כַּאֲשֶׁר זָכִינוּ לְסַדֵּר אוֹתוֹ
@מערכת ‘שערים’
את התרוממות הרוח בימי חג הפסח תשפ”ב – תושבי ביתר עילית לא ישכחו זמן רב. לא משום שחגי הפסח של שנים עברו לא היו מרוממים דיים, אלא שתושבי ביתר עילית אמונים על הכלל של ‘מוסיף והולך’, וכל חג וחג – עובר בהתעלות רוחנית ובתחושת רוממות יותר מקודמו.
מניין אנו יודעים זאת? כיוון שאנו, חברי מערכת ‘שערים’ – בתוך עירנו אנו יושבים. גם אנו נמנים על תושבי העיר, גם אנו עשינו את התפילות בכל בוקר מבְּקָרֵי חול המועד המרובים שהיו השנה, בבתי הכנסת בעיר. גם אנו יצאנו עם הילדים לגינות המשחקים ולפארקים בעיר ובסביבותיה, וגם אנו נפגשנו עם שכנינו ומכרינו, בשיעורי תורה שנערכו בין מנחה לערבית בבתי הכנסת, כאשר הכל מנצלים את חופשת המועד כדי להעמיק בדברי תורה המשיבים את הלב ומזככים את הנפש.
מהמוּלת הקניות ברחובות העיר בימים שלפני החג – דרך דרשות שבת הגדול שנישאו בבתי המדרשות בעיר; מאווירת הטהרה והאורות המרצדים מהבתים בליל בדיקת חמץ – דרך מעמדי ה’סיומים’ שנערכו על שקית תמרים וקופסת עוגיות כשרות לפסח בערב החג; משריפות החמץ שנערכו בבטיחות ובזהירות במכולות הייעודיים שהכינה העירייה, כאשר ילדי העיר מהדרים לחתות בפחמי החמץ באמצעות מקלות ארוכים, ועד לשיא השיאים – ליל התקדש חג, כאשר שירת ‘מה נשתנה’ בקעה מאלפי סָלוֹנים בעיר (שמתם לב שבשנים האחרונות, יותר ויותר משפחות נשארות לחגוג את ליל הסדר בעיר, בניגוד לשנים עברו שבהן העיר הייתה מתרוקנת בחג הראשון?).
וכמובן, האווירה הייתה גם חיצונית – במאמץ של עובדי העירייה (שזה המקום להודות להם על מאמציהם) לנקות את העיר לקראת החג. עובדי העירייה ניקו וצחצחו את העיר, במקביל להשלמת מבצע הניקיון ‘מהפך בפח’. בנוסף, חילקה העירייה בשיתוף עם ‘ביתר פמילי’ קמחא דפסחא לאלפי משפחות ברוכות ילדים בעיר.
כללו של דבר – ביתר עילית, עיר צעירה במושגי הערים – הולכת וקונה לה צביון משל־עצמה לחג הפסח; צביון ייחודי ויחידני, מלא חן וחסד, מלא תשוקה רוחנית מלאה וגדושה באווירה קסומה מזן אל זן, עד שכל ילד שגָדֵל בשנים אלו בעיר יתהלך לו גם בעוד עשרות שנים בתחושת געגועים מלאת קסם למושג הנאצל והנכסף ששמו – ‘פסח בביתר עילית’.
ביריעה שלפניכם נסכם את ‘ברכת מועדיך’ – האירועים הציבוריים העיקריים שנערכו בעיר בימי החג, מתוך תפילה ותקווה שטעם החג ימשיך ללוות אותנו עוד זמן רב, בבחינת ‘אין מפטירין אחר הפסח אפיקומן’. וראויים הם ימים נעלים כל כך שטעמם המתוק והערב ימשיך למלא את הלב ולהתניע את הנשמה ולרומם את החושים לאורך כל השנה כולה.
ובזה החילונו בעזרת השם הנותן לנו מועדים לשמחה, חגים וזמנים לששון, וברכות המועד לברכה ולמשמרת־עולם.
אש קודש: ה’בְּרֶע’ן’ של הבחורים החסידיים
הבחורים החסידיים בביתר עילית התעלו במסגרת מבצעי בין הזמנים של הסיעה החסידית ששיאם ביום חווייתי לסיכום ‘בין הזמנים’
@שמעון כהן
אחד האירועים שצוברים תאוצה בשנים האחרונות בעיר – הוא מיזם ישיבות בין הזמנים ‘מִיט אַ בְּרֶע’ן’ (בלהט־קודש), שמתקיים בעיר ביוזמת הסיעה החסידית בביתר עילית.
