שבט בנימין
אין דירות.
אין דירות, זה המצב. ובימים כאלו בהם דירה משלך נשמעת כחלום רחוק, הופכת מחלקת תכנון ובניה בעיר לאגף הפעיל והדרמטי ביותר.
אין תושב בעיר שלא מכיר את מחלקת תכנון ובניה. היא הפכה ממזמן לצומת המרכזית ביותר בקשר שבין העירייה לתושב, ובמשך השנים האחרונות מאז שמשבר הדיור כאן היא גם מהמחלקות הפעילות והמבוקשות ביותר- אם לא הפעילה ביותר בעירייה.
בחדשים האחרונים, ובפרט עם תחילת כהונתו של הרב בנימין הרשלר כמחזיק התיק מטעם הקהילות החסידיות בעיר של ‘אגודת ישראל’, הופכת מחלקת תכנון ובניה למסבירת פנים ושקופה, לכלי חשוב העומד לשירות התושבים מתוך הארת פנים חסידית, ואהבת הכלל והפרט.
לקראת חג הסוכות, בו דווקא יוצאים לדירת עראי, בחרנו לשבת בלשכתו של ר’ בנימין הרשלר מחזיק התיק ומי שמלווה מאות תושבים אל דירות הקבע שלהם, בכדי שיכניס אותנו אל חדרי החדרים של הוועדה, ויספר לנו על החדשים הראשונים שלו בתפקיד הרגיש.
לפני הכל…
איש אשכולות
אך לפני כן, לפני שנתחיל בראיון המרתק, הנה כמה מילים על ר’ בנימין הרשלר, ‘האיש והאגדה’, שבשקט בשקט פועל גדולות ונצורות, והופך את מחלקת תכנון ובניה לכלי למען התושבים, בעבודה קשה אך נושאת פירות המתחילה לתת את אותותיה המבורכים בעיר, (תסתובבו קצת בעיר ותבררו… )
ר’ בנימין נמנה על תושבי העיר הראשונים. הוא הגיע לעיר מיד אחרי נישואיו, לפני קרוב לשלושה עשורים, ומאז לא שוקט על השמרים בעשייה לכלל ולפרט. ר’ בנימין הקים את רשת מוסדות ‘מעשי חייא’ ‘נפש החיים’ ו’ראשית חכמה’ ובכובעו השני משמש גם כמנכ”ל הארצי של מוסדות באיאן, וגם שם הביא מהפך אדיר לטובת הקהילה והחסידים, כמו שאנחנו יודעים בביתר לבדה יש לחסידות שורות של בתי כנסת בנויים לתלפיות ומוסדות מפוארים.
לכן, כאשר מסתכלים על הרקורד הענק של האיש, על העשייה המרובה שלו אין מנוס מלהתחיל מהשאלה המתבקשת, ר’ בנימין, איך אפשר לכהן בכל כך הרבה תפקידים בו זמנית?
ר’ בנימין, כמה לא מפתיע- לא מופתע מהשאלה, נראה שעשרות פעמים הוא נשאל על כך, ולכן משיב מידית: “שאלו פעם אב לעשרה איך הלב שלו רחב מספיק להכיל אהבה לעשרה ילדים, הוא ענה להם שיחד עם כל אחד ובסיעתא ממעל, הלב מתרחב… כך גם אצלנו מקבלים משמים כוחות מיוחדים”
“ובאמת”, מוסיף ר’ בנימין בחום, “העיסוק במחלקת תכנון ובניה ממלא אותנו בסיפוק עצום. מאז נכנסתי לתפקידי נוכחתי שלא מדובר כאן בתפקיד ביצועי, אלא הרבה מעבר, מדובר כאן בשליחות אמיתית ועזרה ענקית לעיר שלמה בישראל. אני יושב שעות רבות ושומע את הבקשות של האנשים ומנסה לעזור לכל אחד ואחד, והמבט הזה של אנשים היוצאים מהמחלקה עם חיוך על הפנים זה השכר הכי גדול שיש לעבודתי.”
