ביתר נלחמת בקורונה
יעקב מרגליות
ביתר בחזית המאבק לעצירת הנגיף: בתוך כלל אזרחי מדינת ישראל (והעולם כולו למעשה) – העיר ביתר עילית, שתושביה אמונים על צו התורה ‘ונשמרתם מאוד לנפשותיכם’ – נרתמת לקיים את הוראות הבריאות ולעשות ככל שנדרש לעצור את התפשטותו של נגיף הקורונה שהולך ומתפשט ברחבי העולם, מפיל אנשים למשכב, וחלק מהאנשים (בעיקר מבוגרים ובעלי רקע בריאותי מורכב) אף מתו כתוצאה ממנו ברחבי העולם.
עבור רבים, התקנות לשעת חירום שהופעלו בימים אלו – מזכירות מצבי מלחמה. המשק מושבת לחצאין, מערכת החינוך מושבתת, ומשרד הבריאות מכריז בכל יום על עוד ועוד צעדים שנועדו למנוע התקהלויות, מפגש בין אנשים ושלל הוראות דרסטיות שמטרתן – לוודא שכמה שפחות אזרחים ייחשפו לנגיף הוויראלי, שמדביק אנשים בכפולות גיאומטריות (כל אדם מדביק שני אנשים, וכן הלאה בטור גיאומטרי. זו הסיבה לכך שבמדינות כמו ספרד ואיטליה – מאות אלפים נדבקו כבר בנגיף. במדינות אלו הוטל עוצר מוחלט, אולם הדבר נעשה באיחור, והצעדים במדינת ישראל מנסים לקדם את פני הרעה ולמנוע מלכתחילה מצבים דומים, ה”י).
יודגש: המגפה עדין לא פרצה בישראל במלוא עוזה, ונכון לשעת כתיבת השורות ישנם כ־200 מקרים מאומתים של חולים שנדבקו בנגיף מעבר לכל ספק. אף שהשיעור כמעט הכפיל את עצמו בתוך יממה – הוא עדיין נחשב נמוך ב”ה, בין היתר הודות לצעדים החריפים שננקטו, השבתת מערכת החינוך והאיסור להתקהל.
רבני העיר מזהירים
רבני העיר ביתר עילית ששוחחו עם כתב ‘שערים’ – הבהירו כי הציות להוראות הבריאותיות הם בגדר קיום מצוות עשה של ‘ונשמרתם מאוד לנפשותיכם’, ואין להקל בהם ראש בשום אופן. “כל אחד מאיתנו חייב לקחת חלק במניעה של התפרצות המגפה”, אמרו רבני העיר, “זו דינא דאורייתא. בוודאי כאשר יש חשש ממשי שבאי ציות להוראות יכולים אחרים להידבק ובכך יש איסור של מזיק לחברו”.
בהתאם להוראות מערכות הבריאות והחינוך – בתי הספר, הגנים ומעונות היום בעיר נסגרו. חלק מתלמודי התורה נסגרו גם, כאשר חלקם האחר, בעקבות הוראות ספציפיות שקיבלו מגדולי הדור – מקיימים לימודים במתכונת מיוחדת, הכוללת, כיתות מצומצמות של עד עשרה תלמידים, שמירת מרחק נאות בין התלמידים, והקפדה על שטיפת ידיים והיגיינה אישית.
מבדיקת ‘שערים’ עולה, כי גם הכוללים בעיר נכנסו למצב חירום ורובם עברו למתכונת לימודים שונה, המאפשרת מפגש רחוק ככל האפשר, לצד ‘כוללים’ אחרים שהכריזו על תכניות לימודים ביתיות. לצד זאת, כל תלמוד תורה שהלימודים בו הושבתו – דואג שהמלמדים שלו יהיו בקשר עם התלמידים, וכן גם בתי הספר והסמינרים. מוסדות הלימודים מפיצים חומרי לימוד, שיעורי בית ומבצעים, ומפעילים קווי לימוד דרך מערכות הטלפון.