הפרויקט החל מיד עם תחילת ימי ‘בין הזמנים’, כאשר למעלה משלושת אלפים וחמש מאות בחורים השתתפו בפרויקט הענק, בשבעים ושניים מרכזים ברחבי העיר.
הפרויקט הרוחני־תורני האדיר – כלל היערכות מוקדמת מסועפת, עליה עמלו מיטב תלמידי החכמים: עבור אלפי הבחורים שהשתתפו בפרויקט, הוכנה חוברת לימוד מיוחדת, שעל תוכנה החליטו טובי המחנכים בעיר, תחת עצתו והוראותיו של מרא דאתרא, מורנו הגאון הגדול רבי חיים וייס שליט”א. בחוברת פורסמה תוכנית לימוד מסודרת, מדי יום התקיימו בחינות לבחורים הלומדים, ולאחריהן נערכו הגרלות על מלגות ופרסים.
במסגרת הפרויקט נערך מבצע לימוד רצופות, במטרה לחזק את לימוד התורה דווקא בימי ‘בין הזמנים’ שבהם מטבע הדברים קיים רפיון מסוים בלימוד התורה. כל בחור עדכן את שעות הלימוד הרצופות שלו מדי יום, ובתמורה – נכנס גם כן להגרלות על עשרות פרסים יקרי ערך.
אתמול (יום ב’) התקיים מעמד הסיום האדיר לפרויקט כולו – ביום התרעננות שנערך עבור אלפי הבחורים. כבר בשעת בוקר מוקדמת ניצב טור ארוך של אוטובוסים בכניסות לעיר, שלקח את הבחורים לעבר ה’מג’יק סטאר’ – מרכז חווייתי שהושכר כולו במיוחד עבור בחורי החמד החסידים מביתר עילית. סיומו של יום היה במעמד רוחני אדיר בבנייני האומה בירושלים, בהשתתפות רבני העיר והקברניטים הרוחניים, פרנסי העיר וראשי הסיעה החסידית העומדת מאחורי היוזמה.
בישיבת הכנה ליום התרעננות ולמעמד הסיום, השתתפו חברי הסיעה החסידית והכינו את התוכנית הייעודית לאלפי הבחורים הלומדים: כאמור, בבוקר יצאו אלפי הבחורים ליום התרעננות מיוחד, שהוכן במיוחד עבורם, לאגירת כוחות מחודשים לקראת זמן קיץ. לקראת הערב, הגיעו אלפי הבחורים לירושלים, אל ‘בנייני האומה’ שנשכר במיוחד על ידי העירייה, שם התקיים מעמד הסיום למבצע ומעמד מיוחד של הכנה לקראת ‘זמן קיץ’ הבא עלינו לטובה.
במעמד ההכנה המיוחד, בראשותו של מרא דאתרא הגר”ח וייס, שאף נשא את משא הפתיחה, השתתפו הרה”ח רבי יהושע פינק, מחשובי אנשי החינוך בדורנו, והרה”ג רבי מאיר טוביה פולק.
אחד משיאיו של המעמד היה ‘א חסידישע זיצונג’ (‘התוועדות’ של שירה חסידית), בהשתתפות נעים הזמר ר’ זאנוויל ויינברגר ומקהלת ‘מלכות’, כשבשיאו השתתפו הבחורים כולם ביצירה מיוחדת יחד עם בעל המנגן הנודע ר’ משולם גרינברגר הי”ו (ללא כלי נגינה כמובן, עקב ימי הספירה).
בעת סגירת הגיליון – האירוע המרומם הינו בשיאו. ‘שערים’ יביא סיקור ביריעה נפרדת בלי־נדר.
למעשה, אירועי ‘מיט א ברען’ החלו הרבה קודם לכן – בכנס הכנה מיוחד לליל הסדר שהתקיים בעיר לפני התקדש החג. מאות הורים שמעו את דבריו הנפלאים של המחנך והמשפיע החסידי הרה”ח ר’ פנחס ברייער, שבמתק לשונו הסביר את העיקרים החשובים עליהם יש לעמוד בליל הסדר. עוד קודם לכן, בשבועות האחרונים עמלו ילדי הת”תים על לימוד מיוחד בשעות רצופות, ולימוד של הלכות פסח, כאשר במעמד מיוחד התקיימו הגרלות וחולקו פרסים מהודרים לילדים הזוכים.