נושא ראשון: מצוקת הדיור
דירות, דירות!
לפני הרחבות הדיור, לפני מריבות השכנים, ולפני הגגות והמרתפים אנחנו שואלים את ר’ בנימין את השאלה החשובה ביותר. יש סיכוי להגדלת השכונות בעיר? לדירות חדשות?
ר’ בנימין משיב: “טוב שפתחת עם השאלה הזו, כי האמת הנושא הזה עומד בראש מעייננו ובראש הפעילות של מחלקת תכנון ובניה, עוד לפני שאר הנושאים.
אני איש בשורה היום, לספר לתושבי העיר על כמות עצומה של דירות, כ-2000 דירות(!) אשר עומדות להיות מאושרות בתקופה הקרובה בביתר עילית.
לפני כמה חדשים, כשנכנסנו לתפקיד וברוח העשייה ביקשנו לפעול בנידון אמרו לנו כולם שזה בלתי אפשרי, אבל אנחנו בהנחייתו של ראש העיר המסור והקשוב לכל הצרכים לא אמרנו נואש, ולקחנו צוות מקצועי ומיוחד לבדוק את כל האפשרויות העומדות לימיננו ובסופו של יום נגיע לתוצאה המיוחלת.
מדובר בכ-550 דירות חדשות שיתווספו לשכונה בגבעה ב’, כשבע מאות יחידות בגבעה ג’ מעבר לתכנית המקורית, וכמות דומה של דירות בשולי גבעה א’, תכנית ענקית להרחבת השכונות היוצאת לדרך בזכות פעילות המחלקה ובסיועו של ראש העיר.
ויזעקו
הפעילות בנושא זה מובלת גם על ידי ראש העיר העומד לימיננו מתוך תחושת שליחות. הנה רק בימים האחרונים הרים ראש העיר קול זעקה על הכוונה להדיר את החרדים מהפשרת יחידות הדיור, ואכן המאמצים שלו נשאו פרי ב”ה והדירות הופשרו.
צריך לדעת שכדי להביא את התוצאה הזו ראש העיר לא הסתפק במחאה בעיתונות, אלא טרח שעות ארוכות וימים הן בשכנוע הצוות המקצועי במשרדי הממשלה, והן בהפעלת מנוף לחצים על החכי”ם החרדיים, ואפילו על לשכת ראש הממשלה, זה היה מבצע מורכב ומסובך במיוחד, אבל ב”ה גם משתלם.
נושא שני: בין שני גבעות
נושא נוסף וקריטי שאנחנו משקיעים בו מאמצים מרובים הוא נושא התב”ע- תכנון בניין עיר שבו יש למעשה ‘אפלייה’ בין הגבעות, ואני אסביר:
כאשר מתכננים עיר מתכננים גם את קהל היעד של העיר, ולפי זה משאירים שטחים למוסדות ושטחי ציבור חניה ותחבורה ציבורית וכד’. וכאן יש הבדל בין הגבעות, בעוד גבעה ב’ נבנתה בתכנון מיוחד עבור משפחות ברוכות ילדים, והדבר מתבטא בכמות השטחים להרחבה, ברוחב הכבישים והתשתיות וכו’, הרי שגבעה א’ נבנתה בסגנון יישוב קטן יותר, כאשר המתכנן לא חשב שיצטרכו יותר מידי שטח ולכן לא איפשר בחוק להרחיב את הדירות מעבר ל-160 מטר,(ואחרי פעילות של העירייה זה מגיע ל-168 מטר). וזה משליך גם כאמור על כל החיים באזור, כמו מוסדות ציבור תשתיות חניות מרכזים מסחריים וכד’
גם גבעה ג’ תוכננה כך, ואנחנו עמלים לשנות את התב”ע הזו ולהשוות אותה לקיים בגבעה ב’. לצורך זה הוביל ואישר ראש העיר לקחת אדריכלים מתאימים, והשקענו המון המון, הכל לטובת הציבור בסיעתא דשמיא.