לומדים מרחוק
עוד נודע ל’שערים’, כי ישנם מוסדות לימוד שאימצו את שיטת הלימוד של שלוחי חב”ד, ומעבירים את השיעורים דרך מערכת טכנולוגית המאפשרת לתלמיד ללמוד מהבית. כך למשל הודיעה הנהלת תלמוד תורה ‘יחי ראובן’ מרחוב בנדר בעיר, כי “בימים טרופים אלה, בהם עלינו לאחוז מצד אחד במאמר חז”ל שהתורה מגינה ומצילה, ומצד שני – להקפיד על ‘ונשמרתם מאוד לנפשותיכם’ – הנהלת הת”ת מיהרה לרכוש את תוכנת ‘כיתה וירטואלית’ של ארגון ‘אור אבנר’, אותה תוכנה המשמשת את ילדי שלוחי חב”ד בכל העולם ומספקת להם לימוד כיתתי ותחושה אמיתית של כיתה. בתוכנה זו המלמדים יעבירו בעז”ה את השיעורים הרגילים, ככל שיתאפשר, לכל תלמידי הכיתות. בכיתה הווירטואלית, התלמידים רואים ושומעים הן את המחנך והן את חבריהם לכיתה על גבי המסך, ויכולים להצביע, לשאול ולענות, כמו בכיתה רגילה”.
הרב יהודה קורנבליט, מנהל אגף החינוך בעיריית ביתר עילית, אומר בראיון ל’שערים’, כי “מערכות החינוך בביתר הן עצמאיות לגמרי, ואין לעירייה שום דרך להתערב בתכנים ובסדרי הלימוד. אנו מעודדים את המוסדות, מנחים אותם ומעבירים מידע ונותנים הצעות לחלופות לימוד ושמירת הקשר בין המחנכים לתלמידים – אבל ההחלטה הסופית היא רק בידי מנהלי התלמודי תורה ובתי הספר”.
מניינים מצומצמים
אחת ההנחיות שנועדו למנוע את התפשטות הקורונה – אוסרת על התכנסות של יותר מעשרה אנשים במקום אחד. ל’שערים’ נודע, כי בבתי כנסת רבים בעיר התארגנו המתפללים למניינים מצומצמים, כאשר ההרשמה לכל מניין נערכת מראש, וכאשר נסגר מניין אחד – נפתחת הרשמה עבור עשרת המתפללים של המניין הבא.
בשיחה עם גבאי השטיבלאך ברחוב דרכי איש בעיר (‘שטיבלך קארו’), אנו שומעים כי בכוונתם של גבאי השטיבלך להעמיד אוהל מיוחד ברחבת בית הכנסת, שיחולק לתאים קטנים שבהם יאפשרו לקיים מניינים של עשרה אנשים בכל מניין, וכאשר יהיו עשרה אנשים – יארגנו הגבאים מניין נוסף, וכן הלאה, וזאת על מנת לשמור על הכללים באופן הנאות, ומצד שני – לא לוותר על תפילה במניין.
כמו כן, המשרד לשירותי דת הוציא הנחייה לסגירת המקוואות בהם טובלים יהודים חרדים כהכנה לתפילת שחרית, לתוספת טהרה, כאשר במצב של חשש סכנה – החליט המשרד שלא לאפשר את קיומה של טבילה זו. אולם ההוראה הרשמית מחייבת את המקוואות שנמצאים באחריות המשרד לשירותי דת. אשר למקוואות בעיר ביתר עילית – ששייכים ברובם לבתי הכנסת והקהילות – יש להתעדכן באופן נפרד מול הנהלת המקוואות.
מסתערים על המרכולים
החל מיום חמישי, עם הודעת ראש הממשלה על שורת צעדי החירום שננקטו – החלה התנפלות אדירה וחסרת תקדים על המרכולים בעיר. בסניפי ‘רמי לוי’, ‘יש חסד’, ‘חסד לאלפים’, ‘שפע ברכת השם’ ו’כולל סטור’, ניכרה הסתערות רבתי, שלא זכורה כמוה. אנשים חיכו שעות רבות בתור לקופה, והמדפים רוקנו במהירות. במיוחד רוקנו המדפים של נייר הטואלט ומוצרי ההיגיינה, קופסאות שימורים, מוצרי חלב, ומוצרי יסוד נוספים. חלק מן החנויות נאלצו לסגור את דלתותיהן בשעה מוקדמת מהרגיל, כיוון שלא נותרה סחורה למכור ללקוחות.
