ותעל שעוותם
משנה:
יעקב מרגליות
ככל שמעמיקים ימי ההסגר וההגבלות שנועדו לשמור על בריאות הציבור – כך נותן המצב את אותותיו על בעלי העסקים בארץ, ובמיוחד על אלה שבעירנו, ביתר עילית.
עשרות בעלי עסקים מדווחים על קריסה טוטאלית בתזרימי המזומנים של עסקיהם, עד כדי מצב של סגירת העסק בלית ברירה. במצב של העדר הכנסות – הצורך להמשיך בתשלומי השכירות והתשלומים השוטפים, לצד חוסר בפרנסה באופן כללי – מביאים אותם למצב של קריסה. ל’שערים’ הגיעו עדויות על עסקים שהם כבר עומדים במצב של פשיטת רגל.
בתחתית המדרגה
גם בגזרת הלקוחות – המצב לא מזהיר. בגלל המצב במשק – חלק מהלקוחות לא משלמים את ההתחייבויות, ונרשמת עלייה חדה בהחזרות צ’קים של לקוחות מחמת העדר כיסוי מספיק. מעבר לכך, שרבים מתושבי העיר הוצאו לחופשה-ללא-תשלום. בדיקת ‘שערים’ מעלה, כי ביתר נמצאת במקום השני(!) בארץ מבחינת אחוז העובדים שהוצאו לחל”ת או פוטרו מעבודתם.
המצב הזה גורם לקהל הלקוחות להימנע מקניות, ולשמור על כספם עבור מוצרי מזון ואוכל בסיסי, כאשר צריכה שנחשבת לפנאי או כזו שניתן לוותר עליה או לדחות אותה – אינה מתקיימת בשיעורים גבוהים כבזמנים רגילים.
“הכאב הנורא”, אומר ל’שערים’ י’ – איש עסקים ויועץ עסקי מוכר בעיר – “הוא שהנציגות החרדית בכנסת וברשויות המקומיות לא מטפלים במצב שלנו. הם עסוקים, בצדק, בהצלת המוסדות והישיבות, בעזרה לאברכים; אבל אנחנו, בעלי העסקים החרדים שמונים כיום עשרות אלפים – נמצאים בתחתית סולם העדיפויות. לא זוכרים אותנו. אין חקיקה או מאמץ חרדי לטובת השכבה הזאת בכלל”.
והכאב, אומר י’, הוא גדול. “במערכות הבחירות שהתקיימו שלוש פעמים במהלך השנה האחרונה – פנו אלינו וביקשו מאיתנו את עזרתנו. כמובן שנרתמנו וסייענו, מבלי לחשוב פעמיים. הזהות שלנו כיהודים חרדיים שנשמעים לגדולי הדור – קודמת לכל דבר, גם לכל מיני הצעות שהיו לנו לחבור לקבוצות פוליטיות כאלה ואחרות. אנחנו גאים על הצעד כמובן, ולא מצטערים עליו לרגע. עשינו זאת שלא על מנת לקבל פרס. מצד שני – אין סיבה שנירמס. אנחנו אמורים להיות מיוצגים על ידי נציגי הציבור החרדיים – לא פחות מאשר המוסדות ומנהליהם”.
שרשרת המזון
אותו גורם עסקי ששוחח עם ‘שערים’, מוסיף בכאב רב: “אנחנו משתפים את זה איתכם, תושבי העיר, כדי שתדעו שלא רק אנחנו נפגעים – גם אתם תיפגעו. קהילת בעלי העסקים היא העוגן הכלכלי של העיר. אנחנו בדרך כלל הקבוצה התומכת באברכים לומדי התורה, בקופת הצדקה והחסד וכדומה. זו הקבוצה הראשונה שנרתמת לסייע. כאשר להם נהיה קשה – כל השרשרת עלולה חלילה להיפגע. יעידו על כך גבאי הצדקה: דברו איתם, ותיווכחו עד כמה קשה היום להשיג תרומות, וזה קורה דווקא בתקופה שבה המקרים מתרבים וההוצאות גדלות.
