשוב לדעת שמודד קרינה מוסמך לא יאבחן רק את רמת הקרינה בבית, אלא גם יידע לתת המלצות ופתרונות בהתאם לממצאים. באתר מדגישים כי גם אם תימצא רמת קרינה גבוהה יחסית – אין הדבר אומר בהכרח כי יש עדיף לעבור לדירה אחרת.
כיום כל אחד יכול לרכוש מכשיר למדידת קרינה בכמה דולרים ולהפעילו באופן עצמאי, על ידי כיוונו למקום הפולט קרינה. בפועל, על פי מומחים, בדיקה של מודד מוסמך, שלו מכשירים מדויקים יותר והוא בעל ניסיון רב יותר, תוביל לתוצאות אפקטיביות יותר. כמו כן, התוצאות, לדברי המומחים, עלולות להוביל לתוצאות שגויות בעוד שבסביבת המגורים ישנם אחוזי קרינה גבוהים. אולם לפי החוק, מודד קרינה חייב להיות בעל תואר במדעים ממוסד שמוכר על ידי המל”ג ולעבור קורס של המשרד להגנת הסביבה.
במרבית המקרים בדיקות מבוצעות לפני מעבר לדירה חדשה. ואולם למרות החשיבות הגבוהה של בדיקה זו, היא אינה מבטלת בדיקות קרינה עתידיות. לפי מידרג, יש לבצע בדיקת קרינה אחת לכמה שנים, משום שלעתים שקעי חשמל מתקלקלים או שההארקה נחלשת או משתחררת, מה שעשוי להוביל לקרינה ברמה גבוהה יחסית. בכל מקרה, אם התבצע שינוי משמעותי ברמת הצריכה של החשמל והסלולר בבית, כמו בעת קניית מקרר חדש, מזגן ומערכת סאונד יחדיו, או בעת גילוי אנטנה סלולרית מחוץ לבית – מומלץ לבצע בדיקת קרינה.
בדיקת קרינה חשמלית או סלולרית עולה 500–700 שקל כולל מע”מ, וכוללת בדיקה של כ–10–15 נקודות בבית. המחיר כולל הכנת דו”ח מפורט של הבדיקה והמלצות להמשך. בדיקה סטנדרטית כזו מתאימה לבית בן עד 4–5 חדרים עם חצר.
המשרד להגנת הסביבה מספק מענה מהיר וראשוני המאפשר לאזרחים לצפות במפת אנטנות סלולריות הממוקמות סביב בניין מגוריהם ולקבל נתונים על רמת הקרינה מהן. במקרה שנמצא כי רמת הקרינה גבוהה מהמותר, יש לפנות לחברת הסלולר המחזיקה באנטנה, שעל פי חוק מחויבת למצוא לכך פתרון. אם לא תעשה זאת יכול משרד הגנת הסביבה לבטל את היתר המפעיל לאותה אנטנה.
אפשרות אחרת לחסימת קרינה סלולרית שמגיעה מחוץ לבית, היא הדבקת מדבקה שקופה ייעודית על החלונות שחוסמת את גלי הקרינה הסלולרית.
דבר המומחה
‘ביתר 24′ שוחח עם שמוליק דוארי, יועץ קרינה מוסמך, כדי להתרשם מפיו האם יש מקום לחשש שהעלו תושבים כתוצאה מהצבת האנטנה. דוארי חוזר על הנתון לפיו עד 100 מיקרו-וואט לסנטימטר מרובע מדובר ברמת קרינה תקינה כשמדובר באנטנה שמשדרת דור 3-4. אם מדובר באנטנות שמשדרות דור 1 – התקן הוא עד 40 מיקרו־ואט לסמ”ר.
אנו שואלים את דוארי לגבי האנטנה החדשה שהותקנה בגבעה ב’, ולדבריו – “זה תלוי במרחק מהאנטנה, בזווית השידור שלה ובגובה שלכם ביחס לאנטנה. אם מישהו ממוקם בגובה האנטנה ומול זווית השידור של האנטנה – הוא אכן עלול להיות חשוף לקרינה”.
מהו ‘גובה האנטנה’ שעליה אתה מדבר?
