אין קליטה
שמעון כהן
תושבי ביתר מכירים את התופעה: מנסים לנהל שיחת טלפון, אבל השיבושים בקו, השיחה שמתנהלת למקוטעין, והניתוקים התכופים – הופכים את המשימה לבלתי אפשרית. הודעות שיוצאות ממכשירים סלולריים בעיר אינן מגיעות ליעדן, או שמגיעות באיחור, כנ”ל קבלת הודעות. תחושה של שיבוש סלולרי כללי.
מה הסיבה לבעיה? – שואלים את עצמם מאות תושבים מתוסכלים. ‘שערים’ יצא לחקור את שורשי הבעיה, והעלה נתונים בעייתיים. מדובר, לפי תחקיר ‘שערים’, במחדל משמעותי מצד הרשויות. ניתן לתאר זאת כהזנחה מכוונת של עניין חשוב לתושבים – שכל מה שביקשו זו אפשרות לנהל שיחות טלפון סבירות, ללא קטיעות, שיבושים או ניתוקים.
תשתית של עיירה
הסיבה לאי תפקוד הקליטה הסלולרי בעיר – היא העובדה שבכל העיר ישנן רק שלוש אנטנות לקליטה סלולרית – כך לפי המידע של משרד התקשורת. שלוש האנטנות הן אחת של חברת PHI משרת את חברות הסלולר ‘הוט’ ו’פרטנר’) וממוקמת ב’הדר ביתר’ (מחוץ לעיר, בסמוך לגבעה C). האנטנה השניה נמצאת בכניסה לגבעה C – וזו משרתת את לקוחות חברת ‘פלאפון’. האנטנה השלישית ממוקמת מערבית לכביש 375 – גם כן ב’הדר ביתר’ – ומשרתת את חברת ‘סלקום’. יש לציין, כי ישנן עוד שלוש אנטנות זעירות לתגבור – האחת מעל בניין עירית ביתר עילית, ועוד שתיים סמוכות לאנטנות הגדולות של חברות הסלולר.
מדובר בתשתיות סלולר שנבנו לפני שנים, והותאמו לממדיה של ביתר כעיר קטנה ומעוטת תושבים. בעשור האחרון, מאז שהוצבו האנטנטות – זינק מספר התושבים בעיר בעשרות אחוזים, העיר הפכה סואנת ותוססת, אולם התשתית נותרה כשל עיר קטנה ומנומנמת.
לשם השוואה – ביישוב ‘צור הדסה’ השכן מתגוררים בעשרת אלפים תושבים בלבד, והם נהנים משלוש אנטנות גדולות – בדיוק כמו ביתר על כשישים אלף תושביה. אם נבקש להשוות את המצב לירושלים – נתרשם שבעיר הבירה חברות הסלולר משקיעות יותר, כאשר באזור שכונת רמות לבדה ממוקמות לא פחות מ-11 אנטנות סלולריות.
פחות קליטה, יותר סכנה
צריך לדעת: קליטה סלולרית היא לא רק עניין של נוחות וניהול שיחות טלפון תקינות; מומחי בריאות עולמיים מתריעים ומזהירים שוב ושוב, כי ניהול שיחת טלפון במצב של קליטה משובשת – היא סכנה בריאותית חמורה, בשל עלייה דרמטית בשיעור הקרינה. במצב של חוסר קליטה – סלולת מכשיר הטלפון אוזלת במהירות רבה, עקב המאמץ של המכשיר לקלוט אותות סלולריים. המאמץ הזה מזניק את רמת הקרינה במאות אחוזים, והדבר מהווה סיכון בריאותי חמור.
יהיה בוודאי מי שישאל: הרי גם הצבת אנטנות גורמת לחשיפה לקרינה עבור מי שמתגורר בקרבת האנטנה. ובכן, כדי להבין את האופן שבו עובדת הקרינה – נסביר כי ישנם שני סוגי אנטנות: האחת – מגדל שידור, עם קרינה גבוה יחסית, ועקב כך – מגדל שכזה ממוקם לרוב בעיקר במרחבים פתוחים. הסוג השני – אנטנה קטנה, כמו זו שמוצבת מעל בתי ספר ומבנים רגילים. כשאין מספיק אנטנות קטנות – האנטנות הגדולות גורמות לקרינה גבוהה יותר.
