קול ביער
שמעון כהן
קשיים בקידומו של פרויקט אזור התעשייה ‘היער האנגלי’ – התכנית שביתר עילית נושאת אליה עיניים מזה שנים.
כזכור, התכניות להקמת אזור תעשייה במתחם היער האנגלי מקודמת מאז שנת תשע”ד על ידי עיריית ביתר עילית. התוכנית המקורית הייתה להקים פארק תעשייה נקייה שישתרע על שטח של כ־800 דונם משני צידיו של כביש 375, סמוך לתחנת הדלק ‘יער ביתר’. הפארק אמור למעשה לשמש בעתיד ככניסה מערבית לעיר ביתר עילית.
לפני כשלושה חודשים הופקדה התכנית של היער האנגלי להתנגדויות, כאשר היא כוללת תוכניות לתעשייה קלה ומלאכה, מרכז תחבורה, בית עלמין, מתקנים הנדסיים ודרכים.
עם הפקדת ההתנגדות מתברר, כי השכנים לידנו – תושבי היישוב צור הדסה הסמוך – לא כל כך אוהבים את הפרויקט, למרות שהוא מבטיח תקווה כלכלית לכלל תושבי האזור. אולי הם הבינו שהפעם התוכנית רצינית ומתקדמת בכל העוצמה, ובאופן תמוה – הם נזעקו לאסיפת חירום שתכליתה לסכל את התכנית.
‘איומים חמורים’
בהודעה שפורסמה ביישוב צור הדסה נכתב: “תכנית אזור התעשייה היער האנגלי נושאת איומים משמעותיים וחמורים לעתיד היישוב צור הדסה, והדבר מחייב את הוועד להתארגן במהירות כדי להגיש התנגדות מפורטת לתכנית.
לדברי עו”ד זוהר, המרכז את ההתנגדויות לתכנית היער האנגלי – האיום על צור הדסה נובע משתי סיבות עיקריות: אזור התעשייה מתוכנן משני צידי כביש 375 ובכך “מדלגת ביתר עילית לראשונה מזרחה”. כמו כן, התכנית המוצעת כוללת את החלופות הבאות:
אחת – “אזור תעשייה גדול המבוסס על מפעלים מזהמים שיופעלו בתעסוקה פלסטינית מסיבית וזולה כגון: מפעלי מלט, בלוקים, עיבוד אבן וברזל, צבע, משחטות ואשפה או אפשרות להסב את השטח למגורים באמצעות הוראות גמישות בתכנית”.
זוהר המליץ לוועד להתנגד לתכנית המוצעת ולדרוש הגבלה של סוג המפעלים למזהמים פחות – הבטחת מרכיבי ביטחון בתחום התכנית והסדרת הגעת הפועלים הפלסטינים למקום, פתרון תחבורה לתכנית שצפויה להגדיל את נפח כלי הרכב על כביש 375 בהיקף של 4000 כלי רכב יום, הבהרות של פתרון ביוב מתאים לתכנית. כמו כן, קביעה של שלביות התכנית באופן שמרכיבי התשתית החיוניים יגיעו לפני הקמת המפעלים.
“יש לוועד צור הדסה תחומי אחריות מגוונים, כולם דחופים ומשמעותיים. התפיסה במהלך השנים הייתה כי נושאים אשר יש צפי כי ישפיעו על הישוב וגורלו באופן ממשי יקבלו עדיפות. נדמה לי שלתכנית היער האנגלי צפויה השפעה משמעותית על הישוב והוועד חייב לקבל דחוף החלטה בנושא”, סיכם עו”ד זוהר את המלצתו.
לכן הוחלט בוועד צור הדסה להגיש התנגדות, והוועד אישר את הגשת ההתנגדות על ידי היועץ המשפטי של הוועד, וכמו כן השתתפות במימון חוות הדעת של היועץ התחבורתי של עמותת התושבים.
גם הירוקים מתנגדים
גם ה’חברה להגנת הטבע’ (חל”ט) הזדעקו לנוכח התכנית החדשה, וטענו כי היא כוללת בתוכה “כשלים משמעותיים”. הם קראו לכל הרשויות המקומיות ובהן המועצה האזורית מטה יהודה, המועצה האזורית גוש עציון, וועדי ישובים: צור הדסה, מבוא ביתר, ואדי פוכין, חוסאן, והגופים הירוקים ובהם: רשות הטבע והגנים, קק”ל, רשות העתיקות, ועוד – להתנגד לתכנית המוצעת במלוא כוחותיהם.
‘שערים’ ימשיך לעקוב אחר ההתפתחויות בפרשה, בתקווה שהתכנית שנושאת בחובה בשורה חשובה לתושבי ביתר וכלל יישובי הסביבה – תתקדם במהירות האפשרית בעז”ה כרצונם של תושבי העיר ולרווחת כולם.