גם בשאר רחבי הארץ נרשמה הסתערות דומה, שהזכירה לרבים תקופות חירום של ערבי מלחמה. זהו מצב אבסודרי, שאיש ממקבלי ההחלטות לא התכוון אליו. ראש הממשלה מיהר אפוא להבהיר כי ההתנפלות מיותרת, וכי המדינה ערוכה עם מלאי עצום לשעת חירום, ובכל מקרה – הייבוא והייצוא לא נעצר לרגע. כך שאין שום סיבה להסתער על המרכולים. כמו כן, גם לקראת חג הפסח לא צפוי מחסור מיוחד – כך שההיסטריה שניכרה בחנויות בעיר היא מיותרת לחלוטין, וניתן בהחלט לחזור לשגרה.
סכנת העסקים הקטנים
גם העולם העסקי נכנס ללחץ: ההחלטה לצמצום ככל האפשר את הנוכחות הפיזית במקומות העבודה, וההערכה שהמדינה נמצאת לקראת סגירה כללית של המשק הישראלי – הביאו את בעלי העסקים למצב של חוסר ביטחון כלכלי, ואי ודאות לקראת הבאות.
ב’פורום בעלי העסקים של ביתר’ מציינים שכלל העיריות בארץ מתגייסות למען העסקים, ומצפים שגם עיריית ביתר עילית תפרסם תכנית סיוע ומחוות לבעלי העסקים שעומדים לקראת אחת התקופות המאתגרות והמורכבות בהיסטוריה. עיתון ‘שערים’, בשיתוף ‘פורום בעלי העסקים’, משיקים קו טלפון מיוחד שבו תוכלו להתעדכן מבעלי העסקים על מבצעים מיוחדים לתקופה זו ועל דרכי רכישה שאינן מחייבות הגעה פיזית לחנויות.
בעניין זה, בפורום בעלי העסקים, יחד עם יזמים בתחום התכנות והמחשוב – מקדמים בימים אלו מערכת ממוחשבת אשר תאפשר לבצע הזמנות ורכישות מקוונות, וקוראים לתושבי העיר לחזק את העסקים דווקא בימים קשים אלו. בפורום אמרו: “תושבי ביתר היקרים, זה הזמן שלכם. תחזקו את בעלי העסקים בעיר וערכו את רכישותיהם רק בעיר. בכל השנה צריך להעדיף את ‘עסקי עירך’, אבל בתקופה קשה כזו, כאשר אי הוודאות רובצת על כלל בעלי עסקים ואיש לא יודע מה יילד יום – על אחת כמה וכמה שראוי לתת גב ולתמוך בכל דרך בכלכלה המקומית”.
עוזרים לחלשים
המצב המורכב מציב בפני כולנו – כל תושבי העיר מקטן ועד גדול – אתגר לא פשוט. כולנו צריכים להתחזק בתורה ובתפילה – במיוחד בימים שבהם לימוד התורה והתפילה מצריכים היערכות מיוחדת ומטבע הדברים ישנה היחלשות מסוימת בכח התורה עקב השבתת מערכת הלימודים. אנו, שאמונים על הפסוק ‘אם לא בריתי יומם ולילה חוקות שמים וארץ לא שמתי’ ויודעים שהתורה הקדושה היא התרופה הבדוקה לכל המחלות – מחויבים להגות רעיונות יצירתיים כיצד לחזק את כוח התורה דווקא בימים אלו, כמובן תוך שמירה על כללי הבריאות וקיום התקנות המיוחדות שנועדו לשמור על בריאות הציבור.
היבט נוסף שטעון תשומת לב מיוחדת בימים כאלו – הוא תחום החסד. בזמן שכזה מתחדד הצורך להגביר את הערנות ולפקוח עין על הנעשה סביבנו. על כל אחד מוטל לראות אם ישנם בסביבתו אנשים בסיכון גבוה, כגון אנשים מבוגרים, חולי לב, אסטמה, לחץ דם גבוה או אנשים מבוגרים – שנמצאים בקבוצת סיכון כתוצאה מחשיפה לנגיף הקורונה. בנוסף, יש לבדוק האם שכנים ששייכים לקבוצות אלו זקוקים לקניות או לארגון המלאי הדרוש לקיום, ועלינו לצאת עבורם, לבצע עבורם את הקניות, לעזור להם לא להגיע למצב של מגע עם אנשים אחרים ויחד עם זאת – לקבל את צרכיהם החיוניים.
