להם נאה לְשַׁבֵּחַ
יעקב מרגליות
ההפקה הייתה יוקרתית. הפאר וההדר ניבטו מכל פינה. הרגשות גָאוּ לשחקים והתחושה הייתה מרוממת עד לפסגות. היה זה במוצאי השבת האחרונה, באירוע הפתיחה של מעמדי סיום הש”ס העולמיים, שנערך על ידי ממלכת שיעורי הדף היומי בביתר עילית, בראשותו של מגיד השיעורים הבלתי נלאה, מגדולי מרביצי התורה שבדור, הגאון רבי אברהם איזנבאך.
בזה אחר זה עלו ובאו חתני השמחה אשר לכבודם נערך האירוע – כ־200 לומדי הדף היומי בחמשת השיעורים שאותם מוסר הגר”א איזנבך, החל מהשעה 5:30 בבוקר ועד לשעה 10:00 בלילה. הלומדים פגשו אולם ענק ומושקע, והפקה יוקרתית שלא פוגשים כדוגמתה כל יום – אליה נרתמו הטובים שבגופי ההפקה בציבור החרדי, כאשר על החלק המוסיקלי מנצחת מקהלת ‘מלכות’ היוקרתית, יחד עם להקת הילדים החדשה ‘חסידימלעך’ (עוד תשמעו על המקהלה הזו רבות) ותזמורתו של יוחנן אורי.
את האירוע פיארו רבני העיר ומנהיגיה הרוחניים, אשר באו לחלוק כבוד לקובעי העתים לתורה ביום חגם, היום שבו הם מסיימים את הש”ס. בין רבני העיר שפיארו את האירוע בנוכחותם מעוררת ההדר היו מרנן ורבנן: כ”ק האדמו”ר מנדבורנה, כ”ק האדמו”ר מדינוב, כ”ק האדמו”ר מסטניסלב, הגאון הגדול רבי מאיר שמחה אויערבאך, חברי הבד”צ הגאון הגדול רבי ישראל ברזובסקי והגאון הגדול רבי מאיר שמחה אויערבאך, הגאון הגדול רבי משה שיינברגר הגאון הגדול רבי מנחם קוריץ והגאון הגדול רבי פרץ גרינוולד, ועוד מגדולי העיר ומנהיגיה.
כולם נקבצו ובאו
האירוע נפתח בקבלת פנים מרשימה לאיש הנושא את הממלכה הגדולה על לוח ליבו ומוסר את השיעורים במתיקות, בחן, בהתמדה וברעננות מיוחדת – הגאון רבי אברהם איזנבאך. בתחילת האירוע הופתע הרב איזנבאך כאשר בנו, הילד זאב נ”י, נשא דברים נרגשים בשם המשפחה שמתמסרת ומקריבה מעצמה למען הרבצת התורה של אביה – החל מהשעה חמש לפנות בוקר ועד לאחר השעה עשר בלילה.
“שאי סביב עינייך וראי – כולם נקבצו באו לך”, פתח מנחה הערב, איש התקשורת ותושב העיר ר’ אריה ארליך. “לעמוד כאן הערב, באולם המהודר הזה, בערב המפואר והמושקע הזה – במלווה מלכה – לא רק במובן של ליווי שבת המלכה, אלא במובן של מתן כבוד ויקר ללומדי התורה – מאן מלכי רבנן – ולהשתאות. לעמוד, ולהרגיש שהלב עולה על גדותיו. אין שום מילה בעולם שתוכל לקפל בתוכה את הרגשות שגואים מהלב, את ההתרגשות המתפרצת – לנוכח המראה הנפלא הזה.
“כולם – אבל ממש כולם – נקבצו ובאו לך. לראות כאן את כל סוגי האנשים, כל הגוונים, כל החוגים, כל הרבדים וכל המעמדות. דבר אחד מאחד אותם כל יום – הדף היומי. השיעור הזה, המתוק בעולם, הנפלא מכולם – השיעור של מרביץ התורה מהגדולים בעולם, מורנו הגאון ר’ אברהם איזנבאך שליט”א.