דוארי: “לאנטנה יש פאנל מלבני. השידור יוצא ממרכז הפאנל. מי שנמצא מול הפאנל הזה וממוקם מול זווית השידור של האנטנה – חשוף למידת קרינה גבוהה יותר”. אגב, צוות ‘שערים’ בדק ומצא כי האנטנה החדשה אכן גבוהה מאוד, הרבה מעל לבנייני המגורים בסביבה. מצד שני, לא מומלץ לבנות קומות נוספות מעל לגגות הבניינים, כדי שלא להיחשף לקרינה.
אנו שואלים גם את דוארי לגבי המקרה הספציפי של האנטנה החדשה בביתר עילית, והוא מגיב: “ברגע שהסף המקסימלי המותר הוא עד 100 מיקרו-ואט לסמ”ר – אני מניח שבדרך כלל מתוך ניסיון רואים שבתוך הבתים יש הרבה פחות קרינה, והדברים נמדדים בדרך כלל בטרם הצבת האנטנה”.
׳חציצה’ מפני קרינה
בנוסף, מציין דוארי, לא כל מי שמתגורר ליד אנטנה סלולרית חשוף בהכרח לקרינה, שכן המעטפת של הבית חוצצת ומונעת קרינה. “קיר חיצוני מוריד עוצמת שידור. אותו דבר לגבי חלון כהה, ואפילו רשת צפופה. בקרינת סלולר – כל תווך מוריד מעוצמת הקרינה. כמובן שזכוכית שקופה או וילון תחרה לא יורידו את עוצמת הקרינה – אבל תריס או וילון בד צפוף יוריד. בכל מקרה, בדיקת קרינה פשוטה תבדוק מה רמת הסיכון.
יש אומרים שגם במקרה של קרינה מאנטנה סלולרית – הקרינה שנגרמת מחוסר קליטה סלולרית היא גבוהה פי כמה. האם זה נכון?
“זה נכון ולא נכון. כלומר, אם אתה עכשיו מדבר בטלפון ואין לך קליטה – אז באותה דקה שאתה מדבר בטלפון תהיה לך קרינה גבוהה מאוד. לעומת זאת, אם אתה גר ליד אנטנה, בגובה הפאנל ובזווית השידור שלו – אתה חשוף לקרינה בין אם אתה מדבר בטלפון ובין אם לא. זה אחד הטיעונים שחברות הסלולר משתמשות כדי לשים לך אנטנה בפרצוף. המציאות היא כזאת שלא הולכים לחיובי או לשלילי – המציאות היא באמצע”.
אז מה יש לך לומר לתושבים שחוששים?
“קודם כל, אפשר להזמין בדיקת קרינה אצל מודד קריה מוסמך. בנוסף, הדבר תלוי במקום שבו הוצבה האנטנה ולזווית הכיוון שלה, ועוד גורמים שונים, כך שכל מקרה נבחן לגופו. אם יש קרינה בעוצמה שחורגת מהמותר – אז יש סיכון. לפעמים אתה רואה אנטנה חמישים מטר ממך ואתה חושש מקרינה – יש אפשרות להזמין בדיקה”.
דוארי מציין, כי בכל מקרה לא מומלץ להסתמך על הבדיקות של חברות הסלולר אלא להביא בודקים מקצועיים שימדדו את רמת הקרינה. “זה יכול להשתנות בעשרה סנטימטרים לכאן או לכאן”, הוא אומר.
‘ביתר 24’ שוחח עם נציגי חברות הסלולר, שאמרו כי האנטנה נבנתה לפי התקנים המחמירים למניעתה של פליטת קרינה מסוכנת.
לסיכום, מצב חוסר הקליטה החמור שהעיק על חיי היום-יום של תושבי ביתר עילית – נפתר בסייעתא דשמיא. למי שחושש מקרינה – תמיד ניתן להזמין בדיקה שתסיר את החששות.
ממש לא מרגיע. מלחיץ מאוד. יכלו לחשוב על פתרון קליטה בלי לסכן תושבים. ממש צל”ש על חוסר המחשבה והאכפתיות