נושא שלישי: הרחבות הדיור
כעת אנחנו מגיעים לחלק המרתק יותר. מה תפקידו של מחזיק תיק תכנון ובניה ביחס למגישי התרי הבניה?
בא ואסביר לך במילים פשוטות כדי שכולנו נבין. העיר ביתר נבנתה עבור זוגות צעירים. חלק ניכר מהדירות נבנו כדירות בנות שלושה חדרים ולכן טבעי הדבר שרוב רובם של תושבי העיר נזקקים להרחיב את דירותיהם. וההרחבה היא דבר מבורך כשלעצמו – בפרט בהתחשב במצוקת הדיור שלצערנו קיימת בצורה כמותה לא הייתה מאז ומעולם.
מדיניות מפתח
“עם כניסתי לתפקידי במחלקה כינסתי את כולם והצגתי את העקרונות שמשקפים את הרוח החדשה שנכנסת במחלקת תכנון ובניה- כשליחם האישי של תושבי ביתר עילית לניהול מחלקה זו.
לעקרונות הללו קראנו שם – מדיניות מפת”ח. המילה הזאת כוללת את ארבעת היסודות של התנהלות המחלקה ואלו הם:
פ‘ירגון, דבר ראשון אנחנו מגיעים בגישה של לב רחב ופירגון מכל הלב לכל אחד המעוניין להרחיב את דירתו, ונעשה הכל כדי לעזור לו שזה יקרה. מגיע לכל אחד מכם דירה גדולה ונאה!
השניה מ’ידות טובות. שום בנייה אסור לה להיות על חשבון מישהו אחר. אם יש שכן שניזוק חלילה לא נאפשר לבנות ללא התחשבות בשכנים ובמגיע להם. כך גם הפוך, אין שום סיבה שנאפשר לשכנים להתנגד ללא טענה הולמת. וזו הסיבה שב”ה אנחנו מחפשים ומשקיעים שעות במציאת הצד השווה בין כלל השכנים. כמובן שבשביל הוויכוחים הכספיים וההלכתיים יש את בית הדין ואנחנו לא הכתובת.
השלישית ת‘מיכה. אנחנו כצוות, ובפרט אני כמחזיק התיק, ניתן את כל התמיכה והסיוע לכל הפונים לעזרה, דרך מנהל הלשכה ויד ימיני הרב יצחק מאיר ברים, ואי”ה נעזור ככל שנוכל.
הרביעי הוא הח‘וק, ישנן חוקי תכנון ובניה בעיר ולא נאפשר לעבור עליהם. בכל שאלה ניתן להסתייע בצוות המוכשר שלנו ואף בי אישית, ונראה מה נוכל לעשות והכל במסגרת חוקי הבניה שנועדו בכדי לשמור על העיר שלנו.
השכנים מתלוננים
כאשר אדם מרחיב את הדירה או רוצה לבנות על הגג הוא אמור להגיש התר בנייה. את היתר הבנייה מגישה אדריכלית מוסמכת למשרדי המחלקה, ואחר כך יושבים צוות של בודקים מטעם העירייה לבדוק אם האדריכלית ביצעה הכל כשורה.
מכאן יש שני מסלולים, אם כלל השכנים חתמו והתכניות סבירות ומתאימות לעיר ומאושרות על ידי המהנדס מר אבישי מירון- זה עובר לוועדה בראשה אני עומד, ‘רשות רישוי’, ובדרך כלל התכנית מאושרת.
“אבל אם לא כל השכנים מסכימים לתכנית”, ממשיך ר’ בנימין, “אזי אז עוברת התכנית לאישור וועדת תכנון ובניה שאני עומד אמנם בראשה- אבל כלל חברי העירייה חברים שווים בה. וועדה זאת מתכנסת מידי פעם ומאשרת או דוחה תיקים שונים. על כל תיק מתנהל דיון מעמיק, נבחנים טענות המתנגדים וטענות המבקשים, ואחר שקלול כל הנתונים מתקבלת החלטה לפי דעת הרוב.”