“הדף הזה”, נאמר בדברי הפתיחה, “הוא אי של שפיות, אי של יציבות, אי של חכמה עילאית. והדף הזה נלמד בשרב ובכפור, בימי סגריר מושלגים, כשאנשים מגיעים כשהם מכורבלים במעילים עבים, ובימי הקיץ הלוהטים, כשגם המזגנים ב’שבט הלוי’ או ב’איחוד הצוֹלֶה’ לא מצליחים להתגבר על החום.
“וזה קורה בימי סופה וסערה – גם בחיים האישיים – למי אין ימים מתוחים בחיים, וגם בחיים הציבוריים. סערות, בחירות – זה משהו שקורה פה הרי כל חודשיים בערך – אבל לשעה אחת תמימה ומתוקה – העולם שבחוץ לא קיים. העולם מת. יש רק את דף הגמרא, וכוס התה שלצידו, והרב איזנבאך הגדול מכולם שיושב ומסביר בלהט, בשמחה, בחיוּת, ב’גישמאק’ כזה שלא תמצאו דוגמתו בעולם.
הערב הזה, רבותיי, הוא כולו שלכם, לומדי התורה. כולו שלכן, ה’עזר כנגדו’ שזוכות לשלוח את בעליהן לשיעור שמהווה את עוגן היציבות בחיי המשפחה.
חמישה שיעורים
“אנחנו מקדמים בברכה גדולה את משתתפי השיעור של חמש וחצי בבוקר. תנו להם כבוד ויקר! קר בחוץ, חשוּך בחוץ, העולם כולו מכוסה בקורי שינה, אבל בבית הכנסת שבט הלוי האור דולק כבר. אנשים נתלשו מהמיטות, ברחו מהפוּך, לא משנה כמה הם עייפים באיזו שעה הם עלו על יצועם – הם כבר כאן, מעירים את השחר.
“וברוכים הבאים לחברי השיעור של רבע לשמונה. השעה הסואנת הזו, שבה העיר מתמלאת בהורים וילדים שרצים לתלמודי התורה ובתי הספר, החנויות נפתחות, האוטובוסים מעלים ומורידים, העיר כולה נראית כמו כרך סואן אחד גדול – אבל פה, בשבט הלוי – מתנתקים מהכל. אין סערות. אין חדשות. אין טרדות ואין מטלות. יש את הדף היומי.
“וברוכים הבאים, רבותיי, לחברי השיעור של תשע בבוקר – השיעור התוסס של האנשים הגדולים מהחיים, שאחרי שפיזרו את הילדים לתלמודי התורה, הם לא ייצאו לסדר יומם, לא יתחילו את עבודתם, לפני שגמעו את הדף היומי.
“וברוכים הבאים לשיעור של שמונה בערב – השיעור של מצילי החיים – שנערך בבית ‘איחוד הצלה ביתר’. מיטב עסקני הציבור, אנשי החסד והמתנדבים מתכנסים אל השיעור הזה, לקראת סיומו של יום עבודה מפרך בכל קצות הארץ. אבל הם יודעים: לא מסיימים את היום לפני שגומעים את דף הגמרא. ושוב זה מורנו הרב איזנבאך, שוב עם אותה שמחה, אותה התלהבות, כמו בפעם הראשונה”.
“והכל הולך אחר החיתום – אז ברוכים הבאים לשיעור של תשע בערב, השיעור הגדול והמרכזי של היהודים העמֵלים שלא עולים על יצועם לפני שילמדו את דף הגמרא. במקומות אחרים אנשים כבר מתארגנים למנוחה, אבל כאן – לא מוותרים על דף הגמרא. גם אם יש חתונה משפחתית, בר מצווה, אירוע, דינֶר – על השיעור של תשע לא מוותרים. ושוב, שימו לב – בפעם החמישית, הרב איזנבאך מתייצב, מוסר את השיעור במתיקוּת ששמורה רק לו, וזה מרגיש כמו בפעם הראשונה. אין עוד רשת שיעורים כזו בעולם. אין עוד קהילה כזו בעולם. אין עוד משפחה כזו בעולם.