הצלחתה של שרשרת האירועים עוררה קורת רוח רוחנית גדולה בעיר. רה”ע ר’ מאיר רובינשטיין אומר ל’שערים’: “אשרינו שזכינו שעירנו מתפארת במפעלי לימוד נהדרים. כלל המשתתפים בפעילויות, בכל הגילאים, הגיעו לחג הפסח לאחר הכנה אמיתית, ועם ‘ברען’ חסידי אמיתי”. רה”ע בירך את הנציגים שפעלו ללא לאות להצלחת המבצע האדיר של ‘בין הזמנים’, ובראשם ר’ גדליה איזנשטיין, ממנהלי מרכז ‘מצפן’ שמנהל את הפרויקטים החינוכיים מטעם הסיעה החסידית.
תנופה של תורה: בני הישיבות התעלו ונהנו בעשרים טיולים
בחורי הישיבות וילדי התשב”ר מהציבור הליטאי בעיר הגבירו חילים לתורה ב’בין הזמנים’. השיא: שירת תשב”ר מרטיטה לזכרו של מרן שר התורה הגר”ח קניבסקי זצוק”ל
@יעקב מרגליות
תחת הכותרת ‘בתנופה של תורה’ – הושלמה בעיר שרשרת פעילויות תורניות מרשימות עבור תלמידי התשב”ר ובני הישיבות מהציבור הליטאי הגדול בעיר, פרי יוזמתה של סיעת ‘דגל התורה’ המקומית בראשות ר’ דודי זלץ, ותחת חסותה של העירייה בראשות רה”ע ר’ מאיר רובינשטיין.
אחד המיזמים המרגשים שנערכו במסגרת פעילות בין הזמנים, היה לימוד ש”ס משניות על ידי כלל ילדי התשב”ר מתלמודי התורה הליטאיים בעיר, לזכרו הטהור של מרן שר התורה הגאון הגדול רבי חיים קניבסקי זצוק”ל, שבחג הפסח מלאו ה’שלושים’ להסתלקותו לגנזי מרומים.
הילדים שהשתתפו בלימוד ששת סדרי המשנה זכו לקבל שי יקר ערך – ספר ‘המלאך’ שמתאר את חייו של מרן זצוק”ל. היה זה כחלק ממעמד מרגש ונורא־הוד שנערך בערב פסח במתנ”ס פריימן. הגאון רבי משה דוד אדלר, רב קהילות בני התורה בגבעה ב’, התכבד לסיים את ששת סדרי המשנה. עין לא נותרה יבשה כאשר הגרמ”ד אדלר הכריז “הדרן עלך שישה סדרי משנה” לעילוי נשמתו של מרן שר התורה שבערב הפסח – במשך יותר משמונים שנה – היה עורך סיום על כל התורה כולה.
גולת הכותרת במעמד הייתה שירה מיוחדת ומרטיטה של יותר מאלף ילדי תשב”ר למילים שנכתבו במיוחד עבור המעמד והפך ללהיט שהגיע לכל פינה בעולם. השיר בוצע על ידי בעל המנגן ר’ אהרל’ה וינטרויב, ובהשתתפותם של אלפי הילדים, בליווי אמנות מיוחדת – ציור בחול שתיאר את מסכת חייו הנאדרים בקודש של מרן שר התורה זצוק”ל.
במהלך ימי החג נערכו עשרות שיעורי תורה בקהילות בני התורה בעיר, על ידי מגידי מישרים, ראשי ישיבות, רבנים ויושבי על מדין בבתי הכנסת של קהילות בני התורה, כאשר מידי יום נערכו שיעורים בחמש קהילות במקביל.
מיזם נוסף היה ‘פרוייקט החבורות’, שנערך על ידי דגל התורה בשיתוף איגוד בני הישיבות (ו’קרן ישראל’), במסגרתו נכתבו מעל 1000 חבורות למדניות, על ידי קרוב ל-500 בחורים. בין הקהילות נערכה תחרות על כמות החבורות שישלחו, כאשר בימים האחרונים של זמן חורף הוצפה מערכת ‘פרוייקט החבורות’ בכמות עצומה של חבורות שנכתבו בעמל וביגיעת התורה.