אני, כיושב ראש גם של רשות רישוי וגם של וועדת תו”ב, מקבל את פניותיהם של התושבים בנוגע לבקשות ההיתר. מדובר הן בכאלו ש’נתקעו’ ברשות הרישוי בגלל אי הגעה להבנות ואי אישור של מהנדס העיר מר אבישי, והן במקרה של תיקים המגיעים לוועדת תו”ב לדיון בתלונות השכנים.
אחדות מחייבת
“כאשר צריך לטפל בתיק הנמצא ברשות רישוי אני יושב עם מהנדס העיר ואפילו עם האדריכל שבנה את התכנית ומנסה להגיע לפתרון המקובל הן עליו והן על המבקש”.
וכאשר צריך לטפל בתיק הנמצא בוועדת תכנון ובניה אנחנו מנסים לבדוק עוד לפני הוועדה את התיק ומעודדים את השכנים למצוא פשרה שתתאים לכולם בכדי שכשנגיע לוועדה האישור יהיה פה אחד.
בכל פעם כשאני נפגש עם המבקשים הללו ויושב על המדוכה לסידור התיקים, אני נוכח שהשיח המקדים שזכיתי להכניס בוועדה בניסיון לעודד את השכנים להגיע לפשרה מוקדמת או ללכת לבית דין עוד לפני הוועדה, זו פעולה שמוכיחה את עצמה, ובאווירה של חג הסוכות מה מתאים מלומר על זה את מדרש חז”ל ‘מלמד שכל ישראל ראויין לישב בסוכה אחת’ מתוך אהבה ואחווה ושלום ורעות.”
עזרה פרטנית
לר’ בנימין חשוב להוסיף: “את הפניות אני מקבל כאמור דרך ראש הלשכה ר’ יצחק ברים, שמרכז ובודק את הפניות של הציבור, והוא אשף של ממש בכל הנוגע לתחום הבניה. ר’ יצחק יורד לעומק כל תיק ומנסה לעזור כמה שביכולתו. ועל ההצלחה שלו יעידו עשרות הפניות שהוא מקבל, ללא גוזמה, לעזרה ולסיוע.
בדרך כלל לאחר העזרה הראשונית והבירור של ר’ יצחק רוב העניינים מסתדרים, וכשצריך לעזור יותר, ולגשר על הפערים אני שם, והדלת שלי אכן פתוחה לכל אחד ובכל מקום ומצב. נעשה כמה שנוכל לטפל בכל פניה כדי שכולם יצאו מרוצים ושכולם יוכלו לבנות בקלות ובמהירות”
קריאת קודש
“דווקא מהמקום שלי”, אומר ר’ בנימין בגילוי לב, יש לי כאן מסר לציבור התושבים. תושבי ביתר עם תושבים נפלאים, הם מפרגנים אחד לשני באופן מופלא, ואם מותר לומר ולא נהיה ‘מתכבד בקלון חברו’ חלילה- הפירגון של תושבי ביתר אחד לשני הוא הרבה הרבה מעבר לערים אחרות. אבל יחד עם זה יש בעיות וישנן ויכוחים, שלפעמים גם מגיעים לשולחני. הסיבה ברוב המקרים היא חוסר היכולת של רבים לגשת באופן ישיר לחברים ולשוחח איתם ברוח נעימה על המקרה- סביב שולחן עגול.
לפעמים זה קורה כשהשכן יוצא עם מבצע החתמות מהיר ומחליט לדלג על השכנים, האחרונים נפגעים משום שחושבים ש’יסתירו להם את כל השמש’, והנה מתחיל ששון ושמחה… ועם המטענים הללו אנחנו גם אנחנו מגיעים לוועדה כשכל צד בטח בניצחונו. ומטבע הדברים אחד יוצא מאוכזב.
אני אומר שבהידברות והתנהלות נכונה אפשר לחסוך את כל זה.
נושא שלישי: זמני ההמתנה לאישור
בכל מערכת בחירות עירונית אחד הנושאים המשמעותיים הינו ‘משך זמן הוצאת רישיון’. מה מדד הזמן לפעולה כזו בביתר?