“קרוב למאתיים לומדי תורה שנמנים על המשפחה התורנית הנפלאה הזו, ובעוד שבועיים – בתחילת המחזור הבא של לימוד הדף היומי – המספר יכפיל עצמו בעזרת השם. כל אחד יביא איתו חבר, מכָּר קרוב, ידביק אותו בהתלהבות ויהפוך אותו לחבר מן המניין באחד מחמשת השיעורים הללו, ואם תשאלו אותי – אפשר לדבר עם הרב איזנבך גם על שיעור שישי… עם המרץ שלו, אין לו בעיה גם למסור עשרה שיעורים ביום.
“אשריכם, תלמידי חכמים!”, סיים ארליך, לקול תרועת התזמורת המנעימה בצליליה לכבוד התורה.
חברים מקשיבים
את המשא המרכזי לכבודם של לומדי התורה נשא אורח הכבוד – כ”ק האדמו”ר מדז’יקוב, גאב”ד גבעת זאב, ידיד קהילת הדף היומי, וידיד התורה, פה מפיק מרגליות, מי שמלווה את רשת קהילת הדף היומי כבר זמן ניכר ומרגיש חבר אמת לאוהבי תורתך.
כ”ק האדמו”ר מדז’יקוב הביע את התרגשותו הרבה לנוכח ההתכנסות המפוארת של סולתה ושמנה מקרב קובעי העתים בביתר עילית. הוא הרחיב לתאר את מעלת קביעת העתים לתורה, וסיפר על רבי יוחנן וריש לקיש שלמדו בחברותא, וכאשר ריש לקיש נסתלק לבית עולמו, אמר רבי יוחנן ‘או חברותא או מיתותא’, עד כדי חשוב הלימוד בצוותא חדא, במסגרת של ‘חברים מקשיבים’, כאשר הלימוד ההדדי מַפְרֶה את עצמו ומגביר את איכותו של הלימוד עשרת מונים”.
האדמו”ר הוסיף והפליג בשבחה של רשת השיעורים, ובירך את המשתתפים כי יזכו להגביר עוד ועוד חיילים לתורה ולתעודה.
ניגון של תורה
שיא האירוע היה בנאומו של האיש שמכה על קדקדו של מפעל הענקים, מגיד השיעור האהוב שמכתת את רגליו בין חלקי העיר ומחדיר את מתיקות התורה בליבם של כמאתיים המשתתפים. שפתיו של הגר”א איזנבאך לא כלאו את ההתרגשות שגאתה בקרבו בראותו את פירות התמסרותו היומיומית.
את משאו המרכזי פתח הגר”א איזנבך דווקא ב…ניגון. “חמש בלילה. קר וחשוך בחוץ. הקדוש ברוך הוא אומר לפמליא של מעלה – בואו ונראה מה קורה עתה בעולם. הקדוש ברוך הוא משגיח מן החלונות, מציץ מן החרכים, ובורא עולם רואה כיצד אנשים עייפים מתנתקים מהשמיכות, יוצאים אל הכפור והחושך כדי ללמוד תורה, ואז הוא אומר (בניגון) ‘חזו, חזו, בניי חביביי, דמשתכחן בצערא דילהון, ועוסקין בחדוותא דילי’. זוהי עת רצון בשמים, שבה אפשר לפעול את מיטב הישועות.
“וכך זה בשיעור של שמונה בבוקר, ושל תשע בבוקר, ושל שמונה בערב, ושל תשע בערב. כל אחד עם ההתמסרות שלו, עם ה’מסירות נפש’ הקטנה וההקרבה שלו. כולנו אנשים עסוקים, לכל אחד יש עיסוקים, אבל אנחנו זונחים הכל כדי להגות בתורת השם. אחד שעושה משהו שהוא לא חייב לעשות – הוא נקרא גיבור. כאשר אדם רואה שמישהו טובע בים והוא מציל אותו – זה דבר מתבקש, זו לא חכמה. אבל אדם שבמקום לשבת בבית ולהישאר על הספה עוד חצי שעה – הוא מתנתק מהכל ויוצא לשיעור – זהו בחיר השם, יהודי שמוסר מעצמו עבור הקדוש ברוך הוא”.