לרגל סיום הפרויקט התכנסו כ-1500 בחורי חמד, בני הישיבות הקטנות והגדולות בביתר ל’סדר הכנה לליל שימורים’, יחד עם מגיד המישרים הגאון רבי אשר דרוק, כאשר על השירה הופקדו בעלי המנגנים שמילי אונגר מארה”ב, קובי גרינבוים, מקהלת מלכות, ילד הפלא בנצי קלצקין, יחד עם תזמורתו המורחבת של יהודה גלילי. את המשא המרכזי נשא מרן ראש הישיבה הגאון הגדול רבי דוד כהן, חבר מועצת גדולי התורה וראש ישיבת ‘חברון’.
במעמד קיבלו כותבי החבורות הנבחרות פרס מיוחד. מאות הבחורים אשר הגישו חבורות זכו לקבל הגדה מיוחדת שזה עתה יצאה ממכבש הדפוס עם הערותיו של מרן שר התורה זי”ע
לקראת סיום ‘בין הזמנים’ נערכו מטעם דגל התורה עשרים טיולים שונים עבור בחורי הישיבות מעשרים הקהילות הליטאיות בעיר שהשתתפו במבצעי הלימוד והשינון של ‘בין הזמנים’, כאשר בחורי כל קהילה בעיר מקבלת טיול נפרד. כל קהילה נוסעת ביום המתאים לה, ליעד מתאים, עם אטרקציות אחרות, בעבודת לוגיסטית חסרת תקדים. לכל קהילה מאפיינים מיוחדים, ולכל קהילה נתפרה חבילת טיולים מיוחדת שמתאימה לאופי הקהילה, לכמות הבחורים, לבקשות של נציגי ‘איגוד בני הישיבות’.
מדובר בקהילות הליטאיות ‘אהל יששכר’, ‘אהל תורה’, ‘בית מאיר’, ‘בית משה’, ‘בני הישיבות’, ‘בני תורה’, ‘ברכת מרדכי’, ‘דרכי תבונה’, ‘היכל שמריהו’, ‘הרב שך’, ‘זכור לאברהם’, ‘טוב דעת’, ‘יד יוסף ודוד’, ‘ישיבת הר”ן’, ‘מגן אברהם’, ‘מנחת שלמה’, ‘מנין אברכים’, ‘מפעל הש”ס’, ‘שלום רב’, ו’אשכנז’. הטיולים נערכו לאתרים חווייתיים שונים ברחבי הארץ, דוגמת מסלול הליכה בנחל כזיב, שיט בננות בכינרת, מסע ג’יפים באינדי פארק, שיט קייאקים באקווה כיף, נחל תבור, אקסטרים עכו, נחל גובתא, נחל ג’ילבון, עין מודע ועוד ועוד – הכל כמובן תחת פיקוח הדוק גשמית ורוחנית.
יודעים את התורה: הבחורים מהישיבות הספרדיות מסכמים חודש מלא חוויות
מכרטיסי גירוד ועד טיול חווייתי: מעל 1,200 בחורי הישיבות הספרדיות התעלו בתורה וזכו למבצעים מיוחדים
@שמעון כהן
פעילות רוחניות ותורנית מיוחדת נערכה על ידי סיעת ש”ס בעיר, בראשות סגן ראש העיר ומ”מ ר’ יהודה עובידי. הפעילות התנהלה תחת ‘איגוד הקהילות’, שפעל למען כל הקהילות הספרדיות לקראת החגים הן בתחום החסד – בחלוקה שנערכה בשיתוף ארגון ‘חסדי משה’ ל-1,500 משפחות שקיבלו תלושי קניה בסך 200 שקלים למשפחה, מכירת בשר במחיר מסובסד ל-800 משפחות, ועוד פעילות חסד ענפה לרווחתו של ציבור בני התורה הספרדים בעיר.
במהלך ימי המועד ארגנה סיעת ש”ס המקומית אירועים שונים ומגוונים לכל הגילאים, בהם אירוע לילדי התשב”ר בעיר שנהנו מהצגת ‘מים משמים’, אירוע לבנות בית יעקב עם הצגת ‘טוב להודות’, ואירוע מיוחד לנשות העיר, עם המופע ‘קומסי קומסה’.