זה תלוי מאד, וכל תיק לגופו. אני יכול לומר שהתיקים ה’חלקים’ שעוברים לוועדת הרישוי מטופלים באופן מידיי על ידי צוות הבודקים המקצועי שיש לנו כאן, בראשותו של מהנדס העיר, ותוך שלושה ארבעה חדשים אפשר להיות עם ההיתר ביד.
אחד הממריצים הגדולים לעניין זה הוא פרוייקט ‘ראשון בבנייה’ שיזם ראש העיר ואודות לו אנחנו יכולים לוודא שתוך ארבעה חדשים כולם עם ההיתר ביד
אם יש מתלוננים זה כבר סיפור אחר. הוועדה מתכנס אחת לחודש, ועל כל תיק ישנם דיונים מרובים, כל וועדה כזו נמשכת שעורת ארוכות ומיגעות, ולכן זה נסחב מעט. אני יכול לומר לכם שכשנכנסתי לתפקידי לקחתי על עצמי את הטיפול בעניין ההמתנה, וזה חלק מהסיבות שאני מנסה להגיע לפתרונות מחוץ לוועדה בדרכי שלום ופשרה, וכך הדיון הופך לקצר. כמו כן אני רוצה לבשר לתושבים כי אנחנו עושים כל מאמץ להוסיף פתרונות נוספים ולחסוך את הבירוקרטיה שמעכבת את ההליך- וכך מהירות קבלת ההיתר תוכפל.
נושא אחרון: על כס ההנהלה
כבוד ל’אגודה’
לסיום, אי אפשר בלי מעט פוליטיקה: שנים רבות היה תיק ‘תכנון ובניה’ בידיים של מפלגות אחרות. והתעקשתם שהתיק יהיה אצלכם הפעם . האם אגודת ישראל משרתת טוב יותר את בוחריה עם התיק הזה?
לפני הכל חשוב לי להדגיש ולהבהיר נקודה מאד חשובה הנוגעת לעיר ביתר עילית. כאן אצלינו אין מחנאות. נכון בתקופה של הבחירות כל אחד רוצה להדגיש את כוחו כדי שיתייחסו אליו בהתאם, אבל בשטח כולנו בני איש אחד נחנו, כולנו אמונים על ציבור יראי שמים ומשמשים כשליחי ציבור, וההבדלים הם בניואנסים קלים.
קודמיי בתפקיד עשו עבודה נהדרת כאן במחלקה, ונציגי כל הסיעות עושים עבודת קודש בתפקידיהם. ובדרך של ‘נהרא נהרא ופשטיא’ תורמים לעיר ככל יכולתם.
עם זאת, ברור שלחברי תנועת אגודת ישראל הנוהים לאורם של גדולי הדור רועי החסידות בדרך הבעל שם טוב הקדוש יש מטבע הדברים גישה מיוחדת, עליה מחנכים אותנו האדמורי”ם, דרך של עזרה וסיוע עם ‘ברען’ חסידי ועם שאיפה לראות את הנקודה הטובה בכל דבר. אנחנו נותנים ב”ה את חלקנו לעיר בכל העניינים וגם במחלקת תכנון ובניה היה זה לתועלת כעת להכניס מעט את הרוח החסידית, והציבור רואה את הפירות.
עסקנים מזן אחר
כיהודה ועוד לקרא מצטרף אלינו בסיום השיחה, בהסכמת ר’ בנימין, אברך יקר המבקש לבדוק את המותר והאסור בדיני תכנון ובניה עם ר’ בנימין. אותו אברך אומר לנו “אין ספק שהפעילות של ר’ בנימין היא ‘מדליה של זהב’ עבור אגודת ישראל והעומדים בראשה- האדמורי”ם שליט”א. מי שרואה כאן את החריצות ואת המאור פנים שבו כל אחד מתקבל נוכח מיד שמדובר כאן בעסקנים משכמם ומעלה, מזן אחר לגמרי, זן של אגו”י ביתר עילית..”