והרב איזנבאך הוסיף: “אחד ממשתתפי השיעור אמר לי אתמול: ‘אני לא מאמין שאני מסיים את הש”ס. זה נראה לי כאילו רק אתמול התחלתי…’ אמרתי לו: אצל יעקב אבינו נאמר: ‘ויהי בעיניו כימים אחדים באהבתו אותה’. באהבתנו את התורה – לימוד הש”ס כולו נדמה לנו כמו משהו שארך ימים אחדים בלבד. על כך אנו מבקשים מהקדוש ברוך הוא”, אמר הרב איזנבאך ושוב פצח בניגון מתוק וממיס – “ואהבתך, אוי, ואהבתך, אל תסור, אל תסור ממנו, ל-ע-ו-ל-מ-י-ם!!!”
דף של ספינה
בשלב הזה אמור היה האירוע להגיע לשיאו, לרגע האמת שלו – הרגע של סיום הש”ס. המנחה הזמין את ראש העיר, הרב מאיר רובינשטיין, כמי שנמנה על לומדי הדף היומי בעקביות יומיומית ומלווה את רשת שיעורי הדף היומי – לסיים את הש”ס. רובינשטיין הפתיע את הקהל כאשר הודיע שלא הוא ראוי לסיים את הש”ס, אלא חתן השמחה המרכזי – הגר”א איזנבאך, ולפיכך הוא מוסר לו את השרביט…
ראש העיר סיפר את דברי הגמרא במסכת יבמות דף קכא: “תניא, אמר רבן גמליאל: פעם אחת הייתי מהלך בספינה וראיתי ספינה אחת שנשברה, והייתי מצטער על תלמיד חכם שבה, ומנו? רבי עקיבא. וכשעליתי ביבשה, בא וישב ודן לפני בהלכה. אמרתי לו: בני, מי העלך? אמר לי: דף של ספינה נזדמן לי, וכל גל וגל שבא עלי נענעתי לו ראשי”.
“רבותיי, ה’דף’ הזה – הוא הדף היומי. זהו ה’דף של ספינה’ – שבאמצעותו אנו חוצים את גלי הים הסוערים של החיים. ואתם, חתני השמחה, אלו שלכבודם נערך האירוע הזה – אתם נאחזים בדף החיים, ומאירים את העיר. זו גאוותה וגדלותה של ביתר עילית, שבקרבה מתנהלת ממלכה של תורה מפוארת שכזו”.
הריקוד של ה’גדולים’
התרגשות רבה נרשמה כאשר הגר”א איזנבאך פצח בסיום הש”ס, ואמר את המילים המרטיטות: ‘הדרן עלך פרק תינוקת וסליקא ליה מסכת נידה וכל הש”ס, לא נתנשי מינך מסכת נידה וכל הש”ס ולא תתנשי מינן’… כאשר מגיד השיעור מטעים כל מילה ומסביר אותה במתיקות, כמו בשיעוריו הנפלאים…
לאחר אמירת ה’הדרן’ והקדיש, פצחה מקהלת מלכות, בניצוחו של ר’ פנחס ביכלר, הסולן ר’ יואל דווידוביץ’ וחברי המקהלה – בשירי שמחה קצביים. רבני העיר ומנהיגיה שישבו בשולחן הנשיאות, יצאו ספונטנית במחול שהחל תחילה על במת הנשיאות, אך מהר מאוד המשיך אל הרחבה המפוארת שבין השולחנות שסודרו בצורת מסגרת. במרכז האולם, מעל גבי שלט מפואר שכיסה את רצפת האולם מצד לצד – רקדו כל הרבנים לכבוד התורה, והביעו את הוקרתם ללומדי התורה המסיימים, ולמגיד השיעור העושה נפלאות בהרבצת התורה בעיר.