“כולם במצוקה. בעלי העסקים – גם האמידים שבהם – נמצאים כיום קרוב לפשיטת רגל. רק כדי לסבר את האוזן – תחשבו על ענף הבניה: זה לא רק הקבלנים זה האדריכלים, המהנדסים והמעצבים, חנויות הקרמיקה ואביזרי בית; זה ענף שמאות מתושבי העיר נמצאים בו, וכבר חודשיים שכמעט ואין להם שום פרנסה. כך אולי גם תבינו הזעם בקרב בעלי העסקים על ההחמרה בסגירת עסקיהם מבלי לדבר עימם ולשמוע את צרכיהם”.
דוגמה נוספת – היא ענף האירועים, ענף שברוך השם הרבה מתושבי עירנו נמצאים בו: קייטרינגים, אולמות, מלצרים, צלמים וצלמות, מאפרות, השכרת ביגוד, מעצבי ברים, בעלי דפוס, אנשי הגברה, ועוד. הכל קורס.
רבים הם התחומים שנפגעו, ואין להם מי שייחלץ כדי לסייע. העצמאים ממשיכים לשלם שכירות תשלומים על הציוד ועל התחייבויות קודמות, ולהם עצמם אין אפילו פרוטה כדי להביא הביתה.
ח”כים, השמיעו קול!
ואיפה הרשויות בתמונה?
“המדינה טוענת שהיא מעמידה קרנות לטובת בעלי העסקים”, מספר לנו דובי, יועץ פיננסי שמתאר אינספור קשיים שהבנקאים והקרן הממשלתית מעמידים בדרך לקבלת ההלוואות. מתוך 21 מיליארד שקלים שהוקצו לעניין – רק מיליארד שקלים ניתנו עד כה, מה שמלמד על המכשולים הביורוקרטיים הבלתי עבירים כמעט.
מערכת ‘שערים’, שלאורך כל השנה עומדת בין היתר לימינם של בעלי העסקים – תוהה בקול ומצטרפת לזעקה: מה רוצים – שבעלי העסקים יצטרפו למעגל העוני? למה שהרשויות וכל הנוגעים בדבר לא יתגייסו בעבורם? היכן הם חברי הכנסת, פרנסי העיר וחברי המועצה? היכן הם כאשר שכבה שלמה של עצמאים בעיר קורסים תחתם באין אונים? היכן הם אותם עסקנים שיודעים לפעול כשהם מעוניינים בכך, וכאשר בעלי העסקים בעירם נמצאים במצב שכזה – אין קול ואין קשב?!
מערכת ‘שערים’ ניסתה ליצור קשר עם שניים מחברי הכנסת במפלגות החרדיות, והללו, לצערנו, השיבו את פנינו ריקם. האם יש מצוה גדולה יותר מביסוס בעל עסק והעמדתו על רגליו? אנו פונים אפוא לכל מי שיכול לסייע – בשמם של מאות בעלי עסקים בעיר: תפעלו, תסייעו, הרימו קול זעקה.
שלא יהיה ספק לאף אחד: חברי הכנסת מהסיעות החרדיות יכולים להציל את המצב. בפרט כעת, בעת שהמשא ומתן הקואליציוני נמצא בעיצומו. זה לא רק עבור העסקים בביתר; זוהי פעילות עבור כל אנשי העסקים במדינת ישראל. תארו לעצמכם איזה קידוש השם יהיה כאשר יראו מי הם אלו שסובלים וסוחבים את החלשים!
גם ראש העיר וחברי המועצה, יכולים לסייע, אינו דומה קריאה של אזרח פשוט לקריאת חירום של נציגנו, אנו מבקשים ממכם נא עשו למענינו תגלו אמפתיה אלינו, והפעילו את הקשרים שיש לכם וגייסו אותם למען בעלי העסקים, ואם לא עכשיו אימתי.
גם אתם התושבים יכולים לעזור ולסייע, לפני כשנה הוקם גמ”ח לעסקים ע”י ראש העיר מאיר רובינשטיין, דרך הגמ”ח המרכזי של ביתר, לצערן של בעלי העסקים אין הקומץ משביע את הארי, אם יש לכם כסף בצד, אשר שמתם לעת מצוא נא הפקידו זאת לגמ”ח העסקים העירוני, אשר יעמוד לעזר בתקופה קשה זו לבעלי העסקים.
נקווה שהזעקה הזו, שבאה מלב נחרד וקורס – תיפול על אוזניים קשובות. הלוואי.