גולת הכותרת הייתה כמובן הפעילות הרוחנית הענפה לציבור בני הישיבות, שנהנו ממגוון רחב של פעילות חווייתית לעידוד לימוד התורה בימי בין הזמנים. במסגרת כך הופעלה רשת ישיבות בין הזמנים עבור יותר מ-1,200 בחורים כ”י שישבו ולמדו בשתי ישיבות בין הזמנים, שהתפזרו על פני למעלה מעשרים סניפים בעיר. תוכנית הלימודים נערכה בכל יום, מהשעה שמונה בבוקר עד אחת עשרה וחצי, כולל תפילת שחרית וארוחת בוקר.
אחד ההורים שליווה את ילדיו לישיבות בין הזמנים הללו, שח ל’שערים’ בהתפעמות בלתי מוסתרת: “היה מדהים לראות את בחורי הישבות משכימים בבוקר כמו באמצע הזמן ומסתערים על בתי המדרשות, כשהם פותחים את היום בלימוד התורה, הכל הודות למבצעים המיוחדים ולישיבות בין הזמנים המאורגנות שערכה ש”ס העירונית ותחת חסותה של העירייה בראשות רה”ע ר’ מאיר רובינשטיין. “.
הבחורים נהנו בקומזיץ ‘ליל שישי’, בשבת אחים גם יחד, להודות ולהלל על הזמן החורף הנפלא שעבר עליהם לטובה, בניצוחו של בעלי המנגנים ארי היל ומאיר גפני. באירוע, שנערך ב-ו’ ניסן באודיטוריום העירוני, הושמעו דברי חיזוק מפיהם של טובי הרבנים כהכנה רבתי לקראת ימי הפסח.
עבור בני הישיבות הספרדיות הכינה הסיעה חוברת לימוד מיוחדת בנושא כיבוד הורים, שחובר על ידי הרב הראל סקעת, רכז פרויקט ‘לבקר בהיכלו’ (פרויקט שבמסגרתו מבקרים מתנדבים כל בחור בישיבה פעמיים בחודש ועומדים על צרכיו הגשמיים והרוחניים). בחוברת נאספו ליקוטי הלכות והדרכות ממורי הוראה ובראשם פסקי מרן נשיא מועצת חכמי התורה גדול הדור רבינו עובדיה יוסף זצוק”ל.
הבחורים נהנו ממבצע ‘מגרדים וזוכים’ – כאשר כל בחור שהשתתף בישיבת בין הזמנים והגיע ל’סדר’ בזמן קיבל בכל יום כרטיס גירוד שהכיל בחובו פרסים שווים – מזכות רכישת חליפה ועד לארוחה באחד מבתי האוכל המהודרים בביתר. הבחורים אף קיבלו ‘דיסק און קי’ עם אירועי ‘ועתה כתבו לכם’, שכולל את שלושת האירועים המרכזיים שהתקיימו בעיר בשנים האחרונות במסגרת מבצע כתיבת חידושי התורה של הבחורים בעיר, זאת במטרה שכל המשפחה תוכל ליהנות בחג מחומר איכותי ותורני שנושא בתוכו מסרים רוחניים, לצד דרשותיהם של גדולי הדור שנישאו באירועי ‘ועתה כתבו לכם’.
לקראת החג נערך מגוון של מכירות מסובסדות לבחורי הישיבות במחיר מופחת בכמה חנויות בעיר, ביניהם: ‘ברון כובעים’, ‘בית החליפות’, ‘נעלי קלאס’, ‘ציציות רפאל’, ו’חולצות פורור’.
השיא החווייתי צפוי להתקיים בטיול שייערך אי”ה היום (יום ג’) עבור הבחורים שהשתתפו בישיבות בין הזמנים, הכולל קיאקים בפארק הירדן, טיולי ג’יפים, מסלול הליכה, וארוחת ערב לסיום באתר חמת גדר. מדובר בכאלף בחורים כ”י, שצפויים לצאת בצי של כ-18 אוטובוסים למסע מאתגר וחווייתי של סיום ‘בין הזמנים’ ניסן, כדי לאגור כוחות לקראת זמן הקיץ המלא והגדוש שמתחיל השבוע.