במסמך רשמי של משרד התקשורת, אשר חובר יחד עם משרד לאיכות הסביבה, נכתב כך: “ככל שגדֵל המרחק בין מוקד השידור והמכשיר – כך גם גדלה עוצמת השידור של שניהם, ויחד איתה הקרינה המופקת. משום כך, בניגוד למקובל לחשוב, פריסה של יותר מוקדי שידור באופן הנכון – יכולה להפחית את החשיפה לקרינה”.
מהסיבה הזו המליץ המשרד להגנת הסביבה בשנת תשע”ח להגדיל את מספר מוקדי השידור בתוך סביבה עירונית.
בעיה מערכתית
בשבועות האחרונים זרמו למערכת ‘שערים’ תלונות רבות מצד תושבים הסובלים מהקליטה הנמוכה – ומתריעים הן בהיבט הטכני של אי יכולת סבירה לנהל שיחות טלפון חשובות, ובעיקר כמובן על ההיבט הבריאותי.
“הבעיה היא בעיה מערכתית”, אומר ר”ש, תושב העיר, בשיחה ל’שערים’. “זה נובע מהזנחה של הנושא מצד הגורמים הרלוונטיים. אזורים שלמים בעיר נמצאים ללא קליטה. האזור שלנו הוא רגיש: חוץ מזה שכדי לנהל שיחת טלפון צריך לצאת למרפסת – יש גם את החלק הביטחוני: אסור לשכוח שאנחנו מתגוררים באזור מורכב, וקליטה טובה בכל עת הוא עניין חיוני ביותר.
“מי מדבר על שיחות שלא מתקבלות, ופספוס של דברים חשובים עקב חוסר הקליטה”, אומר התושב בשיחתו הכאובה ל’שערים’. “אני יודע בבירור על שני משרדים שעזבו את העיר בגלל בעיות הקליטה בעיר. קליטה כיום זה לא מותרות. זה לא מצב נורמלי – שבאמצע קניה בקניון או בצרכנייה צריך לצאת החוצה ולדבר, או שבבית הפרטי לא ניתן לנהל שיחה סלולרית סבירה. זה לא הגיוני שבעיר כמו ביתר לא תהיה קליטה סלולרית טובה”.
התושב מצביע גם על הסיכונים הכרוכים במצב הנוכחי: “תתארו לעצמכם מה קורה במקרה חירום רפואי, כשבן אדם מבוגר או ילד נשאר לבד בבית ואין לו דרך איך לתקשר – זה כבר לא רק נוחות זה יכול להגיע לפיקוח נפש. ביתר עילית מתאכלסת בעוד ועוד תושבים, אבל ענין הקליטה לא מטופל זה שנים.
נרתמים לפתרון
אז אם עד היום חשבתם שמקור לחוסר הקליטה היא בעיה במכשיר שלכם, או שרק לחברה שאתם מנויים בה יש תקלות – זה הזמן להתעדכן: מדובר בבעיה עירונית, בדגש על אזורים מסוימים בעיר הסובלים מהבעיה באופן מוגבר, עקב ריחוקם מהאנטנה. למשל, תושבי אזור גבעה B-2 (שכונת ‘התמר’) ושיפולי גבעה A (שכונת ‘הדקל’) – מורגלים בקליטה משובשת עד בלתי נסבלת. הסיבה: העדר אנטנות בקרבת מקום. יש להצר על כך שהגורמים המוסכמים אינם פועלים לפתרון הבעיה.
מה אנחנו, התושבים, יכולים לעשות? מתברר שהרבה. הנה כמה דרכי פעולה אפשריות:
אחת – להציף בתלונות את חברת הסלולר שלכם, ולדרוש קליטה נאותה. ככל שבחברות יתקבלו יותר תלונות, והן יבינו כי הבעיה עלולה להגיע לכדי נדידת מנויים ומשמעות כלכלית לחברה – הדבר יביא לשיפור השירות.
שתיים – לשלוח תלונות ובקשות למִנהל האזרחי, תוך דגש כי מדובר באזור בטחוני רגיש המצריך קליטה רציפה בכל שעות היממה. המִנהל הוא זה שאחראי על האנטנות ביהודה ושומרון. להלן פרטי ההתקשרות עם המנהל האזרחי. טלפון: 4943* / 074-7642929 דואר אלקטרוני mn*@mg**.il מספר פקס: 02-6599133
שלוש – פניות לעיריית ביתר עילית וללשכת ראש העיר, תוך בקשה לשים דגש על הבעיה ולפעול מול הרשויות המוסמכות לפתרון התקלה המכבידה על חייהם של תושבי העיר.
‘שערים’ ימשיך לעקוב ולפרסם, ככל שיהיו התפתחויות בעניין.