קרב בלימה
שמעון כהן
העלייה בשיעור התחלואה בקורונה ברחבי הארץ – מעלה תמונה מדאיגה לפיה אנו נמצאים כבר בעיצומו של הגל השני: הנתונים הברורים על עלייה משמעותית במספר חולי הקורונה בישראל, ובכלל זה מספר החולים במצב קשה – מדיר שינה מעיניהם של מקבלי ההחלטות. ראש הממשלה בנימין נתניהו עדיין נמנע מלהגדיר את ההתפרצות המחודשת כגל שני, אבל דורש לנקוט בצעדי בלימה דחופים להגברת האכיפה – בניסיון לקטוע את ההדבקה המהירה.
בעירנו לבדה התגלו בשבוע שחלף חמישה-עשרה מקרים חדשים מאובחנים של הידבקות בקורונה. עד למוצאי השבת שעברה היו בעיר 306 מתחילת הגל הראשון – ואילו נכון לסוף השבוע האחרון – המספר התעדכן ל-321 מקרים שהתגלו. כך למשל, במעון ברחוב ‘חיי יצחק’ בעיר התגלתה ביום שישי האחרון תינוקת חולה בקורונה. כל התינוקות וצוות המעון נשלחו לבידוד.
גם הזהירות שהייתה מנת חלקם של כלל התושבים בעיר בתחילת הדרך – הולכת ונחלשת, לגודל הצער. בימים האחרונים הולכים ומתמעטים מספרם של חובשי המסכות, כאשר הדבר גורר ביקורת גם בקרב גורמים שאינם תושבי העיר, כך שבמקביל לסכנת הנפשות – יש כאן חשש חילול השם ח”ו.
לאור זאת, רבני העיר מחדדים את הצורך והחשיבות בהיצמדות להנחיות, שכן יש בכך קיום של מצוות עשה מדאורייתא של ‘ונשמרתם מאוד לנפשותיכם’ ו’לא תעמוד על דם רעך’.
מעט מדי מסכות
במקביל, בממשלה נערכים לבלימתה של שרשרת ההדבקה המדאיגה. “אם לא נצליח לבלום את הקצב”, אמר ראש הממשלה, “ניאלץ לחזור לצעדים של סגר”. לדברי גורמים במערכת הבריאות, המטרה היא להגיע למצב שבו 100 אחוז מאזרחי המדינה יחבשו מסכות. לשם כך, נתניהו בוחן אפשרות של הגדלת הקנסות על מי שייתפסו ללא מסכות, תגבור משמעותי של מערך החוקרים האפידמיולוגים בהיקף של 300 איש, הוספת סגרים נקודתיים ופעולות אחרות שיקטעו את שרשרת ההדבקה.
אתמול (ראשון) קיים היועץ לביטחון לאומי מאיר בן שבת כינוס של מנכ”לי משרדי הממשלה. ראש הממשלה נתניהו השתתף בדיון. כמו כן, היום (שני) צפוי קבינט הקורונה להתכנס לישיבה נוספת. על אף העלייה בתחלואה, ראש הממשלה מתנגד בשלב זה לסגר מלא כפי שהיה בתחילת המגפה, וזאת על מנת לשמר את הפעילות הכלכלית, אם כי, כאמור, אף הוא מזהיר כי אם לא יהיה שינוי – לא יהיה מנוס מצעדי סגר.
“ככל שעובר הזמן, כל העולם לומד יותר וגם אנחנו מפיקים לקחים. צריך להתרגל לחיות עם המגפה עד שיימצא חיסון”, אומרים בלשכת ראש הממשלה.
במוצאי השבת האחרונה פרסם משרד הבריאות נתונים מעודכנים לגבי התחלואה בקורונה ברחבי הארץ. על פי הנתונים, מתחילת ההתפרצות בארץ – נדבקו 20,633 בקורונה, מתוכם 4,668 חולים מוגדרים כעת ‘חולים פעילים’. מניין קורבנות הקורונה אשר חייהם קופחו רח”ל כתוצאה מהנגיף – עמד במוצאי השבת על 305 בני אדם.
בבתי הרפואה ברחבי הארץ מאושפזים 192 חולי קורונה. 40 חולים מוגדרים במצב קשה, 27 מהם מונשמים. 49 מהחולים במצב בינוני. עד כה, החלימו ב”ה 15,659. בנוסף, 905 אנשי צוות בריאות נמצאים בבידוד.
ביתר במקום התשיעי
בחלוקה על פי אזורי ההתפשטות – ירושלים נמצאת בראש עם 4,204 חולים, אחריה בני ברק עם 3,199 חולים ותל אביב עם 1,100 חולים. בבית שמש דווח על 592 חולי קורונה, במודיעין עילית – 452, באלעד – 448, בפתח תקווה – 418, באשדוד – 386, ובביתר, כאמור, עומד מניינם של נדבקי הקורונה על 321, המקום התשיעי בארץ. בהתחשב בכך שעירנו אינה כה גדולה במניין תושביה, ביחס לערים הגדולות בארץ – הרי שמדובר בנתון שיש בו כדי להדאיג, ובוודאי שיש לעשות הכל כדי לבולמו.
בימים האחרונים התפרסם על תופעות לוואי קשות שמהן סובלים חולי הקורונה – גם אלה שכבר החלימו ב”ה מהנגיף ונמצאו ‘שליליים’. מחלימי קורונה רבים מדווחים על קושי בתפקוד, עייפות כרונית, כבדות בנשימה, קושי בעליית מדרגות ועוד דברים שהשתנו אצלם מאז שלקו בנגיף, לרבות מאז שהחלימו ממנו. אם להוסיף לכך את סכנת החיים הממשית לאלו שנמנים על קבוצת הסיכון – הרי שאין ספק שכל אדם מחויב מדאורייתא לעשות הכל כדי להישמר ולהיזהר, ובכלל זאת – לשמור על סביבתו הקרובה ולנהוג לחומרא בכל הוראות הבריאות שפורסמו על ידי הגורמים, ללא כל הוראת היתר ועיגול פינות, העלולים לעלות ח”ו בדיני נפשות.
ובשכר הזהירות נזכה בעז”ה לשמירה עליונה ולבריאות שלמה לאורך ימים ושנים טובות.