טוב שן טוב
יעקב מרגליות
הגל השני בתחקיר קופות החולים של ‘שערים’ – אינו יורד מסדר היום: מתחילת השבוע הוצפה מערכת העיתון בתגובות הקוראים, לצד התייחסות מצד נציגים של כלל הקופות החולים.
אלו שלא שיתפו פעולה עם השאלות שנשלחו לכלל קופות החולים – ביקשו שנעכב את פרסום התחקיר, על מנת לתת להם את הזמן, כדי שיוכלו לעבור על כלל הפרטים ולשלוח לנו את הנתונים. היות ומטרת התחקיר הוא שיפור השירות והמטרה היא בהגברת שעות הפעילות אצל כלל הקופות החולים, ולא חלילה לנגח – החלטנו לתת להם את הזמן, ובלי נדר ובעזרת השם – בשבוע הבא נוכל להציג בפניכם את פרטי התחקיר”.
בעקבות הרפורמה
כמות הזעם והתגובות שקיבלנו מכם, הקוראים, על החוסר בזמינות התורים במרפאות השיניים. האמת חייבת להיכתב – הבעיה מצויה בכלל הקופות שיש להן סניפים בעיר, והמצב מחמיר מדי יום ביומו. יש קופות שאם תפנו לקבל תור עבור ילדכם – תקבלו אותו רק בעוד תשעה חודשים.
מה קרה בשנה האחרונה שעל אף שכלל הקופות תגברו את מתן השירות – טיפול של רפואת השיניים עדין זמני ההמתנה מתארכים? למה זה קורה, ואיך אפשר להתמודד עם הבעיה בצורה מושכלת? התשובה נעוצה ברפורמת טיפולי השיניים חינם לילדים שהוביל שר הבריאות הרב יעקב ליצמן.
עד לפני כמה שנים, טיפול אצל רופא שינים היה עולה מאות שקלים, כך שלפני כל טיפול היו חושבים פעמיים. כתוצאה מכך נזנחו השיניים ונגרמו נזקים בלתי הפיכים, דבר שגרם להזנחה של השיניים בשנים המאוחרות יותר. הורים רבים התרגלו לכך – שלקראת החתונה של הבן או הבת צריך לטפל בשיניים של המיועד או המיועדת, כאשר בשלב הזה של החיים – הטיפול יקר יותר, מסובך יותר, עם נזקים בלתי הפיכים. זאת בעוד שטיפול בזמן, מונע טיפולי שורש ועקירות מיותרות, ולפעמים עד כדי הוצאות של השתלת שינים.
מהסיבה הזו יזם שר הבריאות יעקב ליצמן את טיפולי רפואת השיניים חינם, כדי שתטפלו בילדיכם ללא שיקול של כסף ושגם הנצרכים ביותר יוכלו לתת לילדיהם את הטוב ביותר, ולא לחכות שהילדים יבכו מכאבים כדי לפנות למרפאה.
ההורים בביתר לקחו את העניין לתשומת לב, והחלו להזמין תורים במאסות גבוהות. תוסיפו לזה ביקורי האחות בבתי החולים שבודקים את שיני הילדים וממליצים ללכת לטפל, כך שגם המודעות לרופא שיניים עלה. באופן אוטומטי, בביקוש לשירות נרשמה קפיצה של אלפי אחוזים של ביקוש, ולא רק טיפולי חירום; בכל בעיה קטנה, כולל ביקוש לשיננית – פונים לרופא. ויחד עם המודעות, הגיע הביקוש חסר התקדים.
טיפולי מנע: להזמין מראש
איך מתמודדים עם האריכות הבלתי פרופורציונאלית בטווח הזמן לטיפול שיניים?
ישנם שני סוגי טיפולי שינים: טיפולי מֶנע – וזה הכי מומלץ, כדי לא להגיע למצב של כאבים וטיפולי שורש בעתיד – ויש טיפולים דחופים. כאשר מדובר בטיפול מנע, יש את האפשרות להמתין: תפעלו בתבונה, הזמינו תור לבדיקה, תור שבדרך כלל ניתן לשלב אותו בין כלל הטיפולים, זה לא לוקח הרבה זמן ולכן ברוב הקופות יתנו לכם את זה.
לאחר הבדיקה – מומלץ שתפעלו לפי התוצאות: אם הרופא יגלה שהטיפול הוא דחוף – הוא יבצע זאת במקום, ולא ישחרר אתכם אם מדובר במצב שבו חייבים התערבות רפואית דחופה. אם לא צריך משהו דחוף – גשו אל המזכירות והזמינו מספר תורים, תור אחד יותר ממה שהרופא המליץ. אם לא תצטרכו אותו – אל תדאגו, יהיה מי שיגיע במקומכם.
מיד אחרי שקבעתם את התורים, תנסו לבדוק מול הרופא שהתורים שקיבלתם הם מתאימים למצב השיניים של המטופל. אם הוא יגיד שיש משהו דחוף, בקשו תור לעזרה ראשונה.
