ביתר עוז:
שמחה פרידמן
לאחר שהסתיימו החגיגות, הסיומים וההתחלות החדשות, כאשר ברוך השם לומדי הדף עברו את רוב מסכת ברכות במסגרת לימוד הדף היומי – זה הזמן להוקיר ולהעריך את מגידי השיעורים המוסרים את עצמם מדי יום, וחלקם אף כמה פעמים ביום, כדי להפיץ תורה ולמסור שיעורים בהתמסרות יום יומית מופלאה.
ידיעה זו מתפרסמת בעיתון ‘שערים’, כחלק מיוזמת העיתון להביא לידיעת הציבור כל יוזמה תורנית נפלאה שיש בה כדי להגדיל תורה להאדירה.
בימים אלו שוקדים ב’ממלכת התורה עוז והדר’, יחד עם הארגון החדש ששמו ‘ללמוד וללמד’ – על מהלך מהפכני לחיזוק מוסרי השיעורים: הרעיון הוא ללוות את מגידי השיעורים באמצעות ארגז כלים שיאפשר לחזק את השיעור ואת לומדיו.
ל’שערים’ נודע, כי הארגון החדש ימקד את פעילותו בעיקר ביצירת שיח מתמיד בין מגידי שיעורים ותיקים לחדשים באמצעות קו טלפוני שבו יוכלו לקבל טיפים ונקודות על כל דף ודף, אפשרות של קניה מרוכזת של מסכתות לשיעורים ועוד הרבה רעיונות שיעלו בכלל המסגרות במסגרת הזמן.
ביתר תחילה
פגשנו לשיחה את הרב אהרן מרגלית, מנהל המשרד הראשי של ממלכת התורה עוז והדר סניף ירושלים ויו”ר הפרויקט – אשר נאות לדבר איתנו על היוזמה הייחודית, ולהסביר מדוע נבחרה עירנו ביתר עילית להיות ראשונה בפרויקט ייחודי זה.
“ביתר עילית היא עיר מגורי”, אומר הרב מרגלית ל’שערים’. “לצד עבודתי התורנית במכון, אני לומד מידי יום את הדף היומי באחד השיעורים בעיר. ולכן, זה אך מובן מאליו שאם יש יוזמה מטעם ‘עוז והדר’ שיכולה להיטיב עם לומדי הדף – ארצה להביא את הבשורה קודם כל לעיר מגוריי”.
אם מדובר במרכז הכוונה והדרכה, יגידו מגידי השיעורים הוותיקים אשר להם ניסיון רב שנים: ‘תודה על הרצון, אבל אנחנו ב”ה לא זקוקים להדרכה’…
“בדיוק הפוך”, אומר הרב מרגלית. “מגידי שיעור כאלה יוכלו לתרום למגידי השיעור החדשים, להעניק להם מניסיונם העשיר ולסייע להם להשתפר במיומנות העברת השיעור, ובטכניקות ההסברה, בהדגשה מיוחדת בסוגיות המורכבות שבש”ס. הרעיון לקחת את המודל הנטוורקיניג מהעולם העסקי – ולהשתמש בו לצרכי עידוד לימוד הדף”. וחוץ מזה, אנו בטוחים בעזרת ד’ שגם מגידי השיעורים הוותיקים שזולת הבמה שיוענק להם שם, גם הם ייהנו וירגישו תועלת מהמסגרת החדשה והפוטנציאל הגלום בו.
תשועה ברוב יועץ
הרב מרגלית מוסיף, כי “אחד הצעדים הראשונים של הארגון החדש הוא לפעול ליצירת שיח מתמיד בין מגידי שיעורים ותיקים לבין החדשים באמצעות קו טלפוני שבו יוכל כל מגיד שיעור לשתף את האחרים מניסיונו האישי. לכל מגיד שיעור יתאפשר לתת טיפים לקהל מוסרי השיעורים, הן בחלקים הטכניים סביב השיעור, והן בליבון נקודות וליבון סוגיות הדף הנלמד, וכן להעלות נושאים אקטואליים שיכולים לשפך אור ולתת נופך מרתק לדף, ועוד הרבה רעיונות שבאמתחת הארגון. בכלל, הארגון יהיה קשוב לצרכים ובקשות השונות של מגידי השיעורים שבס”ד ייענו על ידי הארגון בהתאם לאפשרויות, שכולנו מקווים שיוסיפו ויילכו”.