לא שעת מלחמה
כמובן – כל אחד מתושבי העיר אמור להירתם למאמץ הציבורי למניעת ההתפשטות של הנגיף, זאת באמצעות הקפדה על כללי ההיגיינה ותרגול הכללים על הילדים, שטיפת ידיים באמצעות סבון 7 פעמים ביום, 20 שניות בכל פעם, אי שימוש במגבות ציבוריות, אוורור החדרים והבתים, שתייה מכלים נקיים, והכי חשוב – לא להיכנס לפאניקה מיותרת, כיוון שכאמור – אספקת המזון תימשך בכל מקרה, והמרכולים ימשיכו לעבוד בכל מצב. זו איננה שעת מלחמה – זוהי שעת זהירות.
כשירות לקוראים, מערכת ‘שערים’ פועלת להפעיל קו מיוחד לעדכונים שוטפים לציבור, ובהמשך נוציא על כך הודעה מסודרת. כמו כן, בעלי עסקים בעיר שיש להם הודעה מיוחדת עבור קהל התושבים – מוזמנים לפרסם זאת חינם דרכנו. יחד אתכם נעבור בעז”ה את התקופה ונקווה שבחסדי שמים – אף אחד לא יפגע ולא יינזק מהנגיף, לא במישרין ולא בעקיפין.
בשבועות הקרובים, ‘שערים’ ימשיך ללוות את המשבר ולעדכן את התושבים בכל פרט שיידרש.
מסגרת:
היערכות עירונית חריגה
במוצאי שבת נערכה ישיבה עירונית ראשונה, בהשתתפות כלל הגורמים בעיר, אשר לאחריה יצאה ההודעה הבאה מטעם העירייה:
“בשל החלטת הרשויות לבטל את הלימודים בכל רחבי הארץ בשל נגיף הקורונה:
1. מיום א’ ועד להודעה חדשה לא יתקיימו לימודים בבתי הספר היסודיים והעל יסודיים, מעונות יום, פעוטונים וגני ילדים. 2. לא יתקיימו לימודים גם במוסדות החינוך המיוחד. 3. ממחר לא תתאפשר כניסת פועלים פלסטיניים לעיר. 4. לא תתקיים קבלת קהל בכל אגפי העירייה, עד להודעה חדשה. 5. ככל שיתקבלו הנחיות נוספות ממשרד החינוך, תתקיים הערכת מצב בהנהלת העיר ויתקבלו החלטות. הציבור יכול להתעדכן באמצעות המוקד העירוני – 106 – שיפעל במתכונת מתוגברת”.
ל’שערים’ נודע, כי בדיון עלו כמה רעיונות איך ניתן לעזור ולסייע לתושבים, וכך למשל עלה רעיון לפתוח מרכזי נוער עבור כל עשר ילדים. כמו כן העלה סגן ראש העיר דודי זלץ את הצורך לדחות את התשלומים העירוניים של בעלי העסקים, לתקופה מאוחרת יותר. כמו כן, במסגרת ההיערכות הכללית של משרד הבריאות מול העירייה – סומן מתנ”ס פריימן כמקום שממנו ינוהל המשבר באם הוא יפרוץ בעיר ח”ו.
בדיון ציינו שוטרי משטרת ישראל שתושבי ביתר אשר הוצרכו להיכנס לבידוד, מקיימים את ההוראות ולא מתחכמים, למעט מקרים בודדים שטופלו בחומרה. השוטרים מבצעים בדיקות בשטח, גם באמצעות טכנולוגים וגם בשאר האמצעים.
מנהל מחוז ירושלים בארגון ‘ידידים’, עדכן את כל הרשויות במחוז, כולל עירנו ביתר עילית – שמתנדבי הארגון יעמדו לרשותם בימים אלה כמתנדבים לשעת חירום. ההתנדבות תכלול שינוע של תרופות, העברת אוכל לנזקקים, ארגון מוצרים בסיסיים למבודדים, סיוע לבני המשפחות של המבודדים ועוד. אלו שרוצים להצטרף מוזמנים ליצור קשר עם הארגון.