מתחילים מחדש
בבחינת ‘מתכיפין סיום להתחלה’ – בפתיחת הש”ס כוּבד ידיד נאמן לממלכת שיעורי הדף היומי, המשפיע הדגול הגה”צ רבי פנחס בונקר, ראש מוסדות ‘אור מתתיהו’, מגדולי המשפיעים בעיר ומחוצה לה, ומי שמסמל בכל הוויתו ‘התחדשות’ וצעידה קדימה, דברים שעליהם מעורר המשפיע בשיעוריו הנפלאים תמידין כסדרן.
בטרם פצח בפרק ‘מאימתי’, נשא הגר”פ בונקר נאום חוצב להבות, ממעמקי לב, על חדוות התורה והתדבקותו של מי שלומד אותה בנותן התורה, והביא מדבריו של הרה”ק בעל התניא זיע”א על כך שמי שלומד את תורת ה’ הרי הוא כ’מחבק את המלך’, והרי הוא מתחבר ומתדבק עם החכמה האלוקית, דבר ששכל אדם לא יבין את גודל מעלתה הנשגבה והשׂגיאה.
“זכיתי אף אני לסיים את הש”ס, כ’חבר לכל אשר יראוך’, ואני חש את השמחה העצומה שמתרוננת בליבו של כל אחד מהנוכחים כאן”, אמר הגר”פ בונקר, והעלה על נס את מסירות נפשו של הגר”א איזנבך במסירת השיעור במתיקות נפלאה”.
לימין לומדי התורה
לקראת סיום, ציפו למשתתפים שתי הפתעות מוזיקליות כבירות – בדמותם הופעותיהם של אמן הנשמה ר’ זאנוויל ויינברגר, שבקולו האדיר כמעט שהרים את תקרת האולם בשירת התרגשות לכבוד התורה, וכן של אמן הרגש ר’ מוטי ויזל, שביצע את שירו החדש ‘מנורהל’ע’, מול התרגשותם הגואה של המשתתפים. שתי ההופעות אורגנו על ידי ידידם של האמנים, ר’ חונא דייטש, שרתם את מיטב הגורמים והתרימם לטובת הערב הנפלא.
בין לבין נשאו דברים מבחר מייצג מלומדי השיעורים, בהם מנצח ‘מלכות’ ר’ פנחס ביכלר, איש יחסי הציבור ר’ חיים קליגר, האדריכל ר’ מוטי וינברגר, והמאייר הנודע ר’ מוטי הלר, אשר הביעו את רגשותיהם הגואים לנוכח הזכות לסיים את הש”ס במסגרת שיעורי הדף היומי בביתר עילית.
במהלך האירוע העניקו הלומדים שי מיוחד למגיד השיעור – מנורת כסף מהודרת, לצד מכתב־עוז שכתב באופן אישי רבו של הגר”א איזנבך – כ”ק מרן האדמו”ר מביאלא, חבר מועצת גדולי התורה, לחסידו הנאמן שנמנה על גדולי מרביצי התורה שבדור.
האירוע הופק על ידי ‘טיפ הפקות’ בניהולו של ר’ מוטי רבינוביץ’, באדיבות אולם ‘גולדן סקאי’, וקייטרינג ‘בנקט’ של ר’ יהושע סטאריק, כאשר על השילוט וההדפסות הופקד דפוס ‘חוצות’ בביתר. האירוע כולו הופק ויצא לפועל בהובלתו המסורה והמדהימה של איש החסד והעשייה ר’ חונה דייטש, אשר הוגדר על ידי כלל הדוברים בתור “הרוח החיה מאחורי השיעורים, ומי שמוסר את ליבו ונפשו להגדלת התורה בכל השנה בפרט, ולמען קיומו של אירוע הענק הזה בכלל”.
בסיום האירוע העניקו הרב איזנבאך והעסקן ר’ חונה דייטש תעודות הוקרה לכלל העוזרים והמסייעים למען הפקתו של הערב הכביר לכבודה של תורה, אשר בוודאי יגביר חיילים ויוסיף עוד ועוד מצטרפים לרשת השיעורים המהווה עוגן של תורה וטהרה בעירנו המעטירה.