עוד מגלה הרב מרגלית: “במסגרת הארגון אנו שואפים לארגן ועידות וסופי שבוע משותפים שיגבשו את חבורת מרביצי התורה ולהקדים פורומים שונים ומגוונים של העשרה הדדית. הפגישות יחברו בין מגידי השיעורים השונים, ואיש את אחיו יעזורו”.
אפשר לקבל דוגמה לעזרה כזאת ברמה הטכנית?
“בהחלט. הנה דוגמה מאפיינת: לפעמים מגיע מגיד השיעור לשיעור ומגלה שאין משתתפים היום. מה הוא אמור לעשות במקרה כזה? איך הוא אמור להגיב? מה הדרך לחזק את השיעור שמגלה סימני התפוררות? איך להכניס לעניינים משתתף שבאופן קבוע מנמנם כל השיעור? לכל מקרה ואתגר כזה יש טיפים שיהפכו את השיעור למעניין ומושך יותר. ישנם כל כך הרבה מורכבויות שאיתם מתמודד כל מגיד השיעור שרק מי שנמצא בחזית הזאת יכול להבינו אל נכון. אנחנו רוצים להיות שם ולעזור להם”.
מה ממלכת ‘עוז והדר’ יכולה לתרום למגידי השיעורים?
הרב מרגלית: “קודם כל ‘עוז והדר’ כבר תורמת הרבה מאד שנים למגידי שיעורים עם סדרת ה’מתיבתא’ והמדורים שפשוט פותחים את השערים לכל מוסר שיעור. אנו ב’עוז והדר’ לא שוקטים על השמרים, ולקראת התחלת המחזור החדש של הדף היומי התאחדו ‘עוז והדר’ יחד עם ‘מאורות הדף היומי’ של הרב קובלסקי, ויחדיו פועלים בשטח, הן בהוצאה לאור של גמרא משותפת ומרהיבה והפצתה, ועוד פעולות, כאשר המטרה היא אחת: להנגיש את הדף היומי ושאר חלקי התורה בצורה מיטבית אל מאות אלפי לומדי התורה בדורנו.
“יש אצלנו כלים וניסיון רב בשנים”, מציין הרב מרגלית, “ואת כל הניסיון הזה אנו מוכנים במערכת עוז והדר להגיש למגידי השיעורים. כמו כן, תהיה אפשריות של רכישה מרוכזת ומוזלת של מסכתות לשיעורים, וכן ספרי עזר למגידי השיעורים”.
מה הצעד שאתם מתכוננים לעשות כעת?
“דבר ראשון אנו מתכוונים לגבש רשימה של כל מגידי השיעורים בעירנו המעטירה. אנו מתכננים בקרוב להזמין אותם למסיבת יסוד מפוארת, כאשר גדולי ורבני העיר, ואורחים חשובים מחוצה לה, יכבדו את הערב ובזה בראש ובראשונה יוקירו את פועלם והתמסרותם הנפלאה והתמידית של מרביצי התורה. והשליחות הנשגבה אותה הם ממלאים מדי יום ביומו”.
מגידי השיעורים הרוצים להצטרף למסגרת המיוחדת, ורוצים לתרום עבור אחרים או שרוצים לקבל הדרכות ורעיונות בצורה משותפת – יכולים לפנות להגה”צ ר’ שמעון נתן נטע הורונצ’יק שליט”א, מרבני הארגון, בשעות הערב. מספר הטלפון: 050-4173-779. ניתן גם לפנות בדואר האלקטרוני, בכתובת: 9773714@gmail.com. אי”ה – כל פנייה תיענה בתשומת לב.