אחד מבכירי הקופות אומר ל’שערים’, כי ברוב הפעמים ניתן לחכות בתקופת הזמן של עד להגעת מועד התור. “זה כמו טיפולי קוסמטיקה; כל עוד שלא מתפתחים דלקת וכאב, ואתם מקיימים מעקב – אז אין שום בעיה להמתין. כל מטופל מקבל בסוף את הזמן שלו”.
הערת אזהרה: יש קופות ששלוחים את המטופלים למיקור חוץ, הקפידו לרשום את רשימת הטיפולים שהרופא המליץ, לוודאות מול הקופה שהם מאשרים את כלל הטיפולים. לא אחת נשמעות תלונות על כך שהרופא המליץ על סדרת טיפולים ובסוף הקופה לא אישרה את כל הסדרה. ואז צריך לחכות שוב את כל הזמן הארוך.
עזרה ראשונה: להתקשר בבוקר
בדרך כלל, כל קופה ‘משחילה’ טיפולי שיניים המוגדרים כ’עזרה ראשונה’ – בין התורים הרגילים. אם תבצעו מעקב מבעוד מועד – תוכלו לחסוך את הסיוט של ילד הסובל מכאבי שיניים עזים כשלכם, ההורים, אין לכם מה לעזור מעבר לכדורי הרגעה.
כדי שתקבלו עזרה ראשונה בזמן – קחו בחשבון שאי אפשר לחכות עם הכאבים עד שחוזרים מהעבודה, ורק אז להזמין לתור בשעה ארבע אחר הצהריים ולצפות שיקבלו אתכם. מרפאות השיניים עמוסות הרופאים והאחיות מוסיפות בכל יום שעות נוספות, אבל גם הם צריכים באיזשהו שלב לחזור הביתה. התעורר כאב? חוששים שהמצב מתדרדר? בשמונה בבוקר הזמינו תור. כי בכל שעה מתווספים עוד אנשים שצריכים עזרה ראשונה.
אמצע הלילה: פנייה למוקד
נתקעתם באמצע הלילה עם שן כואבת ללא טיפול? לא קיבלו אתכם? לחלק מהקופות יש מוקד עזרה דחופה, תבררו אם הקופה שלכם מציעה שירות שכזה. בדרך כלל זה בירושלים ונפתח משעות הערב המאוחרות, עד לשעות הבוקר. בכל מקרה החזיקו אצלכם בבית תרופות הרגעה ומיד על הבוקר הגיעו למרפאה.
לא בכל יום יש את כל סוגי הרופאים. יש רופאים מיוחדים לפעוטות, יש לילדים, ויש לנערים לכן חשוב מאד לבדוק איזה רופא יש היום, ואם אין תנסו להשיג מחוץ לעיר, המרחק לירושלים גוש עציון ובית שמש לא כל כך רחוק. נסו דרך המוקד הארצי להשיג תור ולחסוך מילדיכם סבל מיותר.
טיפול VIP: לצאת מביתר
אם ממש חשובה לכם המהירות – מומלץ ש’תגדילו ראש’: לכל הקופות יש עוד מרפאות בערים אחרות. הן בדרך כלל פחות עמוסות מאשר בביתר עיר הילדים (כ”י). במרכזים הרפואיים הגדולים יש לפעמים מומחים גדולים יותר, ואפשר לקבל רצף תורים, וכך לסיים את הסיפור במהירות.
רשימת המתנה: הפתרון לספונטניים
עוד טיפ קטן: אם אתם אנשים ספונטניים ולא מתוכננים זמן רב מראש – יש עוד אופציה להגדיל את הסיכוי לקבלת טיפול מהיר: כאשר אתם קובעים תור (בדרך כלל לעשרה חודשים קדימה) – תבקשו בנוסף לכך להיכנס לרשימת המתנה. ‘רשימת המתנה’ הוא נוהל שאומר כי אם מטופל ביטל תור ברגע האחרון – מרימים אליכם טלפון ומציעים לכם לקבל את התור שהתפנה. זה יכול להיות בהתראה של יום קודם, או אפילו שעות ספורות לפני המועד.
הביטולים הם רבים יחסית, משתי סיבות: א. כי המערכת די סלחנית על ביטול תורים, מתוך הבנה כאשר תור נקבע זמן רב כל כך לפני המועד – סביר להניח שסמוך למועד יתברר למשפחה כי לא מתאפשר לילד להתייצב לטיפול בזמן עקב אירוע משפחתי וכדומה. ב. אנשים משריינים מראש כמה תורים יותר, ובסוף הם לא זקוקים לזה.
בנוגע לתורים, יש לציין שברוב הקופות נוהגים לשלוח למטופלים תזכורת בתור שנקבע להם. יהיה מענין לדעת אם גם אצלכם נוהגים כך.
אם יש לכם עוד טיפים איך להתמודד עם מצוקת התורים, או כל נושא בעניין הקופות – נשמח לשמוע. כמו כן אנחנו מזכירים לכם, שבשבועות הקרובים נתחיל את התחקיר בעניין שירותי הבנקאות בעיר. נשמח שגם בזה תשתפו פעולה ואי”ה ביחד נביא לשיפור את כלל השירותים לציבור בעיר.